Menninkäiset

VK 24

Tällä viikolla ulkoilemme paljon, nautitaan aurinkoisista päivistä. Luemme kirjoja, lauletaan......piirretään...tutkitaan ötököitä ulkona...
Urheilukentälle teemme retken torstaina, "urheiluvarustus". Aurinkovoidetta tarvitaan myös ja juomapullot viedään joka päivä kotiin pestäväksi.

Viikko 23

Viikolla 23 ulkoilemme paljon ja askartelemme. Luemme ja loruttelemme. 
Keskiviikkona luvassa pyöräretki. Tuothan pyörän ja kypärän.
Aurinkovoidetta on hyvä tuoda, sillä ensi viikoksi on luvassa aurinkoista säätä.

Viikolla 22

Viikolla 22 ulkoilemme edelleen paljon. Retkeilemme myös metsään, joten tuottehan saappaat. Viikon aikana maalailemme myös.

Enkkuryhmäläisille videoita

Hello!
 
Lupasin vielä yhden kokonaisuuden enkkua loppukeväästä. Tässä tulee. Verbejä on kyseessä. Tää koostuu useammasta osasta. Ensimmäisessä videossa on laulu, josta sanat on poimittu. Seuraavassa sanon poimitut sanat yksi kerrallaan ja pyydän toistamaan. Kolmanneksi tulee pieni videonpätkä, missä verbejä tehdään ja sanotaan kiihtyvään tahtiin, niin kauan, että menee sekaisin. Viimeisen linkin takaa aukeaa onnenpyörä, jota pyörittämällä kone arpoo jonkun tekemisen kuvan ja sitten sitä voidaan tehdä vaikka videon mukaisesti koko ajan nopeutuvaan tahtiin. Liitteenä myös PP-tiedosto, jossa videoissa ja onnenpyörässä käytetyt kuvat. Laulu ja onnenpyörä toimivat jatkossakin, mutta omat videoni otan pois, jos muistan, kun kesäloma alkaa. Siihen asti niitä saa käyttää ja jakaa niin kuin parhaaksi näkee.
 
Toivottavasti nähdään pian!
Suvi
 
laulu
 
listen and repeat
Do it!
 
Enter names, spin wheel to pick a random winner. Customize look and feel, save and share wheels.
wheelofnames.com

TIEDOKSI HUOLTAJILLE!!!

Ohjeet perheille ja henkilökunnalle turvalliseen varhaiskasvatukseen koronaviruspandemian aikana

 

Noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronaepipdemian aikana (ohje 4.5.2020)

 

 

Tammelan varhaiskasvatuksen kaikki toimipaikat aukeavat 14.5.2020

Lasten huoltajat huolehtivat lasten läsnä- ja poissaolomerkinnät sähköiseen varhaiskasvatuksen varausjärjestelmään ajoissa. Jos mahdollista kesäajan varhaiskasvatustarve toivotaan ilmoitettavan jo toukokuussa.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksun jätetään perimättä pandemian aikana 16.3.-31.5.2020 välisellä ajalla, mikäli huoltajat eivät tuo lasta varhaiskasvatukseen ja ilmoittavat siitä 1,5 viikkoa ennen sähköiseen järjestelmään.

Kesäkuun alusta alkaen varhaiskasvatuksen asiakasmaksut määritetään kesäajan hyvityskäytännön mukaiseksi seuraavasti: kesäajalla, mikäli lapsi on poissa koko heinäkuun tai tätä pidemmän yhtäjaksoisen ajan, varhaiskasvatusmaksu hyvitetään yhtäjaksoisen poissaolon ajalta. Muilta osin asiakasmaksut noudattavat varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia. Lapsen poissaolo kesäajalta tulee ilmoittaa sähköiseen järjestelmään 17.5.2020 mennessä.

 

Käytännön ohjeita toimintaan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

 

1.Kouluun tai varhaiskasvatukseen ei saa tulla sairaana

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla varhaiskasvatukseen, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden. Oireisten tulee olla yhteydessä omalle terveysasemalleen ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

 

2.Riskiryhmään kuuluvat

Lasta hoitava lääkäri arvioi voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus palata varhaiskasvatukseen.

