LUKU 8 Opiskeluhuolto

1. Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut Luumäen kunnassa

Opiskeluhuoltosuunnitelmassa esitetään arvio koulun opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista niiden yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi ja toiminnan tarkoituksenmukaiseksi kohdentamiseksi. Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevien opiskeluhuoltopalvelujen määrä ilmoitetaan sen mukaisena, mitä ne ovat suunnitelmaa valmisteltaessa. Arviota voidaan tarpeiden muuttuessa tarkistaa.

Arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta tukee koulun käytettävissä olevien resurssien kohdentamista yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen opiskeluhuoltotyöhön sekä opiskeluhuollon yhteistyöhön. Arviossa otetaan huomioon opiskeluhuollon seurannassa, kehittämisessä ja toteuttamisessa vaadittava opetushenkilöstön ja opiskeluhuollon palveluiden asiantuntijoiden työpanos. Arviossa hyödynnetään monipuolisesti lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia sekä elinoloja koskevaa seurantatietoa. Lisäksi huomioidaan kouluyhteisön ja -ympäristön tarpeet, asuinalueen erityispiirteet sekä tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrä koulussa. Arvion valmistelussa otetaan huomioon myös oppilailta ja huoltajilta sekä opetus- ja opiskeluhuoltohenkilöstöltä saatava tieto.


Opiskeluhuoltosuunnitelmaan sisällytetään arvio koulun käytettävissä olevista opiskeluhuoltopalveluista, joita ovat kouluterveydenhuolto- sekä psykologi- ja kuraattoripalvelut. Lisäksi suunnitelmassa kuvataan
  • opiskeluhuollon palveluiden järjestäminen ja sen edellyttämä työn- ja vastuunjako sekä palvelujen toteuttamisessa tarvittava yhteistyö sekä
  • opiskeluhuollon palveluiden kohdentaminen yksittäisiin oppilaisiin, kouluyhteisöön ja yhteistyöhön liittyviin tehtäviin sekä opiskeluhuollon kehittämiseen ja seurantaan.

Koulutapaturmien ennaltaehkäisy ja koulutapaturmat

Koulutapaturmien ennaltaehkäisy ja koulutapaturmat

Koulutapaturmien ehkäisyssä keskeistä on riskitekijöiden minimointi ja vääränlaisiin toimintatapoihin puuttuminen. Välitunneilla tämä tarkoittaa erityisesti selkeiden pelisääntöjen sopimista ja valvonnan olemassaoloa. Välituntivalvonnalla voidaan puuttua sääntöjen vastaiseen toimintaan.

Liikkumisen ja välituntialueiden turvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi liikuntavälineitä, kiipeilytelineitä, liikuntapaikkojen pintoja, maisemointia ja muita olosuhteita koskevissa päätöksissä. Esimerkiksi kiipeilytelineet tulisi sijoittaa asfaltoidun pinnan sijaan pehmeämmän hiekan päälle.

Myös liikuntatunneilla on tärkeää noudattaa sääntöjä ja ohjeita sekä pyrkiä minimoimaan mahdolliset loukkaantumisriskit. Tehokkaita vammautumisriskiä alentavia toimenpiteitä ovat riittävästä ja kuhunkin liikuntatilanteeseen valmistavasta alkuverryttelystä huolehtiminen ja riittävien liiketaitojen opettaminen. Suuri osa liikuntavammoista johtuu liikkujan puutteellisista taidoista tai virhearvioista.

Suojavarusteiden käyttö on myös ensiarvoisen tärkeää: patjojen, kypärien, polvi- ja rannesuojainten sekä erilaisten suojahanskojen ja -lasien avulla voidaan parantaa liikunnan turvallisuutta, jolloin liikuntakokemus on nuorelle entistä positiivisempi. Oikeanlaisilla lattiapinnoitevalinnoilla ja lajiin soveltuvilla jalkineilla voidaan ehkäistä mm. nilkan ja polven nyrjähdysvammoja sekä liukastumisista aiheutuvia tapaturmia.

Yksi tärkeä tekijä kouluajan turvallisuuden parantamisessa on opettajien, oppilaiden ja muun koulun henkilökunnan ensiaputaitojen lisääminen. Oikein suoritettu ja nopea ensiapu on tärkeää vakavissa tapaturmissa, jolloin se voi pelastaa ihmisen hengen. Tavallisissa koulutapaturmissa voidaan tapaturman aiheuttamia vammoja lievittää ja paranemista jouduttaa nopeilla ensiaputoimilla.

Koulutapaturmat

Luumäen kunta on vakuuttanut kaikki peruskoulun oppilaat vapaaehtoisella tapaturmavakuutuksella vakuutusyhtiö OP Vakuutus OY:llä. Vakuutus on voimassa koulussa, koulumatkalla suorinta tietä kouluun ja koulusta kotiin sekä koulun työsuunnitelman mukaisen toiminnan aikana, kuten retkillä sekä leirikoulussa.

Tapaturman sattuessa

  • Opettaja, jonka tunnilla tai valvonnan alaisena tapaturma sattui, ohjaa oppilaan hoitoon ja ilmoittaa asiasta rehtorille tai kansliaan aina, vaikka tapaturma ei vaatisikaan sillä hetkellä lääkärin hoitoa.
  • Oppilas ohjataan julkisen terveydenhuollon piiriin kouluterveydenhoitajalle, terveyskeskukseen tai hammashoitolaan riippuen siitä, millaisesta tapaturmasta on kyse.
  • Mikäli oppilaan tapaturma on sattunut koulumatkalla tai vaatii hoitoa vasta koulupäivän jälkeen, on asiasta ilmoitettava mahdollisimman pian koululle ja noudatettava koulutapaturmaa koskevia ohjeita hoidon järjestämisen suhteen. Hoitoon ilmoittautumisen yhteydessä on aina mainittava, että kyseessä on koulutapaturma.

Tapaturmailmoitus ja korvaukset

  • Koulussa täytetään vakuutusyhtiöön tapaturmailmoitus ja se lähetetään sivistystoimistoon.
  • Tapaturmasta aiheutuvan hoitokulun korvaamisen edellytyksenä on, että vamman tutkimus tai hoitoon lääkärin määräämä.
  • Vakuutuksesta korvataan tapaturmasta aiheutuneet sairaanhoitokustannukset, lääkärin määräämät vamman vuoksi välttämättömät ylimääräiset kulut koulumatkoista, lääkkeet ja sairaalahoito.
  • Huoltajalle korvataan Kelan ohjeiden mukainen matkakorvaus.
  • Oppilas ohjataan julkisen terveydenhoidon piiriin kouluterveydenhoitajalle, terveyskeskukseen tai hammashoitolaan riippuen siitä, millaisesta tapaturmasta on kyse.

Kouluruokailu

Kouluruokailu

Kouluruokailu on osa oppilashuoltoa ja koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Kouluruokailun tehtävänä on oppilaiden terveen kasvun ja kehityksen, opiskelukyvyn ja ruokaosaamisen tukeminen. Sen ravitsemuksellinen merkitys oppilaan hyvinvoinnin, terveyden ja työtehon ylläpitäjänä on merkittävä. Kouluissa tarjottu ruoka tyydyttää 1/3 oppilaan energia- ja suojaravintoaineiden tarpeesta. Aterian täysipainoisuus riippuu annoksen oikeaoppisesta koostamisesta – tässä aikuisten ohjaava osuus on oleellinen etenkin pienempien oppilaiden kohdalla. Ateriakokonaisuuden kokoamisen avuksi esillä on myös malliannos tarjottimella tai esillä olevassa julisteessa. Täysipainoiseen ateriaan kuuluvat pääruoan lisäksi kasvis- tai hedelmälisäke, leipä, levite ja ruokajuoma.

Ruokailussa noudatetaan kahdentoista viikon ruokalistakiertoa ja listat ovat julkisesti nähtävillä sekä koululla että paikallislehdessä. erityisruokavaliota noudattaville on tarjolla ruokavalionsa mukainen vaihtoehto.

Asiakkaita ohjataan terveelliseen ravitsemukseen sekä oikeisiin ruokailutottumuksiin ja –tapoihin. Kouluruokailutila – Sapuskasali – on pyritty kalustamaan ja sisustamaan viihtyisäksi jotta ruokailutilanne olisi miellyttävä. Salissa on aika ajoin esillä oppilaiden töitä ja vuotuisiin juhliin tai teematapahtumiin liittyvää materiaalia. Kouluruokailun ajoittamisessa huomioidaan oppilaiden työpäivän pituus. Maksullista välipalaa on tarjolla sitä haluaville iltapäivisin – erityistarpeissa välipalatarjoilu on maksuton. Ruokailutilanteen rauhoittamiseksi ruokailuvuorot on porrastettu luokittain eteneväksi. Kouluruokailuun pyritään varamaan riittävästi aikaa ryhmää kohden, oikea-aikainen ja kiireetön ruokailu varmistaa jaksamista koulupäivän aikana. Ruokailutilat ovat avarat ja valoisat. Riittävä noutopisteiden määrä helpottaa jonottamista ja äänierityksen käyttö materiaaleissa vaimentaa ääntä omalta osaltaan. Viihtyisä ruokailuhetki lisää hyvinvointia koko kouluyhteisössä.

