Lukuvuosisuunnitelma

Lukuvuosisuunnitelma 2022-2023: espanja, saksa, ranska


Espanjan, saksan ja ranskan opetus ja arviointi yläkoulussa (A-kieli)

A-kieltä (espanja, saksa ja ranska) opiskellaan yläkoulussa kaikilla vuosiluokilla 2-3 viikkotuntia. Yläkoulun kielten opetuksessa kielten tunneilla harjoittelemme monipuolisesti kielitaidon osa-alueita. Sanaston kartuttaminen on erityisen tärkeää ja lisäksi opettelemme uusia kielioppiasioita. Espanja, saksa ja ranska ovat kieliä, joita oppilas kuulee oppituntien ulkopuolella yleensä vain vähän. Tämän vuoksi tunneillamme on paljon kuuntelua, ääntämisen harjoittelua ja puhumista.

Kulttuuri on keskeinen osa espanjan, saksan ja ranskan opiskelua. Huomioimme opetuksessa kohdemaan juhlat, tavat, perinteet ja kulttuuriset erityispiirteet. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan järjestämään vierailuja koulun ulkopuolelle ja kutsumaan oppitunneille vieraita kohdekielten kulttuureista.

Oppiaineissamme arvioidaan kaikkia kielitaidon osa-alueita: puhuminen, kuullunymmärtäminen, kirjoittaminen ja lukeminen. Lisäksi haluamme painottaa myös kulttuurisen osaamisen ja vuorovaikutustaitojen tärkeyttä. Arvioinnissa käytetään monipuolisia menetelmiä, esimerkiksi itsearviointia, kaveriarviointia, suullista ja kirjallista palautetta. Sanatestit, kielioppikokeet, suulliset nauhoitukset ja kuullunymmärtämistestit ovat edelleen osa kielitaitojen arviointia. Oppilas on entistä enemmän mukana jatkuvassa arvioinnissa ja oppii yläkoulun aikana asettamaan itselleen tavoitteita. Formatiivista arviointia toteutetaan Wilma-merkintöjen ja Classroomin avulla.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet


Tämän vuoden teemat ovat syksyllä työelämätaidot ja yrittäjyys ja keväällä osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

7. lk

Seitsemännellä luokalla keskitytään peruskielitaidon vahvistamiseen ja kerrataan tarvittaessa alakoulussa opiskeltuja asioita. Tavoitteena on, että oppilas osaisi seitsemännen luokan jälkeen kertoa sekä kirjallisesti ja suullisesti perustietoja itsestään, perheestään ja mielenkiinnonkohteistaan. Hän selviytyy ohjatusti tavallisista asiointitilanteista, esimerkiksi kaupassa, asemalla, kahvilassa, jne.

Sanastoa laajennetaan ja sitä harjoitellaan monipuolisesti esim. pelien, nettisovellusten ja erilaisten suullisten ja kirjallisten harjoitusten avulla. Ranskassa ja saksassa harjoitellaan paljon myös ääntämistä, koska se on monelle oppilaalle vaikeaa.

Kieliopissa harjoitellaan erityisesti verbien käyttöä, ja tavoitteena on, että oppilas oppisi kertomaan asioista myös menneessä aikamuodossa.

8. lk

Kahdeksannella luokalla aihepiirejä laajennetaan ja sanavarastoa kartutetaan. Aiheina ovat esimerkiksi matkailu, ruoka ja vapaa-aika. Tavoitteena on, että oppilas osaisi kahdeksannen luokan jälkeen kuvailla myös henkilöitä, paikkoja ja tapahtumia ja kertoa omasta päivästään. Harjoiteltavia tilanteita ovat esimerkiksi matkalipun ostaminen, tienneuvominen ja ostosten tekeminen. Ääntämiseen kiinnitetään edelleenkin paljon huomiota.

Kahdeksannella luokalla tutustutaan erityyppisiin teksteihin kuten sähköposti- ja tekstiviestit, kartat, ruokalistat ja blogitekstit. Kirjoittamista harjoitellaan laatimalla sähköpostiviestejä ja lyhyitä tarinoita.

Kielioppiaiheita ovat esimerkiksi adjektiivit, perfekti, lähifutuuri ja pronominit. Verbejä harjoitellaan edelleenkin runsaasti.

9. lk

Yläkoulun yhdeksännellä luokalla rohkaisemme oppilaita käyttämään kaikkea oppimaansa ja ilmaisemaan rohkeasti itseään kohdekielellä. Käsittelemme jo vaativampia aihepiirejä, mm. viihde, asuminen, terveys ja ympäristö. Tutustuaan kohdemaiden kulttuureihin laajemmin ja harjoitellaan tiedonhakua eri lähteistä, myös kohdekielellä. Tavoitteena on, että oppilas pystyisi valitsemaan itselleen sopivia työskentelytapoja ja asettamaan tavoitteita työskentelylleen.

Kieliopissa harjoittelemme erilaisia menneitä aikamuotoja ja niiden eroja. Muita käsiteltäviä aiheita ovat pronominit ja lauseiden muodostaminen.





≡ Sisältö