BLOGI: VR-opetustuokiot

Blogi

Alla näet VR-blogin. Idea on, että jokainen hankkeen VR-laseja lainaava kirjoittaa lyhyen vapaamuotoisen kuvauksen opetustuokiostaan. Ajatuksena on jakaa ideoita; miten VR-laseja voidaan oppitunnilla käyttää?

- Luokka-aste?
- Aihe?
- Mitä oppilaat tekivät?
- Miten meni? Tekisinkö jotain toisin? Tuliko uusia ideoita? Missä oli ongelmia? Jne.
(Valokuviakin saa halutessaan laittaa, mutta muista toki julkisuusasiat oppilaiden osalta.)

VR-opetustuokioita

Ilomantsin Pogostan koulun mok-viikon yrityskyläpäivä: Viitosten matkatoimisto

Ilomantsin Pogostan alakoulun tämän kevään mok-viikon teemoina olivat yrityskylä ja kestävä kehitys. Jokainen luokka-aste 0-6 suunnitteli 1-2 omaa yritysideaa. Maanantai-keskiviikko luokissa mietittiin viikon tavoitteet, yritysten toiminta-ajatus, nimi, logo, työvuorolistat, mainonta, sisältö, käytännön toteutus, tilojen sisustus ym. Torstaina oli koko koulun yhteinen yrityskyläpäivä klo 8-12, jolloin kaikilla oppilailla oli omat työvuorot yrityksessään ja vapaa-ajalla sai käyttää muiden yritysten palveluita. Palkaksi työstään oppilas sai koulun PogBankin myöntämän pankkikortin, jolla pystyi maksamaan käyttämänsä palvelut. Oppilaat kävivät myös postitoimistossa äänestämässä hyväntekeväisyyskohdetta, jolle koulu lahjoitti (oikeaa) rahaa. Perjantaina tehtiin itse- ja vertaisarviota viikon onnistumisesta, laskettiin yrityksen saama voitto, käytiin läpi asiakaspalautteet jne.

Ajatus VR-lasien hyödyntämisestä mok-viikolla lähti viitosten ympäristöopin sisällöistä: avaruus, maailman luonto ja ilmasto, Euroopan maantieto yms. ja miten näitä asioista saataisiin konkreettisemmaksi. Ideoitiin Mantsin matkatoimisto, joka myy ilmastoystävällisiä äkkilähtöjä mielenkiintoisiin kohteisiin. Kohteiksi valikoituivat lasien valmiista ohjelmista avaruus, Antarktis ja Machu Picchu (Peru, Etelä-Amerikka), jotka eivät tarvinneet nettiyhteyttä.

Osa oppilaista toimi matkatoimiston virkailijoina, jotka esittelivät ja möivät matkat. Sitten asiakas siirtyi toiseen luokkaan lentokoneeseen, jossa matkustamohenkilökunta huolehti matkustajien viihtyisyydestä ja matkan etenemistä saattoi seurata videotykiltä. Noin viiden minuutin matkustamisen jälkeen saavuttiin perille, jossa matkaoppaat opastivat asiakkaat oikeisiin kohteisiin eli VR-lasien käyttöön.

Lasit saatiin opettajien harjoituskäyttöön tiistai-iltana ja keskiviikkona matkaoppaat eli oppilaat opettelivat niiden käyttöä. Harjoittelu oli hyvin motivoitunutta ja varsinaisena Yrityskyläpäivänä nämä oppilaat selvisivät melko itsenäisesti muiden oppilaiden opastamisessa.

Yrityskyläpäivän aikana torstaina klo 8-12 matkatoimisto möi 124 matkaa ja yrityksemme oli yksi koulun suosituimmista, yhtään enempää asiakkaita ei olisi voitu palvella. Asiakaspalaute oli positiivista (4,4/5) ja osa heistä kävi yrityksessä uudelleenkin. Oppilaat pitivät hyvänä, että "matka tuntui oikealta"; se valittiin ja maksettiin, jonotettiin koneeseen ja virittäydyttiin koneessa tunnelmaan ja vasta sitten oltiin asian äärellä VR-lasit päässä. Suurimmalle osalle matkustajista kokemus oli ihan uusi ja innostava. Matkaopas-oppilaat kokivat osavansa harjoitellun homman ja heistä oli mukava opastaa muita oppilaita. Myös opettajille tämä oli ensimmäinen kerta, kun VR-lasit olivat opetuskäytössä.
 
