1. Mitä biologia on?

Luvun sisältö

  • 1. Johdanto
  • 1.1 Biologian historiaa
  • 1.2 Biologian aloja
  • 1.3 Biologian organisaatiotasot
  • 1.4 Biologian soveltaminen

Lähtötaso

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Mielipiteeni1 = ei; 3 = en osaa sanoa; 5 = kyllä
Väite12345
Olen aina ollut kiinnostunut biologiasta.
Minua kiinnostaa enemmän ihmisbiologia kuin ekologia (oppi luonnon taloudesta).
Minua kiinnostaa enemmän perinnöllisyystiede kuin ekologia.
Hallitsen hyvin biologian perustermejä (kuten fotosynteesi, kuluttaja, ravinne, ravintoverkko).
Aion opiskella tällä kurssilla suunnitelmallisesti.
Tarvitsen opastusta sähköisen kirjan käytössä.


Testikysymyksiäa) Ihmisen tavallisessa solussa on
b) Vihreän kasvisolun energiaa tuottava reaktio on

c) Ihminen kuuluu
d) Hirmuliskoja eli
Maksimi 5 pistettä.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Johdanto

Biologia tutkii elollisen luonnon ilmiöitä ja lainalaisuuksia. Sana biologia tulee kreikan sanoista bios (elämä) ja logia (oppi), joiden suomennos on oppi elämästä.

Biologista tietoa tarvitaan elämässä päivittäin arkipäivän ratkaisujen tueksi: Mitä syödään? Miten hoitaa terveyttään? Miksi kierrättää jätteitä? Biologiassa on keskeistä erilaisten havaintojen ja kokeiden tekeminen. Ympäristön havainnointi on ollut ihmisen menestymiselle aina tärkeää, jotta ravinnon saaminen on voitu varmistaa.

Esi-isiemme oli tunnettava elinympäristönsä tarjoamat mahdollisuudet hyvin. Hengissä säilyminen "luonnon armoilla" tarkoitti, että oli tunnettava ravinnoksi kelpaavat ja myrkylliset kasvit. Metsästämisen onnistumiseksi oli ymmärrettävä eläinten käyttäytymistä. Kun siirryttiin keräily- ja pyyntikulttuurista maatalouteen, tarvittiin tietoa kasveista ja eläimistä viljelyn ja kotieläinten pitämisen onnistumiseksi. Biologista tietoa on siis aina tarvittu selviytymiseen.


Biologista tietoa tarvitaan tehtäessä muun muassa ravintoon ja terveyteen liittyviä päätöksiä.

1.1 Biologian historiaa


Biologian virstanpylväitä.

Antiikin biologit


Ihmiset ovat tarvinneet biologista tietoa aina. Biologia muodostui omaksi tieteenalakseen vasta 1800-luvulla, mutta jo antiikin aikana kreikkalaiset harrastivat tiedettä ja tutkimusta, joka muistuttaa nykyistä biologiaa.

Biologian juuret kaikissa kulttuureissa liittyvät maanviljelykseen ja ihmisten lääkitsemiseen. Kokeellinen ja systemaattinen tutkimus alkoi vasta Antiikin Kreikasta.

Tunnetuin antiikin luonnontutkija oli Aristoteles (kuvassa), joka teki paljon vertailevaa tutkimusta eläinten toiminnasta ja rakenteesta. Biologian kehitykseen vaikutti esimerkiksi Aristoteleen ajatus siitä, että elävät eliöt muodostavat hierarkian yksinkertaisista monimutkaisempiin eli sienistä ja kasveista ihmiseen.


Aristoteles.

1500–1700-luku: tietoa kerätään ja vanhat käsitykset mullistuvat

Uuden ajan alussa Euroopassa tieteellinen maailmankuva mullistui: havaittiin, ettei Maa olekaan maailmankaikkeuden keskus. Myös biologiassa tehtiin paljon uusia havaintoja ja löytöjä. Luonnon ilmiöitä alettiin havainnoida systemaattisesti ja tutkia kokeellisesti. Vanhat, antiikin ajalta periytyneet uskomukset uskallettiin kyseenalaistaa.

Francesco Redi vaikutti 1600-luvulla merkittävästi nykyaikaisen kokeellisen luonnontieteen syntyyn, ja häntä pidetään yhtenä kokeellisen biologian perustajana. Hän osoitti monia aikakautensa uskomuksia ja huhuja vääriksi kumoten ne havaintojen ja kokeiden avulla.