Erilaiset teema- ja juhlapäivät lisäävät oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta. Oppilaiden mielipiteitä huomioidaan ja aika ajoin varataan mahdollisuus toiveaterioihin. Oppiaita kannustetaan osallistumaan kouluruokailun ja erityisesti ruokailuhetkien suunnitteluun, mahdollisuuksien mukaan myös toteutukseen ja arviointiin. Kouluumme on perusteilla kouluruokailuraati, jonka kautta eri sidosryhmät voivat vaikuttaa kouluruokailuun entistä selkeämmin. Raatiin tulee edustus kouluruokailuhenkilöstöstä, eri tasojen oppilaskunnista, opettajista, terveydenhuoltopuolelta, muusta henkilökunnasta sekä vanhemmista. Raadilta kerätään mielipiteitä ja toiveita kouluruokailun kehittämiseen mahdollisimman hyvin käyttäjiään palvelevaksi

Koulumatkojen liikunnallistaminen

Suomalaiset liikuntasuositukset määrittelevät lasten ja nuorten tarvitseman liikuntamäärän. Kouluikäisten suositusten mukaan kaikkien 7-18-vuotiaiden tulisi liikkua vähintään 1-2 tuntia joka päivä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla.

Koulumatkojen tai osan siitä kulkemista joko kävellen tai pyöräillen suositellaan kaikille koulun oppilaille. Lähellä koulua asuvia oppilaita pyritään aktivoimaan tulemaan kävellen tai pyöräillen kouluun päivittäin. Liikenneturvallisuusnäkökohdat käydään läpi oppilaiden kanssa. Siirtymät liikuntatunneille tehdään kävellen. Siirtymiä varten käydään oppilaiden kanssa läpi yhteisesti noudatettavat säännöt. Kerran lukuvuodessa järjestetään liikennekasvatuspäivä, jossa muun ohjelman ohessa käydään läpi myös koulun läheisyydessä olevat erityistä huomiota vaativat paikat kuten risteysalueet.

2 a. Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä laaditaan suunnitelma. Siinä otetaan huomioon sekä oppilaiden keskinäiset että oppilaiden ja aikuisten väliset vuorovaikutussuhteet koulussa. Suunnitelmassa kuvataan:

kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäiseminen ja siihen puuttuminen
  • kiusaamistapauksissa toimitaan KiVa-kouluohjelman mukaisesti (keskustelu kiusatun ja kiusaajan ja heidän vanhempiensa kanssa sekä mahdollisesti luokkakavereiden kanssa; seuranta)
  • KiVa-koulu oppitunnit 7-luokkalaisille lukuvuoden aikana
  • tukioppilaat, ryhmäyttämispäivät keväällä 6. luokille ja syksyllä 7. luokille

 

edellä mainittujen asioiden käsittely yhteisö-, ryhmä- ja yksilötasolla

  • kiusaamistapauksissa toimitaan KiVa-kouluohjelman mukaisesti (keskustelu kiusatun ja kiusaajan ja heidän vanhempiensa kanssa sekä mahdollisesti luokkakavereiden kanssa; seuranta)
yksilöllinen tuki, tarvittava hoito, muut toimenpiteet ja jälkiseuranta sekä teon tekijän että sen kohteena olevan osalta
  • tarvittaessa kuraattori, psykologi ja lasten ja nuorten talon palvelut
yhteistyö huoltajien kanssa
  • tapauskohtaisesti
yhteistyö tarvittavien viranomaisten kanssa

  • tarvittaessa yhteys poliisiin ja sosiaalitoimeen
suunnitelmaan perehdyttäminen ja siitä tiedottaminen henkilöstölle, oppilaille, huoltajille ja yhteistyötahoille
  • vanhempainilloissa, syystiedotteessa
suunnitelman päivittäminen, seuranta ja arviointi.
  • vuosittainen KiVa-koulukysely oppilaille ja siitä vastaaville opettajille, mahdolliset muut kyselyt, yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä vastaa seurannasta ja arvioinnista

2 b. Toiminta äkillisissä kriiseissä ja uhka- ja vaaratilanteissa

Oppilashuoltosuunnitelmassa määritellään toiminta äkillisissä kriiseissä, uhka- ja vaaratilanteissa. Kriisisuunnitelma valmistellaan yhteistyössä tarvittavien viranomaisten kanssa ottaen huomioon muut uhka-, vaara ja kriisitilanteita koskevat ohjeistukset kuten pelastussuunnitelma. Suunnitelmassa kuvataan:


kriisitilanteiden ehkäisy, niihin varautuminen ja toimintatavat äkillisissä kriisitilanteissa
  • Noudatetaan koulun pelastussuunnitelman ohjeistusta.

johtamisen periaatteet, yhteistyö sekä työn- ja vastuunjako kriisitilanteissa ja niihin varautumisessa

  • Koko koulun suojelujohtajana on rehtori apunaan apulaisrehtorit. Noudatetaan myös työsuojelupaikkaperiaatetta, joka tarkoittaa sitä, että vaara- tai onnettomuustilanteessa paikalla olevat henkilöt vastaavat ensiapu-, pelastus-, ja sammutustoiminnasta parhaan kykynsä mukaan. Koulukeskuksessa on ensiaputaitoisia henkilöitä.
sisäisen ja ulkoisen sekä koulun ja opetuksen järjestäjän välisen tiedottamisen ja viestinnän periaatteet
  • Tiedottamisesta vastaa koulun rehtori tai hänen varahenkilönsä.
psykososiaalisen tuen ja jälkihoidon järjestäminen
  • Oppilashuoltoryhmä toimii tarvittaessa koulukeskuksen kriisityöryhmänä
suunnitelmaan perehdyttäminen ja siitä tiedottaminen henkilöstölle, oppilaille, huoltajille ja yhteistyötahoille
  • pelastussuunnitelman mukaisesti
toimintavalmiuksien harjoittelu
  • pelastussuunnitelman mukaisesti

suunnitelman arviointi ja päivittäminen
  • pelastussuunnitelman mukaisesti

Järjestyssäännöt Taavetin ja Kangasvarren koulussa


TAAVETIN KOULUN 1-9. LUOKKIEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT
    • Järjestyssääntöjen tulee turvata jokaiselle kouluyhteisön jäsenelle seuraavat oikeudet:

    • 1. Työskentelyrauha
    • Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus häiriöttömään työskentelyyn; oppilaalla oppimiseenopettajalla opettamiseen ja muulla henkilöstöllä tehtäviensä suorittamiseen
    • Työrauhaa häiritsevä oppilas voidaan laittaa parkkiin tai ennalta sovittuun muuhun luokkaan luokan takaosaan tekemään tehtäviä. Parkkeja voidaan sovitella muiden opettajien hyppytunneille.
    • 2. Henkilökohtaisen turvallisuuden ja omaisuuden suoja
    • Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus:
    • kokea itsensä turvatuksi ts. ketään ei saa henkisesti tai ruumiillisesti vahingoittaa tai kiusata. Kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja kiusaamistapausten selvittelyyn käytetään valtakunnallista KiVa-kouluohjelmaa.
    • henkilökohtaisen omaisuuden suojaan
    • Kouluyhteisön jäsenellä on velvollisuus edistää turvallisuutta ja suojata omaisuutta
      • Jos oppilas jää kiinni varastamisesta koulussa, asia ilmoitetaan välittömästi oppilaan huoltajille sekä rehtorille ja koulukuraattorille, jotka asiaa selvitettyään vievät mahdollisesti asian poliisille tai sosiaalihuollon tietoon.
    • 3. Koulualue, -aika ja koulunkäyntiin liittyvät tilanteet
    • Taavetin yläkoulun vuosiluokat käsittää neljä rakennusta (A-D). A-rakennuksen osalta vain ruokalan, juhlasalin, sisääntuloaulan, musiikkiluokan, teknisen työn tilat ja siivoustilat ovat yläkoulun käytössä.
    • Kouluaika on työjärjestyksen mukainen työpäivä koulumatkoineen

    • Koulunkäyntiin liittyviä tilanteita ovat maastossa ja urheilukentällä pidettävät tunnit, koulun järjestämät opintoretket, kilpailut tms. sekä koulun ja oppilaiden järjestämät tilaisuudet koulussa

    • 4. Päivittäisen työskentelyn eri tilanteet
    • Päivänavaus

    • alakoulussa yhteinen päivänavaus pidetään 1-6.luokille liikuntasalissa yhtenä päivänä viikossa klo 9.45-10.00 muina päivinä opettaja pitää päivänavauksen luokassaan

    • yläkoulussa yhteinen päivänavaus kuunnellaan keskusradion kautta torstaisin ennen 2.oppitunnin alkua, muina päivinä opettaja pitää päivänavauksen luokassaan

    • Oppitunnit
    • oppitunneille saavutaan ajoissa opiskeluvälineet mukana
    • opetusta ei saa häiritä
    • kouluvilppi on kielletty
    • tehtävät suoritetaan ohjeiden mukaisesti
    • Välitunnit
    • vietetään sisällä tai ulkona opettajankokousten päätösten mukaisesti
    • pakkasraja on -20 astetta
    • alakoulussa välituntialueet ovat A-rakennuksen piha; teknisentyön rakennuksen katos ja takapiha eivät kuulu välituntialueeseen
    • yläkoulussa välituntialueet ovat B-rakennuksen isopiha
    • oppilas voi poistua koulun alueelta vain huoltajan lupalapulla tai opettajan antamalla kirjallisella luvalla. Lupa on kertalupa. Oppilaalta edellytetään, ettei asiointi häiritse koulutyöskentelyä.
    • tarpeeton liikkuminen käytävillä välituntien aikana on kielletty, WC:ssä voi käydä välituntien alussa tai lopussa
    • koulun ulkopuolisille liikuntapaikoille mennään alakoulussa opettajan johdolla ja yläkoulussa omatoimisesti vasta kellon soitua
    • aiheeton oleskelu WC:ssä tai sen läheisyydessä, polkupyörien ja autojen paikoitusalueella on vältettävä, samoin ikkunoiden edessä seisoskelua
    • väkivaltainen ja vaarallinen toiminta, esim. kivien ja lumipallojen heittely yms., on kielletty
    • tapaturmasta on välittömästi ilmoitettava välituntivalvojalla
    • rahapelit on kielletty
    • Siirtyminen toiseen luokkaan
    • alakoulussa:
    • luokkaan mennään vasta välitunnin päätyttyä
    • mikäli opettaja ei saavu luokkaan tunnin alussa, asiasta on ilmoitettava 15 minuutin kuluttua rehtorille
    • juhlasaliin mennään opettajan johdolla; kengät jalassa mennään saliin vain jos salissa on tuolit
    • yläkoulussa:
    • oppilaat vievät laukkunsa tai opiskeluvälineensä ulos, mikäli opiskelu jatkuu toisessa koulurakennuksessa
    • luokkaan mennään vasta välitunnin päätyttyä
    • Ruokailu
    • ruokailuun siirrytään rahallisesti sovitussa porrastetussa järjestyksessä
    • ruokajonossa töniminen ja etuileminen on kielletty
    • ruokaillessa ei hälistä, noudatetaan hyviä ruokailutapoja, ruokailusta poistutaan toiset huomioiden
    • Välipalat
    • energiajuomat, limsat, makeiset ja muiden epäterveellisten välipalojen tuonti kouluun on kielletty. Poikkeuksena ovat yläkoulussa perjantaisin järjestettävästä oppilaskunnan kioskista ostetut tuotteet ja alakoulussa oppilaiden syntymäpäivät.
    • Siisteys
    • Kouluyhteisön jäsenet pyrkivät säilyttämään koulualueen siistinä ja viihtyisänä
    • Vahingot
    • oppilas on velvollinen ilmoittamaan rehtorille ja tapauskohtaisesti korvaamaan koulun omaisuudelle aiheuttamansa vahingot
    • Pukeutuminen ja varusteet
    • pukeutumisen tulee olla asiallista
    • oppitunneilla ei olla takki päällä tai päähine päässä
    • teräaseiden, tulentekovälineiden yms. tuominen kouluun on kielletty
    • koulupäivän aikana siirryttäessä polkupyörällä esim. koulualueen ulkopuolelle järjestettyyn tapahtumaan, kaikilla oppilailla tulee olla pyöräilykypärä päässä
    • Kännykät ja soittimet pidetään oppitunneilla äänettöminä ja ne eivät ole oppilailla esillä. Opettaja voi takavarikoida laitteen itselleen loppupäivän ajaksi tai järjestää kännykkäparkin oppitunneille.
    • 5. Koulussa tapahtuva vapaa-ajantoiminta
    • Milloin oppilaiden vapaa-ajantoiminta tapahtuu koulun tiloissa tai koulun kerhojen puitteissa, tulee noudattaa koulun järjestyssääntöjä.
    • 6. Rangaistukset ja palkkiot
    • Jos oppilas ei noudata koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti, käyttäytyy sopimattomasti tai on tehtävissään huolimaton, hän syyllistyy rikkomukseen. Opettaja pyrkii keskustelemalla ohjaamaan rikkomukseen syyllistynyttä oppilasta. Tämän lisäksi opettaja voi oppilaan ojentamiseksi:

    • nuhdella oppilasta
    • poistaa oppilaan luokasta oppitunnin jäljellä olevaksi ajaksi valvottuun tilaan
    • tehdä oppilaan ja huoltajan kanssa kasvatuskeskustelun (KaKe) - KaKe-soitto/-soittoyritys tehdään kotiin aina ennen wilma-viestiä
    • lähettää oppilaan rehtorin puhutteluun
    • määrätä oppilaalle enintään kahden tunnin jälki-istunnon, jonka valvoo pääsääntöisesti sen antanut luokanopettaja tai yläkoulussa jälki-istunnon antanut opettaja.
    • rehtori voi antaa kirjallisen varoituksen ja koululautakunta voi erottaa oppilaan enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.
    • läksyt ja myöhästely:
    • 3 laiminlyöntiä (läksyunohdusta, myöhästymistä) -> KaKe
    • + 3 lisää -> laiskanläksyä
    • Kotitehtävien huolellinen tekeminen antaa varmuutta aineen hallintaan ja vahvistaa oppilaan itsetuntoa, joka näkyy myönteisenä asenteena kouluun ja toisiin oppilaisiin. Jos kotitehtävät ovat jostain syystä laiminlyöty, oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena niitä suorittamaan. Yhden tunnin laiskanläksy tarkoittaa oppitunnin pituutta (45 min).
    • Hyvästä käytöksestä saa positiivisia wilma-merkintöjä ja siitä voidaan myös palkitaan luokkia. Ajoittain pidetään käytöksen seurantaviikkoja, joissa luokat voivat saada opettajilta 1-3 plussapistettä. Viikon lopulla opettajien arviot kootaan yhteen ja parhaiten käyttäytyneet luokat palkitaan. Lukuvuoden päätteeksi huomioidaan hyvin käyttäytyneet luokat esim. luokkaretkiin suunnattavin tuin.

  • poissaolojen seuraaminen, niistä ilmoittaminen ja niihin puuttuminen
    • Oppilas ei saa olla poissa tai myöhästyä päivänavauksesta eikä oppitunnilta ilman pätevää syytä. Työpäivän osaan tai pidempään poissaoloon tarvitaan huoltajan kirjallinen tai suullinen anomus:
    • enintään 5 päivän poissaoloon lupa luokanopettajalta tai -valvojalta.
    • pidemmän loman myöntää rehtori
    • sairaustapauksissa kesken koulupäivän koulusta poistumiseen tarvitaan terveydenhoitajan, opettajan tai rehtorin lupa
    • milloin lupaa ei ole voitu pyytää huoltaja on velvollinen mahdollisimman pian ilmoittamaan poissaolosta luokanopettajalle, -valvojalle tai rehtorille
    • oppilaan huoltaja selvittää poissaolon syyn luokanopettajlle tai -valvojalle Wilman kautta
  • tapaturmien ehkäiseminen ja ensiavun järjestäminen ja hoitoonohjaus
    • Koulutapaturmat

      Luumäen kunta on vakuuttanut kaikki peruskoulun oppilaat vapaaehtoisella tapaturmavakuutuksella vakuutusyhtiö OP Vakuutus OY:llä. Vakuutus on voimassa koulussa, koulumatkalla suorinta tietä kouluun ja koulusta kotiin sekä koulun työsuunnitelman mukaisen toiminnan aikana, kuten retkillä sekä leirikoulussa.

      Tapaturman sattuessa

      • Opettaja, jonka tunnilla tai valvonnan alaisena tapaturma sattui, ohjaa oppilaan hoitoon ja ilmoittaa asiasta rehtorille tai kansliaan aina, vaikka tapaturma ei vaatisikaan sillä hetkellä lääkärin hoitoa.
      • Oppilas ohjataan kouluterveydenhoitajalle, terveyskeskukseen tai hammashoitolaan riippuen siitä, millaisesta tapaturmasta on kyse.
      • Mikäli oppilaan tapaturma on sattunut koulumatkalla tai vaatii hoitoa vasta koulupäivän jälkeen, on asiasta ilmoitettava mahdollisimman pian koululle ja noudatettava koulutapaturmaa koskevia ohjeita hoidon järjestämisen suhteen. Hoitoon ilmoittautumisen yhteydessä on aina mainittava, että kyseessä on koulutapaturma.

      Tapaturmailmoitus ja korvaukset

      • Koulussa täytetään vakuutusyhtiöön tapaturmailmoitus ja se lähetetään sivistystoimistoon.
      • Tapaturmasta aiheutuvan hoitokulun korvaamisen edellytyksenä on, että vamman tutkimus tai hoito on lääkärin määräämä.
      • Vakuutuksesta korvataan tapaturmasta aiheutuneet sairaanhoitokustannukset, lääkärin määräämät vamman vuoksi välttämättömät ylimääräiset kulut koulumatkoista, lääkkeet ja sairaalahoito.
      • Huoltajalle korvataan Kelan ohjeiden mukainen matkakorvaus.
      • Oppilas ohjataan julkisen terveydenhoidon piiriin kouluterveydenhoitajalle, terveyskeskukseen tai hammashoitolaan riippuen siitä, millaisesta tapaturmasta on kyse.

  • tupakkatuotteiden, alkoholin ja muiden päihteiden käytön ehkäiseminen ja käyttöön puuttuminen
    • Kun oppilas tupakoi koulupäivän aikana:
    • havaitseva opettaja puhuttelee oppilasta heti
    • havainnosta tiedotetaan luokanvalvojalle ja rehtorille/apulaisrehtorille
    • tapahtuneesta tiedotetaan oppilaan kotiin (KaKe)
    • toisesta kiinnijääntikerrasta eteenpäin rangasitus on aina yksi tunti jälki-istuntoa per tupakointikerta lukuvuoden loppuun asti
    • tarvittaessa asiasta ilmoitetaan poliisille ja sosiaalitoimeen
    • Alkoholin, liimojen, huumeiden yms. päihdyttävien aineiden käytön ja hallussapidon suhteen noudatetaan ns. nollatoleranssia. Asiasta ilmoitetaan heti kotiin, sosiaaliviranomaisille lastensuojeluilmoituksella ja tarvittaessa otetaan yhteys poliisiin
  • koulukuljetusten odotusaikoja ja turvallisuutta koskevat ohjeet
    • Turvallisen liikenteen vaatimus kaikissa tilanteissa on huomioitava:
    • jonotetaana asiallisesti
    • noudatetaan liikennesääntöjä
    • esiinnytään kohteliaasti liikennevälineissä eikä häiritä muita matkustajia
    • liikennevälineitä ei sotketa eikä vahingoiteta
    • koululaisautoissa noudatetaan kuljettajan antamia ohjeita
    • suositellaan käyttämään kulkuneuvon turvavälineitä, kuten pyöräillessä pyöräilykypärää
    • toisten kulkuneuvoja ei käytetä ilman lupaa, mutta lukitsemattomasta ajoneuvosta vastaa omalta osaltaan omistaja itse
  • suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä
    • alakoulu:
    • KiVa-koulu ja Lions Quest
    • vuosittainen KiVa-koulukysely oppilaille
    • kiusaamistapauksissa toimitaan KiVa-kouluohjelman mukaisesti (keskustelu kiusatun ja kiusaajan ja heidän vanhempiensa kanssa sekä mahdollisesti luokkakavereiden kanssa; seuranta)
    • yläkoulu:
    • KiVa-koulu oppitunnit 7-luokkalaisille
    • vuosittainen KiVa-koulukysely oppilaille ja siitä vastaaville opettajille
    • kiusaamistapauksissa toimitaan KiVa-kouluohjelman mukaisesti (keskustelu kiusatun ja kiusaajan ja heidän vanhempiensa kanssa sekä mahdollisesti luokkakavereiden kanssa; seuranta)
    • tukioppilaat, ryhmäyttämispäivät keväällä 6.-luokille ja syksyllä 7.-luokille
  • toiminta äkillisissä kriiseissä ja uhka- ja vaaratilanteissa
    • Noudatetaan koulun pelastussuunnitelman ohjeistusta. Koko koulun suojelujohtajana on rehtori apunaan apulaisrehtorit. Noudatetaan myös työsuojelupaikkaperiaatetta, joka tarkoittaa sitä, että vaara- tai onnettomuustilanteessa paikalla olevat henkilöt vastaavat ensiapu-, pelastus-, ja sammutustoiminnasta parhaan kykynsä mukaan. Koulukeskuksessa on ensiaputaitoisia henkilöitä. Tiedottamisesta vastaa koulun rehtori tai hänen varahenkilönsä. Oppilashuoltoryhmä toimii tarvittaessa koulukeskuksen kriisityöryhmänä.


Järjestyssäännöt Kangasvarren koulu

Järjestyssäännöt on laadittu yhteisen viihtyvyyden,turvallisuuden ja työrauhan saavuttamiseksi.

.* ole ystävällinen ja kohtelias muille
* anna muille työrauha
* vietä välitunnit välituntialueella yleistä turvallisuutta noudattaen
* kivien heittäminen kielletty. Lumipallojen heittäminen sallittu vain lumipalloseinään tällöinkin
valvotusti
* liiku käytävillä rauhallisesti
* tarpeeton oleskelu aulatiloissa ja wc:ssä on kielletty
* oppilas on velvollinen ilmoittamaan rehtorille tai opettajalle tahallisesti aiheutuneet vahingot
ja korvaamaan tilannekohtaisesti
* kunnioita toisen omaisuutta
* jätä kotiin kouluun kuulumattomat esineet esim. rahat
* siirtymisissä ja koulualueella liikuttaessa on noudatettava koulun turvallisuusohjeita sekä
liikennesääntöjä.

. suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta,kiusaamiselta ja häirinnältä/Kangasvarren koulu
* KiVa-koulu ja Lions Quest
* vuosittainen KiVaq-koulukysely oppilaille
* kiusaamistapauksissa toimitaan KiVa-kouluohjelman mukaisesti (keskustelu kiusatun ja kiu-
saajan sekä heidän vanhempiensa kanssa tai mahdollisesti luokkatovereiden kanssa;seuranta).

.toiminta äkillisissä kriiseissä sekä uhka-että vaaratilanteissa
* noudatetaan koulun pelastussuunnitelman ohjeistusta. Koko koulun suojelujohtajana on
rehtori. Noudatetaan myös työsuojelupaikkaperiaatetta,joka tarkoittaa sitä,että vaara-tai
onnettomuustilanteessa paikalla olevat henkilöt vastaavat ensiapu-,pelastus-, ja sammu-
tustoiminnasta parhaan kykynsä mukaisesti. Tiedottamisesta vastaa koulun rehtori tai
hänen varahenkilönsä. Oppilashuoltoryhmä toimii tarvittaessa koulun kriisityöryhmänä.


Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Opetuksen järjestäjä seuraa koulun opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumista.

Opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet suunnitelman toteuttamiseksi ja seuraamiseksi. Näitä ovat seurannasta vastuussa oleva taho koulussa, seurattavat asiat ja käytettävät menetelmät tietojen kokoamiseksi sekä seurannan aikataulu. Lisäksi kuvataan seurantatietojen käsittely ja hyödyntäminen koulun opiskeluhuollon kehittämisessä sekä keskeisistä tuloksista tiedottaminen oppilaille, huoltajille ja tarvittaville yhteistyötahoille.

Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen on osa opetuksen järjestäjän omavalvontaa koskevaa tehtävää. Opetuksen järjestäjä vastaa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen opiskeluhuoltopalveluista vastuussa olevien viranomaisten kanssa opiskeluhuollon kokonaisuuden omavalvonnan toteutumisesta.

Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

 

Opetuksen järjestäjä seuraa koulun opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumista.

 

Opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet suunnitelman toteuttamiseksi ja seuraamiseksi. Näitä ovat seurannasta vastuussa oleva taho koulussa, seurattavat asiat ja käytettävät menetelmät tietojen kokoamiseksi sekä seurannan aikataulu. Lisäksi kuvataan seurantatietojen käsittely ja hyödyntäminen koulun opiskeluhuollon kehittämisessä sekä keskeisistä tuloksista tiedottaminen oppilaille, huoltajille ja tarvittaville yhteistyötahoille.

 

Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen on osa opetuksen järjestäjän omavalvontaa koskevaa tehtävää. Opetuksen järjestäjä vastaa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen opiskeluhuoltopalveluista vastuussa olevien viranomaisten kanssa opiskeluhuollon kokonaisuuden omavalvonnan toteutumisesta.

 

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 13 § 2 mom. 3-kohta

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 13 § 2 mom. 5-kohta

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 13 § 4 mom.

Hallituksen esitys eduskunnalle oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi 67/2013

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 26 § 1 mom.