Maisterin portfolio

Profiili


 Profiili

Laura Suomalainen
Suomen kielen maisterivaiheen opiskelija
1.1.1994


s-posti: laura.ej.suomalainen@gmail.com
puh: +358 40 7795894
osoite: Ellipsikuja 3 c 17
02210 Espoo


Kuka olen? 

Olen sisukas, uudesta innostuva ja lämminhenkinen 25-vuotias tuleva opettaja. Viimeistelen opintojani Jyväskylän yliopistossa ja työskentelen opintojen ohella sijaisena alakoulussa. Vapaa-ajallani nautin itseni haastamisesta ja raittiissa ulkoilmassa juoksemisesta. Innostun helposti uudesta ja heittäydyn rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin, joita elämä tuo polulleni. Sinnikyyteni on auttanut minua toteuttamaan haaveitani ja saanut pyrkimään kohti uutta. Opiskeluissani sekä työtä tehdessäni olen omimmillani osana asiantuntevaa tiimiä, mutta nautin myös itsenäisestä tekemisestä sekä johtajan roolin ottamisesta.

Lähitulevaisuudessa tiedossa on maisteriksi valmistuminen, jonka jälkeen toiveena on työelämään siirtyminen ja opettajan uran aloittaminen. Opintojeni keskiössä olleet äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajan ammattiin kuuluvat opinnot ovat antaneet minulle tukevan kivijalan, josta ponnistaa työelämään. Haaveena siintää opettajan paikka lukiosta tai yläkoulusta, joissa molemmissa pääsisin toteuttamaan opettajuuteeni luovaa puolta sekä haastamaan itseäni oppilaiden parissa. Koenkin vahvasti, että opettajuuteni kannattavana voimana toimivat aidot kohtaamiset oppilaiden kanssa. 

Asiantuntijuuteni ydin

  • opintojeni monialaisuus ja ilmiölähtöisyys: luokanopettajan opinnot ovat tukeneet aineenopettajuuttani ja antaneet uutta perspektiiviä tarkastella oppimista kokonaisvaltaisena ja jatkuvana prosessina
  • hyvät ryhmänhallinta- sekä vuorovaikutustaidot, erityisesti kyky joustaa ja mukautua muuttuviin tilanteisiin
  • oppilaslähtöinen arviointi: projektityöskentelyn kautta kertynyt kokemus ja vahva kiinnostus aiheeseen
  • opiskelujen aikana kerätty kokemus johtajuudesta ja erilaisten projektien vetämisestä sekä suunnittelusta 



Osaaminen

Teksti- ja viestintäosaaminen 

Olen yliopisto-opintojeni aikana tuottanut hyvin monenlaisia tekstejä aina vapaamuotoisemmista kaunokirjoituksista tieteellisiin tutkimuksiin asti. Kokemusta erilaisten tekstien parissa työskentelystä on siis kertynyt rutkasti ja taidot hallita erilaisia tekstilajeja ja niiden erityispiirteitä ovat kehittyneet valtavasti. Myös taitavana lukijana minulta löytyy erilaisia työkaluja hallita ja työstää vaikeiltakin tuntuvia tekstejä. Opintojen ohella aktiivisuuteni ainejärjestötoiminnassa erityisesti puheenjohtajana sekä yritysyhteistyövastaavana antoi minulle paljon kokemusta esimerkiksi yritysten kanssa viestimisestä. Puheenjohtajana viestin paljon erilaisten tahojen kanssa, tiedotin viestejä jäsenistölle ja suunnittelin järjestön viestintästrategiaa. Yritysyhteistyövastaavana tuotin erilaisia tekstejä yhteistyökumppaneille ja viestin heidän kanssaan. Kandidaatin tutkielmassani tutkin saduttamalla tuotettuja tekstejä sanatasolla ja pääsin hyvin syvälle lasten tekstintuottamistaidoista ja erilaisten verbien hallinnasta ja käytöstä teksteissä.

