Kohti yhteisöllistä koulua
https://peda.net/jyu/okl/pom-opinnot/pom11jo20152/kirjallisuus/vk2/kyk:file/download/343a0a26e45a6ef5fcf93ded4d57cbb2dd5d5b64/Kuivakangas.pdf
Luin Kuivakankaan (2011) artikkelin “Kohti yhteisöllistä koulua”. Kuivakangas käsittelee artikkelissa koulua sosiaalisena paikkana ja pohtii, kuinka koulussa voitaisiin ohjata enemmän sosiaalisuuteen ja lisätä sosiaalisten taitojen osaamista.
Kuivakanta esittää artikkelissa konkreettisia toimia koulun yhteisöllisyyden vahvistamiseksi. Näitä ovat ryhmän merkitys, lasten ja nuorten oma asiantuntijuus, tietoinen toiminta sekä ammatillisuus. Kaikki nämä vaikuttivat mielestäni tärkeiltä ja hyödyllisiltä keinoilta, joista haluan oppia lisää.
Valitsin näistä käsiteltäväksi ammatillisuuden, joka kehittyy läpi luokanopettajan työuran. Olen samaa mieltä Kuivakannan kanssa siitä, että yhteisöllisyyttä lisätäksemme koulussa tulee olla ammattilaisia, jotka omaavat kyvyn tukea lasten ja nuorten vuorovaikutustaitoja ryhmässä sekä vahvistaa osallisuuteen ja elämänhallintaan liittyviä taitoja
Ajattelen, että luokanopettajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on oppilaiden sosiaalistentaitojen tukeminen ja ryhmätyötaitojen vahvistaminen. Tämän avulla voidaan tukea ryhmänsisäistä yhteishenkeä ja ilmapiiriä sekä vahvistaa osallisuutta. Tunne- ja vuorovaikutustaitoja tulee tietoisesti harjoitella ja opettaa koulussa, sillä niitä oppilaat tulevat tarvitsemaan aina elämässään. Näiden taitojen harjoittaminen on erityisen tärkeää myös siksi, että niiden voidaan ennaltaehkäistä yhteisöllisyyteen liittyviä ongelmia, kuten koulukiusaamista.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.
Mia Vesalainen
Olen ehdottomasti samaa mieltä. Sosiaaliset taidot ja ryhmätyötaidot ovat taitoja, joita ilman ei pärjää. Tai ainakin elämästä tulee paljon hankalampaa ilman niitä ja vaara syrjäytymiseen kasvaa. Koulun tehtävänä on opettaa näitä taitoja ja toivoisin, että ne nähtäisiin tärkeinä ja siihen panostettaisiin kaikilla luokka-asteilla. Luin artikkelista jäävuori-metaforasta, jossa jäävuoren näkyvä osa kuvaa sitä toimintaa oppilaiden keskuudessa, mikä on näkyvää. Pinnan alla on taas ne asiat, arvot ja toimintatavat, jotka määrittelevät ryhmän toimintatapaa ja -kulttuuria. Ryhmän vahvistamisella ja yhteistyötaitoja harjoittelemalla koulun on mahdollista vaikuttaa pinnan alla oleviin tekijöiden ja luoda yhteisöllisempää arkea kouluun. Opettajalta se vaatii aikaa ja tahtoa pysähtyä kuulemaan ja näkemään jokainen oppilas.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.