LUKU 6 Oppimisen arviointi

6.7 Paikallisesti päätettävät asiat Perhossa

Arviointi Perhossa

Oppimisen arvioinnissa pohditaan erityisesti, miten arviointia ja palautteen antamista kehitetään oppimista edistävänä pedagogisena kokonaisuutena. Paikallisesti varmistetaan monipuolisten arviointimenetelmien käyttö, arviointiperusteiden yhteinen käsittely ja käyttäminen sekä päättöarvosanojen muodostaminen yhtenäisin perustein.

Valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun sekä päättöarvioinnin kriteerit ja päättöarvosanan muodostamisen periaatteet siirtyvät opetussuunnitelman perusteista paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan.

Perhossa pyritään kehittämään oppilaan monipuolista arviointia tasapuolisesti oppimisen, työskentelyn ja käyttäytymisen osalta (kts. tarkemmin valtakunnalliset perusteet).

Paikallisena painopisteenä on opintojen aikaisen arvioinnin kehittäminen eli oppimisen ohjaaminen palautteen avulla.

Opintojen aikaisen arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua ja tukea oppimista sekä edistää itse- ja vertaisarvioinnin taitoja. Siihen sisältyy myös oppilaiden edistymisen ja osaamisen tason kuvaamista keskusteluin, arviointitiedottein ja todistuksin tiettyinä ajankohtina. Oppilaalle ja huoltajalle tulee antaa tietoa opintojen edistymisestä, työskentelystä ja käyttäytymisestä riittävän usein.

Perhon toimintatavat

Perhossa jokaisella koululla on yksi koulukohtainen vanhempainilta syksyllä koulun alkaessa. Vanhempainillan yhteydessä tai luokka/luokkaparikohtaisissa omissa vanhempainilloissa annetaan vanhemmille tietoa arvioinnista vuosiluokittain. Tietoa arvioinnista voi antaa myös kirjallisena koteihin. Vanhemmille kerrotaan, minkälainen lukuvuoden arviointikokonaisuus on, mihin se pohjautuu ja miten se toteutetaan esim. seuraavan listan mukaisesti:

-Arviointi perustuu opetussuunnitelman perusteissa asetettuihin ja paikallisessa opetussuunnitelmassa tarkennettuihin tavoitteisiin.

-Oppimista edistetään ottamalla arviointi osaksi suunnittelua. Oppilaalle ja huoltajalle tehdään tiettäväksi jo alkuvaiheessa opiskelun tavoitteet ja arviointikriteerit. Opiskelun eri vaiheessa käytetään formatiivista arviointia.
-Arvioinnissa käytetään riittävästi suullista arviointia.
-Oppilaille annetaan palautetta työskentelystään oppimiskokonaisuuden aikana ja oppilaan osoittama osaaminen otetaan huomioon oppiaineissa annettavaa sanallista arviota tai arvosanaa muodostettaessa.

-Monialainen oppimiskokonaisuus eli projekti luokilla 2,5 ja 7 voidaan arvioida osana oppiaineita.
Itse- ja vertaisarviointia toteutetaan Perhossa esimerkiksi portfolioiden tai oppimispäiväkirjojen avulla.
-Opinnoissa etenemisen, luokalta siirtymisen ja luokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt ovat valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaiset, kohta 6.4.3.

ARVIOINTI ALAKOULUILLA

Arviointi lukuvuoden aikana

Perhossa alakouluilla pidetään arviointikeskustelut marras – tammikuun aikana. Arviointikeskustelulomake on pohjana arviointikeskustelulle, joka annetaan kotiin vaihtoehtoisesti joululomalle lähdettäessä tai kaksi viikkoa ennen arviointikeskustelua. Arviointikeskustelulomake allekirjoitetaan keskustelun yhteydessä. Keskustelun pohjalta mietitään yhdessä suuntaviivoja kevätlukukautta ajatellen. Arviointikeskustelussa ovat mukana oppilas, huoltajat ja opettaja/opettajat. Arviointilomakepohja on tulostettavissa opetussuunnitelman luvusta 6 sivupalkista.

Arviointikeskustelu sisältää oppilaan monipuolista arviointia oppimisen, työskentelyn ja käyttäytymisen osalta. Arviointikeskustelussa pohjana käytetään oppilaan oppimisprosessin kannalta keskeisiä, laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin perustuvia oppimisen, työskentelyn ja käyttäytymisen näkökulmia.

Ohjeet arviointikeskustelulle:
1. Oppilas (ensin) ja opettaja täyttävät arviointilomakkeen koulussa. 2. Arviointikeskustelulomake annetaan kotiin vähintään kaksi viikkoa ennen arviointikeskustelua. 3. Kotona huoltajat tutustuvat lomakkeeseen yhdessä lapsensa kanssa ja voivat lisätä omia huomioitaan. 4. Arviointikeskustelulomake palautetaan opettajalle ennen arviointikeskustelua. 5. Arviointikeskustelussa lomake käydään läpi oppilaan, huoltajan ja opettajan kanssa sekä allekirjoitetaan. Opettaja säilyttää allekirjoitetun lomakkeen ja antaa sen kevättodistuksen kanssa kotiin. Luokilla 2. ja 6. voidaan keväällä laajennetussa arvioinnissa käydä vielä keskustelu saman kaavakkeen avulla.

Arviointi lukuvuoden päättyessä

Lukuvuoden päätteeksi luokilla 1-6 annetaan lukuvuositodistus, joka sisältää sanallisesti tai numeroin ilmaistut arviot siitä, miten oppilas on kyseisenä lukuvuonna saavuttanut tavoitteet opinto-ohjelmaansa kuuluvissa oppiaineissa tai opintokokonaisuuksissa. Lukuvuositodistukseen sisältyy liitteenä käyttäytymisen arviointi. Lukuvuositodistus ja käyttäytymisen arviointipohjat tehdään Wilmaan ja rehtori tulostaa ne sieltä.

Lukuvuoden päätteeksi tehtävä arviointi on kokonaisarvio oppilaan koko lukuvuoden edistymisestä ja suoriutumisesta. Lukuvuositodistus on myös päätös oppilaan siirtymisestä seuraavalle luokalle tai hänen jättämisestään luokalle.

Käyttäytymisen arviointi

Käyttäytymisen tavoitteet perustuvat koulun kasvatustavoitteisiin, yhteisön toimintakulttuuria määrittäviin linjauksiin ja järjestyssääntöihin. Käyttäytymisen arviointi Perhossa on valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaista, kohta 6.3.

Käyttäytymisarviointi annetaan luokilla 1-6 lukuvuoden lopussa erillisellä käyttäytymisen liitteellä.

Arviointikeskustelussa pohjana käytetään oppilaan oppimisprosessin kannalta keskeisiä, laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin perustuvia oppimisen, työskentelyn ja käyttäytymisen näkökulmia.


Yksilöllisten oppimäärien arviointi

Jos oppilaalle on tehty erityisen tuen päätös ja hänen henkilökohtaista opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaansa (HOJKS) on kirjattu, että hän opiskelee yhdessä tai useammassa oppiaineessa yksilöllistetyn oppimäärän mukaan, voidaan kyseisten aineiden arvioinnissa käyttää todistuksissa sanallista arviota kaikilla vuosiluokilla ja myös päättöarviointi voi olla sanallinen. Kaikilla kouluilla käydään arviointikeskustelut lomakkeen pohjalta, ainostaan jos HOJKS-keskustelu on luontevaa pitää samalla kertaa, voidaan näin tehdä.

Arviointi nivelvaiheissa

Nivelvaihe- eli siirtopalaverit käydään tuen suunnitelman mukaisesti keväisin (katso luku 7).
Lisäksi tai siirtopalaverin yhteydessä opettaja käy (luokilla 2 ja 6) niiden oppilaiden osalta laajennetun arviointikeskustelun kevään aikana, joiden kohdalla se katsotaan tarpeelliseksi.

Todistukset

Arviointikeskustelu on kaikilla alakouluilla yhtenäinen luokille 1-2, 3-4 ja 5-6. Arviointikeskustelulomakkeen pohja tulostetaan peda.netistä Perhon opetussuunnitelman luvusta 6 tai Asiakirjat-sivulta. Opettaja säilyttää allekirjoitetun lomakkeen ja antaa sen kevättodistuksen kanssa kotiin. Luokilla 2. ja 6. voidaan keväällä laajennetussa arvioinnissa käydä vielä keskustelu saman kaavakkeen avulla.

Lukuvuositodistus luokilla 1-4 on sanallinen. Luokilla 5-6 lukuvuositodistus on numeerinen.

Lukuvuositodistuksen tulostukseen käytetään kouluhallinto-ohjelma Primuksessa olevaa todistuspohjaa. Arvosanat voidaan syöttää Wilman kautta. Lukuvuositodistuksesta otetaan sähköinen kopio Primuksen tulostearkistoon. Primuksen tulostearkistosta tulostetaan kopio, jonka oppilaan luokanopettaja, luokanvalvoja tai rehtori allekirjoittaa.

Todistuksissa oltavat merkinnät löytyvät Perusopetuksen opetussuunnitelman luvusta 6.6 .

ARVIOINTI YLÄKOULULLA


Arviointi lukuvuoden aikana yläkoululla
- Arviointi annetaan jaksojen lopussa numeerisesti.
- Valinnaiset aineet arvioidaan numeerisesti.
- Sanallinen arviointi tarkoittaa suoritusmerkintää (S)
- Taito- ja taideaineet arvioidaan osana varsinaista ainetta. Siitä ei tule erillistä arvosanaa.

Päättöarviointi
- Päättöarviointi toteutetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti.
- Päättöarviointiin merkitään yhden vuosiviikkotunnin oppimäärä suoritusmerkinnällä.

Käyttäytymisen arviointi

- Vuosiluokilla 7-9 käyttäytymisen arviointi annetaan numeerisesti osana jaksoarvioita.
- Päättötodistukseen käyttäytymisen arviota ei merkitä.

Yksilöllisten oppimäärien arviointi

Jos oppilaalle on tehty erityisen tuen päätös ja hänen henkilökohtaista opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaansa (HOJKS) on kirjattu, että hän opiskelee yhdessä tai useammassa oppiaineessa yksilöllistetyn oppimäärän mukaan, voidaan kyseisten aineiden arvioinnissa käyttää todistuksissa sanallista arviota kaikilla vuosiluokilla ja myös päättöarviointi voi olla sanallinen.

Todistukset

Todistusten tulostukseen käytetään kouluhallinto-ohjelma Primuksessa olevaa todistuspohjaa. Arvosanat voidaan syöttää Wilman kautta. Lukuvuositodistuksesta otetaan sähköinen kopio Primuksen tulostearkistoon. Primuksen tulostearkistosta tulostetaan kopio, jonka oppilaan luokanopettaja, luokanvalvoja tai rehtori allekirjoittaa.

Todistuksissa oltavat merkinnät löytyvät Perusopetuksen opetussuunnitelman luvusta 6.6 .

Erotodistus annetaan valtakunnallisten ohjeiden mukaan. Lisäksi vanhempien luvalla liitteeksi liitetään tieto tuen vaiheesta ja mahdollisista oppimissuunnitelmista tai Hojksista.