1. Talvisota (The Winter War) (4h)

Talvisodan tausta


Suomi joutui mukaan toiseen maailmansotaan, kun Neuvostoliitto hyökkäsi itärajan yli suurella voimalla tarkoituksenaan, ei vähempää kuin vallata Suomi. Miten tähän ajauduttiin?


Neuvostoliitto oli huolissaan Leningradin (Pietarin) turvallisuudesta, jonka vuoksi se kiinnitti suurta huomiota läntisiin rajoihinsa. Suomen rajalle Leningradista oli vain 32 kilometriä, joten oli selvää, että Suomi kiinnosti Neuvostoliittoa. Neuvostoliitto pelkäsi erityisesti Hitlerin Saksan hyökkäystä, jonka vuoksi se oli käynyt useita neuvotteluja länsimaiden kanssa. Kun nämä jäivät tuloksettomiksi, Euroopan kaksi suurta diktatuuria, Saksa ja Neuvostoliitto yllättäen lähentyivät toisiaan ja solmivat elokuussa 1939 keskenään hyökkäämättömyyssopimuksen ( Molotov-Ribbentrop-sopimus). Sopimukseen kuului salainen lisäpöytäkirja, jossa Suomi, Baltian maat ja Puolan itäosat kuuluivat Neuvostoliiton etupiiriin, ja Puolan läntiset osat puolestaan Saksan.

Pian tämän jälkeen Saksa hyökkäsi Puolaan (1.9.1939) ja Neuvostoliitto ryhtyi kohentamaan Baltian suunnalla turvallisuuspoliittisia asemiaan. Tämä tarkoitti sitä, että Neuvostoliitto pakotti Baltian maat tekemään kanssaan avunantosopimukset ja sijoitti niihin puna-armeijan tukikohtia. Tämän jälkeen Neuvostoliitto suuntasi huomionsa Suomeen.

Niin kuin pelättiin, suomalaiset saivat kutsun Moskovaan neuvottelemaan aluemuutoksista maiden välillä. Neuvostoliitto halusi Suomelta Suomenlahden suuret saaret, osia Karjalan kannakselta sekä vuokra-alueeksi Hangon sotilastukikohdan. Vastineeksi Suomelle tarjottiin alueita Itä-Karjalasta. J.K. Paasikiven johtama valtuuskunta ei saanut lupaa alueluovutuksiin, jonka vuoksi suomalaiset kieltäytyivät ehdotuksista vedoten maan puolueettomuuteen. Suomen hallituksen asenne säilyi muuttumattomana, vaikka oli todennäköistä, ettei Ruotsilta ja lännen suurvalloilta saataisi taustatukea. Valtuuskunta kävi Moskovassa kaikkiaan kolme kertaa, ja viimeisen kerran päätteeksi Neuvostoliiton ulkoministeri totesi pahaenteisesti, että ”asia jätetään sotilaiden haltuun”.
epookki 7-8, historia

Tehtävä

Talvisota (kpl 35, klikkaa TÄSTÄ)

Muodosta aiheesta Miellekartta jonka keskellä on luonnollisesti talvisota. Miellekartta tehdään käsin A2 kartongille. Palauta miellekarttasi myös valokuvana alhaalta löytyvään palautuskansioon. Aikaa on 4h. Jokainen tekee oman.

Etene näin:
1) lue alla olevat käsitteet ensin huolella läpi, 2) sitten lue kappale, 3) ja katso videolinkit. 4) Etsi tarvittaessa lisätietoa netistä ja sen jälkeen muodosta miellekartta. Työhön merkitään käytetyt lähteet.

Miellekartta

Vaihtoehto 1.
Alla näet käsitteitä. Mikä liittyy mihinkin, mikä on syy ja mikä seuraus? Muodosta näistä miellekartta.
Vaihtoehto 2. Tee oma miellekartta omin sanoin. Alla olevat kannattaa kuitenkin huomioida. 
  • Talvisota
  • Syyt
  • Sota
  • Moskovan rauha
  • NL:n aluevaatimukset
  • Saksan ja NL:n etupiirisopimus
  • Mainilan laukaukset
  • Malli Cajander
  • Terijoen hallitus
  • Talvisodan henki
  • Talvisodan ihme
  • Mottitaktiikka
  • NL:n suurhyökkäys
  • Mannerheim-linja pettää
  • Raskaat alueluovutukset
  • Välirauha
  • Evakkojen asuttaminen
  • Suomen itsenäisyys säilyi

Talvisota-miellekartat

Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Arvioinnista tiivistettynä

Taso 5
Käsitekartta on selvästi vajaa tai sitä ei ole tehty. Osaamisen näytöt ovat todella heikot.
The concept map is clearly incomplete or has not been created. Competence demonstrations are extremely weak.

Taso 6
Käsitekartta on selvästi puutteellinen ja/tai käsitteitä ei ole määritelty. Tekijällä ei ole selvästi kovin kummoista käsitystä aiheesta, mutta jotain on kuitenkin tehty.
The concept map is clearly deficient and/or concepts are not defined. The creator does not have a clear understanding of the topic, but some effort has been made.

Taso 7-8

Annetuista käsitteistä tehdään järkevä tai jokseenkin järkevä kokonaisuus. Käsitteet on määritelty. Seiskan tasolla käsitteiden määrittelyssä on puutteita ja/tai käsitekartassa on virheitä. Kasin tasolla käsitekartta on järkevä ja käsitteet määritelty.
A sensible or somewhat sensible whole is created from the given concepts. Concepts are defined. At the seventh level, there are deficiencies in the definition of concepts and/or errors in the concept map. At the eighth level, the concept map is sensible, and concepts are defined.

Taso 9-10
Käsitekartta on looginen ja järkevä. Käsitteet on määritelty hienosti ja oikein. Työtä syvennetty. Oheen liitetään myös esimerkiksi tilastotietoja. Tekijä selvästi osaa aiheen, Kympin tasolla tapahtumat liitetään osaksi maailmanpoliittisia tapahtumia niin syiden kuin seurausten osalta, eli tietoja pystytään soveltamaan.
The concept map is logical and sensible. Concepts are defined excellently and correctly. The knowledge has been deepened. Additional elements, such as statistical information, are included and explained. The creator clearly understands the topic. At the level 10, events are connected to global political events in terms of both causes and consequences, demonstrating the ability to apply knowledge.