Ilomantsin Pogostan koulun mok-viikon yrityskyläpäivä: Viitosten matkatoimisto

Ilomantsin Pogostan alakoulun tämän kevään mok-viikon teemoina olivat yrityskylä ja kestävä kehitys. Jokainen luokka-aste 0-6 suunnitteli 1-2 omaa yritysideaa. Maanantai-keskiviikko luokissa mietittiin viikon tavoitteet, yritysten toiminta-ajatus, nimi, logo, työvuorolistat, mainonta, sisältö, käytännön toteutus, tilojen sisustus ym. Torstaina oli koko koulun yhteinen yrityskyläpäivä klo 8-12, jolloin kaikilla oppilailla oli omat työvuorot yrityksessään ja vapaa-ajalla sai käyttää muiden yritysten palveluita. Palkaksi työstään oppilas sai koulun PogBankin myöntämän pankkikortin, jolla pystyi maksamaan käyttämänsä palvelut. Oppilaat kävivät myös postitoimistossa äänestämässä hyväntekeväisyyskohdetta, jolle koulu lahjoitti (oikeaa) rahaa. Perjantaina tehtiin itse- ja vertaisarviota viikon onnistumisesta, laskettiin yrityksen saama voitto, käytiin läpi asiakaspalautteet jne.

Ajatus VR-lasien hyödyntämisestä mok-viikolla lähti viitosten ympäristöopin sisällöistä: avaruus, maailman luonto ja ilmasto, Euroopan maantieto yms. ja miten näitä asioista saataisiin konkreettisemmaksi. Ideoitiin Mantsin matkatoimisto, joka myy ilmastoystävällisiä äkkilähtöjä mielenkiintoisiin kohteisiin. Kohteiksi valikoituivat lasien valmiista ohjelmista avaruus, Antarktis ja Machu Picchu (Peru, Etelä-Amerikka), jotka eivät tarvinneet nettiyhteyttä.

Osa oppilaista toimi matkatoimiston virkailijoina, jotka esittelivät ja möivät matkat. Sitten asiakas siirtyi toiseen luokkaan lentokoneeseen, jossa matkustamohenkilökunta huolehti matkustajien viihtyisyydestä ja matkan etenemistä saattoi seurata videotykiltä. Noin viiden minuutin matkustamisen jälkeen saavuttiin perille, jossa matkaoppaat opastivat asiakkaat oikeisiin kohteisiin eli VR-lasien käyttöön.

Lasit saatiin opettajien harjoituskäyttöön tiistai-iltana ja keskiviikkona matkaoppaat eli oppilaat opettelivat niiden käyttöä. Harjoittelu oli hyvin motivoitunutta ja varsinaisena Yrityskyläpäivänä nämä oppilaat selvisivät melko itsenäisesti muiden oppilaiden opastamisessa.

Yrityskyläpäivän aikana torstaina klo 8-12 matkatoimisto möi 124 matkaa ja yrityksemme oli yksi koulun suosituimmista, yhtään enempää asiakkaita ei olisi voitu palvella. Asiakaspalaute oli positiivista (4,4/5) ja osa heistä kävi yrityksessä uudelleenkin. Oppilaat pitivät hyvänä, että "matka tuntui oikealta"; se valittiin ja maksettiin, jonotettiin koneeseen ja virittäydyttiin koneessa tunnelmaan ja vasta sitten oltiin asian äärellä VR-lasit päässä. Suurimmalle osalle matkustajista kokemus oli ihan uusi ja innostava. Matkaopas-oppilaat kokivat osavansa harjoitellun homman ja heistä oli mukava opastaa muita oppilaita. Myös opettajille tämä oli ensimmäinen kerta, kun VR-lasit olivat opetuskäytössä.
 
Lasit innostivat oppilaita & opettajia ja muiden blogeista sai nyt hyviä vinkkejä lasien hyödyntämiseen jatkossakin ympäristöopin ja historian tunneilla. Kun lainaamme VR-lasit seuraavan kerran, olisi kuitenkin opettajien hyvä päästä enemmän ennakkoon tutustumaan eri ohjelmiin ja niiden mahdollisuuksiin. Ainoa yrityspäivämme lasien miinuspuoli oli akkujen kestävyys ja latausaika, joiden vuoksi laseja oli kerrallaan käytössä vain 3-4 ja loput latauksessa.

Avaruusjakso opiskeltiin jo ennen mok-viikkoa, Antarktiksesta ja Machu Picchusta otamme enemmän selvää ensi viikolla, kun perehdymme vuoristoihin ja jäätiköihin ympän tunneilla. Tavoitteena oli, että matkamainosten lisäksi olisimme laskeneet matkatoimistoon näkösälle ennakkoon matka-ajat ja matkojen pituudet, tehneet ilmastodiagrammeja ym., mutta aikaa näihin ei kuitenkaan riittänyt, koska saimme lasit harjoitteluun vasta päivää ennen ja matkakohteet varmistuivat vasta silloin. Näitä voidaan selvitellä kuitenkin myöhemminkin.






Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin