Blogit ja vlogit

Blogi


Blogi antaa monipuolisemman kuvan työnhakijasta kuin perinteinen ansioluettelo. Työnantaja saa sieltä paljon tietoa nopeasti ja helposti. Blogi kertoo muun muassa työntekijän osaamisesta, ajattelusta, kokemuksesta, tietoteknisistä taidoista, visuaalisesta silmästä sekä vuorovaikutustaidoista. Bloggaaminen on vuorovaikutteista, joten julkaisujen yksi tarkoitus on herättää keskustelua. Tiedon ja kokemusten jakaminen lukijoiden kanssa voi tuoda uusia näkökulmia ja lisätä ammatillista osaamista. Lisäksi blogin avulla verkostoidutaan ja voidaan saada uusia kontakteja.

Työuraansa aloittava opiskelija voi aloittaa blogin pitämisen vaikkapa portfolioblogilla. Digitaalinen tai sähköinen portfolio eroaa ns. perinteisestä portfoliosta vain toteutukseltaan. Se on sähköisessä muodossa oleva kokoelma tekijänsä työnäytteistä. Blogiin voi kerätä myös koulutehtäviä tai omia ajatuksia ja kokemuksia opinnoista, sekä alasta, jota opiskelee. Portfolioblogi voi sisältää niin tekstiä, ääntä, kuvia, videota kuin animaatioitakin.

Kokeneempi työnhakija voi pitää ns. asiantuntijablogia, jossa esitellään omaa osaamista tekemällä julkaisuja. Julkaisuissa käsitellään alaan liittyviä aiheita tai kysymyksiä, ratkaistaan asiakkaiden ongelmia tai opastetaan tuotteiden käytössä.

Blogityökaluja ovat esim. 


Vlogi


Perinteisen blogin sijaan voidaan pitää tai tehdä vlogia eli videoblogia (kutsutaan myös videopäiväkirjaksi). Vloggauksen idea on sama kuin blogin pitämisessä, mutta kirjoittamisen sijasta vloggaaja julkaisee videoita. Videot julkaistaan yleensä YouTubessa, jossa videoita julkaisevia vloggaajia kutsutaan myös tubettajiksi.

Vinkkejä vloggaukseen:
  • Suunnittele etukäteen, mistä teet videoita
  • Pidä videot lyhyinä
  • Opettele editoimaan videosi, kaikkea ei tarvitse kuvata kerralla
  • Tutustu vloggaamiseen seuraamalla muita
    https://vlogit.fi/ sivustolta löydät suomalaisia vloggaajia


  • Etsi netistä esimerkki portfolioblogista ja asiantuntijablogista.
  • Pohdi ja tutki, miten kirjoittajat esittelevät omaa osaamistaan blogeissaan.​


  • Kokeile jotakin blogityökalua, esim. Blogger ja tee sinne ensimmäinen julkaisusi.
  • Lisää julkaisuun tekstiä, kuvia ja linkkejä toisille sivuille. 
  • Pohdi, voisitko pitää blogia, jossa esittelet omaa osaamistasi?