Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Lähihoitaja
Lähihoitajan työpaikkana voi olla esimerkiksi asiakkaan koti, sairaala, terveyskeskus, päiväkoti, hoitolaitos, hammaslääkäriasema tai ambulanssi. Lähihoitajat voivat toimia myös itsenäisinä ammatinharjoittajina tai työskennellä ulkomailla.
Tutkinto antaa pätevyyden perustason terveyttä edistävään, ehkäisevään ja kuntouttavaan hoito-, huolenpito- ja kasvatustyöhön. Koulutus antaa osaamisalasta riippumatta perusvalmiudet asiakkaiden toimintakykyä tukevaan, ohjaavaan, hoitavaan ja kuntouttavaan osaamiseen. Tutkinnon suorittanut edistää asiakkaan hyvinvointia ja terveyttä sekä osallisuutta eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten ihmisten monenlaisissa elämäntilanteissa. Lähihoitajaksi voi erikoistua kymmenessä eri osaamisalassa.
Lääkintävahtimestarit mm. huolehtivat potilaiden siirtämisestä eri osastoille, käyttävät ja huoltavat laitteita, antavat tarvittaessa ensiapua ja ajavat ambulanssia. Lähihoitajia ja lääkintävahtimestareita jää eläkkeelle vuoteen 2025 mennessä 47 %.
Haku perustutkintoon vai osaamisalaan?
Yleensä haet perustutkintoon, jolloin osaamisala valitaan opintojen aikana. On myös koulutuksia, joihin voi hakea suoraan osaamisalaan. Koulutuksen kuvauksesta saat tarkemmat tiedot mikä on hakukohteena.
Seuraaviin osaamisaloihin voi hakea yhteishaussa 2018 suoraan:
- sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa ensihoidon oa.

Osaamisalat

- Asiakaspalvelun ja tietohallinnan osaamisala
- Ensihoidon osaamisala
- Jalkojenhoidon osaamisala
- Kuntoutuksen osaamisala
- Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisala
- Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
- Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
- Suun terveydenhoidon osaamisala
- Vammaistyön osaamisala
- Vanhustyön osaamisala
Asiakaspalvelun ja tietohallinnan osaamisala
Koulutusohjelmasta valmistunut lähihoitaja voi työskennellä esimerkiksi terveyskeskuksen vastaanotossa, vuodeosastolla, poliklinikalla tai saneluiden kirjoitusyksikössä. Potilasvastaanotossa hän esihaastattelee potilaita ja huolehtii ajanvarauksista. Hän voi myös kirjoittaa puhtaaksi sairauskertomuksia ja lausuntoja.
Ensihoidon osaamisala
Ensihoitoon suuntautunut lähihoitaja voi työskennellä esimerkiksi päivystyspoliklinikalla, kirurgisella poliklinikalla tai leikkausosastolla. Hän vastaanottaa potilaita ja osallistuu heidän hoitoonsa. Lisäksi lähihoitaja voi työskennellä perustason hoitotehtävissä ambulanssissa esimerkiksi sairaankuljettajana.
Jalkojenhoidon osaamisala
Jalkojenhoidon osaamisalan suorittanut lähihoitaja osaa työskennellä jalkojenhoidossa sosiaali- ja terveysalalla ja tehdä yhteistyötä moniammatillisessa asiantuntijaverkostossa tiedostaen lähihoitajan vastuun ja rajat. Hän osaa hyödyntää jalkojenhoitotyössään tutkittua tietoa ja vahvistettuja hoito- ja toimintaohjeita. Hän osaa ohjata asiakasta tai potilasta sekä erilaisia ryhmiä terveyden ja hyvinvoinnin sekä jalkaterveyden edistämisessä ja jalkojen omahoidon toteuttamisessa. Hän osaa valmistella jalkojenhoitotilan erilaisiin ympäristöihin ja toimia aseptisesti.
Lähihoitaja osaa ennaltaehkäistä alaraajojen asentovirheiden ja rasitusvammojen syntymistä ja ottaa työssään huomioon eri-ikäisten jalkojenhoitotarpeet, tutkia ja tunnistaa asiakkaan jaloissa olevia muutoksia, laatia jalkojenhoitosuunnitelman ja tehdä jalkojenhoidon. Hän osaa lääkehoidon ja liikehoidon sekä suunnitella ja toteuttaa kevennykset ja hieroa asiakkaan tai potilaan jalat. Hän osaa huoltaa käyttämänsä välineet ja laitteet ja arvioida toteuttamaansa jalkojenhoitoa ja ohjata asiakkaan jatkohoitoon. Lähihoitaja osaa ohjata asiakasta tai potilasta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Hän osaa ohjata liikkumisen apuvälineiden hankinnassa ja käytössä. Hän osaa torjua työhönsä liittyviä terveysvaaroja ja edistää omaa ja työyhteisön työhyvinvointia. Jalkojenhoidon osaamisalan suorittanut lähihoitaja voi työskennellä terveyskeskuksissa, sairaaloissa, kuntoutuskeskuksissa sekä vanhustenhuollon laitoksissa julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Kuntoutuksen koulutusohjelma
Kuntoutukseen erikoistunut lähihoitaja voi työskennellä esimerkiksi asiakkaan kotona, sairaalassa, toimintakeskuksessa, kuntoutumislaitoksessa tai terveyskeskuksessa. Hän avustaa ja ohjaa asiakasta päivittäisissä toiminnoissa ja liikkumisessa sekä apuvälineiden käytössä. Lisäksi lähihoitaja antaa asiakkaalle tuki- ja liikuntaelimistön hoitoja, kuten hierontaa.
Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisala
Tältä osaamisalalta valmistunut lähihoitaja voi työskennellä lastentarhassa, perhepäivähoitajana kotona, koululaisten iltapäiväkerhossa, lastenkodissa tai koulunkäyntiavustajana koulussa. Hän suunnittelee ja toteuttaa lasten päivähoitoa sekä ohjaa lasten toimintaa ja leikkiä. Sairaalassa työskentelevä lähihoitaja huolehtii lasten ja nuorten perussairaanhoidosta.
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
Tältä osaamisalalta valmistuneen lähihoitajan yleisimpiä työpaikkoja ovat psykiatriset sairaalat, päivätoimintakeskukset, kuntoutuskodit, vanhusten hoitolaitokset, päihdehuollon yksiköt ja asumispalveluyksiköt. Lähihoitaja hoitaa ja kuntouttaa mielenterveysongelmista kärsiviä potilaita tai huumeiden ja päihteiden käyttäjiä kuuntelemalla, tukemalla ja auttamalla jokapäiväisissä toimissa.
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
Tältä osaamisalalta valmistunut lähihoitaja osallistuu sairauksien hoitoon ja huolehtii ihmisten perustarpeista kuten ruokailusta, hygieniasta ja muusta hyvinvoinnista. Hän voi työskennellä terveyskeskuksessa, sairaalassa, yksityisellä lääkäriasemalla, vanhainkodissa, palvelutalossa, kotipalvelussa tai kotisairaanhoidossa.
Suun terveydenhoidon koulutusohjelma
Suun terveydenhoitoon suuntautunut lähihoitaja avustaa hammaslääkäriä tutkimuksissa ja hoidossa, sekä huolehtii vastaanoton toimivuudesta. Hän työskentelee terveyskeskuksen hammashoitolassa, hammaslääkärin yksityisvastaanotolla tai hampaiden hoitoon erikoistuneella klinikalla
Hammashoitaja tai lähihoitaja vastaa omalta osaltaan potilasturvallisuudesta, valmistelee potilaan hoitoa varten sekä huolehtii vastaanoton toimintavalmiudesta. Hammashoitajalta tai lähihoitajalta edellytetään erilaisten hoitokäytäntöjen osaamista sekä hoitotyössä tarvittavien instrumenttien, materiaalien ja erilaisten tietojärjestelmien hallintaa.
Hammashoitaja osallistuu suun alueen sairauksien tutkimukseen ja hoitoon sekä terveydenedistämistyöhön yhteistyössä hammaslääkärin ja suuhygienistin kanssa, mutta voi myös työskennellä itsenäisesti potilaiden kanssa. Työtehtäviä voivat olla mm. suun terveyden tarkastukset, hoidontarpeen arvioinnit, suun terveydenedistäminen, oikomishoidon osatehtävät.
