2 Strategia, kehittämissuunnitelma, opetussuunnitelma

Strategian, kehittämissuunnitelman ja opetussuunnitelman toteuttaminen

Koulu ottaa toiminnan suunnittelussaan huomioon Kuopion kaupungin strategian ja koulutuspoliittisen ohjelman. Lukuvuonna 2023 - 2024 kehittämisen kohteena on oppimisen tuen kehittäminen. Toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan.

Koulut voivat halutessaan tehdä CAF-arvioinnin oman toiminnan kehittämiseksi. Arviontikohteen voi päättää itse.
  • 2014 - 2015: 6 Osallisuus (vanha lukuvuosisuunnitelma)
    • osallisuus opetussuunnitelmatyössä
  • 2015 - 2016: 4 Resurssit
    • tieto- ja viestintätekniikka
  • 2016 - 2017: 6 Kasvatus ja oppiminen
    • yhteistoiminta
  • 2017 - 2018: 1 Johtaminen
  • 2018 - 2019: 7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki
  • 2019 - 2020: 2 Strategia, kehittämissuunnitelma, ops
  • 2020 - 2021: 3 Henkilöstö
  • 2021 - 2022: 5 Asiakkuudet ja kumppanuudet
  • 2022 - 2023: 4 Resurssit ja 6 Kasvatus ja oppiminen
    • tieto- ja viestintätekniikan pedagoginen käyttö


Lisätietoja:
opetusjohtaja Silja Silvennoinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018 
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Kuopion kaupungin koulutoimessa Alavan koululla on muista perusopetuksen kouluista poikkeavia tehtäviä. Alavan koulun velvollisuus on huolehtia oppilaiden perusopetuksen etenemisestä oppilaan saadessa erikoissairaanhoitoa osastolla tai oppilaan ollessa kiinteässä avohoidossa erikoissairaanhoidossa. Lukuvuoden 2023-2024 strategisena painopisteenä on oppimisen tuen kehittäminen.
Tämä tavoite toteutuu parhaiten sairaalaopetuksen tarjoaman sairaalapedagogisen osaamisen levittämisenä Kuopion kaupungin perusopetukseen ja Kys yhteistoiminta-alueen kouluille.
Koulumme alaisuudessa toimivat konsultoivat erityisopettajat sekä kaksi jalkautuvaa koulunkäynninohjaajaa, jotka ovat kaupungin perusopetuksen koulujen tukena. Alavan koulun konsultoiva erityisopetus on vakiintunut moniammatilliseksi toimintatavaksi ja toimintaa kehitetään jatkuvasti. Alavan koululla työskentelee neljä konsultoivaa opettajaa:
Krista Tarkiainen, vastuualueenaan lähinnä kielelliset erityisvaikeudet sekä pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaiden ohjaaminen.
Sanni Kiiskinen, vastuualueenaan käyttäytymisen ja tunne-elämän hasteet. Lisäksi Sanni Kiiskinen toimii kotiopetuksen tutkivana opettajana.
Henna Sairanen ja Marja Rissanen työskentelevät Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella konsultoivina sairaalopetuksen opettajina, erillisen OKM hankerahan turvin lukuvuoden 2023 loppuun.

Konsultointia tarjotaan esi - ja perusopetuksen oppilaille. Konsultaation tarkoituksena on tukea yksittäisen oppilaan, luokan tai koko kouluyhteisön koulunkäyntiä ja oppimista sekä vahvistaa alueen peruskoulujen osaamista. Lisäksi konsultoiva erityisopetus tarjoaa peruskouluille eri aihepiireihin kohdennettuja tietoiskuja, ohjausta ja koulutusta.

Alavan koululla työskentelee lisäksi kaksi jalkautuvaa koulunkäynnin ohjaajaa, joiden työpanosta suunnataan yleisopetuksen kouluille kriisiytyviin tilanteisiin, Alavan kouluun jaksolle odottavien oppilaiden tueksi ja Alavan koulusta omaan kouluunsa siirtyvien opilaiden siirtovaiheen tueksi.

Koulun omana kehittämiskohteena lukuvuonna 2023-2024 on oppilaiden ja osallisuuden ja hyvinvoinnin tukeminen pedagogisin keinoin.

Koulun ominaispiirteen vuoksi keskeistä on oppilaan ohjaamisen kehittäminen läpäisyperiaatteena kaikissa oppiaineissa Alavan jaksojen aikana. Oppilaan ohjaaminen sisältää oppijuuden käsitteen ja oppimisen omistajuuden vahvistamisen käsitteen.

Oppilaan ohjaamiseen liittyy kiinteästi myös oppilaan arviointi. Oppilaan arviointi tehdään Alavan koulussa aina oman koulun kanssa yhteistyössä. Oman haasteensa tuo se, että Alavan koulun oppilaat tulevat useista eri kunnista ja kouluista. Alavan koulussa pyritään noudattamaan oppilaan oman koulun opetussuunnitelmaa.

Tvt-taidot ovat oleellinen osa uuden OPS:n oppisisällöissä ja opetuksen menetelmällisessä toteutuksessa. Alavan koulussa lisätään sähköisten materiaalien käyttövalmiutta hyödyntäen digitiiminen osaamista. Pidemmälle sähköisten oppimisympäristöjen käytössä kouluttautuneet toimivat jatkossa lähitukena työyhteisössään.

Caf arviointia ei toteuteta kuluvana lukuvuotena.

Puijo: Suunnitelma toteutunut. Konsultointia ja omien koulujen ohjausta tehdään paljon eri muodoissa.