Redin aikakaudella 1600-luvulla uskottiin spontaaniin alkusyntyyn eli siihen, että elottomasta aineksesta syntyy itsekseen eliöitä. Esimerkiksi hiirien arveltiin syntyvän rievuista ja jyvistä sekä kärpäsiä lannasta ja kuolleiden eliöiden raadoista.

Francesco Redin kuuluisimmat kokeet osoittivat, että eliöt eivät sikiä itsestään, vaan toisista kaltaisistaan.

Francesco Redi osoitti kokeellisesti, että kärpäsen toukat eivät synny itsestään mädäntyneestä lihasta. Suljetuista pulloista ei löytynyt kärpäsiä, vaikka niiden liha oli pilaantunutta. Sen sijaan avonaisten pullojen sisältämään lihaan ilmestyi kärpäsen toukkia. Miksi näin tapahtui?

Ranskalainen Louis Pasteur todisti 1800-luvulla myös mikrobeilla, että alkusyntyä ei tapahdu maapallon nykyoloissa.

Maria Sibylla Merian (kuvassa) oli ensimmäisiä hyönteisiä kokeellisesti tutkineita biologeja. Hän kasvatti useita eri perhoslajeja toukasta aikuiseksi ja todisti samalla, että perhoset syövät eri kasvilajeja. Lisäksi hän osoitti, että osa perhosista talvehtii kotelona, osa toukkana, osa munana ja osa aikuisena.

Merian lähti Amsterdamin kaupungin rahoittamana tutkimaan Etelä-Amerikan eläimiä ja kasveja, tiettävästi ensimmäisenä tieteellisenä tutkimusmatkailijana.

Mikroskoopit kehittyivät 1600–1700-luvuilla. Tämä oli erityisen merkittävä läpimurto biologisen tiedon kertymiselle, sillä mikroskooppien avulla voitiin havaita ja ymmärtää hyvin pieniä kohteita, muun muassa soluja. Näin löydettiin uusi ”näkymätön maailma”. Mikroskoopin keksijänä pidetään hollantilaista kangaskauppias Antonie van Leeuwenhoekia, joka oli kiinnostunut kankaan laadusta ja siksi sen yksityiskohtaisesta rakenteesta.

Leeuwenhoek käytti kankaiden tutkimisessa apuna ensin suurennuslasia ja myöhemmin omatekoista mikroskooppia. Hänen kerrotaan tutkineen myös hampaiden plakkia mikroskoopillaan ja kuvailleen näkemiään eliöitä “pieniksi nopeasti liikkuviksi eläimiksi”.

1700-luvun luonnontutkijat pyrkivät kartoittamaan luonnon monimuotoisuutta, koska tämä oli tärkeä osa teologiaa: luomakunnan tutkiminen ja sen osien selvittäminen oli luontainen tehtävä ihmisille ja ennen kaikkea papistolle.

Ruotsalainen Carl von Linné kehitti eliöiden tieteellisen luokittelujärjestelmän ja nimesi tieteellisesti useita kasveja ja eläimiä. Linnén aikana ei kuitenkaan tunnettu evoluutioteorioita ja eliöiden keskinäisiä sukulaisuussuhteita. 1700-luvulla ajateltiin, että kaikki eliölajit ovat aina pysyneet muuttumattomina.

Erilaiset fossiililöydöt kuitenkin haastoivat nämä näkemykset. Esimerkiksi Mary Anning ja Georges Cuvier olivat kuuluisia fossiilien löytäjiä ja tutkijoita.


Mary Anning oli kuuluisa fossiilien kerääjä. Valokuva on Lontoon luonnonhistoriallisesta museosta, jossa tehdään Anningin teemalla kiertokävelyjä.


1800-luku: Keskeisten biologisten oivallusten aika

Jean-Baptiste Lamarck oli ensimmäisiä luonnontieteilijöitä, jotka esittivät, että nykyisin eläneet eliöt ovat syntyneet aikaisemmin eläneistä eliöistä – tosin hän esitti, että eliöiden hankitut ominaisuudet periytyvät jälkeläisille.

Hieman myöhemmin 1800-luvulla Charles Darwin (kuvassa) kehitti oman evoluutioteoriansa, jonka pohjana on nykyäänkin hyväksytty käsitys luonnonvalinnasta ja perinnöllisten ominaisuuksien siirtymisestä jälkeläisille.


Charles Darwin jo ikääntyneenä miehenä.

Myös muita edistysaskelia tapahtui 1800-luvulla. Soluteorian mukaan kaikki elämä koostuu jakautuvista soluista. Soluteorian ajatus esitettiin ensimmäistä kertaa vuosisadan alkupuolella, ja vuosisadan loppuun mennessä se oli jo yleisesti hyväksytty. Lisäksi aikaisemmin oli ajateltu, että taudit johtuvat pahasta ilmasta. 1800-luvulla kuitenkin havaittiin, että tautien aiheuttajia olivat mikrobit. Fysiologian puolella vallalle nousi ajatus, että elävillä eliöillä ei ole niin sanottua elämänvoimaa, joka erottaa elolliset asiat elottomista.


Gregor Mendel käynnisti perinnöllisyystieteen tutkimuksen tekemällä hernekasveilla risteytyskokeita, joiden perusteella hän päätteli, että monet herneiden ominaisuuksista periytyvät. Hän pystyi myös päättelemään ominaisuuksien periytymismekanismit. Mendel oli kuitenkin aikaansa edellä, ja hänen havaintonsa ymmärrettiin vasta 1900-luvun alussa.

 

1900-luku: DNA:n rakenne ja merkitys selviävät

Biologinen tieto lisääntyi huimaa vauhtia 1900-luvulla. Vuosisadan alkupuolella tietämys biokemiasta, kuten proteiinien ja entsyymien toiminnasta, lisääntyi. Merkittävä edistysaskel modernille biologialle tapahtui 1950-luvulla, kun James Watson ja Francis Crick selvittivät DNA:n rakenteen ja sen merkityksen Rosalind Franklinin tutkimusten avulla.

Ekologia tieteenä syntyi vasta 1900-luvun alussa, kun väestötieteen ajatuksia alettiin soveltaa luontoon. Ravintoverkon ja ekologisten lokeroiden käsitteet ja lajien välisten vuorovaikutusten matemaattiset yhtälöt kehitettiin tällöin. Ekologian pohjalta 1900-luvun loppupuolella kehittyi ympäristötiede.

Evoluutioteoria kehittyi moderniksi synteesiksi 1900-luvun puolivälissä, kun Darwinin evoluutioteoriaan yhdistettiin genetiikka sekä monia muita biologian aloja, kuten systematiikka ja ekologia. 1900-luvun puolivälin jälkeen evoluutiobiologia ja ekologia erkaantuivat molekyyli- ja solubiologiasta, mutta 1900-luvun lopulla kehittyneet molekyylibiologian tutkimusmenetelmät toivat näitä aloja lähemmäksi toisiaan.


Francis Crick (keskellä) ja James Watson (oikealla).

1.2 Biologian aloja

​Biologia on perinteisesti jaettu kasvi- ja eläintieteeseen. Tutkimusvälineiden kehittyessä ja biologisen tiedon lisääntyessä on kuitenkin ollut tarvetta jakaa biologia osiin uudella tavalla. Biologia voidaan jakaa erilaisiin osa-alueisiin joko eliöryhmien luokittelun tai tutkittavien ilmiöiden perusteella.

Eliöryhmien luokitteluun perustuvia biologian osa-alueita ovat esimerkiksi kasvi-, eläin- ja sienitiede. Mikroskoopin keksiminen mahdollisti mikroskooppisten, yksisoluisten eliöiden tutkimisen. Tämä oli mikrobiologian alku. Mikrobiologia voidaan puolestaan jakaa edelleen virologiaan ja bakteriologiaan sen mukaan, tutkitaanko viruksia vai bakteereita.

Biologia voidaan jakaa osa-alueisiin myös tutkimuskohteen perusteella. Esimerkiksi ekologiassa tutkitaan yksilöä suurempia elämän tasoja ja evoluutiobiologiassa evoluutiota ja sen mekanismeja.
Tutkimusaloja.

​Ekologia

Yksilöä suurempia elämän tasoja ovat populaatio, eliöyhteisö, ekosysteemi ja biosfääri. Näitä tasoja tutkitaan ekologiassa. Ekologiassa tutkitaan eliöiden ja niiden ympäristön välisiä vuorovaikutuksia. Suojelubiologit selvittävät, millaisilla toimilla luonnon monimuotoisuutta voidaan suojella parhaiten. Eliömaantieteessä tutkitaan eliöiden levittäytymistä maapallolla.


Genetiikka eli perinnöllisyystiede

Perinnöllisyystieteessä (genetiikka) tutkitaan geenejä ja perinnöllisyyden lainalaisuuksia. DNA:n rakenteen selvittäminen 1950-luvulla nosti genetiikan merkittävään asemaan. Perinnöllisyystieteellistä tutkimusta hyödynnetään muun muassa bioteknologiassa ja lääketeollisuudessa.


Perinnöllisyystieteen merkitys on kasvanut.


Evoluutiobiologia

Darwinin vaikutuksesta ymmärrettiin, että lajit eivät ole muuttumattomia. Lajien kehittymistä eli evoluutiota tutkivat evoluutiobiologit.

Paleontologia on tieteenala, joka selvittelee muinaista eliömaailmaa fossiilien avulla.

Systematiikka tutkii eliöiden välisiä sukulaisuussuhteita ja taksonomia luokittelee eliöitä niiden sukulaisuuden perusteella erilaisiin ryhmiin eli taksoneihin.


Evoluutiobiologia tutkii lajien muutosta evoluutiossa. Piirroksessa on taiteilijan näkemys ihmisen evoluutiosta. 


Solubiologia ja molekyylibiologia

Solut jakautuvat, kasvavat ja vuorovaikuttavat keskenään ja lopulta myös kuolevat. Solubiologiassa tutkitaan kaikkia solun elinkaaren tapahtumia. Lisäksi solubiologian avulla saadaan tietoa solun eri elinten toiminnasta sekä solujen välisestä viestinnästä.

Molekyylibiologiassa tutkitaan biomolekyylien toimintaa elävissä soluissa. Biomolekyylit ovat erilaisia eliöissä toimivia yhdisteitä, kuten proteiineja, lipidejä ja hiilihydraatteja. Käytännössä molekyylibiologia ja solubiologia liittyvät hyvin läheisesti perinnöllisyystieteeseen.


Solu- ja molekyylibiologian ja mikrobiologian tutkimuksia tehdään laboratorioissa.

Fysiologia ja anatomia

Fysiologiassa tutkitaan eliöiden toimintamekanismeja. Fysiologiaa lähellä olevia aloja ovat kehitysbiologia (eliöiden kehityksen tutkiminen) ja histologia (kudosten rakenteen tutkiminen).

Morfologiassa ja anatomiassa tutkitaan eliöiden rakenteita. Neurobiologiassa tutkitaan taas hermoston rakennetta ja toimintaa.

Kalan kiduksen rakenteen tutkimista.

1.3 Biologian organisaatiotasot

Biologiassa tutkitaan elämää ja eläviä eliöitä hyvin monella eri tasolla. Biokemiassa tutkimuskohteessa ovat elävissä eliöissä olevat molekyylit ja ekologiassa tutkitaan jopa koko biosfääriä ja siihen vaikuttavia asioita.

Biologiassa on tärkeää muistaa, että suuremmat kokonaisuudet koostuvat pienemmistä alayksiköistä. Esimerkiksi kudos koostuu monista soluista, mutta sen toimintaan vaikuttavat myös solujen väliset vuorovaikutukset. Suuria biologisia kokonaisuuksia ei voida ymmärtää tarkastelemalla vain sen alayksikköjä, sillä monet biologiset ilmiöt ovat luonteeltaan hyvin monimutkaisia. Esimerkiksi populaation toimintaa ei voida ymmärtää tarkastelemalla pelkästään yksittäisiä yksilöitä ja niiden toimintaan, vaan tutkimuksessa on myös huomioitava yksilöiden väliset vuorovaikutukset.
​​

1.4 Biologian soveltaminen

Biologinen perustutkimus tuottaa uutta tietoa eliöistä ja ympäristöstä. Perustutkimusta tehdään puhtaasti uteliaisuudesta ja tiedon halusta, eikä tutkimustiedolla välttämättä ole suoraa hyötyä tai soveltamiskohteita.

Perustutkimuksessa tuotettu uusi tieto on tärkeää, sillä on mahdotonta tietää etukäteen, minkä alan perustutkimuksesta seuraa myöhemmin ihmiselle hyödyllisiä sovelluksia. Esimerkiksi Louis Pasteur ei olisi onnistunut keksimään koko maailmaa hyödyttävää maidon pastörointia ilman perustutkimusta.


Linnuston seuranta on esimerkki perustutkimuksesta.

Jos tutkimuksen tavoitteena on käyttää saatua tietoa hyödyksi jonkin rajatun ongelman ratkaisemiseksi, puhutaan soveltavasta tutkimuksesta. Soveltavassa tutkimuksessa hyödynnetään perustutkimuksesta saatua tietoa jotakin käytännöllistä tavoitetta varten. Esimerkiksi rokotteiden kehittäminen taudinaiheuttajia vastaan on soveltavaa tutkimusta.

Perustutkimuksen kautta saadulla tiedolla voi olla yllättäviä sovelluksia. Esimerkiksi raatokärpästen yksilönkehityksen vaiheita tutkimalla on saatu tietoa, jota voidaan soveltaa rikostutkinnassa. Ruumiista löytyneen hyönteislajiston ja niiden yksilönkehityksen vaiheiden avulla voidaan selvittää luonnosta löydetyn kuolleen henkilön kuolinhetki.



Raatokärpäsiä.

Raatokärpäset saapuvat munimaan ruumiiseen jo muutaman tunnin kuluttua kuolemasta. Kun tiedetään, kuinka nopeasti munat kehittyvät toukiksi, koteloituvat ja kuoriutuvat eri lämpötiloissa, voidaan arvioida löydetyn ruumiin kuolinaika. Näin on saanut alkunsa uusi biologian ala, rikoshyönteistiede. Olisiko raatokärpäsiä tutkiva tutkija uskonut aikanaan, kuinka mielenkiintoiseen ja tärkeään sovellukseen hänen tekemänsä perustutkimus johtaa?

Biomimetiikka on biologiaa soveltava tieteenala, jossa tutkitaan eliöiden ominaisuuksia ja rakenteita sekä kehitetään niistä ihmisiä hyödyttäviä kaupallisia ja teknisiä sovellutuksia. Biomimetiikassa on otettu mallia esimerkiksi lootuskasvin lehtien vedenhylkivyydestä, sillä niiden pintarakenne ja -koostumus on poikkeuksellinen.

Vettä ja likaa hylkiville tuotteille on runsaasti käyttökohteita likaa ja vettä hylkiviä pintoja kehitettäessä. Lootuskasvin lehden pintarakenteesta voidaan ottaa mallia myös materiaalille, jota voidaan hyödyntää pilvenpiirtäjien ikkunoiden puhtaana pitämisessä. Satava vesi pisaroituu pinnoille ja vierii pois kuljettaen lian mukanaan.


Lootuskasvin lehden pintarakenteesta voidaan ottaa mallia myös materiaalille, jota voidaan hyödyntää pilvenpiirtäjien ikkunoiden puhtaana pitämisessä. Satava vesi pisaroituu pinnoille ja vierii pois kuljettaen lian mukanaan.

Biologia tarvitsee myös muiden tieteiden tuottamaa tietoa, joten tutkimustyö on usein monitieteellistä. Esimerkiksi molekyyli- ja solubiologiassa tarvitaan kemiaa, maantieteeseen liittyy biologista tietoa (eliömaantiede) ja aivojen rakenteen tunteminen on välttämätöntä psykologiassa. Toisaalta myös biologisessa tutkimuksessa tarvitaan tietoa muista luonnontieteistä: Esimerkiksi molekyylibiologiassa, perinnöllisyystieteessä ja solubiologiassa tarvitaan runsaasti kemiaa ja fysiikkaa. Lisäksi biologian eri alat tarvitsevat avukseen ja kehittyäkseen myös matemaattisia ja tilastollisia menetelmiä.

Monet ammatit liittyvät biologiaan. Biologiaa tarvitsevat esimerkiksi maanviljelijät, karjanhoitajat, eläinlääkärit, eläintenhoitajat, eräoppaat sekä terveydenhoitoalan asiantuntijat. Biologista tutkimustulosta hyödynnetään myös lääketeollisuudessa, terveysalalla ja elintarviketuotannossa. Biologinen tutkimus on edennyt nopeasti 2000-luvulla ja on arvioitu, että erityisesti bioteknologian merkitys kasvaa erityisen paljon tulevien vuosikymmenten aikana. Esimerkiksi karjanhoidossa ja -jalostuksessa tarvitaan tietoa biologiasta.

Myös ympäristöasioiden merkitys on lisääntynyt yhteiskunnassa 2000-luvulla. Biologisen tiedon avulla voidaan ratkaista tulevaisuudessa ympäristöongelmia ja keksiä keinoja kestävän kehityksen saavuttamiseksi. Esimerkiksi bioteknologia mahdollistaa ympäristöystävällisemmät teollisuuden prosessit ja vähemmän ympäristöä rasittavat tuotteet. Pilaantuneiden alueiden puhdistamisessa on perinteisten menetelmien rinnalle tullut uusia ympäristöystävällisiä keinoja. Saastuneen maaperän, veden tai pohjaveden puhdistamiseen voidaan käyttää apuna mikrobeja ja kasveja.


Koirarotujen jalostuksessa tarvitaan biologista perustietoa ja soveltavaa tutkimusta.