Lastensuojelu

Yhteistyö

Lasten ja perheiden kanssa toimivien viranomaisten on tuettava vanhempia ja huoltajia heidän kasvatustehtävässään ja pyrittävä tarjoamaan perheen tarvitsemaa apua riittävän varhain. Viranomaisten on ohjattava lapsi ja perhe tarvittaessa lastensuojelun piiriin. 

Lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Lapsen vanhemman ja muun huoltajan tulee turvata lapselle tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi siten kuin lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetussa laissa (361/1983) säädetään. 

Lastensuojelulain 25 § määrittää kaikille opetus- ja nuorisotoimessa, opetuksen ja koulutuksen järjestäjän, aamu- ja iltapäivätoimintaa harjoittavan yksikön, sosiaali- ja terveydenhuollon, poliisi- ja pelastustoimen, seurakunnan tai uskonnollisen yhdyskunnan sekä hätäkeskustoimintaa harjoittavan yksikön henkilöille salassapitosäädösten estämättömän ilmoitusvelvollisuuden lastensuojelua koskevissa asioissa. 

Sijoitettu lapsi varhaiskasvatuksessa tai koulussa

Orimattilan varhaiskasvatuksessa tai kouluissa opiskelee sijoitettuja lapsia ja nuoria, jotka asuvat joko sijaishuollon yksiköissä tai sijoitusperheissä. 

Lapsen sijaishuollolla tarkoitetaan huostaanotetun, kiireellisesti sijoitetun tai lastensuojelulain 83 §:ssä tarkoitetun väliaikaisen määräyksen nojalla sijoitetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella. 

Sijoitettujen lasten elämään liittyy monia muutoksia, menetyksiä ja haavoittavia kokemuksia. Koulu ja varhaiskasvatus ovat sijaishuoltopaikan ohella keskeisiä korjaavia kokemuksia tarjoavia turvapaikkoja. Monilla sijoitetuilla lapsilla on haasteita oppimisessa ja koulunkäynnissään. Koulupolku jää monilla katkonaiseksi ja kesken, mikä on vakava riski työelämään kiinnittymiselle ja aikuisuuden hyvinvoinnille. Myönteistä on se, että tutkitusti varhaisella tuella lapset pystyvät saamaan potentiaalinsa käyttöön, heidän hyvinvointinsa ja oppimistuloksensa paranevat. 

Sijoitetun lapsen koulunkäynnin tukemisessa korostuu monialainen verkostotyö ja yhteistyö vastaavan sosiaalityöntekijän ja sijaishuoltoyksikön/-perheen kanssa. Kun kouluun tulee uusi sijoitettu oppilas, koulussa pidetään koulupalaveri oppilaan tukemiseksi ja tarvittavan yhteistyön varmistamiseksi. 

Oppilaan asioista vastaava sosiaalityöntekijä täyttää yhteistyössä huoltajan, sijaishuoltoyksikön/-perheen ja koulun kanssa lomakkeen, jossa sovitaan, kenen kanssa varhaiskasvatus tai koulu tekee yhteistyötä missäkin tilanteessa. Varhaiskasvatus / koulu on yhteydessä lapsen tai nuoren sosiaalityöntekijään tilanteissa, joissa koulun velvollisuutena on kuulla oppilaan virallista huoltajaa tai saada virallisen huoltajan allekirjoitus. Sijaishuollossa olevan lapsen asiassa viralliset asiakirjat, joihin tarvitaan huoltajan allekirjoitus ja/ tai joissa järjestetään huoltajan hallintolain mukainen kuuleminen, sosiaalityöntekijä edustaa huoltajaa yksin tai huoltajan ohella. 

Sijaishuoltoyksikön edustaja tai perhehoitaja voi edustaa lasta koulupalavereissa, mikäli siitä on lapsen asiakassuunnitelmassa yhdessä lapsen, vanhempien ja sosiaalitoimen kanssa sovittu. Sijaishuoltoyksikön työntekijä tai perhehoitaja ei kuitenkaan koskaan voi tehdä lasta koskevia päätöksiä tai allekirjoittaa lapsen asiakirjoja.