4 Resurssit
Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu
Talous
Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.
Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.
Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.
Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.
Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221
Fyysinen oppimisympäristö
Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa ilmanvaihdon, lämmityksen, sähkön ym. osalta.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.
Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat Kuopion Tilapalveluilta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.
Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen. Jos kyse on välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, ilmoitus tehdään puhelimitse huollon päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Huollon tehtävänä on arvioida korjaustarpeen kiireellisyys, jonka perusteella korjaukset toteutetaan.
Tilapalvelut laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.
Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään Tilapalveluiden, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii Tilapalveluiden asiakkuuspäällikkö.
Käytettävissä olevien resurssien puitteissa toiminnallisia tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilapalvelut on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.
Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.
Lisätietoja:tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
asiakkuuspäällikkö Simo Hiltunen 044 718 5248
vs. työsuojeluvaltuutettu Tuomas Oinonen 044 718 4020
Tieto- ja viestintäteknologia
Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.
Lisätietoja:tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
kehittämistyön koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417
Koulun toimenpiteet
Käärmelahden koulu toimii uudessa 2016 valmistuneessa koulurakennuksessa. Opetukselliset puitteet ovat terveelliset, turvalliset ja väljät, mikä on osoittaunut toimivaksi myös koronaepidemian huomioonottamisessa.
Uudisrakennuksen lisäksi vanhassa koulurakennuksessa on teknisen työn luokka ja kyläkammari.
Koulumme lähellä oleva harjumaasto mahdollistaa ulkoliikunnan lisäksi erilaiset retket ja oppimistilanteet luonnon helmassa.
Lukuvuonna 2021-22 isot yhdysluokat ovat vaikuttaneet siihen, ettei oppilailla ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia nähdä opettajan taulutyöskentelyä omalta paikaltaan. Myös tilojen toimimattomuuden (opettajien työergonomia) vuoksi on osaan luokista tehtävä muutoksia. Tiloissa muutoksia vaativat myös opetuksessa käytettävien tietoteknistenlaitteiden asennusten viimeistely (esim. johdotukset).
Tieto- ja viestintätekniikka
Opettajat kouluttautuvat mm.. O365-, Wilma-, - ohjelmien ja sovelluksien käyttöön. Näiden sovellusten painoarvo korostui keväällä 2020 korona-viruksen vuoksi olleen etäopetusjakson aikana. Henkikökunnan Tvt -taitojen ylläpitoon kannustetaan. Henkilökunnalle on myös esitelty koulutustallenteiden hyödyntäminen kaupungin Pedanet -sivujen Tvt -tuki kohdalta.
Oppilaiden ahkerassa käytössä on 25 kappaletta HP- tietokoneita ja 20 kappaletta Chromebook -koneita , sekä 10 kapppaletta iPad- tablettikonetta. Kaupungin tavoite koneiden määrä suhteessa oppilaiden määrään on syksyllä 2021 saatujen koneiden johdosta suunnitellulla tasolla (joka toisella oppilaalla kone). HP -tietokoneissa on ollut toistuvasti pieniä käyttöongelmia, esim. tulostamispalvelujen suhteen. Netti/verkkoliittymän hitaus hankaloittaa tvt -laitteiden käyttämistä opetuksessa (esim. kielenopiskelun netissä tapahtuvat kuuntelutehtävät eivät onnistu koulullamme). Näkemyksemme mukaan opetus ei näiltä osin toteudu tasa-arvoisesti.
Kuluvana lukuvuonna painopisteenä jatketaan edelleen oppilaiden O365-järjestelmään perehdyttämistä sekä O365 -järjestelmän sovellusten käytönhallintaa. Oppilaiden tasapuolisten tvt -taitojen turvaamiseksi seuraamme digitaitokalenterin tavoitteita vuosiluokittain.
Koulullamme on nimetty yksi opettaja TVT-vastaavaksi laitteiden toiminnan ja toinen TVT:n pedagogisen käytön osalta TVT-tutoriksi. TVT-tukihenkilö/mentori vierailee myös koululla opettamassa ja kouluttamassa.
Jaamme keskenämme pedagogisia ideoita välineiden käytöstä.
Perinteiset oppikirjat ovat edelleen pääasiallinen opiskeluväline useissa aineissa. Digitaalista materiaalia käytetään oppikirjan rinnalla jonkin verran.