3. Lapin sota ja rauha (Lappland`s war and the Peace Treaty)

Tehtävä

Lukutunti!

Alla olevat oppikirjan tekstit kertovat rauhanehdoista ja välittömästi sodan jälkeen alkaneista ”vaaran vuosista”. Tehtävänäsi on opiskella aihepiiri. Tekstien välissä on pari pikkutehtävää, joissa kysytään keskeisiin asioihin liittyviä kysymyksiä. 

Lue teksti (valitse tekniikka, esim. voi lukea parin kanssa vuorotellen ääneen, muistiinpanoja tehden, tai opettaa toiselle asian) ja tee tehtävät (kysy tarvittaessa apua kavereilta ja opettajalta).

Ankarat rauhanehdot

Syyskuussa 1944 Suomi ja Neuvostoliitto tekivät välirauhan. Lopullinen rauha solmittaisiin maailmansodan päätyttyä. Alueluovutusten osalta ehdot olivat samat kuin talvisodan jälkeisessä rauhassa. Niiden lisäksi Petsamo (”toinen käsivarsi”) tuli luovuttaa ja Porkkala vuokrata 50 vuodeksi Neuvostoliiton laivastotukikohdaksi.


Kommunistinen toiminta tuli jälleen sallia ja vastaavasti Neuvostoliiton mielestä vääränlaiset järjestöt kuten suojeluskunta tuli lakkauttaa. Jopa Lotta Svärd joutui lopettamaan toimintansa.

Ankarina voidaan pitää myös 300 miljoonan dollarin sotakorvauksia, jotka Suomen tuli maksaa voittajalleen. Sotakorvaukset maksettiin erilaisina teollisuuden tuotteina kuten koneina, laitteina ja tarvikkeina.

Rauhanehtojen noudattamista valvomaan tuli Helsinkiin liittoutuneiden valvontakomissio. Pääosin neuvostoliittolaisista koostuneella ryhmällä oli valtuudet hankkia käsiinsä salaisia tietoja ja painostaa Suomea, mikäli katsoi sen aiheelliseksi.

Tiukkojen ehtojen ja kommunistien toiminnan vilkastumisen vuoksi vuosia 1944-1948 on kutsuttu Suomessa vaaran vuosiksi. Tällöin pelättiin kommunistien vallankaappausta ja Neuvostoliiton miehitystä.

lähde: ePookki 7-8, historia. Kuva: wikipedia

Keskeiset käsitteet

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Selitä lyhyesti, mitä tarkoittavat Suomen historiaan liittyvinä käsitteinä:

Valvontakomissio (Allied Control Commission)
Sotakorvaukset (war reparations)
Vaaran vuodet

Tutki (teksti tehtävän yläpuolella) karttakuvaa ja vastaa sen perusteella. Mitkä alla olevista alueista Suomi joutui luovuttamaan Neuvostoliitolle?






Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Lapin sota ja siirtoväen asuttaminen

Rauhanehtoihin kuului myös armeijan saattaminen rauhanajan vahvuuteen ja saksalaisten karkottaminen Lapista. Aluksi ystävällismielinen hätistely muuttui pian taisteluiksi, kun Neuvostoliitto kehotti suomalaisia laittamaan asiaan vauhtia. Vuosina 1944-45 käyty Lapin sota pitkitti saksalaisten vetäytymistä ja johti Pohjois-Suomen tuhoutumiseen. Saksalaisten vetäytyessä Norjaan sotilaat käyttivät totaalisen sodan taktiikkaa mm. räjäyttäen siltoja ja polttaen Rovaniemen kostoksi entistä aseveljeään vastaan.

Jatkosota ja Lapin sota maksoivat Suomelle 67 000 ihmisen hengen. Lisäksi noin 148 000 haavoittui. Sota oli ollut Suomen historian verisin.