Lasit innostivat oppilaita & opettajia ja muiden blogeista sai nyt hyviä vinkkejä lasien hyödyntämiseen jatkossakin ympäristöopin ja historian tunneilla. Kun lainaamme VR-lasit seuraavan kerran, olisi kuitenkin opettajien hyvä päästä enemmän ennakkoon tutustumaan eri ohjelmiin ja niiden mahdollisuuksiin. Ainoa yrityspäivämme lasien miinuspuoli oli akkujen kestävyys ja latausaika, joiden vuoksi laseja oli kerrallaan käytössä vain 3-4 ja loput latauksessa.

Avaruusjakso opiskeltiin jo ennen mok-viikkoa, Antarktiksesta ja Machu Picchusta otamme enemmän selvää ensi viikolla, kun perehdymme vuoristoihin ja jäätiköihin ympän tunneilla. Tavoitteena oli, että matkamainosten lisäksi olisimme laskeneet matkatoimistoon näkösälle ennakkoon matka-ajat ja matkojen pituudet, tehneet ilmastodiagrammeja ym., mutta aikaa näihin ei kuitenkaan riittänyt, koska saimme lasit harjoitteluun vasta päivää ennen ja matkakohteet varmistuivat vasta silloin. Näitä voidaan selvitellä kuitenkin myöhemminkin.






VR Pyhäselässä

Lasit olivat meillä käytössä sopivien sattumien kautta yhteensä kaksi viikkoa, sillä kysyntä oli kova. Maantiedossa käytettiin tietysti Wanderia ja siihen liittyviä tehtäviä, enkussa vierailtiin eri paikoissa, kuviksesssa käytettiin ainakin Kingsspraytä ja Sculpturia, histosiassa piipahdettiin Anne Frankin talossa ja kuulennoilla. Myös Erasmusporukkamme tutustui seuraavaan matkakohteeseensa etukäteen. Seiskaluokan Digioppilaat saivat lasit tunniksi seuraansa ja hauskaa oli!

Suurimmalle osalle oppilaista (ja opettajista) tämä oli ensimmäinen kerta virtuaalimaailmassa. Alkukankeuden jälkeen pelaajat löysivät yllättävän nopeasti valomiekkapelit ja Super hotin, mutta innostuivat myös harjoittelemaan ohjainten käyttöä First Contactilla. Hyvä fiilis jäi ystävällisen robotin kanssa seurustelusta ja tanssista! Pieni vierailu Rec Roomissa jäi myös mieleen - mitä mahdollisuuksia tämä tuokaan! Hurjimmat laskivat Alpeilla mutkamäkeä tai kiljuivat vuoristoradalla. Ensin tutustuttiin vapaasti, sen jälkeen otettiin lasit opetuskäyttöön.

Maantiedon tunnille lasit olivat mahtavat. Wander on helppo käyttää ja innostaa oppilaita sekä opettajia yhtä paljon. Annoin mm. pariharjoituksia niin, että toinen etsi ensin paikan, näytti sen parilleen ja hän sai uuden tehtävän. Tehtävät olivat mm. mene korkealle paikalle, mene paikkaan jossa olet käynyt, mene meren alle, turistirannalle, maailman syvimmällä järvelle, etsi eläin jota et ole nähnyt livenä, etsi kuuluisa rakennus jne. Jalostaisin tätä seuraavaan kertaan niin, että parista toinen voi googlailla tietoja ja auttaa etsijää.

Ohjaimet söivät pattereita mukavasti, yksi laseista yhdisti huonosti nettiin eikä yksi johdoista ladannut, mutta nämä eivät haitanneet käyttöä. Kahdeksat lasit pyörivät useimmiten kuitenkin suht mukavasti ja omasta puhelimestaan oppilaat näyttivät jakavan nettiä käytävällä. Lisäksi määrä oli sopiva myös opettajan kannalta, ennätti hyvin neuvoa avuntarvitsijoita. Lasit olivat listojen mukaan 35 tunnilla käytössä sekä opettajilal testattavina kotona. Pidimme myös opettajille yhteisen briiffin sekä henkilökohtaisia opetustuokioita. 

Ei jää viimeiseen kertaan! Kiitokset Tuomo ja Jaana!

Sari Joenväärä ja Kaija-Liisa Konsti

VR-lasit Sotkumassa

Tekijä: Rauni Mutanen

Lainasin VR-lasit Sotkuman koululle viikolla 4. Oppilaat olivat hyvin innoissaan ja oppivat käyttämään niitä nopeasti. Ensin opastin lasien perustoiminnot koulumme tutor-oppilaille (digitunareille, kuten he itse itseään kutsuvat). Sen jälkeen tutor-oppilaat olivat mukana kaikissa luokissa, joissa laseja kokeiltiin.

Täytyy sanoa, että tällä ensimmäisellä kerralla en kovin suuria oppimistavoitteita asettanut. Lähinnä tutustuimme lasien ominaisuuksiin ja nautimme elämyksistä. Luokkani (3-4) alkuvuoden teemana on ollut avaruus, joten kävimme tietysti tutkailemassa planeettoja ja kuuta. Wanderilla sai kulkea, missä kukin halusi. Osa oppilaista on lukenut paljon Harry Potter-kirjoja ja totta kai he pääsivät vierailemaan Tylypahkaan!

Hienoa, kun on tällainen mahdollisuus!

 

Vr-kokemuksia Rääkkylästä

Tekijä: Hanna Rokkila

Testasin Rääkkylän koulun viidennen luokan oppilaiden kanssa vr-laseja marraskuun lopulla. Oppilaani olivat innostuneita ja hyvin motivoituneita testauksesta. Jaksoarvioinnissa oppilaat kertoivat pitäneensä laseilla työskentelystä, mutta osa oppilaista mietti myös oliko välttämättä oppinut lasien avulla mitään uutta. Työskentelyn varsinaisena tavoitteena olikin lasien kokeilu ja käytön opettelu (oppilaat) sekä käyttökokemusten saaminen (opettaja).

Aloitimme katsomalla jakotunnilla historian jaksoon liittyviä 360-videoita pyramideistä. Tavoitteena oli, että jokainen kokeilee ja saa käsityksen siitä, millainen vr-näkymä on. Käytössämme oli yhtä aikaa neljät lasit ja nettiyhteys jaksoi pyörittää videoita aika hyvin. Oppilaat katsoivat videot vuorollaan. Tein itse alkuvalmistelut ja video oli oppilaalla valmiina katsottavissa. Hankaluutena koin sen, että kaikissa laseissa ei videon 360-tila pysynyt päällä, kun lasit otti pois päästä vaan oppilaan oli osattava se laittaa itse päälle. Osassa laseissa taas näkymä pysyi vaikka lasit vaihtoivat käyttäjää. Koska en saanut näkymää heijastettua valkokankaalle yhteistä ohjeistusta varten, jouduin antamaan paljon yksilöllisiä ohjeita. Oppilaat olivat tässä vaiheessa varovaisia kokeilemaan lasien käyttöä itse. Suurin osa kokeili vr-laseja ensimmäistä kertaa, mutta kaikki oppilaat halusivat innokkaasti kokeilla laseja. 


Toisella vr-lasitunnilla oppilaalla oli noin 10 minuuttia aikaa vuorollaan tutustua vr-laseilla toimimiseen Firs Step - ohjelman avulla. Tämä sujui lähes kaikilta omatoimisesti ja oppilaat saivat varmuutta vr-lasien käytöstä. Lasittomat oppilaat työskentelivät sillä aikaa omatoimisesti historian Minecraft -projektin parissa. Näin koko luokka työllistyi, mutta osalla vr-laseille vuoroaan odottavien oli vaikea keskittyä kun samassa tilassa tapahtui paljon erilaisia mielenkiintoisia asioita.