Varhaiskasvatuksessa työskentelevien osalta toimenpiteet perustuvat työnantajan tekemään riskinarvioon. Työterveyshuollon lääkäri arvioi työntekijän tilanteen.

 

3.Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää

 

Muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen alueella vältetään. Varhaiskasvatukseen ei oteta nyt vierailijoita vastaan.

 

Varhaiskasvatuksessa vältetään tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa.

Huoltajia suositellaan aamuisin luovuttamaan lapsi eteisessä varhaiskasvatuksen henkilökunnan hoidettavaksi. Lapsen kirjaus sisään ”tägäys” voidaan toteuttaa henkilökunnan toimesta. Lapsen hakuhetkellä lapsi luovutetaan huoltajalle joko eteisessä tai ulkona.

 

Esiopetuskuljetuksissa lapset sijoitetaan niin väljästi kuin mahdollista. 

 

Varhaiskasvatuksessa ei nyt järjestetä ryhmien välisiä yhteisiä tilaisuuksia.

 

Varhaiskasvatuksessa henkilöstö toimii mahdollisuuksien mukaan saman lapsiryhmän kanssa ts. lapsiryhmien välillä ei tarpeettomasti siirrytä. Henkilöstö ei siirry tarpeettomasti yksiköstä toiseen. Päiväkotien lapsiryhmät toimivat omissa lapsiryhmissä koko päivän ajan, eikä lapsiryhmien välillä liikuta. Poikkeuksena tässä ovat ääriaamut ja –illat (klo 6-7.30 ja 16.15-18 väli sekä vuorohoito).

 

Henkilöiden välisistä turvaväleistä ei olla antamassa määräyksiä, ryhmiä ei tarvitse jakaa vaan väljyyttä haetaan tilajärjestelyillä. Lapsiryhmien toiminta toteutetaan pienryhmissä päiväkodin leikkialueilla tai ulkona. Suurin osa päiväkodin toiminta-ajasta toimitaan pienryhmissä siten, että työntekijällä on enintään lain mukainen lapsimäärä (4:1 tai 7:1). Suositeltavaa on, että lapsiryhmä liikkuu työntekijän kanssa toiminnasta toiseen päivän ajan.

 

Ulkoilua lisätään merkittävästi. Varhaiskasvatus ulkona sisältää kävelyretkiä lähiympäristöön, luontoliikuntatoimintaa tai varhaiskasvatusta metsäryhmässä kunkin lapsiryhmän toimintasuunnitelman mukaan. Ulkona toteutettava toiminta on varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden mukaista monipuolista toimintaa.

 

Päiväkotien ruokailut toteutetaan omissa lapsiryhmissä tai porrastetusti ruokailutilassa. Ruokailutilassa voi olla läsnä vain yhden lapsiryhmän lapsia ja henkilökuntaa. Ruokailutilassa istutaan väljästi. Lapset eivät ota itse ruokaa, vaan annokset tarjotaan heille.


Päivälevolle mennään pienryhmissä. Hiljaiseen aikaan nukkarissa voi olla yksi aikuinen. Lasten sängyt valitaan mahdollisuuksien mukaan etäisyyksin.


Lasten omia leluja ei toistaiseksi tuoda kotoa varhaiskasvatukseen. Lapsi voi kuitenkin tuoda unilelun, joka säilytetään päiväkodissa koko pandemian ajan.  

Varhaiskasvatuksen lelujen pesua tehostetaan eli kovapintaiset lelut, joilla on leikitty, pestään tai pyyhitään viikottain heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Ulkolelut vaihdetaan kahden viikon välein. Askartelu- ja muiden toimintavälineiden käyttöä vähennetään tai ne nimetään siten, että lapsi käyttää ns. omaa päiväkodin välinettä.

 

Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

Varhaiskasvatuksessa tapahtuva toiminta ei ole kokoontumislain mukainen yleinen kokous tai yleisötilaisuus. Toimintaan ei sovelleta mahdollisia kokoontumisrajoituksia. Ryhmäkokoja ja henkilöstömitoitusta koskeva sääntely on voimassa sellaisena kuin se on voimassa varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevassa lainsäädännössä.

 

Henkilökunnan kokoontumisia tulee välttää, esimerkiksi kokoukset järjestetään ensisijaisesti etäyhteyden avulla. Työn tauot pidetään porrastetusti.

Henkilökunnan työvuorot tehdään niin, että lasten ei tarvitse vaihtaa ryhmää, eikä työntekijä siirry tarpeettomasti ryhmästä toiseen. Suositeltavaa on, että jokaisessa lapsiryhmässä tai isommissa päiväkodeissa lapsiryhmän päädyissä on aikainen aamu- ja iltavuorolainen klo 6.30-17 välillä. Henkilökunnan poissaolojen ajalle päiväkodin työntekijä voi siirtyä toiseen päiväkotiin ennemmin kuin palkataan ulkopuolinen sijainen (vierailija).

 

  1. Hyvä käsi-ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Oikein toteutettu yskimis-ja käsihygienia estää tartuntoja.

Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan varhaiskasvatukseen, sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset.

Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.

Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa.

Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttö-nenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

Maskien käytöstä THL ei ole antanut suositusta. Maskien käyttö on mahdollista, mutta maskin kanssa tulee noudattaa tarkoin hygieniaohjeita. Kasvosuojain asetetaan tiivisti kasvoille. Sitä ei saa kosketella. Kertakäyttöiset suojaimet hävitetään käytön jälkeen. Kangassuojaimet laitetaan käytön jälkeen muoviseen pussiin, josta ne siirretään pesukoneeseen vähintään 60 asteen pesuun, mieluiten 90 asteen pesuun. Puhtaat kangassuojaimet säilytetään erillään, mieluiten muovisessa puhtaassa pussissa.

WC-käynnin jälkeen pöntön kansi suljetaan ennen wc:n huuhtelua. Henkilökunta puhdistaa wc-renkaan ja huuhtelunapin puhdistuaineella käynnin jälkeen. Kädet pestään, ja hana kuivataan paperilla. Vaipanvaihdossa ja lasten pesutilanteissa henkilökunta käyttää suojakäsineitä. Lasten käsienpesua ja wc-käyntejä ohjataan ja valvotaan. Lasten potat ja wc-renkaat puhdistetaan heikosti emäksisellä puhdistusaineella käynnin jälkeen.

 

5.Siivous

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa.

Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta tehostetaan.  

Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, pulpetit ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä.

Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten näppäimistöjen, tablettien tai askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.6.Jos varhaiskasvatuksessa todetaan koronavirustartunta

Tartuntaepäilystä ilmoitetaan välittömästi esimiehelle.

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla varhaiskasvatuksessa, selvitetään onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois varhaiskasvatuksesta vähintään seitsemän vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin palaa varhaiskasvatukseen.

Terveyttä kevääseen!


Tammelassa 7.5.2020

Varhaiskasvatuspäällikkö

SAAPPAAT PÄIVÄKODILLE

Tuottehan lapselle saappaat päiväkodille mahdollisia metsäretkiä varten. Nyt on jo käärmeet heräilleet, niin emme voi ilman saappaita metsään mennä. Kiitos. :)

LASTEN KESÄLOMAT

Lasten kesälomat tulee kirjata sähköiseen järjestelmään 30.4.17.5.mennessä. Kesän loma-aikoja ilmoitettaessa (ennalta ilmoitettu poissaolo) ilmoittakaa jokainen kuukausi erikseen (ei siis yhtenäisenä jaksona). 

Kesäajan hyvitykset tulevat entiseen tapaan eli mikäli lapsi on lomalla koko heinäkuun tai sitä pidemmän yhtäjaksoisen ajan, hyvitetään ko. aika varhaiskasvatusmaksuissa.
Hyvityksen saamiseksi poissaoloilmoitus sähköiseen järjestelmään on tehtävä 17.5.2020 mennessä.

Mikäli lomasta ei poikkeusoloista johtuen vielä ole tietoa/varmuutta, niin kerrottehan sen ja tiedon loman ajankohdan suunnitellusta varmistumisesta lapsen ryhmään.

Ajalla 22.6.-2.8. päivystävänä päiväkotina toimii Tammitarhan päiväkoti, Nuutinkulmantie 19. Muut päiväkodit ovat kiinni.

HAITULAT TAIKATASSUUN

Maanantaista 20.4. alkaen keskiviikkoon 13.5. asti Haituloiden lapset ja aikuiset siirtyvät Taikatassuun.
Huomioimme pienentyneen lapsimäärän ja yhdistämme toimintoja kahdesta rakennuksesta yhteen. Taikatassun Tiitiäiset ja Menninkäiset toimivat Tiitiäisten ryhmätiloissa ja Haitulat Menninkäisten ryhmätiloissa.

Loru-Lotta ja Satuhetki Forssa TV:ssä

Joka perjantai-ilta klo. 18.00 julkaistaan Forssa TV:ssä Loru-Lotta ja Satuhetki -sarjassa klassikkosatu.
Loru-Lotta ja Satuhetki viihdyttää klassikkosaduilla pienimpiäkin katsojia. Katsojat voivat osallistua ohjelmaan taiteilemalla erilaisia kuvia, liittyen aina tulevan viikon satuun.Kuvat taiteiluista voi lähettää aina keskiviikkoon mennessä osoitteeseen lorulotta@gmail.com ja saapuneilla taiteiluilla kuvitetaan tulevaa satua sitten seuraavana perjantaina. Seuraava satu julkistetaan aina edellisen sadun päätteeksi. Ensi perjantaina eli 24.4. satu on H.C. Andersenin Pieni Tinasotilas. Kaikki julkaistut sadut on katsottavissa milloin vain maksutta ja rekisteröitymättä osoitteessa www.forssatv.fi

Puuhavinkkejä kotiin

Nyt on hyvää aikaa tehdä kivoja asioita yhdessä 

 Pelailkaa lautapelejä ja palapelejä. 

 Lukekaa kirjoja ja voitte keksiä lapsen kanssa omia satuja. 
Satuja voi myös kirjata ylös ja niitä on hauska lukea myöhemmin uudelleen.
 (Sadutus https://maailmankoulu.fi/sadutus/ ) 

 Tehkää kynätehtäviä esimmallista jäljennysaakkosten ja numeroiden tekemistä. 

Tässä hyviä sivujajoista löytyy tehtäviä: 
-oppi ja ilo https://www.oppijailo.fi/lapsille-nuorille/ 
-papunet tehtävät https://papunet.net/pelit/ 
-pikku kakkonen https://yle.fi/pikkukakkonen/#!/ 
-pikku kakkosen eskari https://yle.fi/aihe/lapset/eskari 
-ekapelit http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli 
 

Voitte myös katsella lasten elokuvia yhdessä 

Piirrelkää ja maalailkaa. Musiikkimaalaus on hauskaa
Laittakaa hyvää musiikkia soimaan ja antakaa tunteen virrata siveltimen kautta paperille 

Askarrelkaa kaikkea kivaa kotoa löytyvistä tarvikkeista
EsimVessapaperirullasta voi tehdä monenmoista ja lapset ovat hyviä keksimään itse ideoita
Hyviä ideoita voi etsiä myös mm. Pinterestistä.
 https://fi.pinterest.com/search/pins/?rs=ac&len=2&q=askarteluja%20lapsille&eq=askartelu&etslf=9502&term_meta[]=askarteluja%7Cautocomplete%7C0&term_meta[]=lapsille%7Cautocomplete%7C0 

Askarteluvinkeiksi myös 

Taikataikina https://papunet.net/tietoa/taikataikina 

Hattarataikina ym. mukavaa:  https://leikkileikkina.com/hattarataikina/ 

Kuunnelkaa musiikkia ja soittakaa itsesoittimia voi myös rakentaa itse
Esim. 
yllätysmunan sisältä löytyvän muovisen munan sisälle voi laittaa riisiä tai herneitä ja tehdä rytmimunan
Kattiloista ja kulhoista saa helposti rummun. 

Rakentakaa maja peitoista ja tyynyistä yms
Pahvilaatikosta voi askarrella mitä vaanvaikka leikkiauton tai kioskin. 

Lelun piilotusleikki on aina hauskaajoku piilottaa lelun jonnekin huoneessa ja muut etsivät.
 Piilottaja antaa ohjeita paikasta ja lähempänä lelua sanoo"kuumenee" ja kauempana "kylmenee"Vinkiksi voi kertoa mille korkeudelle lelu on piilotettuesimonko se kala, kissa vai lintu. 
 
Ulkoilla voi pienessä porukassaraitis ilma tekee hyvää ainakin kerran päivässä. 
Voit lapsen kanssa lähteä esimretkelle lähipuistoon tai metsään.
Metsässä voi harjoitella tasapainoakiipeillä tai vaikka hyppiä kannoilta ja kiviltä. 
Voitte kuunnella metsän ääniä ja tutkia kun luonto herää eloon talven jälkeen. 

Täältä kivaa puuhaa luontoonhttps://mappa.fi/reppu/101 

Huonommalla kelillä voi kotiin rakentaa temppuradan tuoleistapöydistä ja 
esim. hulavanteen läpi voi kiivetä ja vaikkapa laittaa erilaisia esteitä 
ja 
esimhyppynaru lattialle “trapetsiksi” jne. 

 Vielä pari hyvää linkkiä 

VÄRINAUTIT  https://www.varinautit.fi/ 

Pedagogista materiaalia , sopii koteihin. 
Värinauttien materiaalit yhdistävät usein suomen kielen ja kuvataiteet. 
Kaikki Värinauttien nettisivuilla oleva materiaali on täysin ilmaista. 
Nettisivujen oppimateriaalit on koottu 30 eri teeman alle. 
Tulostettavia monisteita on yli 300.
 

PIENTEN SOVELLUKSET 

http://puhettaterapeutista.fi/2016/01/puhetta-terapeutista-suosittelee-lisaa-pienten-sovelluksia/?fbclid=IwAR0m27c-Zioik-vH18OG-a87VT-_plfJeQNuWEh0A_0qFKvBHnw4XCzUudM 

TIEDOKSI

Toistaiseksi käytössä on vain Tiitiäisten osaston ovi ja eteinen, josta paikalla oleville lapsille on puhdistettu ja nimetty naulakkopaikat käyttöön.

Tiedoksi huoltajille!

Pidämme päiväkodin ovat lukittuna. 
Kun saavutte päiväkodille niin soitattehan ovikelloa, Taikatassun ovikellot sijaitsevat molempien sisäänkäyntien ovenpielissä!
Tulemme avaamaan pikimmiten. Kiitos!

TIEDOKSI

Tiedoksi

Koronaviruksen osalta noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita (THL). Seuraamme tilannetta ja tiedotamme tarvittaessa lisää. 

THL:n sivuilta voi ladata myös vapaasti käyttöön Koronavirukseen ja käsihygieniaan liittyviä viestintämateriaaleja. 

Varhaiskasvatuksessa kiinnitetään huomiota käsienpesuun ja lapsia opastetaan pesemään kädet huolellisesti. 

Lisätietoja:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Lapsen oikeudet

Menninkäiset miettivät lapsen oikeuksia.
Lapsen oikeuksia ovat:
- oikeus leikkiä ja kiipeillä
- pelata pelejä
- piirtää
- laulaa ja soittaa
- keppihevosilla leikkiä
- laskea liukumäkeä
- kalastaa
- leikkiä kaverin kanssa
- olla iloisia
- halata toista
- syödä

LUONTO-LIIKUNTARYHMÄ ILVEKSET

Luonto-liikunta ryhmään osallistuvat lapset ovat äänestäneet ryhmälle nimeksi "pikku"ILVEKSET. Joka toinen keskiviikko, parillinen viikko, Ilvesryhmäläiset lähtevät retkelle noin klo 9.00. Lasten toiveena on, että eväät otetaan kotoa mukaan. 
Luonto-liikuntaryhmässä tutstutaan luontoon ja lähiympäristöön. Aiheeseen sopivia kirjoja luetaan sekä lauletaan, leikitään ja liikutaan.

Englannin kielisuihku

Englanninkielen opettaja Suvi Jussila tulee Taikatassun syyskuusta alkaen parittomien viikkojen keskiviikkona opettamaan kielisuihkun keväällä valinneita lapsia. Hän puhuu lapsille ainoastaan englantia. Opetustuokiot alkavat klo 8.45 ja 9.15 (kaksi pienryhmää).

Turvallinen kulkeminen


Hyvät vanhemmat,
huomioittehan päiväkotien piha-alueilla päiväkotiin tullessanne tai sieltä poistuessanne lasten kulkemiseen liittyviä vaaranpaikkoja Esimerkiksi päiväkodin piha-aidan porteissa ei ole turvallista roikkua ja keinua portin mukana edestakaisin, henkilökunnan ja asiakkaiden parkkipaikalla on lasten kulkemisten suhteen omat vaaran paikkansa (mm. parkkipaikan aidalla käveleminen on turvallisuusriski) ja henkilökunnan parkkipaikan alapuolisessa rinteessä on isoja kiviä, joihin voi loukata itsensä. Aikuisen ja lapsen yhtämatkaa kulkeminen on turvallinen valinta.

Mukavaa kevättä toivotellen
Kirsi

SUUJUMPPAA LAPSILLE

Olemme muutaman viikon ajan tehneet lasten kanssa päiväkodilla suujumppaa . Sen tarkoituksena on parantaa suun motoriikkaa, mikä auttaa puuttuvien äänteiden löytymisessä. Osalle lapsista Kristiina pitää äännekerhoa kerran viikossa.

Menninkäisten Pedanet-sivuilla on myös linkit puheterapeuttien laatimiin harjoituksiin. Sieltä kannattaa harjoitusta tarvitsevien napata tehtäviä kotona tehtäväksi. Treeniä olisi hyvä tehdä päivittäin. Lasta voi innostaa vaikkapa tarrapalkinnoilla (10-20 tarraa kerättynä = mukava yhteinen tekeminen, joka motivoi lasta)


5v maksuton varhaiskasvatus 20t/vko

Tammelan kunta tarjoaa maksutonta varhaiskasvatusta 20 t/vko kaikille viisivuotiaille perhepäivähoidossa ja päiväkodissa toimintakaudella 1.8.2019-31.7.2020. Viisivuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen haetaan sähköisellä hakulomakkeella 31.3.2019 mennessä: http://www.tammela.fi/asuminen/palvelut-2/varhaiskasvatus-ja-koulutus/varhaiskasvatus/esiopetus-ja-paivahoitohakemus/

Mikäli lapsi tarvitsee varhaiskasvatusta enemmän kuin 20 t/vko, muu varhaiskasvatusaika on maksullista. 20 t/vko on keskimäärin 90 t/kk riippuen kuukauden pituudesta. Mikäli lapsella on jo varhaiskasvatuspaikka Tammelassa, hakua maksuttomaan varhaiskasvatukseen ei tarvitse täyttää erikseen. 20 t/vko maksuton varhaiskasvatus vähennetään varhaiskasvatusmaksusta. Hoitosopimuslomakkeella ilmoitetaan maksuttoman ylittävä varhaiskasvatusaika esim. maksuton varhaiskasvatus 20 t/vko (n. 90 t/kk) + 56 t/kk (30 % kokopäivämaksusta). Muita tuntiperustaisia maksuportaita on 63 t/kk (40 %), 105 t/kk (60%) ja 147 t/kk (80%).

Tammelan kunta on saanut Opetushallituksen erityisavustuksen viisivuotiaiden maksuttoman 20 t/vko varhaiskasvatuksen järjestämiseksi vuoden ajalle. Avustuksella tuettavan kokeilun tavoitteena on selvittää, miten maksuttomuus vaikuttaa 5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatukseen osallistumiseen, perheen nuorempien lasten varhaiskasvatukseen osallistumiseen, kustannusvaikutuksiin, vanhempien työllistymiseen, 5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen toimintamallien ja pedagogiikan kehittämiseen jatkumona esiopetukseen sekä varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen.

Vinkkejä englannin kielisuihkuun

Varhaiskasvatuksen Pedanet-sivulta "Englantia varhaiskasvatukseen" löytyy linkkejä ja toimintaideoita , joita voi toteuttaa kotona

Lapsen tuonti- ja hakutilanteet

Toivomme, että lasta päiväkotiin tuodessanne näemme myös lapsen tuojan ( kiireisenäkin aamuna nopeat huomenet :D ) . Ja hakutilanteessa tuttuun tapaan lapsen "käsiheipat" päiväkodin aikuisen kanssa.
Parkkipaikalla vanhemman kannattaa liikkua yhdessä lapsen kanssa (ahtaudesta johtuen aina välillä sattuu vaaratilanteita).