Lukutaidon tekstin perusohje

Kirjoita lukutaidon teksti  

Lukutaidon teksti on analysoiva teksti. Siinä eritellään ja tulkitaan jotakin tekstiä tehtävänannon näkökulman mukaisesti. Omat kommentit eivät kuulu tähän tehtävään. Lyhyt yleisohje on Älyn 1. moduulin (Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen) luvusta 3.4. (Lukutaidon vastauksen ohjeet). Yksityiskohtaisemmat perusohjeet löydät alla olevasta luettelosta.  
   
Analyysissa kiinnitetään aina huomiota analysoitavan tekstin eli pohjatekstin sisältöön, rakenteeseen ja kieleen. Vastauksessa kukin käsiteltävä asia nimetään, perustellaan ja havainnollistetaan pohjatekstin esimerkeillä.  
   
Muutama perusohje lukutaidon tekstin rakentamiseksi  
   
1. Vastaa täsmällisesti siihen, mitä kysytään. Kirjoita lyhyesti ja täsmällisesti.  
   
2. Voit lähteä siitä, että sinun tekstisi lukija tuntee analysoitavan pohjatekstin. Aloita kuitenkin aina tekstisi kertomalla lähde- eli julkaisutiedot: otsikko, kirjoittaja, julkaisuaika ja -paikka. Esimerkiksi: "Mikko Puttosen kirjoittama teksti Valheitta voit paremmin (Tiede 10/2014) on tekstilajiltaan artikkeli."  
   
3. Luonnehdi julkaisutietojen jälkeen tekstiä tehtävänannon näkökulmasta. Esimerkiksi: " - - on tekstilajiltaan artikkeli. Tekstissä esitellään uusimpia valehtelemisesta saatuja tutkimustuloksia, valehtelun eri muotoja sekä valehtelemisen syitä ja seurauksia."  
   
4. Nimeä selostamasi asiat. Käytä tekstilajiin sopivia analyysikäsitteitä. Esimerkiksi: "Artikkelille tyypillistä on myös useiden lähteiden käyttö. Artikkelista saa vaikutelman, että Puttonen olisi haastatellut Turun yliopiston filosofian prosessori Juha Räikkää, koska artikkelissa on tämän suoria lainauksia." (Kursiivi ja korostusväri on lisätty.)  
   
5. Ryhmittele tekstisi sisältöaineksia aluksi ja pura seuraavissa kappaleissa ryhmittelyjä yksityiskohtaisemmin. Esimerkiksi: "Puttosen tekstissä esitellään valehtelemisen syitä ja seurauksia ja erilaisia valhemuotoja, jotta tekstiin saataisiin mahdollisimman monta eri näkökulmaa ja ääntä kuuluviin."  

  1. Havainnollista näkemyksiäsi pohjatekstistä ottamillasi esimerkeillä. 
  2. Jäsennä tekstisi ainakin kahdeksi kappaleeksi. Pitkähköissä teksteissä tarvitaan useampikin kappale.
     
    8. Älä otsikoi lukutaidon tekstiä. Merkitse alkuun tehtävänumero.  
       
    9. Älä tuo itseäsi esiin analyysitekstissä vaan kirjoita neutraalisti. Esimerkiksi: "Toisaalta piirroskuva ja pilapiirrosmainen kirjoittajan omakuva tuovat tekstikokonaisuuteen huumoria ja saattavat siten tehdä tekstistä vähemmän asiallisen."  
  3. Viittaa pohjatekstiin preesensissä tai tarvittaessa perfektissä. Esimerkiksi: "Tekstin yleissävy on neutraali, ja se ei ota kantaa asiaan vaan esittelee sitä objektiivisesti."
     
    11. Älä merkitse merkkimäärää tekstin perään, jos tehtävänanto ei merkitsemistä vaadi.