Osio 6: Kulttuurisensitiivinen ohjaaminen ja opetus

Kulttuurien kirjo

Yhä enemmän kansalaisopistoissa näkyy erilaisten kulttuurien kirjo. On toivottavaa, että vapaan sivistystyön oppilaitosten toiminta-alueen kulttuurit näkyvät myös opistojen kursseilla ja henkilökunnassa.

JAMKin avoimissa oppimateriaaliaaleissa on Ohjaamoille kehitetty Monikulttuurisen ohjauksen työkalupakki. Työkalupakissa on vapaan sivistystyön opettajille soveltuvaa materiaalia kieli- ja kulttuuriosaamisesta. Jotta voi välttää ja estää rasismia opetustyössä, on herättävä huomaamaan omat oletukset ja ennakkoluulot. Kun sanallistetaan ilmiöt, niitä voidaan käsitellä, tutkia ja yrittää muuttaa. Jos pidät podcastien eli äänijulkaisujen kuuntelemisesta, aiheesta puhutaan Ruskeat tytöt - Kaikkien koulu? -podcasteissa SoundCloudissa.

Ohjaamot eri puolilla Suomea tarjoavat tietoa ja ohjausta työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa nopeasti ja tarpeiden mukaan alle 30-vuotiaille.

Eräs kulttuureihin liittyvä ilmiö on rodullistaminen eli etnisoiminen. Rodullistaminen on rasismin ilmentymä, jossa ihmiset ryhmitellään esimerkiksi ihonvärin, uskonnon tai etnisen taustan perusteella. Ajatellaan, että tiettyä ryhmää määrittelevät tietyt ominaisuudet. Ominaisuuksiin liittyvien oletusten, stereotypioiden ja ennakkoluulojen perusteella ryhmien edustajia syrjitään. Etnisoituja ryhmiä ovat Suomessa esimerkiksi venäläiset, romanit, saamelaiset ja afrosuomalaiset.

Kulttuurisensitiivisyys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivustolta löytyy tietoa kulttuurisensitiivisestä työotteesta. Ammattilaisten kulttuurinen kompetenssi eli osaaminen muodostuu kulttuurisesta tiedostamisesta, tuntemuksesta, taidoista, kohtaamisesta ja motivaatiosta, jossa omia kulttuurisia tottumuksia ja arvoja peilataan toisten kulttuurien tottumuksiin ja arvoihin. Palveluiden saatavuus ja saavutettavuus on järjestettävä niin, että eri taustoista tulevien ihmisten erilaiset tarpeet otetaan huomioon. Kulttuurisensitiivisyys on kaikista kulttuuritaustoista tulevien ihmisten kunnioittamista sekä syrjimättömän ilmapiirin rakentamista ja vaalimista. Palveluiden tulee joustaa erilaisiin tarpeisiin, eikä ihmisten mukautua palveluiden muottiin. Kulttuurisensitiivinen työote ei pyri luomaan uusia eroja, vaan tunnistamaan jo olemassa olevia eroja ihmisten välillä. Näin minimoidaan eroavaisuuksista syntyviä kielteisiä ilmiöitä ja pyritään aidosti kohti yhdenvertaisuutta. Kulttuurisensitiivinen ohjaaja tunnistaa sellaisia ympäristön ja toiminnan esteitä, joita poistamalla voi vahvistaa eri taustoista tulevien ihmisten osallisuutta ja toimijuutta.


YLEX artikkelissa Hyväntahtoiset suomalaiset rodullistavat vahingossa – ja siksi rasismista pitää puhua Ruskeat tytöt-blogin kirjoittaja Koko Hubara kertoo miltä tuntuu olla rodullistettu Vantaalla kasvanut helsinkiläinen, Suomessa syntynyt ja Suomessa koko elämänsä asunut nainen. Yle Areena Audiosarjan Mahadura ja Özbergan yksi jakso tuo esiin rakenteellista rasismia Suomessa. Samojen tekijöiden sarjassa on lisäksi jakso Rasismi sairastuttaa, joka myös kannattaa kuunnella.

Tehtävää & pohdittavaa:

Oletko itse kohdannut rodullistamista tai joutunut rodullistamisen kohteeksi?

Oletko kiinnittänyt huomiota rakenteelliseen rasismiin, jota edelleen esiintyy laajasti Suomessa?

Pohdi oman kulttuuritaustasi vaikutusta asenteisiin.

Miten työssäsi voit murtaa rakenteellista rasismia?

Osoitatko työssäsi kiinnostusta eri kulttuureihin, oletko avoin erilaisuudelle?

Joustatko ja otat yksilölliset kulttuuriset tarpeet huomioon opetuksessa?

Miten tulet toimeen heikosti suomea osaavien oppijoiden kanssa?

Käytätkö selkokieltä, kuvia tai elekieltä työssäsi?

Antamistasi vastauksista ja pohdinnoista saat osviittaa "Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huoneentaulun” kokoamiseen. Voit valita huoneentauluun juuri ne näkökulmat, jotka ovat tärkeitä omassa työssäsi sekä erityisesti ne, joissa huomaat puutteita tai korjaamisen varaa.