Kuoriosa ja alttari

Kuori on kirkon etuosa, jossa sijaitsevat mm. alttari ja lukupulpetti. Myös saarnatuoli ja kastemalja sijaitsevat usein kuorissa. Kirkon kuorissa tapahtuvat keskeiset liturgiset toiminnot: rukouksen johtaminen, Jumalan sanan julistaminen ja ehtoollisen viettäminen. Kuoritilaan ei tule sijoittaa mitään, mikä ei liity siellä tapahtuviin toimintoihin. Tärkeää opn myös huomioida esteetön kulku, näkyvyys ja kuuluvuus.

Alttari on ehtoollisen viettämisen ja rukouksen paikka. Alttarilla Jumala lahjoittaa itsenä ihmisille ja se kuvaa Kolmiyhteisen Jumalan läsnäoloa seurakuntansa keskellä. Vanhastaan alttari oli kirkon itäseinällä, aruringonnousun ja Jumalan suunnassa. Nykyisin alttari on yleensä irti seinästä. Alttaria ei siirretä eikä poisteta muiden tilaisuuksien ajaksi; se on aina kirkon keskus.

Alttari on ennen kaikkea ehtoollispöytä: yksinkertainen pöytä, jonka ääressä leipä ja viini siunataan. Alttarille kuuluvat ehtoollisvälineet, krusifiksi ja kaksi kynttilää. Muut kynttilät ja kukat voidaan sijoittaa alttarin taakse tai viereen. Alttarilla ei saa olla liikaa esineitä eikä varsinkaan sellaisia esineitä, joita ei käytetä jumalanpalveluksessa. Kolehtia ei aseteta alttarille, vaan muuhun sopivaan paikkaan kuorissa.

Alttarin kunnioittaminen on osa jumalanpalveluksen rikasta symbolikieltä (kumartaminen, polvistuminen, ristinmerkin tekeminen, alttarin suuteleminen). Palvelutehtävissä olevien on tärkeää sisäistää alttarin merkitys ja osoittaa sopivalla tavalla kunnioitusta astuessaan alttarin ääreen ja poistuessaan sieltä.