Luontoluokka vko 37


Luontoluokka aloitettiin maanantaina tutustumalla jokamiehenoikeuksiin Suomen ladun Luokasta luontoon toiminnallisen materiaalin avulla https://www.suomenlatu.fi/media/jmo-pelilaatat-lopullinen.pdf

Eskarit myös tekivät omat kuvat luonnonmateriaaleista ja kertoivat tarinoita saduttamalla.
Sadutus on menetelmä, joka rohkaisee monipuoliseen ilmaisuun, kommunikaatioon, toisten arvostamiseen, eri näkökulmien huomioimiseen, aktiivisuuteen ja aloitteellisuuteen. Aito kuuntelu luo erityisen hyvät edellytykset kasvulle, luovuudelle, kehittymiselle ja oppimiselle.
Sadutus tuo ihmiset yhteen ja avaa oven osallistavaan toimintakulttuuriin, jossa ihmiset
kohtaavat toisensa tasavertaisina ja osallistuvat vastavuoroisesti yhteiseen toimintaan. Kaikessa
monipuolisuudessaan vaikutukset tulevat esiin silloin kun sadutusta käytetään säännöllisesti.
Lähde: Liisa Karlsson, Sadutus -Avain osallistavaan toimintakulttuuriin

Tiistaina olivat Kangasniemen koulujen väliset yleisurheilukilpailut, joihin Luontoluokkalaisetkin osallistuivat juoksemalla 40m.

Keskiviikkona esikoululaiset suunnittelivat Luontoluokan toimintaa käyttäen apuna iPadin Popplet ohjelmaa. Kirjurina toimi Eetu. Uusi opetussuunnitelma sanoo: Toimintakulttuuri tukee yhteistyötä, yhteistä vastuunottoa ja osallisuutta. Henkilöstön tehtävä on varmistaa, että kaikki lapset saavat ilmaista näkemyksiään ja mielipiteitään ja että lasten ideoita ja aloitteita otetaan huomioon toiminnassa. Lasten tekemiä päätöksiä ja toimintaa arvioidaan yhdessä ja samalla lapsia ohjataan vähitellen kantamaan yhdessä vastuuta. Näin lapsille syntyy kokemuksia osallisuudesta ja toimijuudesta.
Eskarit toivoivat, että Luontoluokassa olisi paljon liikkumista, askarteluja luonnonmateriaaleista sekä jotain kivaa. Jotain kivaa tarkennettiin roskien keräämiseksi metsästä, eväsretkeksi, sienien ja marjojen keräämiseksi sekä leikkimiseksi. Suunnittelun jälkeen eskarit askartelivat keppikansalaisia luonnonmateriaaleista. Saduttaminen jatkui keppikansalaisten tarinoilla.

Torstaina olimme jäähallin juoksusuoralla matematiikkaradalla, jossa tarvittiin hahmottamiskykyä ja muistia. Kokemukselliset ja toiminnalliset työtavat tarjoavat elämyksiä ja vahvistavat lasten oppimismotivaatiota. Tavoitteena on, että lapset käyttävät kaikkia aistejaan, liikkuvat, kehittävät muistiaan ja mielikuvitustaan ja nauttivat oivaltamisesta. Oppimisen ja yhteisöllisten toimintatapojen kehittymisen tukemiseksi esiopetuksessa käytetään esimerkiksi erilaisia pelejä. OPS2016
Lisäksi kaikki kokeilivat kiipeilemistä kiipeilyseinällä. Loppupäivästä tartuttiin tuumasta toimeen ja siivottiin metsää roskista :)