Opiskeluhuolto

Opiskeluhuolto

Opiskeluhuollon tavoitteena on oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen ja niiden edellytyksiä vahvistava toiminta.

Opiskeluhuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa ottaen huomioon oppilaan ikä ja edellytykset. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös muiden toimijoiden kanssa.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä. Opiskeluhuollon toteuttamista ohjaa lapsen edun ensisijaisuus, luottamuksellisuus ja osallisuus.

Kuopion kaupungin opetussuunnitelma - opiskeluhuolto

Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma

Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Monialaiseen yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat koulun rehtori (*tai virka-apulaisrehtori, apulaisjohtaja tai muu koulutuksen järjestäjän nimeämä työntekijä), erityisopettaja, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja, lääkäri, opetushenkilöstön ja huoltajien sekä oppilaiden edustajat (ryhmien kokoonpano voi hieman vaihdelle koulukohtaisesti). Opiskeluhuoltoryhmä voi tarvittaessa konsultoida asiantuntijoita ja kutsua kokoukseen mukaan myös muita asiantuntijoita. Yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä asioita käsitellään yleisellä ja yhteisöllisellä tasolla, eikä ryhmä koskaan käsittele yksittäistä oppilasta tai opiskelijaa koskevaa asiaa. Perusopetuksen koulukohtaisten opiskeluhuoltoryhmien puheenjohtajana toimii rehtori. 

Koulukohtaiset opiskeluhuollon työryhmät kokoontuvat säännöllisesti lukuvuoden aikana suunnitellen, kehittäen ja arvioiden yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä. Yhteisöllisen opiskeluhuollon toteutus rakentuu koulukohtaisten tarpeiden mukaan soveltaen opiskeluhuollon vuosikelloa. 

Koulun yhteisöllisen opiskeluhuoltotyöryhmän kokoonpano 

Oppilaiden edustajat Oppilaskunnan jäsen
Huoltajien edustajat Vanhempainyhdistys
Rehtori * Sanna Matilainen
Opettajien edustajat (ml. erityisopettaja ja opinto-ohjaaja) Linnea Mäenharju, Marita Ruuskanen, Katariina Matilainen, Matias Hynynen ja Kaarina Saukkonen 
Kuraattori Heidi Kokkonen
Psykologi  
Terveydenhoitaja Vuokko Kinnunen
Koululääkäri  
Koulun muut ammattilaiset koulunkäynninohjaaja Emmi Tynnyrinen, kouluvalmentaja Saara Kauppinen
Ulkopuoliset yhteistyökumppanit päiväkoti ja nuoriso-ohjaaja

Mika homma?! Yhteisöllinen opiskeluhuolto-video:
https://kuopio.tv/permalink/v1268adffd7c9yycnq3d/iframe/


Yhteisöllisen opiskeluhuolon oppaat oppilaille ja huoltajille:

Huoltajien opas on tarkoitettu Kuopion kaupungin peruskoulujen ja lukioiden (jäljempänä koulu) yhteisöllisten opiskeluhuoltoryhmien huoltajaedustajille ja kaikille opiskeluhuoltotyöstä kiinnostuneille huoltajille. Oppaassa kerrotaan opiskeluhuoltotyöstä. Erityisesti avataan sitä, mitä koulun yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö tarkoittaa: mitä se voi olla käytännössä, miten siinä voi olla mukana ja mihin asioihin voi vaikuttaa yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä.

Oppilaiden ja opiskelijoiden opas on tarkoitettu Kuopion kaupungin peruskoulujen oppilaskuntien, lukioiden opiskelijakuntien ja muiden osallisuusryhmien käyttöön. Osallisuusryhmillä tarkoitetaan kaikkia peruskoulun tai lukion (jäljempänä koulu) vaikuttajaryhmiä, kuten esimerkiksi tukioppilaita, tutoreita, VerSo-oppilaita, välkkätoiminta- ja liikuntavastaavia. Oppaassa kerrotaan yhteisöllisestä opiskeluhuoltotyöstä: mitä se tarkoittaa, mitä opiskeluhuoltotyö voi olla käytännössä ja miten siinä voi olla mukana.”

Oppaat on istutettu tunnejaturvataitokello.kuopio.fi -sivustolle Yhteisöllinen opiskeluhuolto-osuuteen ja tässä linkki: https://tunnejaturvataitokello.kuopio.fi/yhteisollinen-opiskeluhuolto/oppilaiden-opiskelijoiden-ja-huoltajien-osallisuus/mika-homma-yhteisollisen-opiskeluhuollon-oppaat/


Koulun yhteisöllinen opiskeluhuolto

Yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön vuosikello (sisältää kokoukset ja käsiteltävät teemat)  

Opiskeluhuollon vuosikello_alaluokat_24-25.docx

Oppilashuollon vuosikello Maaninkajärven koulun yläluokat.docx


Arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut 

Kuopion kaupungin kokonaisarvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut on kuvattuna ja luettavissa Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmasta.