Suomen vielä ajaessa viimeisiä saksalaisia pois maasta, alkoi Neuvostoliitolle luovutetun alueen väestön asuttaminen. 12% maan väestöstä oli menettänyt kotinsa ja heidät oli sijoitettava uusille asuinpaikoille. Jo sodan aikana oli luvattu maata rintamamiehille, sotainvalideille ja kaatuneiden perheille. Säädettiin maanhankintalaki, jonka mukaan siirtoväki sai maata mm. valtiolta, maanviljelijöiltä, yhtiöiltä ja seurakunnilta. Maanhankintalaki lopetti suurmaaomistuksen Suomessa ja luovuttajat saivat maastaan korvauksen.

lähde: ePookki 7-8, historia. Kuva: SA-kuva

Sotasyyllisiä ja asekätkentää

Neuvostoliitto halusi myös, että ne henkilöt, jotka olivat johtaneet Suomen sotaan Neuvostoliittoa vastaan tuli tuomita sotasyyllisinä. Suomelle asia oli vaikea pala niellä, sillä syytettyjä pidettiin sankareina. Lisäksi Suomessa ei ollut voimassa lakia, joka olisi määritellyt syytettyjen toiminnan rikolliseksi. Laki piti säätää ja sitä toteutettiin taannehtivasti vastoin länsimaista oikeuskäsitystä. Syytetyistä presidentti Risto Ryti tuomittiin 10 vuoden vankeuteen ja muut saivat 2-6 vuoden mittaisia tuomioita.

Vankilatuomioita jaettiin myös hieman erilaisista ”rikoksista”. Jatkosodan loppuvaiheessa osa suomalaisista upseereista oli valmistellut Suomen puolustamista sissisodalla mahdollisen miehityksen sattuessa. Tämä tarkoitti aseiden ja varusteiden kätkemistä 35 000 miestä varten soihin, latoihin, metsiin ja ullakoille Asekätkentä kuitenkin paljastui, jonka seurauksena tuhansia kuulusteltiin ja 1500 ihmistä sai vankilatuomion. Valvontakomissio ei asiasta pitänyt, mutta toisaalta asekätkentä oli signaali suomalaisten korkeasta maanpuolustustahdosta.


Suomen sodanaikainen johto sai vankilatuomiot "syyllisyydestään sotaan". Kansan silmissä he olivat tehneet vain välttämättömät toimet, joten tuomioita pidettiin epäoikeudenmukaisina.

Lähde: ePookki 7-8, historia

Keskeiset käsitteet

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Vastaa lyhyesti alla oleviin kysymyksiin.

Miksi Suomi joutui taistelemaan saksalaisia vastaan?

Mitä ongelmia sotasyyllisten tuomitsemiseen liittyi?

Miten suomalaiset suhtautuivat tuomioihin?

Asekätkentä. Mistä oli kyse?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

YYA-sopimus

Toinen maailmansota tuli virallisesti päätökseen Pariisin rauhansopimuksen myötä vuonna 1947. Tämän jälkeen valvontakomissio poistui Suomesta ja kansalaiset saattoivat hengähtää helpotuksesta. Sodan jälkeen alkanut kylmä sota johti kuitenkin välirikkoon Neuvostoliiton ja länsivaltojen kesken. Neuvostoliitto pyrki tämän myötä varmistamaan, ettei Saksa tai kukaan muu liitossa sen kanssa enää hyökkäisi Neuvostoliiton kimppuun Suomen kautta.

Ratkaisukeinona Neuvostoliitto tarjosi Suomelle YYA (ystävyys-, yhteistyö- ja avunanto) -sopimusta. Tämä tarkoitti sitä, että Suomi sitoutuisi puolustamaan maataan, mikäli sen kautta kohdistuisi sotilaallinen uhka Neuvostoliittoon. Sopimukseen kuului myös pykälä, jonka mukaan neuvostojoukot voisivat tulla tarpeen tullen Suomen kamaralle. Presidentti Paasikivi onnistui kuitenkin neuvottelemaan sopimuksen sellaiseksi, että uhan lähestyessä ensin neuvoteltaisiin, ja neuvostojoukot tulisivat maahan vain Suomen pyynnöstä.
Neuvostoliitto oli sopinut vastaavanlaisia sopimuksia Itä-Euroopan maiden kanssa, ja sellaisen sopiminen Suomen kanssa oli osa Neuvostoliiton strategiaa. Suomessa ei aluksi olisi mielellään sopimusta tehty, sillä se nakersi Suomen puolueettomuusimagoa. Sopimuksen myötä vaaran vuodet kuitenkin päättyivät, koska Neuvostoliitto oli saanut haluamansa ja kommunistit alkoivat menettää vaikutusvaltaansa Suomessa. Tästä esimerkkinä SKDL-puolue koki murskatappion seuraavissa eduskuntavaaleissa.

lähde: ePookki 7-8, historia

Keskeiset käsitteet

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Mistä YYA on lyhenne?


2. Mitä YYA-sopimuksessa sovittiin?


3. Oliko sopimuksessa jotain, joka voisi olla hiukan kyseenalaista?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen