Sudet

YHTEYSTIEDOT

Taikatassun päiväkoti
Norrintie 1

Sudet
puh. 050 5588751
taikatassu@tammela.fi
päiväkodin johtaja puh. 050 3221317

Päivämääriä keväälle


ti 30.4. Vappubileet & naamiaiset pihalla
ma 6.5. Eskareille konsertti koululla
ti 7.5. Kouluun siirtokeskustelut, Teuro 

ke 8.5. Kouluun siirtokeskustelut, keskustan koulu 
Opettajat tulevat päiväkodille .
pe 10.5. ei esiopetusta
ti 21.5. Kouluun tutustumispäivä
- koululta tulossa tiedote wilmassa
- huoltajat hoitavat kuljettamiset
ke 29.5. Kevätjuhla
pe 31.5. viim. eskaripäivä

Kevään edistymisen havainnointia

Lapset kirjoittavat nimensä sen kuvan yläpuolelle ,jonka ovat havainneet luonnossa tänä keväänä. Pongattavina ovat : kärpänen, leppäkerttu,(nokkos)perhonen, sinivuokko,valkovuokko, leskenlehti, rentukka, koivussa hiirenkorvat, tuomi kukassa, peippo, västäräkki ja käen kukunta 

KIHOMATOJA LIIKKEELLÄ !!!!

-OLKAA KOTONA VALPPAINA

-AUTA KATKAISEMAAN KIERRE. Kerro kihomatotartunnasta päiväkotiin ja kouluun, jotta kihomadot eivät tarttuisi yhä uudestaan lapsesta toiseen.

 

Kihomadot – lääkitys, siivous, pyykkäys ja vuodevaatteiden vaihto

Kihomadon hoito on yksinkertaista, mutta vaatii hieman vaivaa. Näin se sujuu:

  1. Lääke. Apteekista saat kihomatolääkkeen ilman reseptiä. Hoida koko perhe samalla kertaa – myös oireettomat perheenjäsenet. Toista kihomatolääkitys kahden viikon kuluttua uudestaan, jotta voit varmistua hoidon onnistumisesta.
  2. Vaihda vuodevaatteet ja siivoa koti lääkehoitoa seuraavana päivänä – kummallakin hoitokerralla. Tavallinen siivous riittää, mutta kiinnitä erityistä huomiota vessaan ja ovenkahvoihin.
  3. Pyykkäys. Pese vuodevaatteet, pyyhkeet ja alusvaatteet vähintään 60 asteessa. Pese myös lapsen sängyssä majailevat unilelut tai laita ne syrjään muutaman päivän ajaksi, jotta niissä mahdollisesti olevat kihomadon munat kuolevat.
  4. Muistuta lasta pesemään kätensä aina wc-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Leikkaa lapsen kynnet, jotta kihomadon munat eivät kerry kynsien alle ja aiheuta jatkotartuntoja.
  5. Vesi ja perusvoide. Lapsen pepun kutinaa voit lievittää suihkuttelemalla peräaukon seutua – samalla kihomatoja huuhtoutuu viemäriin. Ihon ja limakalvojen ärsytystä voit helpottaa apteekin perusvoiteella.
  6. Auta katkaisemaan kierre. Kerro kihomatotartunnasta päiväkotiin ja kouluun, jotta kihomadot eivät tarttuisi yhä uudestaan lapsesta toiseen.
  7. Rauhoita lasta. Kihomato voi tuntua inhottavalta tai pelottavalta. Voit rauhoitella lasta kertomalla, että kyseessä on tavallinen ja vaaraton vaiva, jota ei tarvitse nolostella.

VIIKKO 17( 22.-26.4.)

Tällä viikolla Annina ei ole paikalla , sijaisena Leena Lankinen

Maanantaina metsäretki. Omat eväät mukaan. 

Tiistaina ja keskiviikkona kynätehtäviä ja kädentaitotöitä 

Torstaina liikuntaa Tammi-areenalla. 

Perjantaina yhteistä toimintaa kettujen kanssa.



Tietoa kesän hoidontarpeeseen liittyen :

 

 

Viikko 18 ( 29.4.-3.5.)

Ma metsäretki. Omat eväät mukaan
Ti Vapun viettoa päiväkodin pihassa
 Naamiaisasuun voi pukeutua . Lounaalla vappubrunssi.
Ke 1.5. vapunpäivä . Päiväkoti suljettu 
To liikuntaa Tammi - areenalla.
Pe yhteistä toimintaa kettujen kanssa .

Tiedoksi !

Mikäli päiväkodin ovet ovat aamulla kiinni , viekää lapsi naapuritaloon  ( 2A)

Siirrymme  lasten kanssa klo 16.30 2A-talon ( keskimmäinen keltainen talo) pihaan, huonolla säällä sisätiloihin.
ja käytössä vain Ilvesten ja Pikku-Oravien puhelimet:

Ilvekset : 050 4116 033

Pikku-Oravat: 040 6449 040

Tietoa toiminnasta


Osoitteessa Norrintie 1 toimii Susien ja Kettujen ryhmät ( yhteensä 24 lasta ) ja Siilit 

Sudet ja Ketut toimivat yhteisissä tiloissa. Aamut aamupalaan asti sekä päivälevon ja iltapäivän ajan olemme yhdessä. Esiopetusajan ( 8.30-12.30) toimimme eri ryhmissä. 

Olemme aamulla lasten kanssa huoneessa, josta ei näe/ kuule eteiseen. Myös puhelimet ovat siellä. Saatattehan tuolloin lapsenne käsienpesun kautta ryhmään ja käytte " tägäämässä" lapsen paikalle .

Aamupala tarjoillaan klo  8.-8.20.
Sudet ulkoilevat aamupalan jälkeen ti ja ke.
Lounas klo 11.15 tai 11.45 ( ruokailu kahdessa ryhmässä).
Välipala n klo 14.
Maanantaisin on metsäretkipäivä, jonne voi ottaa omat eväät ja istuinalustan reppuun pakattuna ( talviaikaan tauko)
Torstaisin jumppa Jumppatossuja ei tarvita ( lattian kunto hyvä ja paljaat jalat ovat lapsilla hyvät liikkuessa. Toki halutessa voi tossut ottaa ). 

Tuottehan taas kansiot päiväkotiin. Oman penaalin voi halutessaan tuoda.


Lasten syntymäpäiviä juhlimme onnittelukortilla ja - laululla. Pientä tarjottavaa voi tuoda, jos haluaa.  Toivomme, että mahdollisia synttärikutsuja ei tuoda päiväkotiin lasten lokeroihin.Välitämme tarvittaessa lasten yhteystietoja kutsujen välittämiseksi . Kutsut voi kuitenkin tuoda, mikäli kaikki susi-ryhmän lapset kutsutaan juhliin.

Esiopetuksen työ-ja loma-ajat 2023-2024

Esiopetuksen alkamis- ja päättymisajat

  • Syyslukukausi 22.8.2023 – 20.12.2023
  • Kevätlukukausi 8.1.2024 – 31.5.2024

Esiopetuksen loma-ajat

  • Syysloma (vko 42) 16.–22.10.2023
  • Itsenäisyyspäivä vapaa 6.12.2023
  • Joululoma 21.12.2023–7.1.2024
  • Talviloma (vko 9) 26.2.–3.3.2024
  • Pääsiäisvapaa 29.3.–1.4.2024
  • Vapunpäivä 1.5.2024
  • Helatorstai ja perjantaivapaa 9.-10.5.2024

VARUSTEET

Lapsen huoltajat huolehtivat lapselle päivittäin sään mukaisen varustuksen. Syksyllä ja keväällä on erityisen tärkeää, että kurahousut ja –rukkaset sekä kumisaappaat ovat mukana. Kastumisen varalta on tarpeen varata riittävästi vaihtovaatteita. KURAVAATTEET VIEDÄÄN VIIKONLOPUKSI KOTIIN PESUUN. MYÖS LOKEROT TYHJENNETÄÄN viikonlopun ajaksi ( lapset opettelevat pakkaamaan reput  valmiiksi ) . 

Harmillisten sekaannusten välttämiseksi lapsen varusteet (vaatteet, jalkineet, urheiluvälineet, lelut yms.) tulee olla selkeästi nimikoituna. Lapsiryhmässä on hankala tunnistaa nimettömiä vaatteita ja varusteita.

Maksuton varhaiskasvatus

Tammelassa ei peritä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja 1.8.2023 alkaen
Maksuton varhaiskasvatus koskee tammelalaisia lapsia. Muiden kuntien lapsilta peritään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen päiväkohtainen maksu. Oppivelvollisuusikäiset rajataan maksuttomuuden ulkopuolelle.

Päivittäinen varhaiskasvatusaika ei ylitä kymmentä tuntia (10 t). Vuorohoito järjestetään todennetun tarpeen mukaisesti. Vuorohoidossa olevalle lapselle tulee järjestää vapaapäivät samassa suhteessa kuin päivälapsille eli vähintään keskimäärin kahdeksan vapaapäivää kuukaudessa.