Maaninkajärven koulu on yhtenäiskoulu, joka sijaitsee Maaningan kylätaajamassa, Maaninkajärven rannalla, Kuopion keskustasta luoteeseen. Koulussa on 257 oppilasta, joista alaluokilla 130 ja yläluokilla 127 oppilasta. Alaluokilla on kaksi erityisluokkaa, 1. lk-3. lk sekä 4. lk-6. lk. Heistä osa opiskelee joissakin oppiaineissa yleisopetuksen luokan mukana. Yläluokilla on yksi erityisluokka 7. lk-9. lk. Oppilaat opiskelevat joissakin oppiaineissa ja kaikissa valinnaisissa yleisopetuksen luokan mukana. Lukuvuonna 2024-2025 koulussa on lukuvuoden alussa 54 tehostetun tuen oppilaita ja 29 erityisen tuen oppilaita. 

Oppilashuolto kuuluu koulussa rehtorille sekä koko koulun henkilökunnalle. Luokanopettajia koulussa on kuusi, luokkamuotoisia erityisopettajia kolme, laaja-alaisia erityisopettajia kaksi, aineenopettajia 14, koulunkäynninohjaajia 4. 


Koululla on terveydenhoitajan vastaanottotilat. Terveydenhoitaja on paikalla melkein joka päivä. Koululääkäri on paikalla tarpeen mukaan, jonne ajanvaraukset menevät terveydenhoitajan kautta.

Koulukuraattori on paikalla maanantaisin ja keskiviikkoisin sekä erikseen sovittuina aikoina.
Kuraattori voi olla oppilaan tukena kouluarjessa ja tavata oppilaan kanssa esimerkiksi kaverisuhdeasioihin liittyen, koulunkäynnin haasteiden sekä motivaatiopulmien vuoksi, sekä mielen hyvinvointiin ja itsetuntoon liittyvissä asioissa. Kuraattorin kanssa voi keskustella luottamuksellisesti kouluhyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä, mahdollisista elämänmuutoksista ja kodin arkeen liittyvistä asioista. Yksilöllisen opiskeluhuoltotyön ohessa kuraattori osallistuu koulun yhteisölliseen opiskeluhuoltotyöhön esimerkiksi ryhmä- ja luokkatasolla, sekä toimii osana koulun yhteisöllistä toimintaa. Oppilaan tuki voidaan järjestää yhteistyössä mm. koulun, perheiden ja yhteistyötahojen kanssa. Yksilötukikeskustelut ovat yleensä 1–5 x. Työn painopiste on ennaltaehkäisevässä ja varhaisen vaiheen tuessa. Oppilas voi hakeutua kuraattorille ottamalla yhteyttä puhelimella, Wilman kautta tai sähköpostilla, tai esimerkiksi huoltajan, opettajan tai terveydenhoitajan välityksellä. 

Psykologi ei vielä tiedossa. Huoltajia ja oppilaita ohjeistetaan olemaan opiskeluhuollollisissa asioissa yhteydessä kuraattoriin (tai terveydenhoitajaan) ja oppimisen tuen kysymyksissä erityisopettajaan, jotka tarvittaessa kääntyvät konsultoivan psykologin puoleen.

Kouluvalmentaja on koululla joka viikkoa kahtena päivänä. Jalkautuva psykiatrinen sairaanhoitaja on paikalla torstaisin.


  1. Kouluyhteisön toimenpiteet yhteisöllisen opiskeluhuollon edistämiseksi


    Koulun yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu vähintään neljä kertaa lukuvuodessa isolla kokoonpanolla, jossa tehdään moniammatillista yhteistyötä. Koulun vanhempainyhdistyksestä pyydetään kokoukseen huoltajan edustusta ja oppilaskunnasta oppilaiden edustajat. 

    Tiimi pyrkii kehittämään opiskeluhuollon toimintaa koulussa ja auttamaan koulun oppilaita ja henkilökuntaa erilaisissa asioissa, joita vuoden aikana kohdataan. Tiimin tapaamisista tehdään muistio, joka on luettavissa koulun pedanet-sivuilla.


    Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö on toimintaa kouluyhteisön ja -ympäristön hyvinvoinnin, terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseksi.  Lisäksi tehtävänä on muun yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttaminen ja toimintatapojen kehittäminen. 

     Lukuvuoden 2024-2025 aikana toteutetaan pienemmät ArkiOhr-tapaamiset, jossa luokanopettaja ja -ohjaaja käy läpi oman luokkansa tilanteen opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa. Ennen tapaamista oppilaat ovat tehneet hyvinvointikyselyn, jonka tuloksia käydään läpi tapaamisessa ja mietitään, mitä mahdollisia toimenpiteitä tarvittaessa voisi tehdä. Näissä tapaamisissa ei käsitellä yksittäisiä oppilaiden asioita, vaan asioista puhutaan yleisellä tasolla.


  2. Toimenpiteet tarvittavien tukitoimien järjestämiseksi (yksilökohtainen opiskeluhuolto)

    Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaalle annettavia kouluterveydenhuollon palveluja, oppilashuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja sekä yksittäistä oppilasta koskevaa monialaista oppilashuoltoa. Oppilashuoltotyöhön kuuluu kouluterveydenhoitajan, koululääkärin, koulupsykologin ja koulukuraattorin yhteistyö oppilaan kanssa. Sen tavoitteena on seurata ja edistää oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Tärkeää on myös varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ehkäisy. Oppilaiden yksilölliset edellytykset, voimavarat ja tarpeet otetaan huomioon sekä oppilashuollon tuen rakentamisessa että koulun arjessa.

    Yksilökohtaisessa oppilashuoltoryhmässä käsitellään yksittäistä lasta koskevaa oppilashuollollista asiaa. Oppilaan huoltajaa tulee tiedottaa etukäteen asian käsittelystä, sekä mahdollistaa sekä oppilaan että huoltajan osallistuminen oppilasta koskevan asian käsittelyyn. Perusopetuslain mukaisessa moniammatillisessa käsittelyssä on tarpeen mukaan koolla rehtori, luokanopettaja, laaja-alainen erityisopettaja, luokanopettaja/aineenopettaja, terveydenhoitaja, lääkäri, koulupsykologi, koulukuraattori tai muita kouluyhteisön jäseniä. Ratkaisu ryhmän kutsumisesta koolle ratkaistaan aina tapauskohtaisesti. Lähtökohtana on lapsen edun ja hyvinvoinnin näkökulma. Huoltaja ja vastuuhenkilö yhdessä neuvottelevat, keiden on hyvä osallistua tapaamiseen. Oppilaan osallisuus, omat toivomukset ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa hänen ikänsä, kehitystasonsa ja muiden henkilökohtaisten edellytystensä mukaisesti. Vuorovaikutus on avointa, kunnioittavaa ja luottamuksellista. Työ järjestetään niin, että oppilas voi kokea tilanteen kiireettömänä ja hän tulee kuulluksi. Oppilashuoltotyössä noudatetaan tietojen luovuttamista ja salassapitoa koskevia säännöksiä. Käsiteltävinä asioina on kolmiportainen tuki, kurinpidolliset asiat tai koulunkäynnin laiminlyönti.




  3. Yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän perheidensä sekä koulussa työskentelevien ja muiden oppilaiden hyvinvointia tukevien tahojen kanssa.

    Koulussa tehdään säännöllisiä viranomaistarkastuksia liittyen koulun turvallisuuteen ja terveellisyyteen. Koulussa järjestetään lukuvuoden alussa luokkakohtaiset vanhempainillat ja lukuvuoden kuluessa teemavanhempainiltoja. 

    Lukuvuoden 2024-2025 aikana toiminnan painopistealueita ovat:

    - oppilaiden osallisuuden kehittäminen (oppilaskuntatoiminta, tukioppilaat, Kaveruutta kaikille-hanke, lo-vartit,välkkäritoiminta, koululaiskyselyt, oppilasedustus yhr-kokouksissa; vaihtuva edustus, oppilaiden osallisuus vanhempainiltaan, Lasten Parlamentti, koulutoimittajat, info-tv, tukarit mukana nivelvaiheessa 6lk->7lk)
    - kiusaamisen ja väkivallan ehkäiseminen (Kaveruutta kaikille-hanke, KiVa-tiimi, lo-vartit, välkkäritoiminta)
    - tunne-, turva- ja vuorovaikutustaidot (tunne- ja turvataitokello, joka kuukausi pidetään yksi tunti kaikilla luokilla, lo-vartit, välkkäritoiminta, mok-aihe)




  4. Suunnitelmat oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä kriisisuunnitelma kuvattuna ja luettavissa Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmassa.

    Koululla on oma kiusaamisen puuttumisen toimintamalli, joka esiteltiin koko koulun yhteisessä vanhempainillassa 27.8.2024. 

Yksilökohtainen opiskeluhuolto

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon tavoitteena on seurata ja edistää lapsen/oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Tärkeä on varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ehkäisy. Oppilaiden yksilölliset edellytykset, voimavarat ja tarpeet otetaan huomioon sekä opiskeluhuollon tuen rakentamisessa että koulun arjessa.  

Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu oppilaan suostumukseen. Yksittäisen oppilaan tueksi voidaan koota myös yksilökohtainen opiskeluhuoltoryhmä ja ryhmän kokoonpano perustuu oppilaan tai tarvittaessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan ja/tai huoltajan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella asian käsittelyyn voi osallistua tarvittavia opiskeluhuollon yhteistyötahoja tai oppilaan läheisiä. Ryhmän jäsenillä on lisäksi oikeus pyytää neuvoa oppilaan asiassa tarpeellisiksi katsomiltaan asiantuntijoilta. 

Yksilökohtainen opiskeluhuolto (peda.net)