Opiskeluhuolto

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollon tavoitteena on oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen ja niiden edellytyksiä vahvistava toiminta.

Opiskeluhuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa ottaen huomioon oppilaan ikä ja edellytykset. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös muiden toimijoiden kanssa.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä. Opiskeluhuollon toteuttamista ohjaa lapsen edun ensisijaisuus, luottamuksellisuus ja osallisuus.

Kuopion kaupungin opetussuunnitelma - opiskeluhuolto

Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma 

Kuopion yhteisöllisen opiskeluhuollon oppaat opiskelijoille ja oppilaille sekä huoltajille 

Kuopion yhteisöllisen opiskeluhuollon esittelyvideo (linkki)

Kiusaaminen vastainen työ


Pääset videoon myös alla olevalla QR-koodila

Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Monialaiseen yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat koulun rehtori (*tai virka-apulaisrehtori, apulaisjohtaja tai muu koulutuksen järjestäjän nimeämä työntekijä), erityisopettaja, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja, lääkäri, opetushenkilöstön ja huoltajien sekä oppilaiden edustajat (ryhmien kokoonpano voi hieman vaihdelle koulukohtaisesti). Opiskeluhuoltoryhmä voi tarvittaessa konsultoida asiantuntijoita ja kutsua kokoukseen mukaan myös muita asiantuntijoita. Yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä asioita käsitellään yleisellä ja yhteisöllisellä tasolla, eikä ryhmä koskaan käsittele yksittäistä oppilasta tai opiskelijaa koskevaa asiaa. Perusopetuksen koulukohtaisten opiskeluhuoltoryhmien puheenjohtajana toimii rehtori. 

Koulukohtaiset opiskeluhuollon työryhmät kokoontuvat säännöllisesti lukuvuoden aikana suunnitellen, kehittäen ja arvioiden yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä. Yhteisöllisen opiskeluhuollon toteutus rakentuu koulukohtaisten tarpeiden mukaan soveltaen opiskeluhuollon vuosikelloa. 

Koulun yhteisöllisen opiskeluhuoltotyöryhmän kokoonpano 

Oppilaiden edustajat Oppilaskunta valitsee edustajat jokaiseen tapaamiseen erikseen
Huoltajien edustajat Vanhempainyhdistys valitsee edustajat jokaiseen tapaamiseen erikseen
Rehtorit Sami Varis ja virka-apulaisrehtori Tuukka Kokkonen
Opettajien edustajat

Tuuli Tegelman laaja-alainen erityisopettaja (suunnitteluryhmä ja ELA-tiimien vastuuopettaja),
Aleksandra Kaisanlahti laaja-alainen erityisopettaja luokat (ELA-tiimin vetäjä),
Ella Rantala laaja-alainen erityisopettaja luokat (ELA-tiimin vetäjä),
TYHY-tiimin edustus
Turva-tiimin edustus
Sovittelutiimin edustus 
Oppilaskuntatiimin edustus
Muut opettajat tarpeen mukaan kutsuttaina 
 

Koulupsykologi Sanna Kolehmainen
Kuraattori Reetta Kokkonen
Terveydenhoitaja Jenni Nykänen
Koululääkäri  
Koulun muut ammattilaiset Kutsutaan tarpeen mukaan
Ulkopuoliset yhteistyökumppanit Kutsutaan tarpeen mukaan

Koulun yhteisöllinen opiskeluhuolto

1. Arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut
 
Kuopion kaupungin kokonaisarvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut on kuvattuna ja luettavissa Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmasta.

Pirtin koulun oppilasmäärä on hivenen yli 700 oppilasta. Koulussa noudatetaan lähtökohtaisesti inklusiivista toimintamallia,
koulussa toimii myös kolme erityisluokkaa. Lukuvuonna 2024-2025 koulussa on tehostetun tuen oppilaita
noin 100 ja erityisen tuen oppilaita hivenen alle 50 oppilasta, jossa ovat mukana pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat.

Koulussa toimii kolme laaja-alaista erityisopettajaa ja kolme erityisluokanopettajaa.

