Sointulaatikko

Sointulaatikko

Kitaran kielet

Kitaran kielet nimetään sen sävelen mukaan, joka saadaan kun kieli soi koko pituudeltaan. Kielet paksuimmasta  ohuimpaan ovat E-, A-, D-, G-, B- ja E.
B-kieltä kutsutaan myös H-kieleksi. Kieliin voidaan viitata myös numeroilla, jolloin numerot alkavat ohuimmasta. 
  1. E-kieli (ohuin, lähimpänä lattiaa)
  2. B-kieli (tai H-kieli. Sävelellä kaksi nimeä)
  3. G-kieli
  4. D-kieli
  5. A-kieli
  6. E-kieli (paksuin, lähimpänä kattoa)

Sointulaatikko

Sointuotteita voidaan merkitä muistiin sointulaatikon avulla. Laatikko on ikäänkuin kuva kitaran kaulasta jos kitara ripustettaisiin kaulastaan roikkumaan. Pystyviivat kuvaavat siis kitaran kieliä. Vasemmalla on paksu E-kieli, toinen vasemmalta on A-kieli ja niin edelleen. Oikealla on siis ohut E-kieli.


Mustilla palloilla merkitään mistä kohdasta mitäkin kieltä tulee painaa.Ympyrä kielen yläpuolella tarkoittaa että kieli soitetaan vapaana. X kielen päällä taas merkitsee että kieli ei saa soida  ensinkään.



Sormitukset voidaan merkitä sointulaatikkoon numeroilla. Monesti sointuja voi soittaa useallakin eri sormituksella. Sormitus on siis vain ehdotus. Kannattaa kokeilla muitakin. Itse esimerkiksi soitan tämän soinnun useimmiten keskisormella (2) ja nimettömällä (3).

  1. Etusormi
  2. Keskisormi
  3. Nimetön
  4. Pikkusormi


Diasarja sointulaatikosta

Tässä vielä diasarja sointulaatikon tulkitsemisesta. Esitys käynnistyy play -nappulasta. Dioja voi halutessaan myös kelailla eteen- ja taaksepäin.
​​​​