Opetus-, vuorovaikutus- ja ryhmänhallintataidot

Opintoni ovat haastaneet minua heittäytymään rohkeasti erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin, joiden myötä minusta on kehittynyt rohkea ja avoin viestijä. Olen myös saanut paljon lisää varmuutta kohdata erilaisia oppilaita luokassa ja selviytyä haastavistakin ryhmistä. Erityisesti luokanopettajaopintoihin kuuluneet harjoittelujaksot antoivat rutkasti kokemusta esimerkiksi työrauhan ylläpitämiseen, erilaisuuden kohtaamiseen sekä toisaalta myös omien toimintatapojen pohtimiseen ja kehittämiseen. Myös aineenopettaja puolella pääsin kasvamaan ja kehittymään erityisesti yhdessä ryhmän kanssa toimivana vuorovaikuttajana sekä oppilaiden oppimisen tukijana. Oppilaiden kanssa käydyt keskustelut sekä aidot kohtaamiset olivat iselleni ehkäpä suurimpia oppimiskokemuksia. Toivonkin myös tulevaisuudessa olevani ilmiölähtöisyyteen ja oppilaslähtöiseen oppimiseen kannustava opettaja. Olen vielä opettajanurani alussa ja koen kaikkien kokemusteni ja opintojeni tarjonneen minulle hyvän kasvualustan, josta lähteä kasvamaan kohti haluamaani opettajuutta. Toivon omalla esimerkilläni kannustavani oppilaita ilmaisemaan rohkeasti itseään ja heittäytymään pelottomasti uusiin tilanteisiin. Opintojeni aikana olin mukana myös tutor-toiminnassa, jonka myötä pääsin suunittelemaan erilaisia tapahtumia, ryhmäyttämään uusia opiskelijoita sekä organisoimaan tutor-toimintaamme. 

Musikaalisuus

Olen aina nauttinut itseni ilmaisemisesta erilaisten taiteenkeinojen kautta, kuten soittamalla haitaria ja laulamalla. Nautin musiikin tuomasta vapaudesta toteuttaa ja luoda jotain aivan uutta omien tulkintojen kautta. Haitaria olen soittanut yli puolet elämästäni, ja saanut kunniaa taidoistani muun muassa stipendin muodossa (ks. osaamisnäyte 3). Musikaalisuuteni kautta olen päässyt osallistumaan monenlaisiin tapahtumiin, kuten esiintymään osana Haminan kesäteatteria. Musiikki on mielestäni keino kokea ja välittää tunteita sekä kokea jotain yhteisöllistä, mutta samaan aikaan täysin omaa. Musikaalisuuteni on suureksi hyödyksi erityisesti luokanopettajan työtehtävissä, sillä musiikki toimii oivana työkaluna oppimiseen sekä yhteisöllisyyden ja hyvän ryhmähengen luomiseen. Musiikki on tuonut elämääni valtavasti iloa, ja toivon oman opetukseni yhteydessä voivani jakaa samaa tunnekokemusta myös tuleville oppilailleni.

Projektinhallinta- ja yhteistyötaidot

Yliopistoaikanani pääsin osallistumaan monenlaiseen toimintaan aktiivisen ainejärjestötoiminnan kautta. Toimin ainejärjestömme Sane ry:n puheenjohtajana sekä muun muassa yritys- ja yhteistyövastaavana ja liikuntavastaavana. Puheenjohtajana toimiessani organisoin järjestömme toimintaa, olin yhteydessä moniin yhteistyötahoihin sekä edustin järjestöämme erilaisissa virallisissa tapahtumissa. Sain siis paljon kokemusta monipuolisista vuorovaikutustilanteista sekä monenlaisten tapahtumien järjestämisestä ja käytännönasioiden hoitamisesta. Kykenen kokemuksen varmuuden avulla työskentelemään paineen alla, enkä pelkää haastaa itseäni vaikeiltakin tuntuvien tilanteiden edessä. Liikuntavastaavana suunnittelin monipuolisia liikuntatapahtumia aina seinäkiipeilystä keilailuun ja yhteisiin pyöräilyretkiin. Nämä tapahtumat vaativat suunnitelmallisuutta, aikataulullista joustavuutta sekä itsensä likoon pistämistä. Voisinkin kuvailla itseäni erilaisissa ryhmätilanteissa joustavaksi, johtajan roolin ottajaksi sekä muut huomioon ottavaksi. 

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen

Koko opintojeni ajan olen ollut tekemisissä erilaisten tieteellisten tutkimusten kanssa ja mielenkiinnolla kehittänyt omaa tutkijuuttani. Suurimpana tutkijuuteni kehitysaskelena näen ehdottomasti Pro gradu -tutkielmani, jonka pääsin toteuttamaan yhteistyössä Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (=KARVI) kanssa (ks. osaamisnäyte 1).Tutkimukseni käsitteli 9.-luokkalaisten itsearviointitaitoja, jotka ovat uuden opetussuunnitelman yksi tärkein oppimistavoite. Tutkimukseni kautta pääsin hyvin sisälle OPSin arviointikäytänteisiin sekä itsearvioinnin opetuksen haasteisiin. Kokonaisuudessaan tutkimustyö oli hyvin antoisa ja tarjosi paljon uusia näkökulmia omaan opettajuuteen erityisesti oppilaiden itsearvioinnin kehittämisen kannalta.  
Osallistuin pedagogisten opintojeni aikana Opetushallituksen rahoittamaan Laukaa Viisas -hankkeeseen, jonka tavoitteena oli kehittää monilukutaidon opetusta lukiossa sekä suunnittella ja toteuttaa uusia vertaisarvioinnin työkaluja (ks. osaamisnäyte 2). Tämän hankkeen avulla pääsin työskentelemään osana asiantuntevaa työyhteisöä sekä käyttämään luovuuttani ja ongelmanratkaisutaitojani monilukutaidon opetusken kehittämisessä.

Työhistoria

Opettajan sijainen, Taavinkylän ala-aste
Olen tehnyt useita eri mittaisia opettajan sijaisuuksia syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana. Tehtävänäni ovat olleen kaikki luokanopettajan työhön kuuluvat vastuut ja työt. Sijaisuudet ovat opettaneet ennen kaikkea joustavuutta, nopeasti muuttuviin tilanteisiin sopeutumista, työyhteisön jäsenenä toimimista sekä vahvistaneet ryhmänhallintataitojani. 

Kohde-esittelijä, Lammi
Kesätyö Porin asuntomessuilla kesällä 2018. Työtehtäviini kuului kohdetalosta huolehtiminen, asiakaspalvelu, kohde-esittelyn kirjoittaminen sekä erilaiset juoksevat tehtävät. Toimin osana Lammin asuntomessutiimiä ja sain paljon tietoa markkinoinnista sekä messuista koko kesän mittaisena projektina. 

Siivooja, Haminan kaupunki
Toimin asuinkiinteistöjen siivoojana kesällä 2017. 

Tekninen työntekijä, Haminan Keskus-Apteekki
Olin kesätöissä sekä joustavana kausityöntekijänä Haminan Keskus-Apteekissa vuosina 2014-2016. Työnkuvaani kuuluivat asiakaspalvelu, kassatyöskentely sekä logistiset tehtävät tavaranpurussa. Työni kautta opin, millaista on työskennellä toimivassa työyhteisössä, jossa kaikkia työntekijöitä arvostetaan yhtä paljon. 

Kasvatusalan harjoittelija, Haminan kaupunki
Eri mittaiset harjoittelujaksot päiväkodissa, eskarissa sekä ala-asteella vuosina 2013-2014. Työtehtäviini kuului opetustuokioiden ja toiminnan suunnittelu ja ohjaaminen sekä erityisesti päiväkodissa ja eskarissa lasten perushoito.


Liitteet

Liite 1: Oppimispäiväkirja työelämätilaisuudesta

Educa-messut Helsingissä 25.1.2019

Osallistuin opetusalan Educa-tapahtumaan yhdessä opettajakollegoideni kanssa. Kiinnostukseni lähteä messuille kumpusi halusta päästä kuulemaan opetusalan tuoreimpia kuulumisia erilaisten luentojen sekä kattavien näytteilleasettajien avulla. Messujen kantavana teemana toimi tänä vuonna Opettaminen - viestintää ja vuorovaikutusta, joka on mielestäni kantava voima opettajan päivittäisessä opetustyössä. Muita teemoja olivat muun muassa: monilukutaito, yhteisöllisyys ja osallistaminen, hyvinvointi sekä johtaminen viestinnän näkökulmasta.
Tapahtuma ei ehkä ole perinteisin työelämätilaisuus, mutta antoi mielestäni kattavan kuvan siitä, mitä kaikkea opetusalalla toimiminen voi työelämässä tarkoittaa. Mieleeni jäi erityisesti Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen pitämä luento koulutuksen ja erityisesti arvioinnin kehittämisestä tutkimuksen avulla. Tutkijan työtehtävissä toimivat henkilöt pääsevät näkemään opetuskentän paljon laajemmassa mittakaavassa ja aivan eri näkökulmasta kuin opettajat. Opetuksen kehittämisen näkökulma korostuu vahvasti, mutta samalla mukaan astuvat muun muassa politiikka ja rahoitus, jotka pitkälti säätelevät koulutuksen suuria linjauksia. Tutkijan työ voisikin olla yksi mahdollinen urapolku ja erinomainen väylä päästä kehittämään opetusalaa ja viedä suomalaista osaamista myös muulle maailmalle tavallisen opetustyön rinnalla. 

Toisena mielenkiintoisena työtehtävänä messuilta jäi mieleen kirjapainoa edustavat yritykset, jotka tuottavat kouluille opetusmateriaalia ja ovat tällä tavoin mukana koulutuksen kehitystyössä. Oppimateriaalit ovat edelleen monen opettajan työtä ohjaava voima, jolloin niiden sisällön tulisi olla laadukasta ja uuden opetussuunnitelman tavoitteiden mukaista. Erityisesti äidinkielen oppimateriaalien osalta sisältöjen tulisi kattaa monipuolisesti erilaisia tekstikatkelmia sekä harjoituksia laajan tekstikäsityksen mukaisesti. Työ oppimateriaalien parissa voisi olla kiinnostavaa ja motivoivaa erityisesti sen kehittämisnäkökulman puolesta, mutta myös moniammatillisen tiimityöskentelyn puolesta. 

Alla on linkki educa-messujen koko messuohjelmasta: 
https://issuu.com/messukeskus/docs/educa19_messuopas_225x278_issuu?e=9400446/66801767


Helsingin yliopiston 375 humanistia -verkkosivusto

Educa-messujen lisäksi tutustui Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan ylläpitämään nettisivustoon, jolla on julkaistu 375 alumnitarinaa Helsingin yliopistosta valmistuneista filosofian maistereista. Päädyin tutustumaan Lari Kotilaiseen, joka on valmistunut filosofian maisteriksi sekä filosofian tohtoriksi pääaineenaan suomen kieli. Larin tarina kiinnitti huomioni, sillä hän on toiminut suomen kielen sekatyöläisenä, eli tehnyt hyvin monipuolisia töitä aina tutkijasta ja opettajasta oppikirjojen (yläkoulun Tekstitaituri-sarja) kirjoittajaan asti. Tämän lisäksi Kotilainen on ollut mukana useissa suomen kieleen liittyvissä projekteissa, kuten Digitaalisessa kielikeittiössä, jonka ideana oli tuoda kielenoppiminen osaksi arkisia tilanteita.

Kotilaisen tarina välittää itselleni viestiä: voit tehdä mitä vain kieleen liittyvää tutkinnollasi, jos vain olet itse asiasta kiinnostunut. Vaikka valmistunkin äidinkielen aineenopettajaksi ei se todellakaan tarkoita, että opettajana toimiminen olisi ainut urapolkuni. Ovet ovat avoinna moneen eri suuntaan, kunhan vain osaan tunnistaa omat mahdollisuuteni ja olla aktiivinen. 

Linkki verkkosivustolle: https://375humanistia.helsinki.fi/humanistit/lari-kotilainen 

Liite 2: Oppimispäiväkirja tiedonkeruutehtävästä

Haastattelin tehtävää varten Taavinkylän koulun vararehtoria Marja Niemistä, joka yhdessä koulun rehtorin kanssa vastaa uusien opettajien rekrytoinneista. Marja on tehnyt rekrytointeja jo yli 15 vuotta, joten häneltä löytyy paljon kokemusta ja näkemystä rekrytointiin liittyvistä asioista. 

Taavinkylän alakoulussa rekrytointi on Marjan mukaan kehittynyt hyvin tarkaksi ja toimivaksi prosessiksi, joka on monivaiheinen ja etenee seuraavanlaisesti. Aluksi kirjoitetaan hakemus, jossa mainitaan toivotut painotukset sekä vaatimukset työnanatajana puolesta. Hakuajan päätyttyä sekä rehtori että vararehtori lukevat kaikki hakemukset ja pisteyttävät ne hakutoiveiden kriteerien ja arvostusten mukaisesti. Vakinaisia virkoja täytettäessä epäpätevät hakijat jätetään jo tässä hakuvaiheessa kokonaan pisteittä. Tämän jälkeen parhaimmat hakijat kutsutaan haastatteluun, jonka ensimmäinen vaihe tapahtuu videohaastattelun avulla. Tähän vaiheeseen valitaan noin 10 % hakijoista. Videohaastattelujen jälkeen parhaat ehdokkaat kutsutaan henkilökohtaiseen haastatteluun, jonka yhteydessä pidetään myös pieni opetusnäyte koulun oikeille oppilaille. Tärkeänä valintakriteerinä haastattelun ja opetusnäytteen suoritusten ohella Marja mainitseen hakijan sopivuuden työyhteisöön. Haasteena hän kertookin valinnassa olevan nimenomaan sen, että rekrytoinnissa tavoitellaan aina työyhteisöön sopivaa henkilöä, joka ei kuitenkaan olisi liian samankaltainen muin muut opettajat, vaan toisi myös uutta osaamista tullessaan. 

Hakuprosessin ehkäpä tärkeimpänä vaiheena Marja mainitsi, kuinka tärkeää on vastata hakemuksessa juuri niihin kysymyksiin, joita siinä on kysytty. Hän kertoi, kuinka harmillista on jättää muuten pätevä hakija pois seuraavista vaiheista sen vuoksi, että hakemukseen on kirjoitettu hutiloiden niin sanotusti vääriä asioita. Toinen tärkeä asia erityisesti haastatteluvaiheessa on Marjan mukaan omien vahvuuksien ja heikkouksien esiin tuominen, rehellisesti ja konkreettisten esimerkkien kautta. Ei siis ainoastaan esimerkiksi vahvuuksiaan luetellen, vaan kertoen, miten ne näkyvät työssäsi opettajana. Tärkeintä hänen mielestään on haastatteutilanteessa olla reilusti oma itsensä ja kertoa rehellisesti omista onnistumisistaan sekä epäonnistumisistaan. 

Uusia opettajia rektytoidessa haastateltavat ottavat aina yhteyttä myös suosittelijoihin, joilta halutaan uudenlaista näkökulmaa henkilöstä sekä tietoa aiemmasta työkokemuksesta. Hyvien verkostojen luominen esimerkiksi sijaisuuksien kautta onkin ensiarvoisen tärkeä ja työnhakua helpottava asia, johon Marjan mukaan kannattaa panostaa tekemällä työnsä aina hyvin riippumatta siitä, kuinka pitkä sijaisuus on kyseessä.

Liite 3: Työllistymissuunnitelma

Työllistymissuunnitelma a: Äidinkielen aineenopettaja

Äidinkielen aineenopettajan työ olisi täysin tutkintoani vastaava tehtävä, jossa pääsisin hyödyntämään erityisesti pedagogisten opintojen kartuttamaa osaamista. Aineenopettajan työtehtävät tulivat hyvin tutuiksi harjoittelun aikana, jolloin pääsin opettamaan kaikkia luokka-asteista aina yläkoulusa lukion vanhimpiin. Harjoittelun aikana vahvistui oma mielenkiintoni ja kutsumukseni opettajan työtehtäviä kohtaan, sillä nautin suuresti päästessäni toteuttamaan sosiaalista ja luovaa puolta itsestäni. Lukion puolella pääsisin toteuttamaan erityisesti tekstiosaamistani suomen kielen parissa sekä pääsisin haastamaan omaa opettajuuttani erilaisissa vuorovaikutustilanteissa lukiolaisten kanssa. Olen perehtynyt opintojeni aikana perusteellisesti uuteen opeteussuunnitelmaan (2014) sekä osallistunut jatkuvaa ja oppilaslähtöistä arviointia kehittävään Laukaa viisas -projektiin. Täten koen, että minulla olisi paljon annettavaa lukion arvioinnin kehittämiselle. Haluaisin kehittää vielä omaa osaamistani draamaopintojen parissa, sillä yksi tulevaisuuden unelmistani olisi toimia opettajana ilmaisutaitopainotteisessa koulussa. 

Työllistymissuunnitelma b: Luokanopettaja 

Pääaineopintojeni ohessa olen suorittanut luokanopettajaksi pätevöittävät POM-opinnot, joiden myötä olen saanut paljon laajemman kuvan oppimisen prosesseista sekä laajentanut erityisesti kasvatusosaamistani. POM-opintojen aikana pääsin suorittamaan lyhyitä harjoittelujaksoja, mutta todellisen kuvan luokanopettajan työtehtävistä olen saanut tekemieni luokanopettajan sijaisuuksien kautta. Voin todeta nauttivani suuresti lasten parissa työskentelystä: heidän aitoudestaan ja kyvystään innostua pienistäkin asioista. Luokanopettajan työtehtävissä pääasisin toteuttamaan luovaa sekä myös musiikillista puolta itsestäni. Olen koko nuoruuteni viettänyt vapaa-aikaani musiikin parissa itse haitaria soittaen, laulaen tai vain musiikkia kuunnellen. Musiikillista puolta haluaisinkin vielä luokanopettajana itsessäni kehittää ja saada musiikin parissa työskentelyyn lisää itsevarmuutta. 

Työllistymissuunnitelma c: Oman yrityksen perustaminen viestinnän parissa

Opiskeluaikana vireille noussut ajatus omasta yrityksestä on kutkuttanut mielessäni jo pidemmän aikaa, mutta sen toteutuminen vaatii vielä paljon lisäkouluttautumista ja uusien taitojen haltuunottoa. Yksityisyrittäjänä voisin toimia esimerkiksi sisällöntuottajana yrityksille tai keksittyä tarjoamaan erilaisia viestintäpalveluja. Toisaalta voisin myös tuottaa oppimateriaalia esim. S2-puolelle, jossa hyvistä oppimateriaaleista tuntuu olevan pulaa. Tätä varten minun olisi kuitenkin hankittava lisää viestintä- ja mediaosaamista ja perehdyttävä oman yrityksen pyörittämiseen. Mielestäni omia epämukavuusalueitaan täytyy ajoittain lähestyä ja pyrkiä kehittämään, enkä sen vuoksi halua haudata haavettani omasta yrityksestä.

Liite 4: Oppimispäiväkirja työnhakutaidoista

En päässyt osallistumaan CV-työpajaan, joten pyysin CV:stä palautetta kahdelta rekrytointeja työkseen tekevältä tuttavaltaini (haluavat pysyä tässä yhteydessä nimettöminä). Kommentit olivat pääasiassa positiivisia ja sain erityisesti kehuja CV:ni värikkäästä ulkoasusta. Tuttavieni mielestä raikas ja hakijan näköinen CV on aina plussaa ja saa työnantajan kiinnittämään siihen huomiota. Työnhaussa olisi tärkeää erottua joskus jopa satojen hakijoiden joukosta ja hyvin tehdyllä esteettisesti viimeistellyllä CV:llä tähän on mahdollisuus.

Myös kuvan merkitys CV:ssä korostui molempien tuttavieni vinkeissä. Toinen oli toisaalta sitä mieltä, että hakijan ulkonäöllä ei saa olla painoarvoa työnhaussa, mutta piti silti asiallista kuvaa hyvänä tapana rakentaa myönteistä ensivaikutelmaa. Ajattelen myös itse kuvan olevan olennaine osa CV:tä nimenomaan positiivisen ensivaikutelman muodostamisessa. Asiallinen kuva voi tukea hyvin jäsenneltyä CV:tä ja vahvistaa ansiokkaan työkokemuksen tuomaa arvoa. 

Korjausehdotukset liittyvät lähinnä CV:n rakenteeseen ja erityisesti aikaisempien työkokemusten esitysjärjestykseen. Olin aloittanut aikajärjestyksessä varhaisimmasta työkokemuksestani ja laittanut viimeiseksi viimeisimmät työni. Tuttavani kuitenkin kehottivat vaihtamaan järjestyksen toisin päin, sillä heidän näkemyksensä mukaan työnantajaa eivät kiinnosta varhaiset työkokemukseni, vaan haettavan työn kannalta relevanteimmat työkokemukset. Olennaisimmat asiat kannattaa siis laittaa kärkeen, jotta ne tulevat huomatuiksi. 

Oli mukava saada positiivista palautetta CV:stä, sillä se varmisti omia tuntemuksia siitä, että olen valmis työnhakuun. Itseluottamus onkin tuttavieni mukaan kaikkein tärkeintä työnhaussa. Kun uskoo itseensä ja tuo rohkeasti parhaat puolet itsestään esiin, ei jätä työnhaussa ketään kylmäksi. 

Liitteet:

Ansioluettelo työnhakuun

Liite 5: Työpaikkailmoitukset ja kohdennettu työhakemus liitteineen

Liitteenä Espoon kuntarekryn kautta täytetty työhakemus luokanopettajan määräaikaiseen työsuhteeseen, sillä äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajan paikkoja ei ollut tällä hetkellä avoinna Espoon alueella.

Lisäksi alla kaksi muuta työhakemusta Espoon kuntarekrun sivuilta. 

Luokanopettaja, sijaisuus, 2 tehtävää
 
Työavain 3-897-19
Määräaikainen virkasuhde  alkaen 06.08.2019 (päättyy 31.07.2020)
Hakuaika päättyy 21.05.2019 kello 15:45
Saunalahden koulu , Brinkinmäentie 1 02330 Espoo
Sivistystoimi, Suomenkielinen opetus/Peruskoulut
Luokanopettajat
 
Tehtävän kuvaus: Saunalahden koulu on vuonna 2012 aloittanut uudehko yhtenäiskoulu Espoossa, joka vasta viime syksynä on kasvanut täyteen mittaansa eli koulussa ovat nyt kaikki luokka-asteet esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan. Oppilaita koulussamme on noin 800 ja henkilöstöä kaiken kaikkiaan noin 100 henkeä. Talomme on monitoimitalo, joten tiiviissä arkisessa yhteistyössä kanssamme toimii eritoten nuorisotoimi sekä kirjasto. 

Haemme nyt joukkoomme kahta luokanopettajan viransijaista vuosiluokkien 4. ja 5. opetukseen. Toinen sijaisuuksista on koko vuoden mittainen ja toinen lukuvuoden mittainen. Etsimme hyvät ryhmänhallintataidot omaavaa henkilöä, joka olisi innostunut opettamisen lisäksi myös oppimisesta ja oman työnsä kehittämisestä yhdessä muiden opettajiemme kanssa. 

Tarjoamme kehittämisorientoituneen ja yhteisöllisen työporukan sekä mahdollisuuden tiiviiseen tiimityöskentelyyn. Toteutamme monimuotoista työparityöskentelyä sekä yhteisopettajuutta. Opetuksen ja oppimisen eriyttäminen on yksi meillä työskentelevän opettajan perustaidoista. Monipuoliset työtavat mahdollistavat oppilaiden erilaisten valmiuksien huomioimisen yhteisöllisen oppimisprosessin toteuttamisessa ja henkilökohtaisten oppimissuunnitelmien avulla autamme jokaista yltämään omaan parhaimpaansa. Tiivis kasvatuskumppanuus kotien kanssa auttaa jokaista oppilasta ja myös opettajaa saavuttamaan asetettuja tavoitteita.
 
 
Kelpoisuusvaatimus: Peruskoulun luokanopettajan kelpoisuus.

Opettajan kelpoisuudet määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen no 986/98 mukaisesti. Vakinaisia virkoja täytettäessä huomioidaan ainoastaan ne hakijat, jotka täyttävät viran kelpoisuusvaatimuksen hakuajan päättyessä. Pätevyyden osoittavat todistukset tarkistetaan mahdollisessa haastattelutilanteessa.

Merkitse hakemukseesi kelpoisuutesi ja kaikki siihen liittyvät osasuoritukset. Hakemuksesta pitää käydä ilmi onko tutkinto luokanopettajan koulutusohjelmasta tai muu kasvatustieteellisen alan tutkinto ja mitkä ovat sivuaineopinnot ja opintoviikkojen määrä. Jos tutkinto ei ole luokanopettajan koulutuksesta tulee hakijan merkitä muu opettajan koulutuksensa tai muut tutkintonsa mahdollisimman selkeästi sekä todistus opettajan pedagogisista opinnoista ja todistus monialaisten opintojen suorittamisesta. Ulkomailla suoritetusta tutkinnosta tulee olla Opetushallituksen antama tutkinnon tunnustamistodistus.
 
 
Rikosrekisteriote: Tehtävään valittavan on esitettävä nähtäväksi rikosrekisterilain 6.2 §:n tarkoittama rikosrekisteriote.
 
 
 
 
 
Tehtävässä edellytetään hyviä ryhmänhallintataitoja sekä joustavuutta ja kykyä tiiviiseen tiimityöskentelyyn.
 
 
 
 
 
 
 
Arvostamme tietoteknistä osaamista sekä hyviä vuorovaikutustaitoja ja vahvaa kasvatusnäkemystä.
 
 
Palvelussuhteeseen liittyviä tietoja
Sopimusala: OVTES Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus
 
 
Espoon kaupungin suomenkielinen opetustoimi tarjoaa lapsille ja nuorille korkeatasoiset, monipuoliset ja alueellisesti tasapuoliset koulutusmahdollisuudet. Toiminnan lähtökohtana on koulutuksellinen tasa-arvo, joka huomioi oppijan yksilölliset ominaisuudet. Espoolaisissa peruskouluissa ja lukioissa oppilaat saavat laadukasta opetusta, mikä antaa hyvän pohjan jatko-opintoja ja tulevaisuutta varten. Suomenkieliseen opetustoimeen kuuluu 77 peruskoulua (joista 3 erityiskoulua ja 1 sairaalakoulu) sekä 11 lukiota.

Espoon kaupunki on savuton työpaikka.
 
Lisätietoja tehtävästä
Linkki lisätietoihin
 
Rehtori Hanna Sarakorpi
09 81643300
hanna.sarakorpi@espoo.fi
 
Apulaisrehtori Minna Welin
043 8253906
minna.welin@espoo.fi
 
Resurssiopettaja, luokanopetukseen
 
Työavain 3-1011-19
Määräaikainen virkasuhde  alkaen 06.08.2019 (päättyy 31.07.2020)
Hakuaika päättyy 27.05.2019 kello 15:45
Kuitinmäen koulu , Kuitinkuja 4 02210 Espoo
Sivistystoimi, Suomenkielinen opetus/Peruskoulut
Luokanopettajat
 
Tehtävän kuvaus: Resurssiopettajan tehtävät Kuitinmäen yhtenäisessä peruskoulussa. Opetus tapahtuu vuosiluokilla 1.-6 ja opettavat oppiaineet ovat pääosin äidinkieli ja suomi toisena kielenä opetusta. Tuntimäärä on 18, mutta tuntimäärää on mahdollista kasvattaa 24:een yläkoulun resurssiopettajan tunneilla.

Kuitinmäen koulu on kansainvälinen, kulttuurista monimuotoisuutta ja erilaisia oppijoita arvostava yhteisö. Koulu sijaitsee kahdessa vierekkäisessä rakennuksessa Olarissa hyvien liikenneyhteyksien varrella ja se on 700 oppilaan ja 90 aikuisen työyhteisö. Koulussa annetaan suomenkielistä yleisopetusta, kaksikielistä suomi-englanti -opetusta, lievästi kehitysvammaisten opetusta ja maahanmuuttajien valmistavaa ja pienryhmäopetusta. 

Koulussa tehdään vahvaa yhteis- ja samanaikaisopettajuutta oppilaiden oppimisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Hakijalta odotetaan hyviä työyhteisö- ja vuorovaikutustaitoja ja halua osallistua koulun yhteisöllisen ja oppilaita osallistavan toimintakulttuurin kehittämiseen. Hakijalla tulee olla taitoa nähdä oppilaat yksilöinä ja halua ohjata heitä henkilökohtaisella oppimispolullaan. 

Palvelussuhde alkaa elokuussa 2019.
 
 
Kelpoisuusvaatimus: Peruskoulun luokanopettajan kelpoisuus.

Opettajan kelpoisuudet määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen no 986/98 mukaisesti. Vakinaisia virkoja täytettäessä huomioidaan ainoastaan ne hakijat, jotka täyttävät viran kelpoisuusvaatimuksen hakuajan päättyessä. Pätevyyden osoittavat todistukset tarkistetaan mahdollisessa haastattelutilanteessa.

Merkitse hakemukseesi kelpoisuutesi ja kaikki siihen liittyvät osasuoritukset. Hakemuksesta pitää käydä ilmi onko tutkinto luokanopettajan koulutusohjelmasta tai muu kasvatustieteellisen alan tutkinto ja mitkä ovat sivuaineopinnot ja opintoviikkojen määrä. Jos tutkinto ei ole luokanopettajan koulutuksesta tulee hakijan merkitä muu opettajan koulutuksensa tai muut tutkintonsa mahdollisimman selkeästi sekä todistus opettajan pedagogisista opinnoista ja todistus monialaisten opintojen suorittamisesta. Ulkomailla suoritetusta tutkinnosta tulee olla Opetushallituksen antama tutkinnon tunnustamistodistus.
 
 
Rikosrekisteriote: Tehtävään valittavan on esitettävä nähtäväksi rikosrekisterilain 6.2 §:n tarkoittama rikosrekisteriote.
 
 
 
 
Tehtävässä edellytetään hyviä työyhteisö- ja vuorovaikutustaitoja: opettajan tulee osata työskennellä työparin ja -tiimin kanssa ja käyttää samanaikaisopetuksen metodeja.
kokemusta erityisesti tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisestä opetuksessa.
hyviä ryhmänhallintataitoja
innostunutta ja kehittämismyönteistä työotetta ja halua osallistua koulun yhteisten tapahtumien suunnitteluun ja järjestämiseen.

Kerro hakemuksen Oma esittely -kohdassa, miten em. asiat toteutuvat kohdallasi.
 
 
 
 
 
Arvostamme aiempaa kokemusta työskentelystä yhtenäisessä peruskoulussa sekä halukkuutta opettaa myös yläkoulun luokilla.
 
 
Palvelussuhteeseen liittyviä tietoja
 
Sopimusala: OVTES Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus
 
 
Espoon kaupungin suomenkielinen opetustoimi tarjoaa lapsille ja nuorille korkeatasoiset, monipuoliset ja alueellisesti tasapuoliset koulutusmahdollisuudet. Toiminnan lähtökohtana on koulutuksellinen tasa-arvo, joka huomioi oppijan yksilölliset ominaisuudet. Espoolaisissa peruskouluissa ja lukioissa oppilaat saavat laadukasta opetusta, mikä antaa hyvän pohjan jatko-opintoja ja tulevaisuutta varten. Suomenkieliseen opetustoimeen kuuluu 77 peruskoulua (joista 3 erityiskoulua ja 1 sairaalakoulu) sekä 11 lukiota.

Espoon kaupunki on savuton työpaikka.
 
Lisätietoja tehtävästä
Rehtori Terja Isokorpi
050 4052754
etunimi.sukunimi@espoo.fi
9-16
 
Virka-apulaisrehtori Anssi Iivonen
046 8771217
etunimi.sukunimi@espoo.fi
9-16

Liitteet:

Työpaikkailmoitus ja hakemus