Paikallisesti päätettävät asiat

- mitkä ovat ympäristöopin tavoitteet ja keskeiset sisällöt vuosiluokalla 1 ja vuosiluokalla 2
- mitkä ovat ympäristöopin oppimisympäristöihin ja työtapoihin sekä ohjaukseen, eriyttämiseen ja tukeen ja oppimisen arviointiin liittyvät mahdolliset erityispiirteet vuosiluokkakokonaisuudessa 1-2.

VALMIS OPS:
T1-T15, S1-S6: 1.-2. lk:

- kotiseudun ja lähiympäristön havainnointi ja tutkiminen
- minä ja muut (fyysinen ja henkinen kasvu ja sosiaaliset suhteet)
- turvallisuus (esim. liikenne)
- terveys (esim. ravinto, vesi, elintavat)
- ympäristöstä huolehtiminen (esim. kierrätys, omista ja yhteisistä tavaroista huolehtiminen)
- integrointi muihin oppiaineisiin (esim. liikunta, kuvaamataito, musiikki...)
- voidaan käyttää oppilaslähtöistä opiskelua niin, että lähdetään tutkimaan oppilaiden kiinnostuksen kohteita (esim. desingpedagogiikka)

Opettajan tulee pitää kirjaa opetusryhmien kanssa käymistään asioista, jotta toisen vuosiluokan lopussa on käsitelty kaikki opetussuunnitelman perusteiden edellyttämät asiat. Näin mahdollistetaan myös tieto käsiteltyjen asioiden siirtymisestä opettajan vaihtuessa.


Kommentit

Onko vuosiluokittain hallittava joitakin tiettyjä asioita?
1 lk tavoitteet ja 2 lk tavoitteet sekä yhdysluokalle?
1-2 luokilla korostuu omat havainnot ja tutkiminen. Tämä on mielestäni oikein hyvä asia. Lisäksi tällainen oppiminen helpottaa eriyttämistä ja eri aineiden yhdistämistä. Omia tutkimuksia tehdessä karttuu äidinkielen taidot ja tiedonhankinnassa ja tutkimusten teossa voi hyödyntää myös atk.ta.

En lähtisi rajaamaan 1 ja 2 luokkien osattavia sisältöjä eri luokka-asteille. Sisältöalueita on sen verran vähän, että ei haittaa, että samoja asioita käydään molempina vuosina. Samaa aihetta voi toisena vuotena käydä eri näkökulmasta. Lisäksi oppilaiden on pohjatiedon varassa helpompi tehdä omia tutkimuksiaan.
Yhdymme Lauran ajatuksiin. Oppilasryhmät ja koulun kulloinenkin tilanne vaihtelevat suuresti ja on järkevää antaa ainakin paikallisesti liikkumavapautta siihen, miten sisältöjä minäkin vuonna painotetaan. Oppilaslähtöisyys huomioon!
Jos jotain jakoa on pakko tehdä, voisi vaikka painottaa niin, että ykkösellä olisi enemmän ihmiseen, turvallisuuteen ja rakennettuun ympäristöön liittyviä sisältöjä ja kakkosella muuhun luontoon liittyviä. Mutta ei tiukan rajatusti näin, eli saisi ottaa ykköselläkin muuta luontoa ihmisen lisäksi jne. Tai sitten toisinpäin.
Hyviä ajatuksia. Jos aiotaan pyrkiä uuden opsin henkeen, niin tarkkaa erottelua 1.luokan ja 2.luokan sisältöjen toteuttamisajankohtiin ei pitäisi tehdä.

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin