Erasmus+
Lukuvuoden 2024-25 toimintasuunnitelma
Kesän alussa saimme uuden päätöksen tulevan Erasmus+ -hankkeemme rahasummasta. Meille myönnettiin 20261 euroa ajalle 1.6.2-31.8.25.
Tulevana lukuvuonna tavoitteemme on 1.) kansainvälisyystoiminnan vakiinnuttaminen osaksi koulun toimintaa, 2.) koulupudokkuuden ja epäsäännöllisen koulunkäynnin ehkäiseminen ja niihin puuttuminen, 3.) kouluyhteisön hyvinvoinnin lisääminen ja osallisuuden vahvistaminen.
Jatkamme oppilaiden liikkuvuuksia onnistuneen kevään 2024 Hampurin projektin kannustamina: tarkoitus on, että kahdeksan yläkoulun oppilasta lähtee keväällä Italiaan (Bolognan seutu) yhdessä kahden opettajan kanssa. Tämän lisäksi viisi koulumme aikuista lähtee Earmus+ - kursseille Euroopaan.
Olemme myös valmiita ottamaan vastaan oppilasryhmiä ja koulujen henkilökuntaa Euroopasta.
Jokivarren koulun oppilaat ja henkilökunta saavat siis aimo annoksen kansainvälisyyttä myös alkavan lukuvuoden aikana!
Katsaus koulumme kansainvälisyystoimintaan 23.5.2023
Jokivarren kansainvälisyysstrategia pohjautuu Orimattilan kaupungin sekä valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Keskeisinä tavoitteina niissä on kansainvälisyyden sekä monikulttuurisuuden edistäminen. Orimattilan kaupungin sivistystoimessa kouluja kannustetaan osallistumaan kansainvälisyystoimintaan. Kaupungilla on koulujen kansainvälisyystoiminnan koordinaattori. Kansainvälisyystoiminta tapahtuu opetushallituksen tarjoamien ohjelmien (Erasmus+, NordPlus, eTwinning) kautta.
Koulumme kulttuuriin kuuluu kehittää toimintatapoja, joilla voidaan parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia, osallisuutta ja oppimisen edellytyksiä. Pyrimme olemaan suvaitseva kouluyhteisö, jossa kaikilla on tasapuoliset mahdollisuudet kouluttautua ja kokea osallisuutta. Haluamme vahvistaa henkilökunnan osaamista ja kehittää koulun toimintakulttuuria kansainvälisen toiminnan avulla. Tavoittelemme sitä, että oppilaat kokevat olevansa eurooppalaisia ja aikuisten eurooppalainen identiteetti vahvistuu.
Olemme herätelleet vuosia uinuneen KV-toiminnan henkiin ja vuonna 2020 alkaneen KA1-hankkeen päättyessä toukokuussa 2023 koulumme henkilökunnasta 14 opettajaa ja rehtori on osallistunut kahdeksalle eri kurssille Italiassa, Espanjassa, Islannissa ja Ranskassa.
Kurssien myötä henkilökunnan kielitaito ja kulttuurikompetenssi vahvistuivat ja monipuolistuivat. Osallistujat saivat kokemuksia epävarmuudesta ja keskeneräisyydestään toimiessaan ja kommunikoidessaan vieraalla kielellä. Tämä vahvistaa kykyä asettua oppijan asemaan koulutyössä. Opettajien menetelmälliset työkalupakit laajentuivat ja monilla kursseilla oli harjoitteita, joihin heittäytyminen vahvisti uskoa omaan pärjäämiseen ja rohkaisee kokeilemaan uusia menetelmiä ja lähestymistapoja omassa koulutyössään. Saimme myös paljon uusia kontakteja ympäri Eurooppaa.
Jokivarren koululle on myönnetty Erasmus+ -akkreditointi eli “laatuvarmistettu Erasmus+ -jäsenyys”. Olemme saaneet rahoituksen Erasmus+- toiminnan jatkamiselle ja ryhdymme nyt suunnittelemaan uusia liikkuvuuksia. Tarkoituksenamme on aloittaa oppilasryhmien liikkuvuudet tulevana lukuvuonna.
