Datanomi

Perustutkinnon suorittanut voi työskennellä erilaisissa tehtävissä, jotka liittyvät yritysten ja organisaatioiden tietojenkäsittelyyn, hallintoon ja palvelutehtäviin.

Datanomi osaa:

  • opastaa muita tietotekniikan käytössä ja hankinnassa
  • osaa asentaa ja käyttää tieto-ja viestintäteknisiä työvälineitä ja tietojärjestelmiä
  • ylläpitää ja kehittää tietoverkkojen sisältöjä
  • hyödyntää laaja-alaisia valmiuksia toimia alan tehtävissä
  • halllitsee ohjelmoinnin perusteet


Datanomit työskentelevät esim. IT-tukihenkilöinä, myyjinä ja verkkosivujen ylläpitäjinä, pelisuunnittelijana, pelitestaajana tai peliohjelmoijana. Yleisiä ammattinimikkeitä ovat webmaster, web designer, mikrotukihenkilö, tietohallintoassistentti ja ohjelmistovastaava.

Alalla on kaksi osaamisalaa:

  • käytön tuen osaamisala
  • ohjelmistotuotannon osaamisala
Ala on edelleen hyvin nopeasti kehittyvä, joten uusia asioita pitää opetella säännöllisesti.

Datanomin koulutuksesta ja mm. työpaikoista voit lukea lisää mm. Turun ammatti-instituutin koulutusesitteestä "Oppilaitoksia-linkistä".

Viihdepelien lisäksi peliteoriaa sovelletaan monilla eri aloilla mm. liiketoiminnassa sekä koulutuksessa yksityisellä ja julkisella sektorilla. Alan kasvu- ja työllistymisnäkymät ovat nyt ja tulevaisuudessa erittäin valoisat. Alan arviot työntekijämäärän kasvusta ovat 2000 - 2500 uutta työntekijää pelialalle vuoteen 2020 mennessä, jotta kansallinen peliala säilyy kasvu-uralla. Tutkinnon suorittaminen antaa perusvalmiudet toimia pelituotannon eri työtehtävissä ja kehittyä alan ammattilaiseksi.

  • "Tieto- ja viestintätekniikan alalla toimiva arvostaa ammattitaitoa. Hän on myös valmis kehittämään itseään ja työtään jatkuvasti. Hän on oma-aloitteinen, vastuuntuntoinen, luotettava, yhteistyökykyinen ja joustava. Hän asennoituu suvaitsevasti ja tasa-arvoisesti ottaen huomioon työtovereiden ja asiakkaiden erilaiset lähtökohdat sekä toimii vuorovaikutustilanteissa ystävällisesti ja rauhallisesti. "

Lähde: Luksia Lohja