Ympäristötietoinen koulu

https://openilmasto-opas.fi/alakoulu/

Ilmastonmuutos alakoulun arjessa ja opetuksessa

Artikkelissa kuvattiin, kuinka ilmastonmuutos on monitieteinen asia. Opettajan näkökulmasta tämä sai itselleni aikaan todellisen ahaa- elämyksen, sillä ilmastonmuutosta voi todellakin käsitellä monen oppiaineen näkökulmasta. Siksi ilmastonmuutos ja siihen liittyvät käsitteet ovat varmasti suosittuja aiheita monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.

Kuten artikkelissakin puhutaan, ilmastonmuutokseen liittyy usein negatiivinssävytteinen leima. Siksi oppilaiden kanssa on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että opetus ei ole niin sanotusti syyllistävää, vaan luodaan opetukseen niin sanottu toiveikais ilmapiiri ja nostetaan eritoten esille niitä hyviä tekoja, joita esimerkiksi oppilaiden arjesta jo löytyy. Artikkelissa puhutaan hyvin myös siitä, kuinka oppilaita tulisi kannustaa oppimaan tutkimalla. Onko mahdollista, että opettaja ei olekaan se tiedonlähde, vaan ilmastonmuutoksen käsittelyssä oppilaat saavat olla niitä tutkijoita ja esittää omia havaintojaan. 

On sanomattakin selvää, että ilmastonmuutos käsitteenä on saavuttanut lähes jokaisen ihmisen vauvasta vaariin. Oppilaiden tietotaso voi kuitenkin olla hyvin erilainen ja siksi opettajana on tärkeää myös kuunnella oppilaita. Mitä oppilaat jo tietävät? Mitkä asiat heitä askarruttavat? Opetuksessa on siis hyvä lähteä liikkeelle myös siitä, mitkä asiat oppilaita mietityttävät. Tärkeää onkin, että opettaja toimii yhdessä lasten kanssa; ihmetellen ja tutkien. Kuten artikkelissakin mainitaan, opettajalla on kuitenkin oma vastuunsa. Väärän tiedon levittäminen oppilaille voi tapahtua tahattomasti ja siksi opettajan on myös hyvä olla perillä asioista. On tärkeää opettajana ymmärtää, mitkä seikat vaikuttavat juuri ilmastonmuutokseen ja mitkä seikat taas eivät liity ilmiöön.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.