Demokratia ja koulu

Tekijä: elisa strodel

Korvaava tehtävä 1.

 

Löfström, J., Virta, A., & Salo, U. M. (2017). Valppaaksi kansalaiseksi. https://blogs.helsinki.fi/historiallis-yhteiskunnallinen-kasvatus/files/2018/03/Valppaaksi-kansalaiseksi.pdf

 

 

Artikkelissa yhteiskuntaopin tärkeyttä korostetaan perusopetuksessa. Sen yksi keskeisimmistä tavoitteista on itsenäisen tiedonhankinnan ja kriittisen, moniperspektiivisen ajattelun valmiuksien vahvistaminen lapsissa ja nuorissa. Artikkelin mukaan tämä ei ollut haasteista suurin, vaan haasteena on ollut vaikuttaminen asenteisiin ja toimintaan. Suomessa lapsilla ja nuorilla on hyvät valmiudet ja tiedot yhteiskunnallisista asioista, mutta luottavat itseensä ja omaan osaamiseen on verrattain heikkoa.

 

Itse jäin pohtimaan, saako tällainen oppiaine tarpeeksi huomiota perusopetuksessa. Minkä verran arvoa opettajat laskevat tälle oppiaineelle?

Yhteiskuntaopin tärkeyttä tulisikin korostaa ja antaa lapsille ja nuorille eväät uskaltaa olla eri mieltä, ja kertoa mielipiteensä myös yhteiskunnallisissa asioissa. Luokasta löytyy aina muutama vahva persoona, joilla on voimakkaita mielipiteitä yhteiskunnallisista asioista, näitä taitoja täytyisikin vahvistaa ja tukea, se saattaisi innostaa ja rohkaista muitakin lapsia/nuoria osallistumaan.

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia vastauksen lisäämiseksi.