Sakramentit

Kirkon pyhä salaisuus = Sakramentti

Kirkon tärkeimmät toimitukset ovat sakramentit.

Sakramentti on pyhä salaisuus, mysteerio. Siinä Pyhä Henki toimii salaisesti, ihmiselle näkymättömästi mutta todesti.

Ortodoksisen kirkon sakramenttien luvuksi on vakiintunut seitsemän (7).

Osa sakramenteista on sellaisia, joihin voi osallistua vain kerran elämässään.

Osaan sakramenteista voi osallistua monta kertaa koko elämänsä ajan.

KASTEEN ja MIRHAVOITELUN SAKRAMENTIT ovat ovi kirkon jäseneksi. Kastettu ja voideltu on ortodoksisen kirkon täysivaltainen jäsen. Hän voi osallistua muihin sakramentteihin.

EHTOOLLISEN SAKRAMENTTI on osallisuutta Kristuksesta ja yhteyttä koko seurakuntaan. Ortodoksi voi osallistua ehtoolliseen vaikka joka päivä.

KATUMUKSEN SAKRAMENTTI on paluuta Kristuksen yhteyteen. Se on mielenmuutos, jossa ihminen haluaa lopettaa väärin tekemisen ja pyytää anteeksi. Hän haluaa tehdä hyvää. Tavallisesti ortodoksi osallistuu katumuksen sakramenttiin muutaman kerran vuodessa. Esimerkiksi paasto on aikaa, joilloin moni miettii elämäänsä.

SAIRAANVOITELU on avun pyytämistä Kristukselta. Siinä myönnetään ettei selvitä yksin ja rukoillaan Jumalaa auttamaan ja parantamaan. Ortodoksi voi osallistua sairaanvoiteluun monta kertaa elämänsä aikana. Ei tarvitse olla vakavasti sairas, että voi pyytää sairaanvoitelua.

AVIOLIITON SAKRAMENTTI on parisuhteen siunaaminen Jumalan silmien edessä. Avioliiton sakramentti on tarkoitettu ainutkertaiseksi, mutta me ihmiset olemme erehtyväisiä. Jos teemme elämässämme väärin, meillä on mahdollisuus katua ja pyytää anteeksi, tehdä parannus. Sitä varten on katumuksen sakramentti.

PAPPEUDEN SAKRAMENTTI on ortodoksisessa kirkossa varattu miesortodokseille. Diakoni, pappi ja piispa ovat pappeuden asteita. Kaikkiin niihin tehtäviin valitut piispa siunaa liturgiassa.