Oppiaineen tehtävä
Oppiaineen tehtävä
Kuvataide on taideaine. Oppiminen kuvataiteessa merkitsee elämysten saamista ja uusien oivallusten löytämistä. Kuvataiteen avulla oppilas tutkii ja ilmaisee kulttuurisesti moninaista todellisuutta, tunteitaan ja itselleen tärkeitä asioita. Oppilaille tarjotaan tapoja arvottaa todellisuutta ja vaikuttaa siihen. Kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla hänen kykynsä ymmärtää taiteen, ympäristön ja muun visuaalisen kulttuurin ilmiöitä kehittyy. Samalla hänen minäkuvansa, itsetuntemuksensa ja itsetuntonsa kehittyy sekä kulttuurinen osaaminen ja yhteisöllisyys vahvistuu. Kulttuuriperinnön tuntemusta vahvistamalla tuetaan traditioiden välittymistä ja uudistumista. Kuvataide voi aidosti herättää kiinnostuksen vieraita kulttuureita kohtaan samalla, kun se ohjaa oman kulttuurimme ymmärtämiseen ja arvostamiseen.
Oppilasta rohkaistaan moniaististen havaintojen tekoon ja monilukutaidon kehittämiseen sekä vastaanottajana että tuottajana hyödyntämällä visuaalisuutta sekä muita tiedon tuottamisen ja esittämisen tapoja. Häntä ohjataan löytämään yhteys mielikuviinsa ja kokemuksiinsa, jotta hän tulisi niistä tietoiseksi ja oppisi tuottamaan niitä lisää. Oppilasta ohjataan oma-aloitteisuuteen ja kokeiluihin rohkaisemalla häntä sekä arvostamalla työskentelyssä hänen omia oivalluksiaan, valintojaan ja päätöksiään. Oppilasta tuetaan kriittiseen ajatteluun ja kannustetaan häntä vaikuttamaan omaan elinympäristöönsä ja yhteiskuntaansa, jolloin luodaan perustaa oppilaiden paikalliselle ja globaalille toimijuudelle. Kuvataide opettaa vastuulliseen ympäristön hoitoon ja materiaalien käyttöön sekä tutustuttaa taiteen ekologisiin ja kestäviin ratkaisuihin.
Opetuksessa tuetaan pohtivaa, tutkivaa, toiminnallista, moniaistista, kokemuksellista, pitkäjänteistä ja tavoitteellista asennetta työskentelyyn. Työskentelyprosessin vaiheita ovat suunnittelu, luonnostelu, työn toteuttaminen ja arviointi. Kuvataidetta ja muuta visuaalista kulttuuria tarkastellaan historiallisista ja kulttuurisista näkökulmista sekä tutustutaan erilaisiin näkemyksiin taiteen tehtävistä. Oppilasta rohkaistaan tutkimaan monipuolisesti materiaalien ominaisuuksia, soveltamaan niitä luovasti ja valitsemaan ilmaisulleen sopivat työtavat, materiaalit, välineet ja teknologiat. Uusiin välineisiin, tekniikoihin, materiaaleihin ja ilmaisutapoihin tutustuttaessa opettajan ohjaus sekä oppilaiden mahdollisuudet kokeilemiseen ja harjoittelemiseen ovat tärkeitä.
Kuvataiteen opetuksessa tulee ottaa huomioon oppiaineen sisäinen integraatio, jolloin ilmaisulliset, taidolliset ja tiedolliset tavoitteet toteutuvat samanaikaisesti kuvallisissa harjoituksissa. Tehtävien suunnittelussa ja aiheiden valinnassa huomioidaan mielikuvituksen, keksimiskyvyn ja luovan ongelmanratkaisun kehittäminen. Aihepiirit kytketään oppilaalle merkityksellisiin kokemuksiin. Kuvataide opettaa ymmärtämään omaa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua, tunnistamaan oikeaa ja väärää, arvioimaan eettisyyttä sekä tunnistamaan itselleen tyypilliset oppimis- ja ilmaisutavat. Keskeistä kuvataiteessa on tunteiden tunnistaminen ja käsittely.
Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin ja taiteiden väliseen toimintaan yhteistyössä muun opetuksen ja koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Opetuksessa tutustutaan museoihin ja muihin kulttuurikohteisiin sekä tarkastellaan kuvataiteen harrastusmahdollisuuksia. Eheyttäminen ja integraatio tapahtuu kuvataiteen omien ainekohtaisten tavoitteiden ehdoilla.