Varhaiskasvatuksesta tehdään hoitosopimus (kaikki tekevät!). Hoitosopimus tehdään vahvan tunnistautumisen lomakkeella, joka on saatavissa täältä: https://www.tammela.fi/kasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus/esiopetus Lomakkeen nimi on varhaiskasvatussopimus.
Hoitosopimuksessa huomioitavat tuntimääreet ovat: 30 % enintään 56 t/kk, 60 % 57-105 t/kk ja 100 % 106 t/kk tai enemmän.

Huoltajat huolehtivat lapsen varhaiskasvatusajat sähköiseen järjestelmään. Linkki järjestelmään: https://www.tammela.fi/kasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus Linkin nimi on sähköinen asiointi. 
Varhaiskasvatusajat ilmoitetaan sovittujen lukkiutumisaikojen puitteissa (1,5 viikkoa ennen olevaan keskiviikkoon mennessä).
Varattujen varhaiskasvatusaikojen ilmoittamisen perusteella varataan lapsen ryhmään riittävästi henkilökuntaa ja lapsen ruuat. Jos lapselle ei ole varattu varhaiskasvatusaikaa, lapsen paikka voidaan antaa toiselle lapselle esim. varahoitopaikkana. Tämän vuoksi varhaiskasvatusaikojen varaaminen on tärkeää. 

Lapsella on toimintavuoden (elokuu-heinäkuu) aikana vähintään 28 lomapäivää, joista perättäisiä vähintään kaksi viikkoa. Lomapäiviksi ei lueta sairaus- tai toipumispäiviä. Toimintavuoden 12. kuukausi eli heinäkuu voidaan määrittää maksulliseksi, ellei lapsella ole lomapäiviä toimintavuoden aikana.

Maksuttoman varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lasten ja perheiden hyvinvointia sekä antaa jokaiselle lapselle mahdollisuus osallistua varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuksessa lapsi kasvaa ja kehittyy yhdessä toisten lasten kanssa sekä oppii uusia asioita. Varhaiskasvatuksen toimintaa ohjaa varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja laadukas leikkiin perustuva pedagoginen toiminta. 

Maksuttomalla varhaiskasvatuksella halutaan tukea lapsen ja perheen hyvinvointia. Hyvinvoiva lapsi oppii!

Pedanet- käyttäjäksi rekisteröityminen

Tässä linkki ohjevideoon miten rekisteröidyt pedanetin käyttäjäksi.

Rekisteröityminen Peda.net-palveluun - YouTube

Voitte siis rekisteröityä itse huoltajana.

Kun olet saanut rekisteröityä itsesi pedanetin käyttäjäksi, ilmoita ryhmän opettajalle käyttäjänimesi ja mahdollisesti kuvakkeen väri, ellet liitä tiliisi omaa kuvaasi (jotta annamme oikeudet oikealle henkilölle), joka hyväksyy sinut oman lapsesi sivujen ylläpitäksi.

Esiopetuksen päättyessä rekisteröityneellä huoltajalla, jolle on annettu ylläpito-oikeudet on mahdollisuus siirtää lapsen kansio kokonaisuudessaan itselleen talteen.
Tällöin kansio poistuu kokonaan lapsiryhmän sivulta.
Huoltaja kirjautuu sisään pedanettiin, menee oman lapsen sivulle, klikkaa sivun ylälosassa olevan otsikon perässä olevaan kolmea pistettä, josta avautuu valikko. Valikosta hän valitsee Siirrä. 
Seuraavaksi ohjelma kysyy mihin siirretään. Huoltaja valitsee ylimmäisen vaihtoehdon Omatila(rekisteröityneen nimi). Lopuksi tallentaa muutokset sivun alalaidasta.

LAPSEN HOITOAJAT

Muistattehan merkata lapsenne hoitoajat sähköiseen järjestelmään. Varausten mukaan saamme tilattua riittävät määrät esim. aamupalaa, lounasta ja välipalaa päiväkodille.
Ajat tulee merkata myös pelkässä esiopetuksessa olevien lasten kohdalla. Kiitos!

Linkkejä

Tammelan kunnan nettisivut/varhaiskasvatus-esiopetus, tietoa ja linkki sähköiseen järjestelmään, jossa voit ilmoittaa lapsen hoitoajat:
https://www.tammela.fi/kasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus

Poissaoloanomus eskarilaiselle:
https://www.tammela.fi/sites/default/files/dokumentit/2020/poissaololupa_eskarit.pdf

Esiopetuskuljetushakemus:
https://www.tammela.fi/sites/default/files/dokumentit/2022/esiopetuskuljetushakemus.pdf

Viisivuotiaan kilometrikorvaushakemus:
https://www.tammela.fi/sites/default/files/dokumentit/2021/esiopetus-km-korvaushakemus_0.pdf

Puuhavinkkejä kotiin

Nyt on hyvää aikaa tehdä kivoja asioita yhdessä 

 Pelailkaa lautapelejä ja palapelejä. 

 Lukekaa kirjoja ja voitte keksiä lapsen kanssa omia satuja. 
Satuja voi myös kirjata ylös ja niitä on hauska lukea myöhemmin uudelleen.
 (Sadutus https://maailmankoulu.fi/sadutus/ ) 

 Tehkää kynätehtäviä esimmallista jäljennysaakkosten ja numeroiden tekemistä. 

Tässä hyviä sivujajoista löytyy tehtäviä: 
-oppi ja ilo https://www.oppijailo.fi/lapsille-nuorille/ 
-papunet tehtävät https://papunet.net/pelit/ 
-pikku kakkonen https://yle.fi/pikkukakkonen/#!/ 
-pikku kakkosen eskari https://yle.fi/aihe/lapset/eskari 
-ekapelit http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli 
 

Voitte myös katsella lasten elokuvia yhdessä 

Piirrelkää ja maalailkaa. Musiikkimaalaus on hauskaa
Laittakaa hyvää musiikkia soimaan ja antakaa tunteen virrata siveltimen kautta paperille 

Askarrelkaa kaikkea kivaa kotoa löytyvistä tarvikkeista
EsimVessapaperirullasta voi tehdä monenmoista ja lapset ovat hyviä keksimään itse ideoita
Hyviä ideoita voi etsiä myös mm. Pinterestistä.
 https://fi.pinterest.com/search/pins/?rs=ac&len=2&q=askarteluja%20lapsille&eq=askartelu&etslf=9502&term_meta[]=askarteluja%7Cautocomplete%7C0&term_meta[]=lapsille%7Cautocomplete%7C0 

Askarteluvinkeiksi myös 

Taikataikina https://papunet.net/tietoa/taikataikina 

Hattarataikina ym. mukavaa:  https://leikkileikkina.com/hattarataikina/ 

Kuunnelkaa musiikkia ja soittakaa itsesoittimia voi myös rakentaa itse
Esim. 
yllätysmunan sisältä löytyvän muovisen munan sisälle voi laittaa riisiä tai herneitä ja tehdä rytmimunan
Kattiloista ja kulhoista saa helposti rummun. 

Rakentakaa maja peitoista ja tyynyistä yms
Pahvilaatikosta voi askarrella mitä vaanvaikka leikkiauton tai kioskin. 

Lelun piilotusleikki on aina hauskaajoku piilottaa lelun jonnekin huoneessa ja muut etsivät.
 Piilottaja antaa ohjeita paikasta ja lähempänä lelua sanoo"kuumenee" ja kauempana "kylmenee"Vinkiksi voi kertoa mille korkeudelle lelu on piilotettuesimonko se kala, kissa vai lintu. 
 
Ulkoilla voi pienessä porukassaraitis ilma tekee hyvää ainakin kerran päivässä. 
Voit lapsen kanssa lähteä esimretkelle lähipuistoon tai metsään.
Metsässä voi harjoitella tasapainoakiipeillä tai vaikka hyppiä kannoilta ja kiviltä. 
Voitte kuunnella metsän ääniä ja tutkia kun luonto herää eloon talven jälkeen. 

Täältä kivaa puuhaa luontoonhttps://mappa.fi/reppu/101 

Huonommalla kelillä voi kotiin rakentaa temppuradan tuoleistapöydistä ja 
esim. hulavanteen läpi voi kiivetä ja vaikkapa laittaa erilaisia esteitä 
ja 
esimhyppynaru lattialle “trapetsiksi” jne. 

 Vielä pari hyvää linkkiä 

VÄRINAUTIT  https://www.varinautit.fi/ 

Pedagogista materiaalia , sopii koteihin. 
Värinauttien materiaalit yhdistävät usein suomen kielen ja kuvataiteet. 
Kaikki Värinauttien nettisivuilla oleva materiaali on täysin ilmaista. 
Nettisivujen oppimateriaalit on koottu 30 eri teeman alle. 
Tulostettavia monisteita on yli 300.
 

PIENTEN SOVELLUKSET 

http://puhettaterapeutista.fi/2016/01/puhetta-terapeutista-suosittelee-lisaa-pienten-sovelluksia/?fbclid=IwAR0m27c-Zioik-vH18OG-a87VT-_plfJeQNuWEh0A_0qFKvBHnw4XCzUudM 

Vinkkejä englannin kielisuihkuun

Varhaiskasvatuksen Pedanet-sivulta "Englantia varhaiskasvatukseen" löytyy linkkejä ja toimintaideoita , joita voi toteuttaa kotona

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä