Mitä ja millaisia vaikutuksia palmuöljyn käytöllä on?
Selvitimme viidesluokkalaisen ennakkokäsityksiä aiheesta. Tämän perusteella heidän näkemyksensä välipalojen terveellisyydestä oli vielä melko mustavalkoisen kahtiajakoinen. Terveelliseksi määriteltiin esimerkiksi hedelmät ja epäterveellisyyttä kuvailtiin suurella sokeripitoisuudella. Palmuöljystä kysyttäessä oli se sanana tuttu, josta oltiin kuultu puhuttavan ja oletettiin, ettei sen käyttöä kuitenkin pidetä suositeltavana. Tämän pohjalta on tarkoitus tarkentaa käsitystä ja oppilaiden mallia välipalojen sisältämistä aineista keskittyen erityisesti palmuöljyyn ja sen erilasiin vaikutuksiin. Tutkia erilaisia välipalojen sisältämiä aineita sekä luokitella niiden eroja ja yhtäläisyyksiä sekä pohtia mahdollisia syy-ja seuraussuhteita.
Oppitunnin rakenne:
Tarkoituksena on aluksi keskustella yhteisesti millaisia välipaloja oppilaat yleisesti syövät, ja tietävätkö he millaisia aineita ne sisältävät. Kysytään, tietävätkö oppilaat mikä on terveellistä ja mikä taas terveydelle haitallista. Voidaan muodostaa ennakkokäsityksiä aiheesta
Keskustelun jälkeen oppilailla on mahdollisuus tutustua pareittain tai ryhmittäin opettajan antamiin erilaisten välipalojen tuotepakkauksiin, niiden tuoteselosteisiin ja tutkia mitä kaikkea välipalat sisältävätkään. Tämän lisäksi oppilaat etsivät, mitä yhtäläisyyksiä he löytävät eri välipalojen välillä. Oppilaat saavat kertoa omista havainnoistaan ja niistä keskustellaan yhteisesti. Tämän jälkeen oppilaat kirjaavat ylös eri ainesosat ja luokittelevat niitä yhtäläisyyksien ja eroavaisuuksien perusteella. Oppilaat valitsevat viisi ainesosaa, joita haluavat tarkastella ja kirjata ylös (+palmuöljy)
Tämän jälkeen havaintoja pohditaan yhdessä ja välipalojen sisältämiä ainesosia verrataan oppilaiden hypoteeseihin niiden terveellisyydestä. Opettaja ottaa erityisesti tarkastelun kohteeksi palmuöljyn, jota löytyy lähes kaikista välipaloista. Oppilailta kysytään tietävätkö he mikä on palmuöljy ja millaisia vaikutuksia sen käytöllä voisi olla. Oppilaat katsovat tekemiään taulukoita ja pohtivat keräämänsä aineiston perusteella, mitkä kaikki välipalat sisältävät palmuöljyä, onko niillä joitakin yhtäläisyyksiä?
Oppilaiden on tarkoitus lähteä tutkimaan mitä palmuöljy on ja missä sitä käytetään sekä millaisia seurauksia sen käytöstä ilmenee. Tiedonhakua tehdään opettajan jakaman materiaalin perusteella, kuten aihetta koskevan uutisoinnin pohjalta. Samalla on mahdollisuus harjoitella tiedonhakua ja lähdekriittisyyttä hakemalla tietoa myös netistä. Aiheesta löydettyä tietoa kirjataan ylös käsin tai mahdollisuuksien mukaan koneelle.
Kun oppilaat ovat saaneet hakea tietoa palmuöljyn vaikutuksista, voivat he pohtia uudelleen välipalojensa terveellisyyttä ja sen vaikutuksia kokonaisuudessaan oman terveyden kannalta, mutta myös luonnon ja ympäröivän maailman kannalta. Haettua tietoa verrataan omiin hypoteeseihin ja pohditaan taulukkoon kirjattujen välipalojen kohdalla haettuun tietoon perustuen, mistä näiden epäterveellisyys voisi johtua. Kerätyn tiedon pohjalta taulukoidaan myös palmuöljyn ominaisuuksia ja pohditaan niiden vaikutusta sen terveellisyyteen. Jos ylös on esimerkiksi kirjattu palmuöljyn olevan kova rasva, pohditaan ja tutkitaan kerätyn aineiston perusteella, kuinka se selittää palmuöljyn vaikutuksia.
Pohdinnat kootaan yhteen opettajan johdolla, ja oppilaat saavat kertoa omista havainnoistaan. Opettaja johdattelee keskustelua kohti palmuöljyn käytön laajempia vaikutuksia kestävän kehityksen näkökulmasta kysymällä esimerkiksi millaisia vaikutuksia palmuöljyn käytöllä on nyt ja tulevaisuudessa. Pitäisikö palmuöljyn käytöstä huolestua ja millaisia vaikutuksia sillä on, että me itse valitsemme palmuöljyä sisältävän tuotteen. Tarkoituksena on saada oppilaat huomaamaan, että valitsemallamme ravinnolla ja sen sisältämillä ainesosilla on laajempia vaikutuksia eivätkä vaikutukset liity vain yksilöön itseensä.
Teoria perusteluna:
Palmuöljyn viljelyä Indonesiassa on protestoitu runsaasti. Öljypalmun viljely on tuhonnut poimintahakattua sademetsää ja uhkaa sitä edelleen. Uusien viljelmien perustaminen on lisännyt myös hiilidioksidipäästöjä. Kuitenkin koska palmuöljyä käytetään runsaasti elintarviketeollisuudessa, on sillä ympäristöllisten tekijöiden lisäksi myös kansanterveydellisiä vaikutuksia, kuten suurentunut riski sydän- ja verisuonisairauksille. Näiden niin terveydellisten kuin ympäristöllisten tekijöiden vuoksi olisi tärkeää panostaa terveellisempien ravintorasvojen viljelyyn (esim. avokado ja oliivipuut) (Isomäki 2011.) -> tässä esimerkki laajoista vaikutuksista jonka vuoksi ajattelemme palmuöljyn tarkastelemisen kiinnittyvän moniin ympäristöopin tavoitteisiin, mutta muutenkin tärkeäksi asiaksi ymmärtää sen vaikutus niin yksilölle kuin ympäröivälle maailmalle.
Asiantuntijan lausunto asiaan (lääkäri 17.11.2018) oli puolestaan, että palmuöljy on kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa, jota käytetään moniin elintarvikkeisiin mm. keksit, leivonnaiset. Tosin niiden runsasta käyttöä ei suositella muutenkaan. Palmuöljy lisää siis LDL-kolesterolin määrää, kuten muutkin kovat rasvat, jonka vuoksi käyttöä tulisi välttää. Korkeissa lämpötiloissa kuumennettaessa palmuöljystä voi kuitenkin muodostua haitallisia aineita, jonka vuoksi Euroopan komissio on asettanut enimmäismäärän niiden käytölle elintarvikkeissa. -> Tarkoituksena on havainnollistaa oppilaille terveellisyyttä, jota tarkastellaan palmuöljyn kautta. Tarkoitus ei ole kuitenkaan antaa kuvaa, etteikö koskaan voisi syödä mitään palmuöljyä sisältävää, sillä ylipäätään monet aineet ovat suuressa määrin terveydelle haitallisia. Tämä on vain yksi näkökulma tarkastella terveellisyyttä ja niissä käytettyjen aineiden vaikutuksia.
Sisältönä on opiskella mitä palmuöljy on, missä sitä käytetään ja millaisia vaikutuksia sillä on. Tavoitteena taas on laajemmin ymmärtää välipalojen terveellisyyttä ja aineiden haitallisuutta terveydelle, mutta ensisijaisesti omaksua laajemmin elintarvikkeissa käytettyjen aineiden laajempi vaikutus itseen ja ympäristöön -> herättää ajattelua ”kaikki vaikuttaa kaikkeen” muun muassa kestävän kehityksen näkökulmasta. Aihe liitetään lasten omaan kokemusmaailmaan välipalojen kautta, josta jokaiselle voisi ajatella olevan jonkinlainen näkemys. Tästä edetään käsitteellisemmälle tasolle ja edetään tutkimaan uutisoinnin kohteena olevan palmuöljyn roolia osana välipalojen tuoteselosteita sekä sen käytön vaikutuksia.
Perustelut:
Ympäristöoppiin kuuluu sekä ihmistieteellisiä että luonnontieteellisiä näkökulmia (OPS 2014). Tässä oppimistehtävässä hyödynnämme näitä molempia pohtiessamme ravinnon/ravintoaineiden (palmuöljyn) vaikutuksia yksilöön ja hänen terveydelleen, mutta samalla palmuöljyn vaikutuksia luontoon ja ympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Mukaan tulevat siis myös luonto, kestävä kehitys ja aineiden ominaisuudet. Tärkeää on ymmärtää näiden asioiden yhteys ja läheisyys myös arkielämään (OPS 2014)., minkä vuoksi lähestymme asiaa oppilaille itselleen tutuista asioista, kuten heidän välipaloihin liittyvistä valinnoista. Tutkiva oppiminen myös itsessään opettaa tiedonhankinta taitoja ja lähteiden kriittistä arviointia.
Samalla keskustelevuus ryhmän kesken ja ryhmätyöskentely osana tutkivaa oppimista kehittää myös oppilaiden vuorovaikutus- keskustelu- ja kuuntelutaitoja.