Ympäristö ja turvallisuus
Ympäristö
On toivottavaa, että oppilaat kulkisivat koulumatkansa polkupyörällä. Tämä lisää hyödyllistä arkiliikuntaa ja helpottaa mahdollisia siirtymisiä esim. liikuntapaikoille, museovierailuihin yms. koulupäivän aikana. Koulumme periaatteisiin kuuluu kestävä kehitys. Saasteeton koulu- ja työmatkaliikkuminen tukee osaltaan tätä periaatetta.
Koulu edellyttää pyöräilykypärän käyttöä aina koulumatkoilla ja koulupäivän aikana pyöräiltäessä. Oppilaiden odotetaan myös noudattavan liikennesääntöjä sekä hyvää liikennekäyttäytymistä. Pyörät tulee jättää koulun pihalle vain niille varatuille paikoille. Pelastuslaitokselta saamiemme ohjeiden mukaan koulun pihaan saattoliikenteeseen liittyvä autolla ajo on kielletty (hätätiet pidettävä ehdottomasti auki ja huolto- sekä tavaraliikenteelle taattava esteetön kulku). Suositeltavia jättöpaikkoja ovat Purokatu koulun alapuolella sekä Honkaharjuntie. Tämä lisää turvallisuutta ja vähentää pöly-, melu- ja pakokaasuhaittoja.
Tänä vuonna koulumme ympäristönhallintaohjelmassa erityinen painopiste on kierrättämisessä. Pyydämme huoltajia keskustelemaan kierrätysasioista kotona ja muistuttamaan oppilaita siitä, että he eivät roskaisi ympäristöä koulussa ja se ulkopuolella.
Koulumme kotisivut ovat uudistuneet. Sähköinen tiedotus on ympäristöystävällistä ja nopeaa. Huoltajilta odotetaan aktiivisuutta tiedonhankinnassa. Kotisivuilla olisi hyvä vierailla vähintään kerran viikossa. Sivuille lisätään kaikki tärkeät tapahtumat sekä muut tiedotukset. Tavoitteena on jatkossa siirtyä lähes kokonaan sähköiseen tiedotukseen.Turvallisuus
Ilmoitus huoltajille peruskoulussa käytettävistä vaarallisista koneista ja aineista
Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti kouluissa alle 16 -vuotiaat oppilaat ovat voineet tehdä lain mukaan vaaralliseksi luokiteltuja töitä tai käyttää vaarallisia koneita, laitteita tai kemikaaleja ( laki 998/1993).
Lakia (998/1993) sovelletaan alle 18- vuotiaisiin henkilöihin. Sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä asia haluttiin saattaa nykyisen työsuojelulainsäädännön mukaiseksi, ja valtioneuvosto antoi 15.6.2006 tarkentavan asetuksen 475/2006 nuorten työntekijöiden suojelusta sekä erityisen haitallisten ja vaarallisten töiden tekemisestä. Asia koskee erityisesti teknisen työn opetusta sekä fysiikan ja kemian harjoitustöitä peruskoulussa. Asetuksen mukaan oppivelvollisen huoltajalle on etukäteen ilmoitettava vaarallisen työn tekemisestä.(www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2006/20060475)
Peruskoulun seitsemännestä luokasta lähtien oppilaat voivat vain opettajan johdolla ja välittömässä valvonnassa tehdä vaarallista työtä, jos se opetussuunnitelman mukaisen opetuksen toteuttamiseksi on välttämätöntä ja voidaan tehdä turvallisesti. 1-6 vuosiluokilla työskentelyä vaarallisilla koneilla ja laitteilla ei sallita.
Mekaanisten vaaratekijöiden aiheuttama erityinen vaara voi olla työskennellessä esim. seuraavilla koneilla ja laitteilla: laserlaitteella, sirkkelillä, pyörösahalla, vannesahalla, höyläkoneella, moottorisahalla, jyrsinkoneella, levyleikkurilla ja muulla vastaavalla konevoimalla toimivalla leikkurilla, pylväsporakoneella, kulmahiomakoneella, metallisorvilla, kaasuhitsaus- ja kaasuleikkauslaitteella, paineilmalla tai vastaavalla toimivalla naulaimella ja muulla vastaavalla koneella, laitteella ja työvälineellä, jolla omalla varomattomuudella voi aiheuttaa vakavan työtapaturman. Työssä erityinen voi olla kemiallinen vaara, kun altistutaan haitallisessa määrin aineelle tai valmisteelle, joka luokitellaan vaaralliseksi kemikaalilain ( 744/1989 ) luettelon mukaisesti, tai nk. syöpävaarallinen aine (asetus 716/2000), esim. lyijy ja sen yhdisteet, asbesti ja myös ympäristön tupakansavu. (STM:n asetus 128/2002 14.2.2002 vaarallisten töiden esimerkkiluettelosta http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2002/20020128)
Kouluilla opetusta järjestettäessä otetaan huomioon asetuksen vaatimukset. Lisätietoja antavat allekirjoittaneen lisäksi työsuojelupäällikkö ja työsuojeluvaltuutettu sekä asianomaiset opettajat.