Grooming
Grooming
Grooming
Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin. Erityisesti digitaalisen median (some, sosiaalinen media, esim. TikTok, Facebook ym) välityksellä toteutettu grooming on kasvava ongelma kaikkialla maailmassa. Monet lapsille perinteisesti opetetut turvataidot eivät suojele lasta verkossa. Verkkoympäristössä aikuinen saattaa esimerkiksi antaa itsestään valheellisia tietoja ja esiintyä lapsen ikätoverina tekaistulla käyttäjäprofiililla. Lapsille ja nuorille lähetetään myös seksuaalista kuvamateriaalia heidän tahtomattaan.
Grooming on jatkuvasti muuttuva ilmiö
Grooming on ilmiö, jossa lasta pyritään houkuttelemaan näennäisesti vapaaehtoiseen kanssakäymiseen, jonka päämääränä on kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa. Tekijä saattaa pyrkiä luomaan lapseen luottamuksellisen suhteen ja esimerkiksi ujuttaa seksuaalissävytteistä sisältöä osaksi arkipäiväistä keskustelua tai vaatia lapselta alastonkuvia itselleen. Yhteydenpito voi olla luonteeltaan myös suoraa ja nopeaa seksuaalista kommentointia ja alastonkuvilla kiristämistä. Grooming muuttuu ilmiönä jatkuvasti, minkä vuoksi on pysyä selvillä digitaalisen median tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi myös digitaalisen mediaan liittyvistä riskeistä.
Grooming on laitonta ja aina haitallista lapselle
Lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin on Suomessa rikos. Uhriksi joutuminen aiheuttaa lapsessa häpeää ja syyllisyyttä. Lapsi syyllistää usein itseään, vaikka vastuu on aina aikuisella. Groomingin ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää lisätä kaikkien aikuisten, lasten parissa toimivien ammattilaisten ja lasten tietoisuutta seksuaalisen häirinnän, houkuttelun ja seksuaaliväkivallan eri muodoista. Aikuisten tehtävä on huolehtia lasten turvallisuudesta kaikkialla, myös digitaalisessa mediassa.
Mitä tehdä?
Jos joudut netissä tapahtuvan groomingin kohteeksi, toimi seuraavasti:
- Säilytä keskustelut ja kuvat/videot ottamalla ne talteen kuvakaappauksella.
- Mikäli saat tekstiviestejä, säilytä myös ne.
- Estä tekijän yhteydenotot.
- Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle (vanhemmat, opettaja, avustaja).
- Ilmoita tapahtuneesta poliisille. Voit kysyä neuvoa myös Nettipoliisilta.
Juttele asiasta tutun ja turvalliseksi koetun aikuisen kanssa, jotta et jää asian kanssa yksin.
Ohjeita aikuiselle
Näytä tämä teksti huoltajillesi.
Miten toimia, jos lapsi kertoo häneen kohdistuneesta seksuaalisesta houkuttelusta:
- Pysy rauhallisena. On luottamuksen osoitus, että lapsi kertoo kokemastaan juuri sinulle. Usein häpeä ja pelko estävät lasta kertomasta aikuisille kokemastaan seksuaalisestä häirinnästä, houkuttelusta ja seksuaaliväkivallasta.
- Keskity kuuntelemaan lasta, kun hän kertoo kokemuksestaan. Kiitä lasta rohkeudesta kertoa asiasta sinulle. Älä vähättele tai syyllistä lasta. Usko mitä lapsi kertoo. Korosta, että uhri ei ole koskaan syyllinen, vaan vastuu on aina tekijällä.
- Tallenna todistusaineisto. Ota kuvakaappaus ja säilytä aineisto itselläsi. Tutustu sovellusten turva- ja yksityisyysominaisuuksiin. Voiko häiritsevät viestit ja henkilöt ilmiantaa ja estää? Voiko omia yksityisasetuksia tiukentaa? Tarkasta samalla sovellusten ikärajat.
- Älä kiellä lapselta digitaalisen median käyttöä, sillä seksuaalinen houkuttelu ei koskaan ole lapsen syy. Käykää yhdessä keskustelua, mitä sovelluksia lapsi käyttää ja kenen kanssa lapsi viettää verkossa aikaa.
- Juttele tapahtuneesta lapsen kanssa akuutin tilanteen jälkeenkin, jotta lapsen tunnekokemus tulee käsitellyksi. Konsultoi tarvittaessa ammattilaista, jos olet huolissasi lapsesta.
- Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelussa voit tehdä ilmoituksen groomingista ja muusta lapsiin kohdistuvasta laittomasta toiminnasta, mitä ovat esimerkiksi alastonkuvat ja videot, joissa on alaikäisiä lapsia ja nuoria. Jos epäilet rikosta, ole aina yhteydessä poliisiin. Jos epäilet lapsen olevan välittömässä vaarassa, soita hätänumeroon 112.
- Ota lapsen digikuulumiset osaksi arjen keskustelua ja muista, että parasta lasten suojelua on turvallinen vuorovaikutussuhde!