Pelastusalan koulutus

Pelastaja, palomies, palomies-sairaankuljettaja

Pelastustoimen miehistön ammatillinen peruskoulutus annetaan pelastajakurssilla, jolla suoritetaan pelastajan tutkinto (90 opintopistettä).

Koulutuksessa keskitytään seuraaviin aiheisiin:

  • onnettomuuksien ehkäisy
  • pelastustoiminta
  • ensihoito
  • väestönsuojelu

Pelastajan tutkinto antaa kelpoisuuden muun muassa palomiehen, palomies-sairaankuljettajan ja pelastajan virkoihin.

Alipäällystön tutkinnon (60 opintopistettä) suorittaminen kestää vuoden ja antaa kelpoisuuden hakea pelastuslaitosten paloesimiehen virkoja.

Työtehtävät

Pelastusmiehistön pääasiallisena tehtävänä on pelastaa ihmisiä tulipaloissa ja onnettomuuksissa. Työhön kuuluvat sammutustyöt, loukkaantuneiden ensihoito ja sairaankuljetukset, etsinnät ja väestönsuojelu.

Pelastajat pitävät yllä toimintavalmiuttaan huoltamalla kalustoa, huolehtimalla omasta fyysisestä kunnostaan ja osallistumalla ammattitaitoa ylläpitäviin käytännön harjoituksiin. Työhön voi sisältyä myös tiedotus-, valistus- ja palotarkastustehtäviä.

Työnantajina ovat kunnalliset palo- ja pelastuslaitokset. Kuntien palokunnat ovat joko vakinaisia, puolivakinaisia tai sopimuspalokuntia, kuten vapaa-, teollisuus-, laitos- tai sotilaspalokuntia.

Paloesimies on palomiesten työnjohtaja. Hän toimii sammutusyksikön esimiehenä ja yksikön johtajana sammutus- ja pelastustilanteissa.

Pelastusalaa voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa: