Miten toimia? Esimerkkejä arkipävän valintatilanteista.
- Myyjä antaa sinulle 10 euroa liikaa vaihtorahaa. Palautatko rahan vai pidätkö sen itselläsi?
- Odotat bussia kaatosateessa. Bussi on tulossa ja se on täynnä. Huomaat ettet välttämättä mahdu bussiin. Etuiletko?
- Kuvittele, että sinulla on jo ajokortti: Olet ajamassa autolla kotiin myöhään illalla. Muuta liikennettä ei juuri ole. Haluaisit kovasti kotiin. Ajatko ylinopeutta?
- Jätät polkupyöräsi huolimattomasti lukitsematta ja se varastetaan. Pyöräsi vakuutusehdoissa vaaditaan, että pyörä on lukittava joka kerta käytön jälkeen. Väitätkö korvausvaatimuksessasi, että lukitsit pyörän?
Pohdi hetki vastauksiasi, ennen kuin jatkat lukemista.
Ihminen joutuu joka päivä pienten eettisten valintatehtävien eteen. Millä perustella ratkaisu tehdään?
Ihmisen moraalikäsitykset ovat muotoutuneet monien vaikutteiden kautta.
Vanhemmat ovat opettaneet joitakin periaatteita lapsilleen, samoin koulu oppilaille. Jokainen kehittää kuitenkin oman tapansa toimia.
Kirkko ja Raamattu antaa myös ohjeita. Yleispätevä ohje on: Rakasta lähimmäistäsi. Mitä se tarkoittaa käytännössä?
On hyvä pitää silmällä sitä, onko valinnoistamme haittaa toiselle ihmiselle. Kyky asettua toisen ihmisen asemaan, on tärkeä osa ihmisyyttä.
Esimerkiksi myyjän antaman ylimääräisen 10 euron setelin voi perustella pitävänsä itsellään sillä, ettei se ole iso raha kaupan kassavirrassa. Mutta pienen liikkeen yksityisyrittäjän kassavirrassa se voi olla tuntuva raha, joka on pois yrittäjän palkasta. Isoissa marketeissa taas kassasta vastaava myyjähenkilö voi joutua tukalaan paikkaan, jos pohjakassassa on vajetta. Tällöin toiminnasta on aiheutunut haittaa toiselle ihmiselle. Kyse on myös eettisestä periaatteesta: Tuo raha ei kuulu minulle.
Kymmenen euron seteli ei vaaranna kenenkään henkeä, toisin kuin ylinopeus, jolla voi olla ratkaiseva vaikutus jarrutusmatkaan, kun auton eteen ilmestyy jotakin yllättävää. Tuolloin kyse voi olla ihmishengestä. Silti lukuisat ihmiset ajavat pientä ylinopeutta toistuvasti. Miksi? Tätä perustellaan sillä, että kaikkihan niin tekevät. Tällä syyllä perustellaan monta muutakin pikkurikettä.
Aina väärä toiminta ei kohdistu suoraan yksittäiseen ihmiseen. Vakuutusmaksut ovat suuret ja se kismittää. Siksi ihmiset antavat usein väärää tietoa korvaushakemuksissaan, sillä maksetuille vakuutusmaksuille halutaan vastinetta. Samalla vakuutuspetokset ovat selkeä osatekijä sille, miksi vakuutusmaksut ovat suuret ja korvausehdot tiukat.