Hammashoitajan työn tavoitteena on väestön suun terveydentilan kohentaminen, suun sairauksien parantaminen ja vähentäminen. Hammashoitaja ja lähihoitaja ovat terveydenhuollon nimikesuojattuja ammattinimikkeitä. Lisätietoa ammateista www.ammattinetti.fi
Vammaistyön osaamisala
Vammaistyöhön suuntautunut lähihoitaja avustaa vammaisia arkipäivän askareissa ja auttaa suoriutumaan erilaisista tehtävistä. Hän järjestää viriketoimintaa ja voi osallistua myös kuntoutukseen. Lähihoitaja voi työskennellä vammaisen kotona, palvelutalossa, työ- tai toimintakeskuksessa, perhekodissa, vammaisjärjestössä tai vammaisten hoitolaitoksessa.
Vanhustyön osaamisala
Vanhustyöhön erikoistunut lähihoitaja voi työskennellä kotipalvelussa, päiväkeskuksessa, päiväsairaalassa, terveyskeskuksen vuodeosastolla, vanhainkodissa tai sairaalassa. Kodinhoidossa työskentelevä lähihoitaja huolehtii vanhusten perushoidosta ja arkipäivän askareista sekä avustaa asioinnissa kodin ulkopuolella. Laitoksessa työskentelevä lähihoitaja huolehtii vanhusten perushoidosta kuten peseytymisestä, pukeutumisesta, ruokailusta ja lääkkeiden antamisesta sekä virikkeiden järjestämisestä.Lähteet:
https://eperusteet.opintopolku.fi
www.ammattinetti.fi
www.ammattiosaaja.fi
www.kuntatyo.fi
www.opintopolku.fi
Lisätietoa
Terveydenhuollon tehtävänä on edistää terveyttä, ennaltaehkäistä sairauksia sekä parantaa ja hoitaa sairaita ihmisiä.
Terveydenhuollon palveluita tuotetaan sekä julkisella että yksityisellä puolella.
Julkiset terveyspalvelut jakautuvat perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon. Yksityinen terveydenhuolto täydentää julkisen terveydenhuollon palveluja.
Perusterveydenhuoltoa ovat mm. terveysneuvonta, sairaanhoito, kuntoutus, mielenterveyspalvelut, hammashuolto, kouluterveydenhuolto, opiskelijoiden terveydenhuolto sekä työterveyshuolto. Erikoissairaanhoito on lääketieteen ja hammaslääketieteen erikoisalojen mukaista sairauksien ehkäisyä, tutkimista, hoitoa, ensihoitoa, päivystystä ja lääkinnällistä kuntoutusta.
Terveydenhuoltoon kuuluu myös hammashuoltoala, jolla edistetään väestön suun terveyttä sekä ehkäistään ja hoidetaan hammassairauksia. Eläinlääkintätyö kohdistuu puolestaan tuotanto- ja lemmikkieläinten terveyden- ja sairaanhoitoon sekä eläinsuojeluun ja elintarvikevalvontaan. Apteekkiala on tärkeä osa terveydenhuoltoa, sillä apteekeissa myydään lääkkeitä ja neuvotaan niiden käytössä.
Terveydenhuollon eri tehtävissä tarvitaan ammattipätevyyden lisäksi vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja, sillä työ on hyvin ihmisläheistä. Hoitoalalla on osattava eläytyä potilaan tilanteeseen ja kyettävä keskustelemaan ja kuuntelemaan. Työtehtävät ovat erittäin vastuullisia.
Työpaikkoja on mm. terveyskeskuksissa, sairaaloissa, neuvoloissa, lääkärikeskuksissa, työterveysasemilla, apteekeissa, lääketehtaissa, yksityisillä eläinlääkäriasemilla jne. Terveydenhuoltoalan työllisyystilanne on yleisesti ottaen hyvä tai erinomainen. Uusia työntekijöitä tarvitaan eläkkeelle jäävien tilalle. Myös väestön ikääntyminen lisää terveydenhuoltopalveluiden kysyntää, minkä vuoksi tarvitaan enemmän henkilöstöä.
Lähteet:
www.opintopolku.fi
www.ammattinetti.fi
www.ammatinvalinta.fi