Huoli, empatia ja kunnioitus vuorovaikutuksessa
Opettajan työssä on merkittävää omata hyvät vuorovaikutustaidot, joihin sisältyy huolen, empatian ja kunnioituksen osoittaminen. Opettaja on auktoriteetti, mutta nykyajassa myös enemmän ohjaavassa roolissa kuin aiemmin. Luin Moision (2011) artikkelin "huoli, empatia ja kunnioitus vuorovaikutuksessa". Artikkeli puhui opettajan roolin merkityksestä ja rooliin liittyvästä ristiriidasta. Opettaja ei voi olla täysin oppilaiden kaveri eikä myöskään täysin vastustaja. Mielestäni opettajan tulisikin löytää mahdollisimman hyvä balanssi, kuinka toimia oppilaiden kanssa huolehtivana ohjaajana, mutta samalla järkevänä auktoriteettina, jota oppilaat kunnioittavat. Ajattelen, että se edellyttää lähtökohtaisesti oppilaiden hyvää tuntemusta, itsensä tuntemista ja hyvää pedagogista osaamista. On tärkeää, että oppilailla on arjessa opettaja, joka pystyy kunnioittamaan oppilaita sekä osoittamaan empatiaa. On myös tärkeää, että opettajan toiminta tapahtuu pedagogisissa rajoissa. Ajattelen, että opettajan auktoriteetti rakentuu yhteisessä vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa. Tällöin opettaja pystyy myös itse vaikuttamaan siihen, millainen auktoriteetti ja rooli hänelle kehkeytyy pidemmällä aikavälillä.
Joillekin oppilaille voi olla merkittävää, että opettaja koetaan enemmin oppilaiden liittolaisena kuin vastustajana. Osa opettajista antaa oppilaiden seurata opettajaa sosiaalisessa mediassa, ja puolestaan toiset opettajat haluavat pitää vapaa-aikansa erillään työstään. Molemmat vaihtoehdot ovat henkilökohtaisia päätöksiä ja moraalisesti kumpikaan ei ole väärin. Joillekin lapsille tai nuorille voi olla tärkeää ja läheistä, että opettaja pystyy jakamaan myös jotain vapaa-ajastaan oppilaille. Se saattaa herättää turvallisuutta, kunnioitusta ja luottamusta oppilaan ja opettajan välisessä vuorovaikutuksessa, kun oppilas näkee opettajasta inhimillisiä piirteitä, opettajan normaalia arki elämää ja opettajan persoonaa.
Tärkeintä kuitenkin opettajana on se, miten hän työssään kohtaa oppilaan. Empaattinen läsnäolo luo opettajan ja oppilaan välisen vuorovaikutuksen perustan. Opettajan tulee välittää oppilaalle sellainen olo, että opettaja on luottamuksen arvoinen. Artikkelin mukaan Carl Rogers nostaa esille kaksi asennetta, jotka luovat pohjan empatialle. Näitä ovat ehdoton myönteinen asenne oppilasta kohtaan sekä oppilaan aktiivinen kuunteleminen. Artikkelin mukaan opettajan harjaantumista empatiassa voi opetella ja kun ymmärrys ja tarkkaavaisuus syvenevät siirrymme ajattelemisesta tuntemiseen. Jokainen opettaja pystyy halutessaan opettelemaan empatian taitoja ja näin kehittää vuorovaikutustaitojaan.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.