Koulun toimenpiteet

Oppilaskunta

Puijonsarven koulussa toimii kaksi oppilaskuntaa, luokilla 1-5 sekä luokilla 6-9. Molemmilla on oma ohjaava opettaja, joka ohjaa oppilaskunnan työtä. Oppilaiden mielipiteitä kuullaan sekä oppilaat saavat olla mukana suunnittelemassa koulun tapahtumia. Heistä myös valitaan edustajat nuorten parlamenttiin.

Uuden OPS:n mukaisesti oppilaiden osuutta lisätään opetuksen toteuttamisen suunnittelussa. Oppilaskunnan edustaja (6-9 lk) myös pyydetään mukaan yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksiin.

Oppilaskunnan lisäksi koululla toimivat tukioppilaat sekä välkkärit. Tukioppilaina toimivat 8. ja 9. luokkien oppilaat, jotka mm. ryhmäyttävät 7.-luokkalaisia ja järjestävät koululla erilaisia yhteisiä tapahtumia. Välkkärit liittyvät pitkän välitunnin ohjaustoimintaan, jossa oppilaille järjestetään ohjattua liikunta- yms. toimintaa koulupäivän sisälle. Opettajat toimivat vuorollaan valvonta- ja ohjausvuorossa apunaan oppilasvälkkärit.

Pitkien välituntien tavoitteena on lisätä oppilaiden mahdollisuuksia toiminnallisiin välitunteihin ja lisätä liikunnan mahdollisuuksia koulupäivän aikana.

Kodin ja koulun yhteistyö

Opettajakunnasta valitaan lukuvuosittain vanhempainyhdistyksen kokouksiin osallistuva yhdysopettaja. Kuluvalle lukuvuodelle opettajia on valittu kaksi, koska yhteistyö on ollut aktiivista ja kuluvana lukuvuonna lähialueyhteistyö on yksi painopistealue.. Vanhempainyhdistyksen edustaja on mukana yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä sekä vanhempainyhdistystä pyydetään mukaan erilaisiin koulun tapahtumiin.

Luokanopettaja tai luokanohjaaja kutsuu oppilaan ja huoltajat oppimiskeskusteluun kerran lukuvuodessa. Oppimiskeskustelun pohjana ovat oppilaan asettamat tavoitteet kuluvalle lukuvuodelle. Arvioinnin monipuolisuudesta, tasapuolisuudesta ja yhtenäisyydestä huolehditaan sillä, että opettajat ovat muodollisesti kelpoisia sekä täydennyskouluttamalla heitä tarpeen mukaan. Arvioinnin perusteista huoltajat saavat myös tietoa koulun opetussuunnitelmasta sekä koululla järjestettävissä vanhempainilloissa. Sen lisäksi opettajat kertovat oppilaille lukuvuoden alussa arvioinnin perusteet ja kertaavat niitä jatkuvasti lukuvuoden edetessä.

Yhteisiä tapahtumia ovat olleet mm. Päivärantapäivä, kodin ja koulun päivä sekä Lumenveistopäivä. Kuluvana lukuvuonna yhteinen hanke on myös Fiksusti kouluun -koulumatkaliikkumista edistä hanke, jota toteutetaan yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa.

Koulussa järjestetään erilaisia yhteisiä vanhempainiltoja lukuvuoden aikana noin 10. Niissä osassa on oma erityisteemansa, joka on suunnattu tietyille luokkatasoille. Kuluvana lukuvuonna erityisesti päihteet ja kiusaaminen ovat keskeisiä teemoja. Ne ovat esillä teemavanhempainilloissa ja niistä järjestetään myös oppilaille omat tilaisuudet.

Wilma -viestinnässä käytetään Viesti viisaasti Wilmassa -ohjeistusta ja kiinnitetään enemmän huomiota positiivisen ja kannustavan palautteen antamiseen. Viestintäsuunnitelma on liitetty johtaminen -osioon.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Päivärannan asukasyhdistys on merkittävä yhteistyökumppani, jonka kanssa tehdään yhteistyötä ja myös heitä pyydetään mukaan koulun tapahtumiin esim. lumenveistotapahtumaan. Nuorisotoimen kanssa tehdään yhteistyötä. Päivärannan nuorisotila sijaitsee koululla. Erilaiset urheiluseurat ja järjestöt järjestävät koululla kerhotoimintaa.

Seurakunnan kanssa yhteistyössä järjestetään koulukirkot syksyllä, jouluna ja keväällä, seurakunnan päivänavaukset keskusradiosta ja alakoulun salihartaudet, ryhmäytymispäivät Poukamassa seitsemäsluokkalaisille, kotikirkkoviikko sekä poikien sählykerho seurakunnan ja koulun yhteistyönä. Seurakunnan kanssa on tehty erillinen yhteistyösopimus, joka on vuosisuunnitelman liitteenä.


Eri oppiaineisiin ja teemoihin liittyen tehdään yhteistyötä muiden oppilaitosten, paikallisten yritysten sekä yhdistysten kanssa. Näitä ovat esim. Taloudellinen tiedotustoimisto (Yrityskylät 6. ja 9. lk), Itä-Suomen yliopisto, Maaseutuammattiin ry. sekä rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry.

Tavoitteet

  1. Välituntitoiminnan aktivointi ja lisääminen koko koulua koskevaksi. Tässä myös nuorisotoimi on mukana.
  2. Oppilaiden edustus luontevasti mukaan opetuksen suunnitteluun.
  3. Vanhempain- ja asukasyhdistyksen osallistuminen koulun toimintaan ja opetuksen sekä koulun tapahtumien suunnitteluun.
  4. Yhteisten tapahtumien järjestäminen ja mukanaolo.
  5. Fiksusti kouluun -hanke, jossa rahoittaja on SITRA.

Liitteet:

Kouluyhteistyösopimus Puijon seurakunnan kanssa