Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

ÄI9 Puhe- ja vuorovaikutustaitojen syventäminen (2 op)

Opiskelija syventää ja monipuolistaa puhe- ja vuorovaikutustaitojaan ja niihin liittyviä tietojaan sekä kehittää kykyään ennakoida, mukauttaa ja arvioida viestintäänsä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Opiskelija oppii arvioimaan puhe- ja vuorovaikutustaitojen merkitystä ihmissuhteissa, opiskelussa ja työelämässä. Opiskelijalle voidaan tarjota mahdollisuus osallistua toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli PUHVI-kokeeseen. Opintojakson erilaiset harjoitukset korostavat laaja-alaisen osaamisen tavoitteista erityisesti vuorovaikutusosaamista, vahvistavat eettistä ja kulttuurista osaamista sekä tukevat opiskelijan yhteiskunnallista ja hyvinvointiosaamista.


Yleiset tavoitteet


Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
  • monipuolistaa erityisesti jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavia vuorovaikutustaitojaan
  • kehittää valmiuksiaan ymmärtää ja ratkoa vuorovaikutuksen ongelmia sekä toimia rakentavasti ja eettisesti erilaisissa, haastavissakin vuorovaikutustilanteissa sekä ymmärtää vuorovaikutuksen kulttuurisia piirteitä ja kontekstisidonnaisuutta
  • syventää kykyään analysoida vuorovaikutusta erilaisista näkökulmista.


Keskeiset sisällöt

  • Opiskelussa ja työelämässä tarvittavat vuorovaikutustaidot, esimerkiksi kokouksiin, neuvotteluihin ja työhaastatteluihin liittyvät vuorovaikutustaidot.
  • Oman idean tai näkemyksen vakuuttava esittäminen, argumentoinnin tavat ja retoriset keinot.
  • Erilaisten vuorovaikutustilanteiden ja -suhteiden sekä niihin vaikuttavien tekijöiden analysointia sekä konfliktit ja ongelmanratkaisu ryhmässä.
  • Dialoginen ja rakentava vuorovaikutus, vuorovaikutukseen liittyvä etiikka.
  • Mahdollisesti osallistuminen toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli PUHVI-kokeeseen.


Toteutus ja työtavat

Opintojaksolla vahvistetaan vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja. Harjoitellaan ja analysoidaan monenlaisia puheviestintä- ja vuorovaikutustilanteita, esimerkiksi tavoitteellisia keskusteluja, neuvotteluja, väittelyjä, haastatteluja, alustuksia ja puheenvuoroja. Harjoitellaan verbaalia ja nonverbaalia viestintää erilaisten ohjattujen ja luovien harjoitusten avulla. Lisäksi voidaan harjoitella taiteellista, tulkitsevaa ilmaisua. Opiskellaan rakentavaa palautteenantoa ja palautteen vastaanottamista.

 
Arviointi

Aktiivinen ja tavoitteellinen työskentely ja yhteisesti sovitut tehtävät. Kokeena voi olla valtakunnallisen puheviestintätaitojen päättökokeen (PUHVI) tyyppinen koe. Laaja-alaista osaamista arvioidaan osana opintojakson tavoitteiden mukaista opiskelua. Opintojakso arvioidaan numerolla (4–10).

ÄI10 Kirjoitustaidon syventäminen (2 op)

Opiskelija vahvistaa omaäänistä kirjallista ilmaisukykyään, taitoaan rajata tekstin näkökulma ja hyödyntää aineistoja kirjoittamisen rakennusaineksina. Opintojakso kannustaa myös lähteiden kriittiseen arviointiin sekä rakentavan palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista painottuvat yhteiskunnallinen osaaminen, eettisyys ja ympäristöosaaminen sekä monitieteinen ja luova osaaminen. Näihin kiinnitetään huomiota valittaessa opintojakson aikana käsiteltäviä tekstejä, näkökulmia ja työskentelytapoja. Opiskelija harjaantuu vastuulliseen yhteiskunnallisten ja eettisten ilmiöiden tarkasteluun ja kirjalliseen esittämiseen. Pohtivia tai kantaa ottavia tekstejä kirjoittamalla hän syventää lähdekriittisyyttään ja kykyään yhdistellä asioita uusilla tavoilla.


Yleiset tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija

  • kehittää kirjallista ilmaisukykyään ja taitoaan tuottaa asiatyylinen, laajahko teksti aineistoja hyödyntäen
  • kehittää kirjoittamisen prosessin hallintaansa ja taitoaan muokata tekstiään.


Keskeiset sisällöt

  • Kantaa ottavien ja pohtivien tekstien suunnittelu ja tuottaminen.
  • Tiedonhallinnan taidot, lähteiden arviointi, lähdekritiikki, tekijänoikeudet.
  • Kirjoittamisen eri vaiheiden ja ajankäytön hallinnan harjoittelu.
  • Aiheen rajaaminen, näkökulman ja aineistojen valinta, aineistojen käyttötavat tekstissä.
  • Tekstin muokkaaminen ja viimeistely, tekstin omaäänisyys, kielen- ja tekstinhuoltoa.


Toteutus ja työtavat

Opintojaksolla harjoitellaan pohtivan tai kantaa ottavan tekstin kirjoitusprosessin eri vaiheita: näkökulman valintaa ja aiheen rajausta, tekstin suunnittelua, aineistojen hyödyntämistä, omaäänisyyttä, tekstin muokkaamista ja viimeistelyä. Annetaan ja vastaanotetaan palautetta sekä harjoitellaan yksin ja yhdessä kirjoittamista. Varmennetaan lähteiden kriittisen arvioinnin taitoja ja kirjoitetun yleiskielen hallintaa. Analysoidaan monimuotoisia tekstejä, esimerkiksi ajankohtaisia mediatekstejä ja kaunokirjallisuutta. Pohditaan tiedon- ja ajanhallinnan, lähdekritiikin ja tekijänoikeuksien merkitystä julkiseen keskusteluun osallistuvalle kirjoittajalle.


Arviointi

Tavoitteellinen ja vuorovaikutteinen työskentely. Arvioidaan yhteisesti sovittu määrä kirjoitustaidon kokeen tekstejä ja muita tuotoksia. Käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä, esimerkiksi itse-, ryhmä- ja vertaisarviointia opettajan arvioinnin ja palautteen lisäksi. Laaja-alaista osaamista arvioidaan osana opintojakson tavoitteiden mukaista opiskelua. Opintojakso arvioidaan numerolla (4–10).

ÄI11 Lukutaidon syventäminen (2 op)

Opiskelija kehittää kriittistä ja kulttuurista lukutaitoaan sekä kykyään tulkita tekstejä eri konteksteja huomioiden. Opintojakso tarjoaa valmiudet esittää tulkinnat johdonmukaisesti ja tarkoituksenmukaisia käsitteitä soveltaen äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeessa. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteista painottuvat yhteiskunnallinen, eettinen ja ympäristöosaaminen sekä monitieteinen ja luova osaaminen. Näihin kiinnitetään huomiota valittaessa opintojakson aikana käsiteltäviä tekstejä, näkökulmia ja työskentelytapoja. Opiskelija harjaannutta monilukutaitoaan tulkitsemalla monimuotoisia tekstejä ja analysoimalla niiden ilmaisukeinoja ja merkityksiä. Hän syventää ymmärrystään yhteiskunnallisesta keskustelusta ja teksteistä maailmankuvan muokkaajina.

Yleiset tavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija

  • syventää kriittistä ja kulttuurista lukutaitoaan
  • osaa analysoida, tulkita ja arvioida erilaisia, monimuotoisia tekstejä
  • ymmärtää tekstin tavoitteiden ja kontekstin merkityksen tekstien tulkinnassa
  • osaa esittää ja perustella tulkintansa teksteistä tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen.


Keskeiset sisällöt

  • Monimuotoisten asia- ja mediatekstien ja fiktiivisten tekstien analyysi ja tulkinnan rakentaminen sekä käsitteiden käyttö.
  • Erilaisia tapoja tulkita tekstejä.
  • Tekstin sijoittaminen tilanne- ja kulttuurikontekstiinsa.
  • Monimuotoisten tekstien tavat rakentaa merkityksiä, esimerkiksi ilmaisutavat ja -muodot sekä rakenteet.


Toteutus ja työtavat

Opintojaksolla analysoidaan ja tulkitaan erilaisia tekstejä: asiatekstejä ja kaunokirjallisia tekstejä eri julkaisualustoilla. Tehdään tekstianalyysiharjoituksia, joissa kiinnitetään huomiota tekstien ilmaisutapoihin ja rakenteisiin. Tarkastellaan mediatekstejä esimerkiksi mediaseurantatehtävän tai artikkelianalyysin avulla. Varmennetaan tekstintulkinnan käsitteiden hyödyntämistä harjoittelemalla esimerkiksi argumentaatioanalyysia, kirjallisuuden analyysia ja vuorovaikutuksen analyysia. Kiinnitetään huomiota tekstien tulkintaa määrittäviin konteksteihin, tekijän ja lajin kontekstien lisäksi esimerkiksi yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja ideologiseen kontekstiin. Harjoitellaan tulkinnallisten päätelmien johdonmukaista ja hyvin jäsenneltyä esittämistä esseevastauksessa.


Arviointi

Tavoitteellinen ja vuorovaikutteinen työskentely. Arvioidaan yhteisesti sovittu määrä lukutaidon kokeen tekstejä ja muita tuotoksia. Käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä, esimerkiksi itse-, ryhmä- ja vertaisarviointia opettajan arvioinnin ja palautteen lisäksi. Laaja-alaista osaamista arvioidaan osana opintojakson tavoitteiden mukaista opiskelua. Opintojakso arvioidaan numerolla (4–10).