Organisaatiokaavio
Kansainvälisyysstrategia
LV 2022 - 2023
LV2021-22
LV 2021-2022
Päätös ja arviointipalaute
Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia vuonna 2020 hyväksytyt hankkeet eivät pääse aloittamaan toimintaansa normaalisti 1.6.2020 alkaen ja tästä syystä Opetushallitus on automaattisesti pidentänyt kaikkien liikkuvuushankkeiden kestoa 12 kk päättymis-päiväyksestä lähtien.
Jokivarren koulussa liikkuvuudet on suunniteltu alkaviksi lukuvuonna 2021-22.
ARVIOINTIPALAUTE:
Relevance of the project, pisteet 28
Koulun toiminta-ajatukseen kuuluu tarve kehittää toimintatapoja, joilla voidaan parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia, osallisuutta ja oppimisen edellytyksiä. Liikkuvat henkilöt ovat koulun henkilökuntaa. Rehtori ja koko henkilökunta ovat linjanneet hankkeen tavoitteet ja ydinalueet. Tavoitteissa näkyy tarve vahvistaa henkilökunnan osaamista ja kehittää koulun toimintakulttuuria. Hakemuksessa on kuvattu hankkeen tavoitteita ydinalueittain: Nuori eurooppalaisena; etappina henkilökunnan eurooppalaisen identiteetin vahvistaminen. Suvaitseva kouluyhteisö, jossa kaikilla on tasapuoliset mahdollisuudet kouluttautua ja kokea osallisuutta. Koulupudokkuuden ehkäiseminen mm. vahvistamalla hyväksyvää ilmapiiriä ja inklusiivista toimintakulttuuria.
Liikkuvuuksilla on tavoitteena myös kehittää koulun kansainvälistä toimintaa, johon on suunniteltu oppilaiden liikkuvuuksia, KA2- hanketta valinnaisaineeksi sekä henkilökunnan kielitaidon ja eurooppalaisen identiteetin vahvistamista. Tavoitteet on perusteltu yksityiskohtaisesti ja ne on rakennettu erinomaisesti koulun tarpeisiin perustuen. Opetushenkilökunnan tarpeet on kerrottu konkreettisesti ja avoimesti. Koulutuksilla pyritään tukemaan henkilökunnan pedagogista rohkeutta ja minäpystyvyyttä, laajentamaan menetelmällistä osaamista ja kehittämään kielitaitoa sekä uusien eurooppalaisten kontaktien myötä verkostoitumaan ja rakentamaan Erasmus+ KA2- hanketta. Osallistujaprofiilien ja kurssitulosten integrointi opetussuunnitelmaan ja koulun tavoitteisiin voisi olla konkreettisempaa. Hankekokonaisuus vaikuttaa jäntevältä ja siitä saatavat oppimistulokset vastannevat sekä koulun että opettajien tarpeisiin erinomaisesti. Quality of the project design and implementation, pisteet 37 Toiminnan eri vaiheet valmistelu, toteutus, seuranta, odotukset, arviointi ja vaikuttavuus on kuvattu hakemuksessa avoimesti ja yksityiskohtaisesti. Hankesuunnittelu on aloitettu ajoissa ja siihen on osallistunut rehtori, KVkoordinaattori ja kansainvälisyystyöryhmä sekä heidän lisäkseen kaupungin kansainvälisyyskoordinaattori. Hankkeella on sivistystoimen tuki ja se on kirjattu koulun toimintasuunnitelmaan. Liikkuvuudet, niiden laajuus, niihin käytettävä aika ja hankkeen kulut vastaavat tavoitteita. Hankekulut ovat selkeästi tarpeelliset ja tuottavat lisäarvoa. Eurooppalaisessa kehittämissuunnitelmassa käy selkeästi ilmi koulun toiminnan kehittämisen tarpeet ja ydinalueet sekä hankkeen liikkuvuuksista odotettujen tulosten vastaavuus niihin. Kansainvälistymisen osalta hanke näyttäisi tuottavan lisäarvoa opettajille, oppilaille ja koko koululle. Hankkeesta saatujen uusien tietojen ja taitojen integrointi opetussuunnitelmaan ja koulun arkityöhön voisi näkyä hakemuksessa selkeämmin. Liikkuvien henkilöiden valintaprosessi koululla on ollut läpinäkyvää ja tasa-arvoista. Koululla on eTwinning- käytössä ja liikkuvuuskurssit on etsitty School Education Gatewayn kautta. Kurssit on etsitty no. vastaamaan hankkeen tavoitteita. Lähtövalmennus, seuranta ja tuki on valmisteltu riittävän hyvin. Koulutuksista saatavat tiedot, taidot ja kokemukset tultaneen koululla tunnustamaan. Kokonaisuutena hankesuunnitelma ja sen toteutus on erinomaisen laadukas kokonaisuus.
Impact and dissemination, pisteet 28
Koulu on huomioinut hankkeen arvioinnin jo suunnitteluprosessin aikana ja tekee riittävät arviointitoimenpiteet, joilla seurataan suhteellisen tarkasti ja monipuolisesti hankkeen odotuksiin reflektoiden yksittäisiä liikkuvuuksia ja koko hankkeen tuloksia. Kurssitietoutta jaetaan suunnitellusti mm. sisäisellä koulutuksella, koulun Pedanetin KV- sivuilla ja kurssilaisten pitämien blogien
kautta sekä mahdollisesti paikallislehdessä ja kaupungin kotisivuilla. Kokemusten ja tulosten levittäminen on myös suunniteltu koulun ulkopuolelle ja koteihin riittävästi. Liikkuvuudet vaikuttavat selkeästi osallistujien taitoihin ja opetustyöhön ja ne lisäävät eurooppalaista ulottuvuutta koulutyössä. Liikkuvuuksilla on myös merkittävästi pitkäaikaisia vaikutuksia. Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää hallinnossa, opetussuunnitelmatyössä ja etenkin pedagogiikassa. Hakemuksen mukaan oppilaat ovat kursseilta saatujen tietojen ja taitojen tärkeimmät hyötyjen saajat.
Overall comments, pisteet yhteensä 93
Tavoitteissa näkyy tarve vahvistaa henkilökunnan osaamista ja kehittää koulun toimintakulttuuria. Hakemuksessa on kuvattu hankkeen tavoitteita ydinalueittain: Nuori eurooppalaisena; etappina henkilökunnan eurooppalaisen identiteetin vahvistaminen. Suvaitseva kouluyhteisö, jossa kaikilla on tasapuoliset mahdollisuudet kouluttautua ja kokea osallisuutta. Koulupudokkuuden
ehkäiseminen mm. vahvistamalla hyväksyvää ilmapiiriä ja inklusiivista toimintakulttuuria. Hakemus vastaa selkeästi ohjelman tavoitteita ja prioriteetteja. Hakemus on kokonaisuudessaan vakuuttava ja erinomainen.
Hankkeesta saatujen uusien kokemusten, tietojen ja taitojen integrointi opetussuunnitelmaan ja koulun arkityöhön voisi näkyä hakemuksessa selkeämmin. Koulu tekee riittävät arviointitoimenpiteet ja hanketta seurataan suhteellisen tarkasti. Hankkeen levityssuunnitelmassa on kerrottu käytettävät menetelmät aika laajasti ja konkreettisesti. Sopivia levitysvälineitä, kohderyhmiä, kerrannaisvaikutuksia ja kansainvälisyystoiminnan kehittämistä koulun osalta on pohdittu oppivan yhteisön näkökulmasta. Erinomainen hankesuunnitelma.
Kansainvälisen toiminnan aloittaminen ja tavoitteet
Haemme rahoitusta henkilökunnan Euroopassa järjestettäville viikon kursseille vuosille 2020-2022. Jatkossa on tavoitteena hakea myös KA2-yhteistyöhankkeita, joiden puitteissa myös oppilailla on mahdollisuus hakeutua Eurooppaan suuntautuville opintomatkoille ja vastavasti yhteistyökoulujen oppilailla vierailla koulussamme.
Hankeemme "Kaikille yhteinen koululle kaikkien yhteisessä Euroopassa" keskeiset tavoitteet:
- Nuori eurooppalaisena - etappina henkilökunnan eurooppalaisen identiteetin vahvistaminen.
- Suvaitseva kouluyhteisö, jossa kaikilla on tasapuoliset mahdollisuudet kouluttautua ja kokea osallisuutta.
- Koulupudokkuuden ehkäiseminen mm. vahvistamalla hyväksyvää ilmapiiriä ja inklusiivista toimintakulttuuria.
Tavoitteet mukailevat kolmea aihetta, jotka työryhmän ideoiden pohjalta on valittu Erasmus-aiheiden joukosta:
- Early School Leaving / combating failure in education
- EU Citizenship, EU awareness and Democracy
- Gender equality / equal opportunities
Jokivarren koulun KA1-hakemuksen tiivistelmä
Henkilöstökokouksessa keskusteltiin koulun halusta ja tarpeista vahvistaa kansainvälisyyttä, ja toimintaa lähdettiin kehittämään perustamalla kansainvälisyystyöryhmä ja kartoitettiin tavoitteita ja tarpeita, joihin hankkeella halutaan vastata. Työryhmän jäsenet keskustelivat aiheesta muun henkilöstön kanssa. Henkilökunta on hankkeen takana.
Koulunegatiivisuus, motivaation pulmat, runsaat poissaolot ja jopa kouluyhteisöstä täysin syrjäytyminen ovat viime vuosina lisääntyneet myös meidän koulussamme. Nämä haasteet näkyvät yhä alemmilla luokilla, jopa ennen perusopetuksen puolivälin saavuttamista. Haluamme puuttua tähän mahdollisimman monipuolisin menetelmin, ja haemme eurooppalaista näkemystä ja ideoita erilaisista koulumotivaatiota, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tukevista menetelmistä ja lähestymistavoista.
Työryhmässä täsmennettiin hankkeelle kolme ydinaluetta, joilla haluamme vahvistaa osaamista ja koulun toimintakulttuuria: 1. Nuori eurooppalaisena – etappina henkilökunnan eurooppalaisen identiteetin vahvistaminen, 2. Suvaitseva kouluyhteisö, jossa kaikilla on tasapuoliset mahdollisuudet kouluttautua ja kokea osallisuutta ja 3. Koulupudokkuuden
ehkäiseminen muun muassa vahvistamalla hyväksyvää ilmapiiriä ja inklusiivista toimintakulttuuria. Hankkeen kautta haemme laajempaa kuin kansallista näkemystä koulumme kehittämiseen.
Yhtenäiskoulumme 45 opettajasta kolmannes on halukas lähtemään kurssille Eurooppaan ja luomaan uusia kontakteja. Kurssille hakeneiden joukossa on koulumme rehtori, apulaisrehtori, oppilaanohjaaja, joka toimii myös KV-työryhmän vetäjänä sekä luokanopettajia, aineenopettajia ja erityisluokanopettajia niin alakoulusta kuin yläkoulustakin.
Haetut kurssit käsittelevät inklusiivisen koulukulttuurin kehittämistä, motivointistrategioita, ulkona oppimista ja erilaisia opetusmenetelmiä, taidekasvatuksen mahdollisuuksia inkluusion edistäjänä, tietoisuustaitojen kehittämistä, suvaitsevan kouluyhteisön vahvistamista, koulupudokkuuden ehkäisemistä, stressinhallintakeinojen ja hyvinvoinnin edistämistä sekä eurooppalaisen identiteetin vahvistamista.
Hankkeen myötä osallistujien kielitaito kehittyy ja he rohkaistuvat luomaan eurooppalaisia verkostoja ammatillisen kehityksensä tueksi ja oppilaiden parhaaksi. Henkilökunnan edellytykset kohdata oppilaita tasapuolisesti, huomioida erilaisia motivaatiotekijöitä, toteuttaa toiminnallista opetusta ja kehittää oppilaiden tietoisuustaitoja paranevat hankkeen aikana ja jäävät pysyväksi osaksi kouluarkeamme.
Hankkeella vahvistetaan henkilökunnan eurooppalaista moniulotteista identiteettiä ja luodaan valmiuksia opettajaidentiteetin kehittymiselle sekä vahvistumiselle muuttuvassa Euroopassa. Tavoitteena on jatkossa hakea myös oppilaiden liikkuvuuksia (KA2) ja tuoda kansainvälisyyttä oppilaiden kouluarkeen esimerkiksi eTwinningin ja ulkomaisten vierailijoiden kautta. Haluamme kasvattaa orimattilalaislapsista ja -nuorista suvaitsevaisia ihmisiä, jotka ovat ylpeitä juuristaan ja koulutuksestaan ollen samalla avoimia muille kulttuureille ja ihmisille.