Pedagoginen dokumentointi on varhaiskasvatuksen keskeinen työmenetelmä.

Pedagoginen dokumentointi on varhaiskasvatustoiminnan arviointia, suuntaamista sekä kehittämistä dokumenteista saadun tiedon ja uuden ymmärryksen avulla.

Dokumentointi tarkoittaa sisältöjen tuottamista, joita varhaiskasvatuksessa ovat mm. kuvat, videot, lasten työt, tiedotteet sekä esimerkiksi kasvunkansiot. Nämä erilaiset dokumentit tuovat toimintaa näkyväksi.

Pedagoginen dokumentointi sukeltaa kuitenkin pintaa syvemmälle. Dokumentteja reflektoidaan yhdessä lasten, vanhempien sekä työtiimin kanssa. Reflektointi aloittaa prosessointityön, joka antaa dokumentoinnille merkityksen. 


Reflektointi sisältää paljon kysymyksiä, jotka avaavat dokumenttien merkitystä ja sisältöä. Kysymysten avulla tapahtuu arviointia, joka johtaa uuden pedagogisen toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Pedagoginen dokumentointi mahdollistaa lasten ja huoltajien osallisuuden lisäämisen. Suunnitelmallisessa dokumentoinnissa henkilöstö oppii tuntemaan yksittäistä lasta, ymmärtämään lasten välisiä suhteita sekä kasvattajien ja lasten välisen vuorovaikutuksen luonnetta. 

Pedagogisen dokumentoinnin tarkoituksena on toteuttaa varhaiskasvatusta lapsilähtöisesti. Dokumenttien prosessoinnissa niin oppiminen kuin lasten maailma tulee näkyväksi.




Lähteet:
Opetushallitus. 2021. Pedagoginen dokumentointi. Pedagoginen dokumentointi | Opetushallitus (oph.fi)  21.1.2021.
Rintakorpi, K. & Vihmari-Henttonen, E. 2017. Tää on meidän maailma! Pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksessa. Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy.