Koulukiusaamiseen puuttuminen luokanopettajan työssä.

SALMIVALLI, C. 2003. Koulukiusaamiseen puuttuminen. Kohti tehokkaita toimintamalleja. Jyväskylä: PS-kustannus.

Koulukiusaaminen on merkittävä ongelma sekä laajuudeltaan että seurauksiltaan. Useimmilla koululuokilla alakoulussa joku oppilaista joutuu valitettavasti kiusaamisen kohteeksi. Kiusatuksi tuleminen on myös merkittävä kehityksellinen riski kiusatulle ja varsinkin pitkittyessään se voi aiheuttaa oppilaassa esimerkiksi ahdistusta, huonoa itsetuntoa ja kielteistä minäkuvaa sekä yksinäisyyttä. Toisaalta kiusaaminen on kehityksellinen riski myös kiusaajalle ja se saattaa johtaa aggressiivisen ja alistavan käytöksen jatkumiseen pitkälle tulevaisuuteen. Kiusaaminen on hyvin usein myös pitkittyvä prosessi, jonka katkaiseminen on haastava tehtävä.  Kiusaaminen onkin ongelma, jonka parissa luokanopettajat joutuvat työskentelemään säännöllisesti ja jolla on vakavia seurauksia oppilaiden hyvinvoinnille. Ongelman laajuuden ja seurausten vuoksi luokanopettajalta edellytetäänkin toimia ongelman ratkaisemiseksi.

 

Luokanopettajan roolia kiusaamiseen puuttumisessa voi pitkää hyvin keskeisenä. Luokanopettaja toimii luokan vuorovaikutuksen ohjaajana ja tuntee parhaiten oppilaat ja oppilaiden keskinäisen ryhmädynamiikan. On myös koulun vastuulla mitä lasten kesken koulussa tapahtuu ja perusopetuslaissakin korostetaan turvallista kouluympäristöä. Luokanopettajalla on käytössä monia keinoja, joilla tämä voi puuttua koulussa esiintyvään kiusaamiseen. Ensimmäisenä askeleena on kiusaamisen tunnistaminen, mitä ei voi pitää usein kovin helppona tehtävänä. Luokanopettajan on myös tärkeä vaalia koulun ja kodin välistä yhteistyötä. Luokanopettajan on myös kyettävä tarvittaessa kiusaamista vähentäviin interventioihin, jotka voivat kohdistua joko kaikkiin oppilaisiin (yleinen interventio) tai osallisiin (kohdennetut interventiot). On myös harkittava toteutetaanko interventio yksilö-, ryhmä- vai koulutasolla. Luokanopettajan vastuulla on pitkälti päättää se, millainen interventio tarvitaan ja sen jälkeen intervention toteuttaminen. On kuitenkin hyvä muistaa, että kiusaamiseen puuttumisessa koko organisaation tuki on tärkeä, eikä luokanopettajan kannata välttämättä jäädä pähkäilemään ratkaisua ongelmiin pelkästään yksin.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.

Maria Kuusela

Koulukiusaamiseen puuttuminen luokanopettajan työssä.
Kiusaaminen on vuodesta toiseen aina ajankohtainen aihe ja puhuttaa paljon. Kirjoitit hyvän tekstin siitä, mitä opettaja voi työssään tehdä kiusaamisen ehkäisemiseksi. Itse koen, että vaikka tämä aihe herättää mediassa paljon keskustelua, se ei silti aina näy koulun arjessa niin selkeäasti. Juuri kuvaamasi kiusaamista ehkäisevät interventiot ja luokan ryhmähengen parantaminen olisivat asioita, joihin vielä enemmän kaivattaisiin mielestäni huomiota kouluissa ja luokissa. Tehtävä ei ole helppo, mutta loppujen lopuksi opettajalla on paljon valtaa ja mahdollisuuksia kehittää luokan yhteishenkeä jos siihen löytää oikeita keinoja ja on valmis laittamaan aikaa.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.