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon henkilökunta
siirtyi vuodenvaihteessa hallinnollisesti Pohjois-Savon Hyvinvointialueelle. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan ja opiskeluhuollonpalvelut ovat edelleen tarjolla tuttuun tapaan lähipalveluna. Tilat sijaitsevat H-viipalerakennuksessa ja tiloihin on erillinen kulku talon metsän puoleisesta päädystä.

Terveydenhoitaja
Jenni Nykänen, Yhteystiedot: https://peda.net/id/21a906567 
Terveydenhoitajan soittoajat: ma, ti ja to klo 14-15 ja ke, pe klo 11.30-12. Osan viikosta koululla työskentelee myös toinen terveydenhoitaja.

Koululääkäri Pirtin koululla keskiviikkoisin. Ajanvaraukset kouluterveydenhoitajan kautta.

Terveydenhoitajaan saat yhteyden puhelimitse (parhaiten tavoittaa soittoaikoina ma, ti ja to klo 14-15 ja ke, pe klo 11.30-12) tai Wilma-viestitse. Numeroon voi jättää soittopyynnön. Terveydenhoitajan avovastaanotto on ma-to klo 10.30-11.00, jolloin oppilas pääsee ilman ajanvarausta keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista.

Terveydenhoitaja tapaa oppilaat vuosittain terveystarkastuksessa sekä tarvittaessa muulloinkin. Terveystarkastuksissa seurataan esim. lapsen kasvua, kehitystä, kuuloa, näköä, ryhtiä ja hyvinvointia. Kouluterveydenhoitajalta saa tarvittaessa lähetteen optikolle tai silmälääkärille. 5. ja 6. luokan tarkastuksissa oppilaille tarjotaan rokotusohjelmaan kuuluva HPV-rokote. Muita rokotteita annetaan tarvittaessa. Influenssarokotuksia tarjotaan loppuvuonna riskiryhmille. Rokotuksista voi tiedustella terveydenhoitajalta.

Tapaturman sattuessa koulussa tai koulumatkalla, tulee ottaa yhteyttä koulun henkilökuntaan tai terveydenhoitajaan. Koulutapaturmien jatkohoito tapahtuu ensisijaisesti koulun tapaturmavakuutuksen kautta vakuutuksen yhteistyökumppanilla. Hoitoon voi hakeutua myös omalle terveysasemalle tai KYS päivystykseen. Koulutapaturmasta kirjataan koulun henkilökunnan toimesta sähköinen tapaturmailmoitus. Mikäli oppilas sairastuu koulupäivän aikana, opettaja sopii suoraan huoltajan kanssa lapsen kotiin lähtemisestä.Vapaa-ajan tapaturmien sekä sairastumisten hoito kuuluvat terveysaseman hoidon piiriin.

Koulukuraattori

Reetta Kokkonen, yhteystiedot: https://peda.net/id/21a906567 
Koulukuraattori Reetta Kokkonen on tavattavissa koululla arkisin maanantaista perjantaihin. 
Kuraattoriin voi olla yhteydessä, jos tuntuu, että koulussa ei jaksaisi käydä, tunneilla on levoton olo, tai motivaatio koulunkäyntiin on hukassa. Kuraattorin kanssa voi keskustella muun muassa kaverisuhteisiin liittyvistä asioista, tunteista, mielialasta tai itsetuntoon liittyvistä asioista. Kuraattoriin voi olla yhteydessä myös, jos kodin arjessa tapahtuu muutoksia, joiden käsittelyyn syntyy tuen tarvetta. Kuraattori osallistuu koulun arkeen yhteisölliseen oppilashuoltotyöhön lukuvuoden aikana pitämällä eri aiheista oppitunteja
yhdessä opettajien kanssa.

Tapaamisaikoja voi varata puhelimitse tai tekstiviestillä. Henkilötietoja sisältäviä viestejä ei tule sähköpostitse lähettää tietoturvasyistä. Toistaiseksi opiskeluhuollon työntekijöihin ei voi ottaa yhteyttä Wilman kautta. Tarvittaessa voitte jättää yhteydenottopyynnön tekstiviestillä tai vastaajaan.

Koulupsykologi
Koulupsykologina toimii Sanna Kolehmainen, yhteystiedot: https://peda.net/id/21a906567  
Psykologi on tavattavissa koululla maanantaista torstaihin. Huoltajia ja oppilaita ohjeistetaan olemaan opiskeluhuollollisissa asioissa yhteydessä kuraattoriin, tai terveydenhoitajaan ja oppimisen tuen kysymyksissä erityisopettajaan, jotka tarvittaessa kääntyvät konsultoivan psykologin puoleen.

Psykologi tuo kouluyhteisöön psykologista asiantuntemusta oppilaan kasvuun, kehitykseen ja koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä. Psykologi tekee koululla sekä yksilö- että yhteisöllistä työtä, jonka tavoitteena on vahvistaa koko kouluyhteisön hyvinvointia. Hän pyrkii osaltaan tukemaan oppilaan normaalia kasvua ja kehitystä, poistamaan esteitä sen tieltä ja vahvistamaan voimavaroja.

Yksilötyössä psykologin tarjoama tuki on ennaltaehkäisevää ja lyhytkestoista. Se voi olla:

  • Konsultaatiota koulun henkilöstölle ja muille opiskeluhuollon työntekijöille.

  • Ohjausta ja neuvontaa oppilaille ja huoltajille

  • Psykologisia arvioita ja harkinnanvaraisesti tutkimuksia oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvistä pulmista.

  • Oppilaan koulunkäyntiin tarvitseman tuen suunnittelua ja järjestämistä yhteistyössä oppilaitoksen, perheiden ja yhteistyötahojen kanssa.

  • Lyhytkestoisia tukikeskustelukäyntijaksoja (yleensä 1-5 x). Tyypillisiä syitä hakeutua ovat mm. oppimisen ja jaksamisen haasteet, mielialaoireet, jännittäminen ja stressi, sekä erilaiset elämänmuutokset ja kriisit. Työn painopiste on ennaltaehkäisevässä ja varhaisen vaiheen tuessa – mikäli opiskeluhuollon psykologin tarjoama tuki ei ole riittävää, ohjataan oppilas tarpeenmukaisten palvelujen piiriin.

Oppilas voi hakeutua psykologille ottamalla yhteyttä puhelimella, Wilman kautta tai sähköpostilla, tai esimerkiksi huoltajan, opettajan tai terveydenhoitajan välityksellä. Lähetettä ei tarvita.

Yhdessä aika -toimintamalli
Kuopiossa on otettu käyttöön Yhdessä aika -malli, jolla tarjotaan perheille tukea matalalla kynnyksellä. Yhdessä aika on alueellisesti varattu aikaikkuna, johon saadaan helpommin kerättyä moniammatillinen tiimi tukemaan perhettä erilaisissa arjen tilanteissa matalalla kynnyksellä. Pirtti kuuluu alueeseen B. Lisää tietoa toimintamallista koulun sivuilla: https://peda.net/id/1345cecc769


2. Kouluyhteisön toimenpiteet yhteisöllisen opiskeluhuollon edistämiseksi


Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä ja koulun tukitiimi seuraa opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumista. Suunnitelman perusteella myös suunnitellaan toimintaa mahdollisimman ennaltaehkäiseväksi.

Seurannan apuna käytetään Koulun hyvinvointiprofiilia, THL:n tekemiä kouluterveyskyselyitä, isojen terveystarkastusten-, TEAviisarin- ja MOVE-testien yhteenvetoja sekä pitkäaikaisseuranta KARVIn tuloksia. Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu useamman kerran vuodessa ja koulukohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma päivitetään vähintään lukuvuosittain. Päivityksen yhteydessä käsitellään erityisesti opiskeluhuollon vuosikello.

Keskeisistä asioista ja tuloksista tiedotetaan oppilaille, huoltajille ja tarvittaville yhteistyötahoille esimerkiksi vanhempainilloissa.

Koulun yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä

Tämä kokoontuu vähintään viisi (5) kertaa lukuvuodessa isolla kokoonpanolla, joka tarkoittaa laajaa moniammatillista yhteistyötä, yhdessä huoltajien sekä oppilaiden kanssa. Rehtori kutsuu tähän tapaamiseen:

Isossa YHRssä käsitellään muun muassa:

  • Luokkatasoiset ajatukset henkilöstöltä (tarvittaessa keskustelut luokissa pohjana => luokkatasojen ajatuksien koonti opettajien johdolla). Opettajat valitsevat luokkatasolta henkilöstön edustajan => valmistaudutaan esittelemään koonti luokkatason keskusteluista/ilmiöistä, jotka puhuttavat oppilaita tai opettajia (max. 10min)

  • Hyvinvointiprofiilin tuloksia luokkatasaoittain yleisinä ilmiöinä (1-2 luokat, 3-4 luokat ja 5-6 luokat)

  • Muut Oppilashuoltosuunnitelman mukaiset asiat

Ryhmän tarkoitus on suunnitella opiskeluhuollon toteuttamista ennen kaikkea ennaltaehkäisevässä mielessä suunnittelemalla toimintatapoja ja –välineitä mahdollisimman hyviksi.

Pirtin koulun Tukitiimi
Tämän lisäksi Pirtin koulussa kokoontuu tukitiimi kuukausittain. Tukitiimi on tärkeä osa yhteisöllistä opiskeluhuoltoa.  Tämän tapaamisen asioita tuodaan tiedoksi myös ison kokoonpanon yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään.

ArkiOHR-toimintamalli Pirtin koulussa
Pirtin koulussa toteutuu lukuvuoden aikana ns. ArkiOHR-tapaamiset. ArkiOHR työ on yksi osa koulun yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä. ARKIOHR keskittyy yhden luokan, luokkatason tai koko koulun tason ilmiöihin. Ilmiöiden tunnistaminen tehdään ARKIOHR-tapaamisessa yhdessä luokasta vastaavan opettajan/ opettajien kanssa. Lisäksi tapaamisessa ovat mukana yhteisöllisen oppilashuollon työryhmään kuuluvat koulun erityisopettaja, kuraattori, psykologi sekä terveydenhoitaja sekä koulun hallinto mahdollisuuksien mukaan.

ArkiOHR – työskentelyn toiminta-ajatus:

  • ArkiOHR –toiminnasta tiedotetaan koulun koko henkilöstöä lukuvuosittain. Vastuuhenkilönä ArkiOHR-toiminnan vastuuhenkilö yhdessä koulun johdon kanssa.
  • ArkiOHR -tapaamisten aikatauluttaminen sekä tiedonkeruumenetelmästä sopiminen ja tarvittaessa sen luominen (luokkakysely, kysymyspatteristo tms., sosiogrammi) ja näistä informointi ArkiOHR-työhön osallistuville. Vastuuhenkilönä ArkiOHR-toiminnan vastuuhenkilö yhdessä koulun johdon kanssa.
  • Tiedon kerääminen ilmiötasolla koulussa sovitun tiedonkeruumenetelmän mukaisesti (luokkakyselyt, toiminnalliset luokkakyselyt tai pohdinnat, kysymyspatteristot luokanopettajalle/luokanohjaajalle, joka havainnoi ryhmäänsä, sosiogrammin teettäminen luokassa). Vastuuhenkilönä/-henkilöinä luokasta vastaava opettaja tai muu sovittu taho.
  • Ilmiöiden tunnistaminen tehdään ArkiOHR -tapaamisessa yhdessä luokasta vastaavan opettajan sekä OHR-väen kanssa. ArkiOHR –tapaamiseen luokasta vastaava opettaja on valmistautunut koulun suunnitelman mukaisesti.
  • Suunnitelmallinen puuttuminen tehdään ArkiOHR -tapaamisessa yhdessä luokasta vastaavan opettajan sekä OHR-väen kanssa. Suunnitelmallista puuttumista voivat toteuttaa kaikki kouluyhteisön toimijat mukaan lukien huoltajat sekä tarvittavat ulkopuoliset toimijat esim. nuorisotyö, poliisi.
  • Tiedotetaan kerätyissä tiedoissa ilmenneet yhteisölliset seikat, myös positiiviset asiat luokalle sekä luokan huoltajille.
  • Seurantaa tehdään sovitun ajanjakson mukaisesti. Tämä sovitaan ArkiOHR -tapaamisessa. Erityisesti puuttuvaa yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä ja sen toimenpiteiden purevuutta on syytä seurata ja tarvittaessa etsiä muita puuttumisen malleja. Myös asioiden ollessa hyvällä mallilla, on esim. luokkatason tilannetta hyvä seurata vuosittain.

3. Toimenpiteet tarvittavien tukitoimien järjestämiseksi (yksilökohtainen opiskeluhuolto)
Pirtin alakoulun yksilöllinen opiskeluhuolto on suunniteltu tukemaan oppilaiden hyvinvointia ja oppimista. Se koostuu monialaisen asiantuntijaryhmän tuesta, joka kootaan tapauskohtaisesti oppilaan tarpeiden mukaan. Tähän ryhmään kuuluvat myös kouluterveydenhuolto sekä psykologi- ja kuraattoripalvelut, jotka tarjoavat oppilaille tarvittaessa yksilöllistä tukea.

Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu vapaaehtoisuuteen ja sen tavoitteena on varmistaa, että jokainen oppilas saa tarvitsemansa avun ja tuen. Tämä voi sisältää esimerkiksi terveystarkastuksia, terveysneuvontaa ja ohjausta sekä tukea oppimisen ja koulunkäynnin haasteissa. Yksilöllisen opiskeluhuollon tarkoituksena on edistää oppilaan kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tukea hänen koulupolkuaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.


4. Yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän perheidensä sekä koulussa työskentelevien ja muiden oppilaiden hyvinvointia tukevien tahojen kanssa.

Yhteisöllisen opiskeluhuollon ryhmissä mukana ovat sekä vanhempien, että oppilaiden edustajat. Vanhempainyhdistys nimeää vanhempien edustajan ja oppilaskunta oppilaiden edustajan.

Yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon tarjotaan aina huoltajalle mahdollisuus osallistua, ellei oppilas sitä nimenomaan kiellä ja terveydenhoidon ammattihenkilöstö on katsonut lapsen/nuoren kyvyn riittävän hyväksi arvioida omien ratkaisujensa ja päätöstensä vaikutuksia tai huoltajien läsnäolo tuo selvän uhkan lapsen psyykkiselle tai fyysiselle hyvinvoinnille.

Opiskeluhuoltosuunnitelmaa käsitellään vanhempainilloissa ja se on koulun kotisivuilla esillä. Oppilaiden osalta opiskeluhuoltoa käsitellään oppituntien yhteydessä oppilaan ikätason ja kehityksen mukaisella tavalla.

Koululla tehdään myös säännöllisiä viranomaistarkastuksia kouluyhteisön turvallisuuden ja terveellisyyden tarkastamiseksi, esim. palotarkastuksen, työterveyshuollon työpaikkakäynnit. Koulurakennuksen terveellisuuden ja turvallisuuden tarkastus on kolmen vuoden välein. Koululla on toteutettu mm. rokotuksia, PopUp-hammastarkastuksia jne.

5. Suunnitelmat oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä kriisisuunnitelma ovat kuvattuna ja luettavissa Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmassa.

Yksilökohtainen opiskeluhuolto

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon tavoitteena on seurata ja edistää lapsen/oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Tärkeä on varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ehkäisy. Oppilaiden yksilölliset edellytykset, voimavarat ja tarpeet otetaan huomioon sekä opiskeluhuollon tuen rakentamisessa että koulun arjessa.  

Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu oppilaan suostumukseen. Yksittäisen oppilaan tueksi voidaan koota myös yksilökohtainen opiskeluhuoltoryhmä ja ryhmän kokoonpano perustuu oppilaan tai tarvittaessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan ja/tai huoltajan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella asian käsittelyyn voi osallistua tarvittavia opiskeluhuollon yhteistyötahoja tai oppilaan läheisiä. Ryhmän jäsenillä on lisäksi oikeus pyytää neuvoa oppilaan asiassa tarpeellisiksi katsomiltaan asiantuntijoilta. 

Yksilökohtainen opiskeluhuolto (peda.net)