Oppilaiden ja kouluyhteisön hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden seuraamisen käytännöt ja keskeiset tulokset

Yksikkötaso

Esiopetus

1. Mitä kuuluu- lomake täytetään vuodenvaihteessa. Tulosten tarkastelu tehdään opiskeluhuoltoryhmässä ja tuloksia hyödynnetään toiminnan suunnittelussa. 

2. Lapsiryhmistä nousevia asioita ja ilmiötä seurataan toimintavuoden aikana sekä ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi. 

3. Yksiköissä teetetään lisäksi myös muita valtakunnallisia tai alueellisia kyselyitä, joiden tulokset huomioidaan yksiköiden omassa toiminnassa ja sen kehittämisessä.


Perusopetus 

1. Kouluterveyskysely 

Kysely teetetään joka toinen vuosi perusopetuksen 4. ja 5. sekä 8. ja 9. vuosiluokkien oppilaille ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoille. Kaupunkikohtaiset tulokset koostetaan osaksi lasten ja nuorten hyvinvointikertomusta. Tulokset käydään läpi opiskeluhuollon monialaisessa ohjausryhmässä ja keskeiset tulokset huomioidaan toiminnan kehittämisessä.
 
Yksikkökohtainen tulosten tarkastelu tapahtuu yksikön omassa koulukohtaisessa opiskeluhuoltoryhmässä, johtotiimissä, oppilas- /opiskelijakunnan hallituksien sekä vanhempainyhdistyksien kokouksissa. Eri tahot tekevät kyselyistä nostoja oman tehtävänsä kannalta keskeisistä näkökulmista. Koulukohtainen opiskeluhuoltoryhmä koostaa eri tahojen nostot ja hyödyntää tuloksia toiminnan suunnittelussa ja kehittämistoimenpiteiden miettimisessä. Koulukohtainen opiskeluhuoltoryhmä vastaa keskeisten nostojen tiedottamisesta oppilaille, huoltajille, opettajille ja muulle henkilöstölle. 


2.  Laajojen terveystarkastusten ja Move-testien koonnit

Koululääkäri ja kouluterveydenhoitaja tekevät laajat terveystarkastukset kaikille 1. 5. ja 8.-luokkalaisille. Kouluterveydenhoitaja laatii tarkastuksissa esiin tulleista ilmiöistä koonnin, joka käydään läpi koulukohtaisessa opiskeluhuoltoryhmässä. Samassa yhteydessä käydään läpi Move-testien tulokset.

Move-testit on tarkoitettu toteutettavaksi peruskoulun 5. ja 8.-luokkalaisille. Kouluterveydenhoitaja käy tulokset läpi oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa laajoissa terveystarkastuksissa ja tiedottaa liikunnanopettajille ja koulukohtaiselle opiskeluhuoltoryhmälle tuloksista yleisellä tasolla. Orimattilassa testit teetetään 4.- ja 7.-luokkalaisille lukuvuoden lopussa. Tuloksien arvioinnissa on syytä huomioida, että Move-testit on suunniteltu toteutettavaksi 5.- ja 8.-luokkalaisille. 

Kouluterveydenhoitaja laatii terveystarkastuksista koosteen, jonka hän saattaa koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän tietoisuuteen. Terveydenhoitajan tekemät nostot laajoista terveystarkastuksista sekä Move-testien tuloksista otetaan huomioon oppilaiden hyvinvointia ja terveyttä edistävien yhteisöllisten toimintatapojen kehittämisessä. 

3. KiVa-kysely 

Orimattilassa kaikkien peruskoulujen oppilaat vastaavat joka lukuvuosi KiVa- kyselyyn. Tulokset käydään läpi koulukohtaisessa opiskeluhuoltoryhmässä ja ovat osa kiusaamisen ja häirinnän ehkäisevää ja estävää työtä. 

4. Koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän kokouksissa eri toimijoiden esiin nostamat ilmiöt

5. Muut kyselyt

Yksiköissä voidaan teettää lisäksi myös muita valtakunnallisia tai alueellisia kyselyitä, joiden tulokset huomioidaan yksiköiden omassa toiminnassa ja sen kehittämisessä. Lukiossa opiskelijat vastaavat joka toinen vuosi lukiolaisbarometriin, joka antaa tietoa muun muassa opiskelijoiden hyvinvoinnista.

Luokkakohtainen taso

Luokanopettajalla, luokanvalvojalla ja lukiossa ryhmänohjaajalla on ensisijainen vastuu seurata ja vahvistaa oman luokkansa hyvinvointia sekä puuttua ei-toivottuihin ilmiöihin ja pyytää tarvittaessa monialaista yhteisöllistä tukea. Kaikissa Orimattilan peruskouluissa sekä Erkko-lukiossa on käytössä kysely, jonka avulla luokkien hyvinvointia seurataan. Peruskouluissa kysely teetetään joka lukuvuosi. Lukiossa teetetään joka toinen vuosi luokkien hyvinvointia kartoittava hyvinvointiprofiili ja joka toinen vuosi kouluterveyskysely.

Peruskoulussa kyselyn tulokset käydään läpi oppilaiden ja luokanopettajan/luokanvalvojan kesken koulun toimintasuunnitelmassa määritetyllä tavalla ja kokoonpanolla. Jokainen luokka asettaa aikuisen johdolla luokan hyvinvoinnin kehittämiselle tavoitteen ja suunnittelee keinot, joilla tavoitteeseen päästään. Luokanopettaja/luokanvalvoja arvioi kevätlukukauden aikaan yhdessä luokkansa kanssa tavoitteiden toteutumista. Opiskeluhuoltohenkilöstö seuraa luokkien hyvinvointia ja osallistuu tarpeen mukaan luokan hyvinvoinnin tukemiseen yksiköissä sovittuja toimintatapojen mukaisesti.