6.4.2 Arviointi lukuvuoden päättyessä
Koulujen omat suunnitelmat
Tähän linkki koulun toimintasuunnitelmaan vastaavaan kohtaan.
Kunnan OPS-sisältö
Lukuvuoden päätteeksi tehtävä arviointi.
- Lukuvuoden päätteeksi oppilas saa lukuvuositodistuksen.
- 1.-3. luokilla todistuksessa käytetään sanallista arviointia. Luokilla 4.-7. on käytössä numeroarviointi, jota voidaan täydentää sanallisesti. Luokilla 8. ja 9. käytetään numeroarviointia.
- Käyttäytymisen arviointi on sanallinen luokilla 1.-5. ja numeerinen luokilla 6.-9. Lukuvuositodistuksissa käyttäytymisen numeroarvosana merkitään todistukseen. Silloin kun käyttäytymisestä kirjoitetaan sanallinen arvio, arvio annetaan aina todistuksen liitteellä.
- Arviointia oppilaan käyttäytymisestä ei merkitä päättötodistukseen. Käyttäytymisen arviointi voi kuulua liitteenä todistuksen yhteyteen.
- Valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun löytyvät valtakunnallisista opetussuunnitelman perusteista.
Opinnoissa etenemisen, luokalta siirtymisen ja luokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt.
- Luokalle jättäminen painottuu ensimmäiseen luokkaan, jos tälle on tarvetta. Jos opetuksen yksilöllistäminen ei riitä, on luokalle jättäminen on mahdollista myös muilla vuosiluokilla.
Valinnaisten aineiden arviointi.
- Valinnaisarvioinnissa noudatetaan arvioinnin yleisiä periaatteita.
- Ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat vähintään kahden vuosiviikkotunnin kokonaisuuden arvioidaan numeroin. Alle kaksi viikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet arvioidaan sanallisesti. Mikäli sanallisesti arvioitu valinnainen aine katsotaan jonkin yhteisen aineen syventäviksi opinnoiksi, sen suoritus voi korottaa kyseisen oppiaineen arvosanaa.
Käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet ja arviointiperusteet.
- Käyttäytymisen arvioinnissa noudatetaan arvioinnin yleisiä periaatteita, mukaanlukien itse- ja vertaisarviointi.
- Käyttäytyminen arvioidaan todistusten yhteydessä erillisellä liitteellä alaluokilla sanallisesti. Luokilla 6.-8. käyttäytymisen numeroarvosana merkitään todistukseen.
- Käyttäytymisen arvioinnissa huomiota kiinnitetään mm. seuraaviin asioihin:
Hyvät käytöstavat (työrauha, sääntöjen noudattaminen, tervehtiminen, toisten huomioon ottaminen, rehellisyys), yhteistyökyky, (ryhmässä toimiminen, yhteisöllisyys), erilaisuuden hyväksyminen (ei kiusata), itsenäisyys (omilla aivoillaan ajatteleva ja omista teoistaan vastuun ottava).
Todistukset ja niiden antamiseen liittyvät käytännöt sekä sanallisen ja numeroarvioinnin käyttö todistuksissa eri oppiaineissa sekä käyttäytymisen arvioinnissa.
- 1.-3. luokilla oppilas saa lukuvuositodistuksen, jossa käytetään sanallista arviointia. Sanallisessa arvioinnissa huomioidaan oppilaan vahvuudet ja kehittämisen kohteet.
- Luokilla 4.-7. oppilas saa lukuvuositodistuksen. Käytössä on numeroarviointi, jota voidaan täydentää sanallisesti (vahvuudet, kehittämisen kohteet).
- Luokilla 8. ja 9. käytetään numeroarviointia lukuvuositodistuksessa.
- Käyttäytyminen arvioidaan erillisellä liitteellä luokilla 1.-5. sanallisesti ja 6.-8. luokilla numeerisesti todistuksen yhteydessä.
- Arvioinnissa huomiota kiinnitetään oppilaalle asetettujen tavoitteiden (myös arviointikeskustelussa kirjatut) saavuttamiseen.
Maakunnallinen OPS-sisältö
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet
Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin jälkeen tehtävää, oppilaiden osaamisen summatiivista arviointia, jonka tulokset välitetään oppilaille todistuksissa tai arviointitiedotteissa. Perusopetusasetus velvoittaa antamaan kunkin lukuvuoden päättyessä oppilaalle lukuvuositodistuksen, joka sisältää sanallisesti tai numeroin ilmaistut arviot siitä, miten oppilas on kyseisenä lukuvuonna saavuttanut tavoitteet opinto-ohjelmaansa kuuluvissa oppiaineissa tai opintokokonaisuuksissa. Lukuvuositodistukseen sisältyy myös käyttäytymisen arviointi.[1] Lukuvuoden päätteeksi tehtävä arviointi on kokonaisarvio oppilaan koko lukuvuoden edistymisestä ja suoriutumisesta. Lukuvuositodistus on myös päätös oppilaan siirtymisestä seuraavalle luokalle tai hänen jättämisestään luokalle.
Vuosiluokilla 1-7 arviointi on sanallista tai numeroarviointia tai niiden yhdistelmää opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti. Vuosiluokkien 8-9 todistuksissa käytetään numeroarviointia. Toiminta-alueittain annettavassa opetuksessa käytetään sanallista arviointia. Yksilöllistettyjen oppimäärien arvioinnissa sanallista tai numeroarviointia käytetään opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla. Sanallista arviointia voidaan käyttää päättöarviointia lukuun ottamatta myös niiden oppilaiden arvioinnissa, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli.
Numeroarvosana kuvaa keskimääräisenä summatiivisena arviona oppilaan osaamisen tasoa suhteessa tavoitteisiin kussakin oppiaineessa tai opintokokonaisuudessa. Sanallista arviointia käyttämällä voidaan antaa monipuolista palautetta oppilaan oppimisesta ja suoriutumisesta. Sanallisen arvioinnin avulla voidaan kuvata paitsi oppilaan osaamisen tasoa myös hänen edistymistään, vahvuuksiaan ja kehittämisen kohteitaan. Sanallisella arvioinnilla voidaan myös antaa numeroarvosanaa yksityiskohtaisempaa palautetta osaamisesta ja oppimisen edistymisestä oppiaineen eri osa-alueilla.[1] Perusopetusasetus 10 § 2 mom.