ÄI13 Elokuvakurssi

Palautetta Tomi Raukolalle luennosta


Hyvä luento, asiat kerrottu hyvin selvästi ja mielenkiintoisesti. Videoklipit oli mielstäni hyvin valittu ja niitä oli kiinnostava katsoa.
Aihe oli kiinnostava ja asiat oli selitetty helposti ymmärrettävällä tavalla.

Kiinnostava luento. Elokuva pätkät olivat hyvin havainnollistavia ja selvintivät asiaa. Luento antoi antoi uutta tietoa elokuviin liittyen ja nyt niitä pystyy analysoimaan paremmin. 

Oli mielenkiintoinen luento ja asiat ymmärsi, koska ne kerrottiin hyvin ja selkeästi. Sain luennosta paljon lisää ja klippien avulla näki vielä paremmin teoriaa ns käytännössä. Joukosta löytyi elokuvia, mitä oli aiemmin nähty, mutta näkee nyt uudella tavalla ja pystyy tulkitsemaan.
Klipeistä oli paljon hyötyä teorian ymmärtämisessä.
Aiheet oltiin tiivistetty hyvin ja kiinnostavasti, jaksoi kuunnella. Elokuvapätkät sai ajatuskuvaa siitä, mistä puhuttiin eli autto hahmottamaan.

Kiinnostava luento, jossa käytännön esimerkkejä hyödynnettiin hyvin. Leffa klipit olivat mielenkiiintoisia ja hyvin valittuja.

Tehtäviä montaasista

Katso oheinen ohjelma ja vastaa seuraaviin kysymyksiin. Montaasin historiaa

1. Mitä tarkoitetaan Kuleshov-efektillä?
2. Miten Kuleshovin tapa tehdä elokuvia erosi Hollywoodissa kehitetystä tavasta?
3. Mitä on jatkuvuusleikkaus (continuity editing)?
4. Mitä Eisenstein tarkoitti montaasilla?
5. Miten Hollywoodin ja neuvostoliittolaisen elokuvan lähestyminen elokuvalliseen ilmaisuun erosi toisistaan?
6. Mitä montaasin muotoja Eisenstein erotteli? Lisää tietoa löydät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=NtnTs90knro (VOI SISÄLTÄÄ PELOTTAVAA MATERIAALIA).
7. MIkä montaasin taso kiinnosti eniten Eisensteinia? Miksi? Miten elokuvatutkimuksen alkaminen Neuvostoliitossa selittää asiaa?
8. Mitä kritiikkiä Eisensteinin Lokakuuta kohtaan on esitetty?



Eisensteinin Lokakuu (Jumalan ja isänmaan nimeen): https://www.youtube.com/watch?v=1ffF_6s93E8




Ryhmätyö elokuvien lajityypeistä eli elokuvien genreistä

Tavoite: ryhmä valmistaa n. 30 minuuttia kestävän esityksen valitsemastaan elokuvan lajityypistä.

Työvaiheet:

1. Valitkaa itsellenne kiinnostava lajityyppi seuraavista:

a. lännenelokuva
b. musikaali
c. tieteiselokuva
d. seikkailuelokuva
e. toiminta
f. komedia
g. kauhu
h. sota
i. jännitys
j. mykkäelokuva
k. draama

2. Tutustukaa lajityyppinne historiaan lähteiden avulla. Muodostakaa yleiskuva lajityypin tarinasta. Valitkaa neljä elokuvan klassikkoa, joiden avulla voitte kertoa, miten lajityyppi on kehittynyt nykyiseen muotoonsa. Lisäksi selvittäkää, mihin alalajeihin lajityyppinne jaetaan. Toimittakaa opettajalle selonteko, jossa kerrotte valitsemanne elokuvat ja perustelette valintanne.

3. Hankkikaa elokuvat. Jokainen ryhmän jäsen katsoo kaikki ryhmän valitsemat neljä elokuvaa. Kukin ryhmän jäsen samalla syventää tietoaan lajityypistä. Katsomisen ja aiheeseen syventymisen jälkeen ryhmä kokoontuu tekemään esityksen.

4. Ryhmä laatii lopulta esityksen, jossa esitellään lajityyppi. Esitellään lajityypin keskeiset ominaispiirteet (esim. henkilöhahmotyypit, henkilöhahmojen väliset suhteet, tapahtumapaikka ja -aika, aiheet ja juonen rakenteet, elokuvan ilmaisukeinot), vaiheet, tuottajat ja näyttelijät. Lisäksi esityksessä katsotaan ryhmän valitsemia katkelmia katsomistaan elokuvista, joiden avulla havainnollistetaan lajityypin tarinaa.

Lisäksi esityksessä ryhmä konkretisoi genrejen vaikutuksen osoittamalla, missä ja milloin he ovat törmänneet lajityyppeihin.


Lähdemateriaalia löydät esimerkiksi Kyyti.fi-sivustolta. Valitse aineiston hausta tarkennettu haku -kohta ja kirjoita asiasanoiksi "elokuva genre". Netistä voin suositella ainakin Jaakko Seppälän kurssimateriaalia: Jaakko Seppälän aineisto löytyy täältä.