TERVEYSTIETO
Koelinkki
9 lk. Liikunnan terveysvaikutukset
Liikunnan vaikutuksia:
Fyysinen:
- fyysinen suorituskyky paranee
- auttaa useiden sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa
- auttaa painonhallinnassa
- antaa iloisen mielen ja edistää mielenterveyttä
- tuo elämyksiä ja mukavia kokemuksia
- auttaa tutustumaan uusiin ihmisiin, synnyttää ja syventää kaverisuhteita
- luo uusia yhteisiä kokemuksia esim.pelimatkojen, yhteisten liikuntareissujen myötä
- lisää me-henkeä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Toiset haluavat kilpailla ja kehittyä harrastuksessaan intohimoisesti, toisille taas riittää omaan tahtiin tapahtuva terveysliikunta.
13–18-vuotiaille tarkoitetussa nuorten liikuntapiirakassa kehotetaan liikkumaan päivittäin vähintään 1 t 30 minuuttia ja ainakin puolet tästä ajasta tulisi liikkua reippaasti. Lihaksia pitäisi kuormittaa 3 kertaa viikossa.
Mainonta hyödyntää nykyään yhä enemmän kasvavaa terveyskiinnostusta monin tavoin. Esimerkiksi kauneudenhoitotuotteiden, elintarvikkeiden ja urheiluvälineiden markkinoinnissa ja mainonnassa pyritään luomaan mielikuvia terveellisestä elämäntavasta, jonka voi saavuttaa hankkimalla näitä tuotteita. Tulee kuitenkin muistaa, että mainoksen tehtävä on aina saada tuotteita myytyä mahdollisimman tehokkaasti.
Median eli tiedotusvälineiden kautta seurataan maailman tapahtumia, pidetään yhteyttä toisiin ihmisiin, etsitään tietoa, viihdytään ja keskustellaan julkisista asioista.
Terveyteen liittyvää tietoa on olemassa valtavasti mediassa. Usein se, mitä terveystietoa mediassa on esillä myös muokkaa ihmisten käsitystä terveydestä ja siihen liittyvistä valinnoista. Mediassa kaikki terveyteen liittyvä tieto ei välttämättä ole totta. Siksi tarvitaan kriittistä medialukutaitoa eli kykyä etsiä, ymmärtää, tulkita ja arvioida erilaisia mediasisältöjä.
9 lk: Kunnon osa-alueet/Kooste
Kestävyys:
–voidaan jakaa fyysiseen ja psyykkiseen osa-alueeseen
= hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakykyä
= kykyä sietää väsymyksen tunnetta
--> voidaan kehittää harjoittamalla sydämen, verisuonten ja keuhkojen toimintaa
--> kehittyy hengästymällä ja hikoilemalla
Energiantuotto:
ANAEROBINEN |
AEROBINEN & ANAEROBINEN |
AEROBINEN |
hapeton energiantuotto O |
hapellinen & hapeton energiantuotto |
hapellinen energiantuotto O |
lyhytaikainen |
pitkäaikainen |
|
elimistön hapeton energian tuottamistapa, jossa hyödynnetään varastoenergiaa. |
jotta elimistön energian-tuotanto tapahtuu sujuvasti, toimivat molemmat energian-tuotantotavat jonkin aikaa päällekkäin eli yhtaikaa |
liikkumiseen tarvittava energia tuotetaan hapen avulla. |
Nopeusharjoittelulla parannetaan liikkeiden suorittamisnopeutta ja reaktiokykyä. Nopeuteen tarvitaan lihasvoimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja hyvää suoritustekniikkaa.
Yleisiävoimaharjoittelunperusliikkeitä ovat esimerkiksi vatsa- ja selkälihasliikkeet, punnerrukset, leuanvedot ja erilaiset hyppelyt.
Myös kehon oikeaoppinen asento ja ryhti hyötyvät voimaharjoittelusta. Hyväryhti ja lihastasapainoehkäisevät lihasten väsymistä ja erilaisia jännityksiä ja kipuja. Lihastasapainolla tarkoitetaan lihasten tasapuolista ja sopusuhtaista kehittymistä. Huono lihastasapaino altistaa huonolle ryhdille ja lihas- ja nivelvammoille.
Liikkuvuusharjoittelu:
Liikkuvuus = lihasten ja nivelten joustavuus ja notkeus. Venyttely parantaa liikkuvuutta.
–Voit venytellä alkulämmittelyn lopuksi tai liikkumisen loppu- eli jäähdyttelyvaiheessa, jolloin venyttelyllä on palauttava vaikutus.
Taito on urheilussa jonkin tietyn lajin suoritustekniikan ja siinä tarvittavien taitojen omaksumista.
Liikuntaharjoittelun tavoite on kehittyä järkyttämällä kehon tasapainotilaa eli homeostaasia.
Rasituksen aikaansaamaa sopeutumisreaktiota nimitetään superkompensaatioksi. Elimistö pyrkii sopeutumaan rasituksen ja tasapainotilan välillä palauttamalla tilanteen ennalleen rasitusta seuraaavan lepovaiheen aikana.
Linkki UKK-instituutti KUNNON OSA-ALUEET vähän laajennetusti ja videoin...
UKK-insttuutti KUNNON OSA-ALUEET
Huumaavat aineet- kysymykset
1. Kerro lyhyesti tyypillisimmistä huumausaineista.
2. Mitä riskejä huumausaineiden käytössä on?
3. Mistä tunnistaa huumausaineiden käyttäjän ?
4. Millaisia haittavaikutuksia synteettisen huumeen ekstaasin käytöllä on?
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
9 lk. Huumaavat aineet
Vastaa kysymyksiin tekstin pohjalta ja palauta oheisessa palautuskansiossa.
1. Kerro lyhyesti tyypillisimmistä huumausaineista.
2. Mitä riskejä huumausaineiden käytössä on?
3. Mistä tunnistaa huumausaineiden käyttäjän ?
4. Millaisia haittavaikutuksia synteettisen huumeen ekstaasin käytöllä on?
Huumeet ovat vaarallisia-video
Perustietoa huumaavista aineista
Huumeet ovat huumaavia aineita, jotka Suomen lainsäädännön mukaan ovat laittomia lukuun ottamatta joitakin potilaiden lääkehoitoon tarkoitettavia aineita. Huumeita käytetään niiden päihdyttävän vaikutuksen takia. Huumeet ovat vaarallisia, sillä ne aiheuttavat esimerkiksi voimakasta psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta ja aiheuttavat monia ei-toivottuja ja terveydelle haitallisia vaikutuksia. Henkilöä, jonka elämän pääsisällöksi huumeet ja niiden hankkiminen on tullut, kutsutaan narkomaaniksi.
Huumeet voivat olla kasveista valmistettuja, kuten esimerkiksi kannabis, kokaiini ja heroiini. Huumeita tuotetaan myös laboratorioissa keinotekoisesti (synteettiset huumeet). Tällaisia huumeita ovat muun muassa ekstaasi ja amfetamiini. Huumeilla voi olla hyvin voimakkaita vaikutuksia. Ne vaikuttavat keskushermostoon ja voivat aiheuttaa esimerkiksi joko keskushermostoa kiihdyttäviä tai lamaannuttavia vaikutuksia ja erilaisia hallusinaatioita ja aistiharhoja (hallusinogeenit).
Joskus nuoret hakevat huumaavia vaikutuksia kokeilemalla niin sanottua imppaamista, jolla tarkoitetaan esimerkiksi maalien, liimojen ja bensiinien kaasujen hengittämistä päihtymistarkoituksessa.
Huumausaineita voidaan ottaa elimistöön useilla tavoilla:
- polttamalla
- suonensisäisesti
- juomalla tai sekoittamalla juomaan
- limakalvojen välityksellä, esimerkiksi vetämällä nenään
- imppaamalla eli haistelemalla esimerkiksi liimaa
Huumeet ovat terveysriski
Huumeet ja niiden käyttö ovat aina terveysriski. Kaikki huumeet ovat terveydelle vaarallisia. Huumeisiin liittyy aina yliannostuksen riski. Esimerkiksi lamaannuttava huume voi saada aluksi aikaan hyvänolon tunnetta, mutta vaarana on aina, että huumeen keskushermostoa lamaava vaikutus käy liian voimakkaaksi esimerkiksi hengityskeskukselle, jolloin vaarana on hengityksen pysähtyminen ja kuolema.
Keskushermostoa kiihdyttävä huumausaine voi taas saada olon energiseksi ja ylivertaisen voimakkaaksi. Jotkut muuttuvat tällaisten aineiden vaikutuksen alaisena hyvin arvaamattomiksi ja jopa välivaltaisiksi. Keskushermostoa kiihdyttävät huumeet nostavat sydämen lyöntitiheyttä ja korottavat verenpainetta, jolloin riski aivoverenvuotoon ja sydäninfarktiin kasvaa.
Hallusinogeenisten huumeiden vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Toisille ne voivat aiheuttaa voimakkaitakin aistiharhoja, jolloin ihmisen todellisuus vääristyy ja hän saattaa aistia epätodellisia asioita. Hallusinogeenejä käyttävien mielialat vaihtelevat nopeasti laidasta laitaan, he saattavat joutua erilaisiin pelko- ja ahdistustiloihin, jolloin he voivat olla vaaraksi itselleen ja ympäristölleen.
Yleisiä huumeiden haittavaikutuksia ovat muun muassa erilaiset psyykkiset ja sosiaaliset vaikutukset, kuten ahdistustilat, pelot, masennus, yksinäisyys, syrjäytyminen muusta yhteiskunnasta ja rikollisuus.
Yleisin huume on kannabis
Suomessa yleisimmin käytetty huume on kannabis. Se voi sekä lamaannuttaa että kiihdyttää keskushermoston toimintaa ja aiheuttaa aistiharhoja. Kannabiksen käytöllä on tutkimusten mukaan fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia haittavaikutuksia. Kannabiksen savussa on tupakkaan verrattuna huomattavasti enemmän tervaa, mikä lisää hengitysteiden sairauksien ja syöpäriskin uhkaa. Kannabiksen on todettu aiheuttavan myös masennusta, ahdistusta ja väkivaltaista käytöstä ja käyttäjän psyykkisten ongelmien (esim. ahdistus, paniikkitilat, mielenterveyshäiriön puhkeaminen) riski kasvaa. Nuorilla kannabiksen käyttö häiritsee psyykkistä kehitystä. Sen käyttö heikentää koordinaatio- ja reagointikykyä, ja siksi sen käyttö lisää onnettomuusriksiä varsinkin liikenteessä. Kannabiksen käyttäjien kiinnostus sosiaaliseen elämään ja esimerkiksi opiskeluun, seksuaaliseen kanssakäymiseen, omaan henkilökohtaiseen hygieniaan jne. saattaa heikentyä.Tajuntaa muuntavat ja keskushermostoa kiihdyttävät aineet
Ehkä tunnetuin ja voimakkain tajuntaa kiihdyttävä ja aistiharjoja aiheuttava huume on LSD. Sitä kaupataan tabletteina tai pieniin paperilappuihin imeytettynä. LSD aiheuttaa epätodellisia mielikuvia ja aistiharjoja, jotka voivat uusiutua aineen käytöstä pitkänkin ajan jälkeen. LSD:n aiheuttamat oudot mielikuvavaikutukset voivat aiheuttaa paniikkia, ahdistuneisuutta ja mielenterveyden menettämisen vaaran, jolloin itsemurhariski kasvaa. Harha-aistimukset (äänet, näyt, tuntoaisti) saavat ihmisen toimimaan arvaamattomasti ja olemaan vaarassa sekä itselleen että toisille.Erilaiset amfetamiinipohjaiset huumeet ovat kemiallisesti valmistettuja keskushermoston toimintaa kiihdyttäviä aineita, joita myydään jauheena, tabletteina, kapseleina ja liuoksina. Amfetamiini aiheuttaa nopeasti riippuvuutta. Amfetamiinin on todettu aiheuttavan ahdistus-, pelko- ja paniikkitiloja, ja sen aiheuttamat vieroitusoireet voivat olla hyvin voimakkaita ja kohtalokkaita.
Muita yleisiä keskushermostoa kiihdyttäviä yleisimpiä huumeita ovat muun muassa amfetamiinipohjainen ekstaasi, kokaiini ja khat.
Keskushermostoa kiihottava vaikutus näkyy mm.
- lihasmotoriikan häiriöt
- sydämen lyöntitiheys kasvaa
- verenpaine nousee
- ruumiinlämpö nousee
- hengitys nopeutuu
- pupillit laajenevat
- unentarve vähenee
- ruokahalu katoaa
Keskushermostoa lamaannuttavat aineet
Morfiini ja heroiini ovat opiaateiksi kutsuttuja huumeita, joita valmistetaan ooppiumunikko nimisestä kasvista. Opiaatit aiheuttavat riippuvuutta nopeammin kuin mitkään muut huumausaineet. Myös yliannostuksen riski on niissä hyvin suuri.Opiaatit aiheuttavat hyvänolontunnetta ja ne poistavat jännitystä ja ahdistuneisuutta. Opiaatit aiheuttavat yleensä tilan, jossa niiden käyttäjä vaipuu ikään kuin omaan sisäiseen maailmaansa ja vaikuttaa raukealta ja väsyneeltä. Toisaalta opiaatit aiheuttavat hyvin nopeasti voimakkaita vieroitusoireita, jolloin käyttäjä on todella hermostunut ja levoton. Opiaattiriippuvuutta on hoidettu Suomessa Subutex-nimisellä lääkkeellä, joka myös on riippuvuutta aiheuttava lääke ja siirtynyt huumeiden katukauppaan.
Keskushermostoa lamauttavien huumausaineiden vaikutuksia:
- Lihasmotoriikan häiriöt
- Ruumiinlämpötila vaihtelee
- verenpaineen lasku
- sydämen lyöntitiheys hidastuu
- hengitys hidastuu
- pupillit pienenevät
- unentarve saattaa lisääntyä
Huumeet ovat vaarallisia
Suomen laissa huumeidenkäyttö ja hallussapito on määritelty rikoksiksi. Huumausainerikokseen syyllistyy, jos:
- valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta tai viljelee oopiumunikkoa, kokapensasta tai hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena
- tuo tai yrittää tuoda maahan huumausaineita
- vie tai yrittää viedä maasta tai kuljettaa tai kuljetuttaa huumausaineita
- myy, välittää, luovuttaa toiselle tai muuten levittää tai yrittää levittää huumausainetta
- pitää hallussaan tai yrittää hankkia huumausainetta tai käyttää sitä
- laittomiksi luokitellut huumausaineet ovat kaikki vaarallisia aineita, jotka päihdyttävät ja aiheuttavat voimakasta fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta
- kaikki huumeet ovat vaarallisia terveydelle
- huumeet vaikuttavat yksilöllisesti ja niiden vaikutus voi olla hyvin arvaamaton ja ennustamaton
- huumeet aiheuttavat fyysisten haittavaikutusten lisäksi monia psyykkisiä haittavaikutuksia, kuten pelkotiloja, ahdistusta, masentuneisuutta ja pahimmillaan jopa itsemurhiin johtavia aistiharhoja
- huumemaailmassa vallitsevat julmat käytännöt: pelottelu, uhkailu ja väkivalta ovat huumemaailmassa arkipäivää
- huumausainerikoksesta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen.
Kuinka kieltäydyt huumeista

- Vaikka muut painostaisivatkin sinua, muista, että olet itsenäinen ja teet itse omat päätöksesi. Vahva ihminen ei tee niin kuin kaikki muut, vaan niin kuin omasta itsestä tuntuu parhaimmalta.
- Kaikkea ei tarvitse eikä pidäkään kokeilla. On asioita, joita viisas jättää tekemättä.
- Ota selvää huumeiden vaarallisista vaikutuksista ennen kuin teet päätöstä.
- Huumeet vaikuttavat ihmisiin hyvin eri tavoin ja yksilöllisesti. Vaikka sinulle huumeita tarjoaisi ja suosittelisi tuttu ihminen, et voi olla varma, että huume vaikuttaa sinuun samoin kuin häneen.
- Muista, että kaikki huumeet ovat vaarallisia ja haitallisia terveydelle vaikka joku muuta väittäisi.
Huumeiden käyttö muuttaa ihmistäKokeilusta helposti ongelmakäyttöön![]() Satunnaiskäytössä huumeita käytetään yleensä vapaa-ajalla, viikonloppuna ja juhlissa. Huumeita kokeilevat satunnaiskäyttäjät uskovat, että he pystyvät pitämään huumeidenkäyttönsä kurissa. Annokset kuitenkin alkavat pikku hiljaa huomaamatta kasvaa ja käyttökerrat tihentyä. Riski tulla riippuvaiseksi kasvaa koko ajan. On myös hyvä muistaa, että yliannostuksen ja esimerkiksi mielenterveysongelmien vaara on jo kertakokeilussa. Kukaan ei varmasti tietoisesti halua huumeiden ongelmakäyttäjäksi tai narkomaaniksi. Ongelmakäyttäjäksi ajaudutaan huomaamatta ja vähitellen. Riippuvuus huumeista tarkoittaa sitä, että käyttäjän elämän pääsisällön muodostavat huumeet, hän on niistä riippuvainen ja miettii jatkuvasti, mistä hän saa huumeita lisää. Narkomaanin elämä on hankalaa, sillä hän joutuu jatkuvasti miettimään, miten rahoittaa kalliiden huumeiden käyttö. Siksi huumeisiin liittyy hyvin usein rikollisuutta ja väkivaltaa. Huumausainekokeiluun liittyy monia muitakin ongelmia. Huumausaineen vaikutukset ovat aina yksilöllisiä ja on vaikea tietää, millä määrällä aloittaa. Huumausaineiden puhtaus laimenee usein välikädeltä toiselle siirryttäessä, kun diilerit vetävät välistä oman osuutensa ja lisäävät jotain toista ainetta tilalle. Katukaupasta tai netistä ostetusta tarvarasta ei voi koskaan tietää, mitä se oikeasti sisältää ja miten se vaikuttaa. Monilla muuntohuumeilla ”turvallinen” käyttöannos on hyvin pieni, parin milligramman luokkaa. Uusien muuntohuumeiden tullessa katukauppaa saamme valitettavan usein lukea lehdestä ensimmäisten käyttäjien menehtymisistä, kun tietoa elimistön sietämistä määristä ja uuden erän puhtaudesta ei ole. Miten tunnistaa huumeidenkäyttäjä?Huumeidenkäyttäjän käytös muuttuu usein hyvin merkittävästi. Hän saattaa vaikuttaa poikkeuksellisen sekavalta, levottomalta ja uneliaalta. Huumeiden käyttäjä voi vieroitusoireista johtuen vaikuttaa myös ärtyneeltä ja aggressiiviselta. Heikentynyt koulumenestys ja jatkuvat luvattomat poissaolot liittyvät usein huumeidenkäyttöön. Ulkoisissa piirteissä tapahtuu myös muutoksia. Ruokahalu voi heikentyä ja paino laskea. Usein henkilökohtainen hygienia heikkenee eikä huumekoukussa oleva henkilö jaksa kiinnittää enää huomiotaan ulkonäköönsä. Pistojäljet käsivarsissa ovat näkyvä merkki suonensisäisten huumeiden käytöstä. Huumeidenkäyttäjän kaveripiiri vaihtuu hyvin usein huumeidenkäytön aloittamisen jälkeen. Rahantarve lisääntyy, mikä voi ilmetä esimerkiksi kavereilta lainan pyytämisenä. Huumeita käyttävä henkilö voi yrittää peitellä aineiden käytön aiheuttamaa hajua liiallisella hajusteiden käytöllä ja selvä merkki tietysti on, jos häneltä löytyy huumeiden käyttöön liittyviä välineitä, kuten esimerkiksi ruiskuja. Huumeet ovat terveydelle haitallisia aineita, jotka sairastuttavat käyttäjänsä. Huumeilla on kuitenkin myös sosiaalisia haittavaikutuksia, joilla on merkitystä myös huumeidenkäyttäjän lähipiirille. Huumeidenkäyttäjä muuttuu usein kuin aivan toiseksi ihmiseksi, mikä voi olla perheenjäsenille ja muille läheisille ihmisille hyvin tuskallinen ja kipeä kokemus. Ihmissuhteet saattavat rikkoutua, huumeidenkäyttö saattaa aiheuttaa myös työ- ja opiskelupaikan menetyksen. Uhkana on myös syrjäytyminen, väkivalta, rikollisuus ja vankilaan joutuminen. Kuinka pääsee eroon huumeista?Huumeidenkäytön lopettaminen ei ole enää helppoa, jos käyttö on jatkunut pidemmän ajan. On paljolti käyttäjän omasta halusta kiinni, onnistuuko lopettaminen. Joskus myös pakkohoito voi olla tarpeen, esimerkiksi silloin, kun kyseessä on alaikäinen huumeidenkäyttäjä. Huumevieroitukseen on hoitoa tarjolla ensisijaisesti oman kunnan terveyskeskuksessa, päihdehuollossa ja laitoksissa, jotka ovat erikoistuneet huumeiden vieroitushoitoihin. A-klinikat, nuorisoasemat ja vieroitushoitoyksiköt antavat apua, ja suurimmissa kaupungeissa apua on tarjolla vuorokauden ympäri. Yhteiskunnan apuverkoston lisäksi hyviä tukimuotoja huumeidenkäytön lopettamiseen ovat vertaisryhmät ja läheisten ihmisten tarjoama apu ja tuki. |
Viimeinen aihe: Liikenneturvallisuus
Liittymiskoodi on: HPHA
Ohjeet opinaikaan:
1. Mene osoitteeseen: opinaika.fi (sähköinen oppimisympäristö) --> kirjaudu sisään mPassilla (EI SUORAAN)--> kirjaudu siinä wilmatunnuksilla --> etsi koulusi: Heinävaaran koulu
2. liity ryhmään: HPHA (löytyy vasemmasta ylälaidasta)
--> Liikenneturvallisuus - osion materiaalit ja tehtävät löytyvät sieltä.
3. Lue ja katso materiaalit + tee HARJOITUSTEHTÄVÄT. Kaikki toimintasi sivustoilla rekisteröityy opelle!
- Jos ongelmia, laita viestiä tai soita opelle p. 050-4369193.
9 A --> To 7.5. Liikuntahaasteen raportointia
Mukavaa viikkoa!
AIEMMIN ANNETTU LIIKUNTAHAASTE-TEHTÄVÄ OLI TÄMÄ:
Tänään on vuorossa HARJOITTELUN OSA-ALUEET (kestävyys, lihaskunto, liikkuvuus/ulottuvuus ja taitotekijät)... tähän liittyen:
1. Suunnittele itsellesi 4 viikon kestävä liikuntahaaste -sellainen haaste, mikä on mahdollista toteutua noin lyhyessä ajassa!
Esimerkkejä haasteista: Punnerrushaaste, slaavikyykyt 30 toistoa, 5 km juoksu (tai enemmänkin putkeen), hulavanteen pyöritys 30 min., spagaati joko maahan asti tai muutaman sentin lähemmäksi lattiaa kuin aiemmin, pääseisonta ilman tuke, siltakaato, jonkun tanssisarjan oppiminen ilman ohjeita yms. tai sitten se "kenkähaaste", joka on koulun pedanet-sivuillakin. Tässä vain muutama esimerkki, mutta itsellesi voit keksiä juuri sen haasteen, mitä olet aina halunnut kokeilla tai mikä motivoi sinua itseäsi!
Nettikin on täynnä liikuntahaaste ideoita treeniohjelmineen, niitäkin kannattaa käyttää, jos ei pääse asiassa eteenpäin!
2. Kun olet keksinyt sen, käy palauttamassa se oheiseen "ysien oma liikuntahaaste"-palautuskansioon, ja kerro mikä haaste on.
ELI TÄNÄÄN PALAUTA: Haaste (mihin tavoittelet) ja treenisuunnitelma, miten viikottain treenaat haastetta kohti. KATSO SEURAAVA KOHTA!
--> Miten usein haastetta treenaat, jotta se olisi mahdollista toteutua (haasteen tulisi olla sellainen, ettet vielä pysty sitä tekemään!). Yleensä treenaaminen vaatii useamman kerran viikossa (esim. 3-5 x viikko) = TREENISUUNNITELMA. Sen voi tehdä vaikka terveystiedon vihkoon - ja ottaa kuvan palautuskansioon.
4. Kun aloitat ensimmäisen kokeilun, toivoisin että kuvaisit sen ja laittaisit omaan palautuskansio-laatikkoon. Sitä ei muut näe kuin ope! Mutta jos pinkkiä haluat tästä osiosta, tulisi dokumentointi olla säännöllistä ja mahdollisimman selkeää.
5. Raportoi edistymisesi viikottain samaiseen palautuskansioon.
Eli haasteen harjoittelu tulee suorittaa yleensä omana aikana, muutaman terveystiedon tunnin annan haasteen harjoitteluun.
Linkki 9 lk:n terveystiedon kokeeseen...
Koelinkki tulee tähän, kun kokeen alkamisajankohta lähestyy..
9A ja 9 B - Liikuntaosion palautuskansio
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
9 lk Liikunnan terveysvaikutukset
Etätehtävä ysit --> Aihe: LIIKUNTA
Linkki materiaaleihin..
Liikunnan terveysvaikutukset
9A to 2.4. Opinaika.fi --> tehtävät "Liikunta, terveysliikunta & kuntoliikunta"-osiossa
Aihiokoodit:
A56310 Liikunnan hyödyt
A56311 Terv.liikunta ja kilpaurheilu
A56486 Mainonta ja terveys
A56485 Media..
...JA OTTAKAA KUVA NÄISTÄ OHJEISTA, MUUTEN EI ONNISTU KIRJAUTUMINEN - ÄLKÄÄ OIKAISKO MISSÄÄN KOHDASSA!!!
Ohjeet opinaikaan:
1. Mene osoitteeseen: opinaika.fi (sähköinen oppimisympäristö) --> kirjaudu sisään mPassilla (EI SUORAAN)--> kirjaudu siinä wilmatunnuksilla --> etsi koulusi: Heinävaaran koulu
2. liity ryhmään: Ysit (löytyy vasemmasta ylälaidasta)
--> Liikuntaosion tehtävät avautuvat, kun laitat liittymiskoodin: YZ59 (oikealla ylhäällä)
--> Jos ei avaudu seuraavat maateriaalit: Liikunnan hyödyt (A56310), Terveysliikunta ja kilpaurheilu (A56311) ja Harjoitukset (A57153), niin laita oikeaan yläkulmaan suluissa oleva aihiokoodi, niin pääset materiaaleihin.
3. Lue ja katso materiaalit + tee HARJOITUSTEHTÄVÄT. Kaikki toimintasi sivustoilla rekisteröityy opelle!
- Jos ongelmia, laita viestiä tai soita opelle p. 050-4369193.
TÄNÄÄN PITÄISI KAIKKIEN PÄÄSTÄ SIVUSTOLLE TEKEMÄÄN TEHTÄVIÄ!
Tarkista vielä lopuksi, olitko palauttanut edellisen tunnin tehtävä palautuskansioon!Sieltä puuttuu vielä monta... Nämä kaikki vaikuttavat arviointiin!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
9 A to 26.3.
9 B ma 30.3.
1. tehtävä:
Liikuntamateriaali
Tutustu ylläolevaan materiaaliin. Toimi ohjeen mukaan.
Torstai 26.3. / 9 A
A. Käy sivustolla, ja katso: Liikunnan suositukset ja vaikutukset. Katso kaikki kohdat Tuki-ja liikuntaelimistön...kohdasta - Säännöllinen staattinen venyttely...asti --> tee lyhyet muistiinpanot ja palauta oheiseen (yläpuolella olevaan) palautuskansioon.
B. Tee testi osiosta:Liikkumisen suositukset - Liikutko riittävästi - testi verkkosovelluksella.
2. liittymiskooditehtävä
Siis tänään ei tarvitse muuta kuin käydä liittymässa tuleviin tehtäviin eli EI TARVITSE TEHDÄ MUUTA KUIN LIITTYÄ!!. Toimi seuraavasti:
* Mene osoitteeseen: opinaika.fi (sähköinen oppimisympäristö) --> kirjaudu sisään mPassilla --> kirjaudu siinä wilmatunnuksilla --> etsi koulusi: Heinävaaran koulu ---> ja liity ryhmään LIITTYMISKOODILLA: YZ59
--> Tässä vaiheessa pitäisi näkyä jotain liikunta-aihioista. Tuohon palataan myöhemmin!
--> voit poistua oppimisympäristöstä
Jos ongelmia soita tai laita viestiä/kuvaa watsupilla, niin autan! p. 050-4369193
Intoa opiskeluun toivottelee Sirpa.
9A: Torstai 2.4. Liikunta-aihe jatkuu...
9B: Maanantai 6.4.
Ysien terveystiedon parisuhde-tehtävien palautuskansio
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
9A Kansantaudit/ryhmäpalautus
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
9B Kansantaudit/ryhmäpalautus
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
9B Kansantaudit - palautuskansio
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.