6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2023 - 2024 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Koulukohtaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden koulu päättää itse oppilaita osallistaen. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Koulun toimintakulttuuri

Luokanohjaaja seuraa oman luokkansa Wilma-merkintöjä ja poissaoloja sekä vaatii niistä tarvittavat selvitykset. Mikäli oppilas on ilman pätevää syytä poissa, luokanohjaaja käyttää perusopetuslaissa hänelle myönnettyjä oikeuksia ja keinoja niihin puuttumiseen. Tarvittaessa asia viedään oppilashuoltoryhmän käsittelyyn noudattaen kaupungin ohjeistusta poissaoloihin puuttumisesta.

Kurinpitomenettelyä toteutetaan perusopetuslain mukaisesti. Koulussamme noudatetaan kolmiportaista rangaistusportaikkoa. Pääsääntöisesti aluksi keskustellaan oppilaan kanssa (puhuttelu, kasvatuskeskustelu) sääntörikkomuksesta, mutta jos keskustelu ei auta, seuraavat portaat ovat jälki-istunto ja monialaisen oppilashuoltoryhmän kokous. Tilanteita tarkastellaan aina tapauskohtaisesti. Kiusaamistapauksia selvittää koulussamme sovittelutiimi, johon kuuluvat Perttu Kosonen, Teppo Tervo, Heli Saares ja Outi Rossi. Sovitteluja tehdään työparin kanssa uudistetulla toimintamallilla.

Henkilökunta tekee yhteistyötä aineryhmien sisällä ja aineryhmien välillä toimintakultuurin yhtenäisenä pysymiseksi.

Erityisopetuksen ja yleisopetuksen yhteistyön suunnittelua tehdään läpi kouluvuoden (esim. tuen tasojen määrittely, erityisopetuksen kohdentaminen, erityisopetuksen lukujärjestyksen rakentaminen). 

Opettajien yhteissuunnitteluaikaa käytetään säännöllisiin viikkopalavereihin, työryhmätyöskentelyyn ja kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön. Opettajat myös osallistuvat veso-koulutuksiin.


Oppilaiden osallistaminen


Arviointia toteutetaan koulussamme monipuolisesti. Oppiaineiden tarkemmat arviointiperusteet löytyvät koulumme kotisivun vasemmassa laidassa olevasta palkista "oppiaineet" kunkin oppiaineen kohdalta. Oppilaille annetaan palautetta suoritetuista tehtävistä ja toiminnasta. Oppilaat asettavat lukuvuoden alussa tavoitteet itselleen ja luokanohjaajat käyvät vuosittain oppimiskeskustelut oppilaiden ja huoltajien kanssa kaupungin ohjeistuksen mukaisesti. Käytetyt opetusmenetelmät ovat opetussuunnitelman mukaisia. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään tapahtumia ja projekteja, jotka rytmittävät lukuvuotta.

Koulun tilojen viihtyvyyttä parannetaan vaihtuvien teemojen avulla. Oppilaskunta ja tukioppilaat kehittävät positiivista ja osallistavaa toimintakulttuuria Jynkänlahden koulussa. Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä suunnittelee ja ideoi kouluun uusia käytäntöjä. Koulunuorisotyöntekijä aloitti tänä syksynä koulullamme.

 

Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan eri oppiaineita yhdistävänä toimintana.

Koulussamme toteutetaan kaksi monialaista oppimiskokonaisuutta lukuvuoden aikana:

Italia, Espanja ja Ranska

Italia-Ranska-Espanja-oppimiskokonaisuus toteutetaan lukuvuonna 2023-2024 jaksojen 2. ja 3. aikana oppiaineiden sisäisitehtävinä. Tavoitteena on kasvattaa oppilaiden tietoja kyseisten valtioiden merkityksestä eri oppiaineissa. Kyseisten maiden kulttuurin tunteminen edesauttaa myös kanssakäyntiä ulkomaalaisten vieraidemme kanssa, jotka ovat kyseisistä valtioista. Koulumme on valittu Erasmus+ ohjelmaan vuosina 2023-2024. 
 
Tässä monialaisessa oppimiskokonaisuudessa oppilaat opiskelevat normaalin lukujärjestyksen mukaisesti. Ideana on saada oppilaat ymmärtämään, yhteistyövaltioidemme kulttuurin vaikutuksesta kaikkiin oppiaineisiimme. Tässä kokonaisuudessa voidaan käyttää vaihtelevia lähestymistapoja. Oppimiskokonaisuuteen voidaan mahdollisuuksien mukaan sisällyttää kansainvälisten opettaja- ja oppilasvierailijoiden kanssa käytävää vuorovaikutusta. Näitä voidaan toteuttaa yli luokkatasojen.
 
Kokonaisuuteen osallistuvat kaikki opettajat aineryhmittäin. Opettajat suunnittelevat etukäteen kuinka käsittelevät kolmea edellä mainittua Jynkänlahden kansainvälis yhteistyövaltiota oppiaineissaan. Arviointi suoritetaan osana oppiaineen arviointia. MOK:iin sisältyy kilpailu, joka kannustaa oppilaita etsimään uutta tietoa kyseisistä valtioista ja niiden keksinnöistä.


2. Kieli- ja kulttuuritietoisuus

Kieli- ja kulttuuritietoisuus MOK toteutetaan lukuvuonna 2023-2024 viikolla 21. Kieli- ja kulttuuritietoisuus-kokonaisuuden tehtävänä on tutustuttaa oppilaat laajasti monenlaisiin ihmisen kulttuurin ilmentymiin. Pääpaino tässä oppimiskokonaisuudessa on laaja-alaisisen osaamisen tavoitteissa (OPS L1-L7). Viikon aikana oppilaat työskentelevät erilaisia laaja-alaisen oppimisen tavoitteiden mukaisissa pajoissa, joiden teemat liittyvät ihmisen toimintaan ja kulttuuriin. Oppilaat tutustuvat lisäksi mm. koulun lähialueiden ja Kuopion keskustan maamerkkeihin ja historiaan hyödyntäen digitaalista oppimisympäristöä. Tavoitteena on kehittää kieli- ja kulttuurituntemusta, mediataitoja, kestävää kehitystä ja yhteistyötaitoja. 

Tässä monialaisessa oppimiskokonaisuudessa oppilaat vierailevat yhteiskunnallisesti keskeisissä virastoissa ja paikoissa. He tutustuvat kotikaupunkinsa merkittäviin paikkoihin, historiallisiin kohteisiin ja suorittavat digitaalisia tehtäviä. Keskeisesti tehtävät liittyvät mm. seuraaviin oppiaineisiin: kielet, maantiede, historia, yhteiskuntaoppi, äidinkieli, matematiikka, liikunta ja tietotekniikka. Ideana on saada oppilaat ymmärtämään, että eri oppiaineet liittyvät toisiinsa ja yhteiskunnan toimintaan. Tässä kokonaisuudessa voidaan käyttää vaihtelevia lähestymistapoja. 

Kokonaisuuteen osallistuvat kaikki oppilaat luokkataso- tai sekaryhmittäin. Oppilaat osallistetaan pajojen teeman ja paikkojen valintaan, toteuttamiseen ja arviointiin. MOK toteutetaan kevätlukukaudella viikon mittaisena MOK-viikkona. Osa pajoista toteutaan yli luokkatasorajojen. Opettajat toteuttavat suunnittelua oppilaiden kanssa. Oppimiskokonaisuudessa on vierailuita, kansainvälistä toimintaa, kestävän kehityksen mukaista toimintaa, liikuntapäivä, toiminnallinen osuus ja pajatyöskentelyä.


TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIA
Koululle on laadittu TVT -suunnitelma (https://peda.net/kuopio/p/jynkanlahti/oppiminen/tjk2)

OPPIMISKESKUSTELUT

Oppimiskeskustelut käydään kaupungin yhteisen ohjeen mukaisesti.

OPPILASARVIOINNIN YHDENMUKAISUUS

Aineryhmät suunnittelevat arviointiperusteita yhdessä. Aineenopettaja käy oppilaidensa kanssa läpi oman aineensa arvioinnin. Arviointiperusteet ovat näkyvissä koulun www-sivuilla oppiaineittain. Lisäksi vuosittaisissa oppimiskeskusteluissa keskustellaan arvioinnista yhdessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Lisäksi keskustellaan oppilaan koulunkäynnistä yleensä, hyvinvoinnista sekä kodin ja koulun yhteistyöstä oppimisen tukena. Arvioinnissa käytetään valtakunnallisia arviointikriteerejä. Yksilöllistetyn oppimäärän suorituksia arvioidaan suhteessa HOJKS -suunnitelman tavoitteisiin.

 

OPPILASARVIOINNIN MONIPUOLISUUS

Arviointi muodostuu monipuolisista oppiaineeseen liittyvistä suorituksista ja jatkuvasta näytöstä oppitunneilla. Erilaiset kirjalliset tehtävät (muun muassa kokeet, pistokkaat, esitelmät, tutkielmat, työselosteet ) ovat edelleen hyvä lähtökohta arvioinnille. Näiden suoritusten arvioinnit merkitään myös Wilmaan. Nämä ovat selkeä mittari myös oppilaille. Näiden rinnalla on kokeellisia tehtäviä, tutustumiskäyntejä, ryhmätöitä, keskusteluja, suullisia kuulusteluja, digitaalisia tehtäviä sekä erilaisia yhteistoiminnallisia työmuotoja. Tarkemmat kuvaukset löytyvät koulun www-sivulta ja ne käydään aina läpi kaikkien opetusryhmien kanssa.

Oppilaalle annetaan säännöllisesti palautetta etenemisestä opinnoissaan, myös huoltajia tiedotetaan opiskelun sujumisesta. Tämän säännöllisen palautteen kautta oppilas oppii pohtimaan oppimisprosessia sekä arvioimaan omia työskentelytaitojaan. Tämän itsearvioinnin lisäksi oppilaita opastetaan myös vertaisarviointiin. Vuosittaisissa oppimiskeskusteluissa käydään läpi näitä asioita yhdessä oppilaan, huoltajan ja luokanohjaajan kesken.

Arviointipalautteella ohjataan ja kannustetaan oppilasta opiskeluissaan. Pääasiallisena palaute- ja viestintäkanavana toimii Wilma -järjestelmä.