Kolmannelle työskentelykerralle tajusin varata enemmän tilaa ja siirryimme omasta luokastamme auditorioon. Nyt tavoitteena oli tuottaa ja kokeilimme kolmiuloitteista piirtämistä. Vr-laseilla toimivat oppilaat saivat tilaa piirtää lavalla Tilt Brush -sovelluksella ja itsenäisesti työskentelevät valloittivat katsomon. Näin tuntitilanne pysyi rauhallisena eikä eri toiminnoista ollut häiriötä toisille. Oppilaspari piirsi yhtäaikaa ja sitten vaihtoi laseja ja kävi vierailulla työparin piirustuksessa. Piirustusharjoitus jakoi mielipiteitä. Oman kokemukseni mukaan oppilaat, jotka eivät rohjenneet kokeilemaan piirustusohjelman eri toimintoja tai eivät saaneet kiinni tavasta, kuinka ohjelma toimi, kokivat piirtämisen tylsänä. Tähän suureksi avuksi olisi ollut, jos toimintoja olisi voinut käydä yhteisesti läpi heijastamalla ne valkokankaalle.



Neljänteen työskentelykertaan osallistuivat vain oppilaat, joiden Minecraft-projekti oli valmis. He pääsivät orientoitumaan seuraavan jakson aihepiiriin, avaruuteen, Star Chart sovelluksen avulla. Työpari työskenteli yhdessä samoilla laseilla tekemäni monisteen avulla. Työskentely sujui pääasiassa omatoimisesti. Tarkoituksenani oli kokeilla, miten parityöskentely vr-laseilla onnistuu ja kuinka helppo monisteella on suunnata työskentelyä. Ulkopuolelta seurattuna työparit työskentelivät hyvin. Jos koko luokka olisi tehnyt tehtävän, olisin käyttänyt aikaa sen yhteiseen purkamiseen. Nyt emme valitettavasti käyneet kokemusta enää läpi tehtävien teon jälkeen, joten en saanut itselleni tietoa siitä, kuinka hyvin työskentely oli onnistunut. 


Kokeilin laseja myös 8. luokan musiikin valinnaisryhmän kanssa ensimmäisen viidesluokkalaisten testitunnin jälkeen. Aloitimme katsomalla 360-videoita musikaaleista. Tähän löytyi netistä valmis soittolista, jonka oppilaat itse hakivat selaimella antamieni hakusanojen avulla. Oppilaat halusivat katsoa myös luontovideoita ja lopuksi annoin heidän kokeilla sekä Firs Step että Tilt Brush -ohjelmia, jotta sain itselleni kokemusta siitä, millaisia tilanteita viidenluokkalaisten kanssa ohjelmissa voisi tulla. 

Kahdeksasluokkalaiset olivat viidesluokkalaisia varmempia ja omatoimisempia lasien käyttäjiä. He kokeilivat eri toimintoja rohkeammin, eikä heitä tarvinnut juurikaan auttaa lasien käytössä, kun taas nuorempien oppilaiden kanssa olisin kaivannut näkymän heijastamista tai vaikkapa kuvaa valikosta yhteistä tarkastelua varten.

Uimaharjun koulu

Tekijä: Kari Juvonen
Saimme VR-laseja lainaan kahdeksi viikoksi ja päätavoitteena oli, että mahdollisimman moni opettaja ja oppilas ehtisi kokeilla laseja. Tällöin opettajat voisivat jo kevättä silmällä pitäen miettiä, mitä opetuksellista VR-lasit voisivat tarjota. Oppilaat taasen oppivat lasien toimintaperiaatteet, jolloin mahdolliset tulevat opetustuokiot sujuvat jouhevasti ilman tekniikkamurheita.
Yläkoulun oppilaista lähes kaikki ehtivät kokeilla laseja ja alakoulun oppilaistakin noin puolet.
Prosentit ovat paremmat mitä opettajien kohdalla.
Alakoulun kuutosluokkalaiset mm. käyttivät Vr-laseja Wander-ohjelman avulla ja kävivät vaeltelemassa maantiedon tunneilla käsitellyissä maissa.
Tokaluokkalaiset käyttivät Tilt Brush-piirrustusohjelmaa, samoin kuin yläkoulun kuvislaiset.
Monet kokeilivat First Steps-ohjelmaa, joka on hyvä opastus niin opettajille kuin oppilaillekin.
Ohjelmat, joissa ei tarvita nettiyhteyttä, ovat kouluissa hyviä. Esim. Wander-ohjelman käyttäminen viidellä VR-lasilla meinasi jo mennä tukkoiseksi.
Oli hyvä että ohjaimissa on varaparistoja mukana ja kerrankin oppilailla ei ollut kiire lähteä oppitunneilta pois.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä