Tavoite 14: Vedenalainen elämä
Herätteleviä kysymyksiä
Mitä seuraa merten happamoitumisesta ja kuinka sitä voidaan hillitä?
Mitä haittaa vesistöjen biodiversiteetin heikentymisestä on meille?
Vedenalaisen elämän selviytyminen
Ihmiskunta on teollisen vallankumouksen jälkeen aiheuttanut suuria uhkia vedenalaiselle elämälle. Meren happamoituminen ja jätteiden pääsy mereen vaikeuttavat merkittävästi elämän kykyyn selviytyä.
Hiilidioksidipäästöt ovat suoraan yhteydessä nousevaan happamuuteen. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähentämällä tilannetta voidaan parantaa.
Ympäristömyrkkyjen käytöstä seuraa haitallisten aineiden kumulativiinen kerääntyminen ravintoketjujen päällä oleville eläimille. Mereen päässeet myrkyt kasaantuvat pieniin eläimiin, joita suuremmat eläimet syövät. Lopulta jääkarhut ja hylkeet jne ovat täynnä myrkkyjä.
Meressä on nykyisin paljon muovia, joka UV-säteilyn ja aaltojen vaikutuksesta muuttuu pieneksi mikromuoviksi. Mikromuovi voi päätyä meressä elävien eläinten suuhun ja sitä kautta meidän lautasillemme.
Termejä
Vesistön rehevöityminen = vesistöön pääsee liikaa ravinteita, kuten fosforia ja happea. Rehevöityminen lisää levien määrää, jotka kuluttavat happea vesistöistä. Vesistössä elävien eläinten on vaikeampi selvitä elinympäristössään.
Liikakalastus = Kalastus, jossa kalakannoista pyydystetään enemmän kaloja, kuin uusia ehtii tulla tilalle. Kestämätön tapa kalastaa.
Biodiversiteetti = luonnon monimuotoisuus, lajirikkaus