Opiskeluhuolto
Opiskeluhuolto
Opiskeluhuollon tavoitteena on oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen ja niiden edellytyksiä vahvistava toiminta.
Opiskeluhuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa ottaen huomioon oppilaan ikä ja edellytykset. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös muiden toimijoiden kanssa.
Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Monialainen yhteistyö on opiskeluhuollossa keskeistä. Opiskeluhuollon toteuttamista ohjaa lapsen edun ensisijaisuus, luottamuksellisuus ja osallisuus.
Kuopion kaupungin opetussuunnitelma - opiskeluhuolto
Yhteisöllinen opiskeluhuolto
Monialaiseen yhteisölliseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat koulun rehtori (*tai virka-apulaisrehtori, apulaisjohtaja tai muu koulutuksen järjestäjän nimeämä työntekijä), erityisopettaja, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja, lääkäri, opetushenkilöstön ja huoltajien sekä oppilaiden edustajat (ryhmien kokoonpano voi hieman vaihdelle koulukohtaisesti). Opiskeluhuoltoryhmä voi tarvittaessa konsultoida asiantuntijoita ja kutsua kokoukseen mukaan myös muita asiantuntijoita. Yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä asioita käsitellään yleisellä ja yhteisöllisellä tasolla, eikä ryhmä koskaan käsittele yksittäistä oppilasta tai opiskelijaa koskevaa asiaa. Perusopetuksen koulukohtaisten opiskeluhuoltoryhmien puheenjohtajana toimii rehtori.
Koulukohtaiset opiskeluhuollon työryhmät kokoontuvat säännöllisesti lukuvuoden aikana suunnitellen, kehittäen ja arvioiden yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä. Yhteisöllisen opiskeluhuollon toteutus rakentuu koulukohtaisten tarpeiden mukaan soveltaen opiskeluhuollon vuosikelloa.
Koulun yhteisöllisen opiskeluhuoltotyöryhmän kokoonpano
Oppilaiden edustajat | Oppilaskunnan tai luokasta valitut edustajat |
Huoltajien edustajat | Vanhempainyhdistyksestä tai koulun huoltajista valitut edustajat |
Rehtori | Hanna Nurmela |
Opettajien edustajat (ml. erityisopettaja ja opinto-ohjaaja) | Leena Hartikainen erityisopettaja |
Kuraattori | |
Psykologi | Sanna Turunen |
Terveydenhoitaja | Meiju Heikkinen |
Koululääkäri | Aaron Suni |
Koulun muut ammattilaiset | |
Ulkopuoliset yhteistyökumppanit |
Koulun yhteisöllinen opiskeluhuolto
Yhteisöllisen opiskeluhuollon kokoontumiset lukuvuonna 2024-2025
20.8.2024 klo 8-9 Opiskeluhuoltoryhmän järjestäytyminen toiminnan suunnittelua, mukana opiskeluhuoltoryhmän jäsenet ja opetushenkilöstö
18.9.2024 klo 8-9 Lukuvuoden yhteisöllisen ohr-työn suunnittelua, koulun yhteisöllisen opiskeluhuollon ajankohtaiset asiat, oppilaiden osallisuus
23.10.2024 klo 8-9 Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä: Kaveriasiat, kiusaaminen, koulun hyvinvointikyselyn anti
20.11.2024 klo 9.15-10 Oppimisympäristön toimijoiden yhteisöllinen oppilashuoltokokous, 5-6 luokat, luokkatason omat aiheet
4.12.2024 klo 9.15-10 Oppimisympäristön toimijoiden yhteisöllinen oppilashuoltokokous, 3-4 luokat, luokkatason omat aiheet
15.1.2025 klo 9.15-10 Oppimisympäristön toimijoiden yhteisöllinen oppilashuoltokokous, 1-2 luokat, luokkatason omat aiheet
19.2.2025, klo 8-9 Yhteisöllinen ohr: yhteiset ajankohtaiset opiskeluhuollon asiat, oppilaan hyvinvointi, kiusaaminen, oppilaiden osallisuus
19.3.2025, klo 8-9 Yhteisöllinen ohr: yhteiset ajankohtaiset opiskeluhuollon asiat, tulevien ykkösten yhteisölliset asiat
23.4.2025, klo 8-9 Koko koulun yhteisöllinen opiskeluhuoltokokous, aiheena oppilaiden hyvinvointi
14.5.2025, klo 8-9 Opiskeluhuoltoryhmän toiminnan arviointi ja tavoitteiden asettelua tulevalle lukuvuodelle
Yhteisöllinen OHR kehittää ja koordinoi koko kouluyhteisön hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä asioita.
Lukuvuonna 2024-2025 yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu kuukausittain. Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kokouksiin osallistuvat koulun rehtori, laaja-alainen erityisopettaja, kouluterveydenhoitaja, koulupsykologi ja koulukuraattori. Rehtori kutsuu kokoukseen käsiteltävän teeman mukaan vanhempaintoimikunnan ja luokkatason / oppilaskunnan edustajat sekä tarvittaessa muita asiantuntijoita. Kokouksista laaditaan muistiot, jotka ovat nähtävillä koulun peda.net-sivuilla. Luokkatasoiseen OHR-kokoukseen marras-tammikuussa osallistuvat opiskeluhuollon edustajien lisäksi kyseisen luokkatason opettajat ja koulunäynninohjaajat. Oppilaita ja heidän huoltajiaan osallistetaan asiasta ennen luokkatasottaista kokousta.
-
Arvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut
Kuopion kaupungin kokonaisarvio opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut on kuvattuna ja luettavissa Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmasta.
Resurssit yksilökohtaisessa opiskeluhuoltotyössä:
Kouluterveydenhoitaja on Von Wrightin koulussa tiistain ja keskiviikon, 40 % työajasta, noin 16 tuntia viikossa.
Koulupsykologi on Von Wrightin koulussa torstain, 20 % työajasta, noin 8 tuntia viikossa.
Koulukuraattori on Von Wrightin koulussa keskiviikon ja torstain, 40 % työajasta, noin 12 tuntia viikossa.
Yhteisölliseen opiskeluhuoltotyöhön on varattu noin kerran kuukaudessa. Lisäksi yhteisöillinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu tarpeen mukaan.
Työn sujuvoittamiseksi on haluttu, että opiskeluhuollon toimijat ovat myös yhtä aikaa koulussa.
Koulun oppilasmäärä on 198 oppilasta, kaikki oppilaat ovat yleisopetuksessa. Opiskelu koulussamme tapahtuu oppimisympäristöissä yhteisopettajuuden periaatteen mukaisesti. Oppilaista noin (** %) 150 / 200 on koulukuljetuksessa. Oppilaaksiottoalue on Kaislastenlahden, Hirvilahden, Rytkyn ja Haminalahden alueelta.
Koulumme on alakoulu. Tehostettua tai erityistä tukea saa noin 20 % koulun oppilaista. Koulussamme maahanmuuttotaustaisten oppilaiden määrä on vähäinen.
-
Kouluyhteisön toimenpiteet yhteisöllisen opiskeluhuollon edistämiseksi
Koulumme yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön suunnittelussa on mukana koko koulun henkilöstö. Tavoitteena on kehittää sujuvia käytänteitä opiskeluhuollon haasteiden ratkaisemiseksi. Haluamme toimia ennaltaehkäisevästi oppilaiden arjessa. Oppilaiden hyvinvointia seurataan myös kaksi kertaa vuodessa järjestettävissä hyvinvointikyselyissä, joista tuleva tieto hyödynnetään opiskeluhuoltotyön kehittämisessä. Huoltajia osallistetaan koulun opiskeluhuoltotyöhön mm. luokkakohtaisten yhteisöllisten opiskeluhuoltokeskustelujen kautta sekä huoltajille järjestettävissä kyselyissä. Teemme yhteistyötä oppilaiden hyvinvointiasioissa myös koulun vanhempainyhdistyksen ja muiden sidosryhmien kanssa. Koulun ja sidosryhmien kanssa järjestettävät yhteistapahtumat tukevat myös yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä ja oppilaiden hyvinvointia.
-
Toimenpiteet tarvittavien tukitoimien järjestämiseksi (yksilökohtainen opiskeluhuolto)
Koulussamme on tärkeää, että koulun henkilöstöllä, oppilailla ja huoltajilla on selkeä tieto, miten opiskeluhuollon tukea saadaan oppilaalle. Yhteydenotot opiskeluhuollon toimijoihin halutaan mahdollisimman sujuvaksi. Moniammatillisten yksilökohtaisten opiskeluhuoltopalavereiden järjestäminen ja toimijoiden yhteistyö on tärkeä olla sujuvaa ja ripeää tuen tarpeen ilmetessä.
-
Yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän perheidensä sekä koulussa työskentelevien ja muiden oppilaiden hyvinvointia tukevien tahojen kanssa.
Yhteydenotot opiskeluhuoltoon halutaan sujuviksi. Tiedonkulku ja tiedonsaannin luvat ovat keskeisiä oppilaan asioiden hoitamisessa. Wilman käyttäminen on helpoin toimintatapa ja tuo opiskeluhuollon palvelut perheiden luo matalalla kynnyksellä. Opiskeluhuollon toimivuutta on nk. yhden yhteydenoton periaate: Kun huoltaja tai oppilas ottaa yhteyttä kehen tahansa opiskeluhuollon toimijaan, hänet ohjataan tarvittaessa oikealle työntekijälle. Myös koulun opetushenkilöstö voi tarvittaessa konsultoida opiskeluhuoltohenkilöstöä.
-
Suunnitelmat oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä kriisisuunnitelma kuvattuna ja luettavissa Kuopion kaupungin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmassa.
Yksilökohtainen opiskeluhuolto
Yksilökohtaisen opiskeluhuollon tavoitteena on seurata ja edistää lapsen/oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Tärkeä on varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ehkäisy. Oppilaiden yksilölliset edellytykset, voimavarat ja tarpeet otetaan huomioon sekä opiskeluhuollon tuen rakentamisessa että koulun arjessa.
Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu oppilaan suostumukseen. Yksittäisen oppilaan tueksi voidaan koota myös yksilökohtainen opiskeluhuoltoryhmä ja ryhmän kokoonpano perustuu oppilaan tai tarvittaessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan ja/tai huoltajan yksilöidyllä kirjallisella suostumuksella asian käsittelyyn voi osallistua tarvittavia opiskeluhuollon yhteistyötahoja tai oppilaan läheisiä. Ryhmän jäsenillä on lisäksi oikeus pyytää neuvoa oppilaan asiassa tarpeellisiksi katsomiltaan asiantuntijoilta.
Yksilökohtainen opiskeluhuolto (peda.net)