Erasmus+
Erasmus+ projects

Social & Green Entrepreneurship 2023-2025
We prioritize lifelong learning over individual projects and events, integrating the values and goals of Erasmus+ into our daily school life. Our approach ensures that the objectives of our Erasmus+ project—mental well-being, social skills, environmental awareness, and an entrepreneurial mindset—are seamlessly embedded into everyday school activities alongside the curriculum. Additionally, we actively collaborate with external partners, including associations, international partners, and parents, to enrich the learning experience and strengthen our school community.
Kick-off for the Erasmus+ project 19.9.2023 by Veera Toivonen and Noora Vuorenmaa

Implementation: Morning assemblies
Morning assemblies were regularly held on current topics related to our cultural or environmental calendar. These assemblies were conducted by either students or teachers.
During the sessions, teachers distributed Mieli ry materials on "Mielenterveyden käsi" (The Hand of Mental Health). Teachers' assemblies were videos that students watched in their own classrooms once a week. This picture is a still-picture of a video.
Activitity: Recycling and reading
Regular bookmarkets - recycling books - events were held twice a year.
The whole Europe should read: https://www.youtube.com/watch?v=2n8hbkxOspk
Reading in EU - awareness campaign for students and families, October 2024



- European language day 26.9.2023
- International teachers' assembly; Teachers' information 11.10.2023
- Monitoring energy during the week 41 in 2023 and 2024 (Together with the Green Flag - team)
- Resilience-training for teachers during the fall 2024
- International training days for teachers and assistants in Helsinki in the fall 2024
- School's own sister-school in Nepal - voluntary work and charity for this school in the Spring 2023 and in the autumn 2024 (sustainability)
- Mental Health in the world, within EU and in Finland 10.10.2024
- Friends visiting from Zagreb 9.10.2024 (presentation)
Open the diaries to see pictures and read about mobilities:
Albertville, France 2023
Erasmus raportointi Alberville 2023 .pdf
Zagreb, Croatia 2024
My erasmus+ -week.pdf
Zagreb erasmus.pdf
My Erasmus+ -week in Croatia.pdf
Acores, Portugal 2024
Erasmus raportointi Terceira 2024 .pdf
Aalst, Belgium 2025 (paid in Nov 2024)
Erasmus-report Belgium Meri-Tuulia Isotalo.pdf
Erasmus raportointi Aalst 2025 .pdf
Hyvinkää, Finland 2025
Job shadowings received during the 2023-2025 (2 to 5 working days in Puolimatka school):
- Croatia 4 people (differen schools) School:
- France 9 people (different schools) Schools:
- Poland 5 people (different schools) Area: Gdansk, contact: Teresa Bukowska
- Martinique, France 5 people (one association) :
- Italy 2 people (one school), School:
Part of these visits were organized by VisitEduFinn - private company, which contacted us to receive/host.
Also people from outside EU were covered and our project & values were implemented for them
- over 50 people from China
- some 30 people from Corea
- some 15 people from Ukraine
**********************************************************************************************
Erasmus+
CAN - Climate Action Now 2020-2023
In this project we have partners from Croatia (Main Coordinators), Poland, Portugal, France and Spain.
Our project is called Climate Action Now and it focuses on sustainable living, social skills - social sustainability, climate change etc.
Project can be followed in Instagram @erasmus_climateactionnow and on eTwinning-platform (if you have registered).
If you are interested to know more, please contact one of our participating teachers:
veera.toivonen(at)edu.hyvinkaa.fi; noora.vuorenmaa(at)edu.hyvinkaa.fi.
Please read more on our website: https://wecanerasmus.weebly.com/
Erasmus+ Climate Action Now - newsletters
can be read online (in BookCreator):1st issue: https://read.bookcreator.com/geMhsAX0hOlDfPyvWvBZ8mgJk2f0yTZGrTFNRZvk8jg/5gYKpIlsRtmdb8S9exG6PQ
2nd issue:
https://read.bookcreator.com/hQXBN9iS6paymeg12HE8e48XFR23/KsL1LwJpTK60IABIaazbDA
- and the rest of the issues under the same link. Please visit!
*
Most of the project was started only online (online mobilities, online tools to learn and play online), due to heavy travel restrictions (Covid-19). Finally we had a chance to travel and the first trip was to Terceira Island in 2021.
Here is a short travel diary written in Finnish by Hanna-Mari Vanhasalmi.
Erasmus-matka tulivuorisaarelle
Lokakuussa 2021 Puolimatkan koulun Erasmus-matka häämötti edessä – ensimmäinen kahteen vuoteen. Olimme odottaneet lupaa lähtöön jo pitkän aikaa, mutta pandemia pisti kapuloita rattaisiin kuukausitolkulla. Ensimmäinen matka oli opettajien suunnittelutapahtuma Portugaliin kuuluvalle Azoreiden Terceira-saarelle, Angra do Heroísmon kaupunkiin. Matkaan lähtivät englannin kielen opettaja Ida Maliniemi ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Hanna-Mari Vanhasalmi. Tällä matkalla ei ollut mukana oppilaita, koska kyseessä oli ns. Teacher mobility – opettajien taustoitus-ja suunnittelumatka.
Puolimatkan koulu on mukana Erasmus+-projektissa. Tämän projektin virallinen nimi on Erasmus+ We CAN – Climate action now, ja nimensä mukaan se keskittyy ympäristökasvatukseen. Mukana on Suomen lisäksi kouluja viidestä koulusta, viidestä maasta: Portugalista, Espanjasta, Ranskasta, Puolasta ja Kroatiasta. Erasmus-projektien tarkoituksena on tehdä kansainvälistä yhteistyötä Euroopassa ja tutustuttaa nuoria muihin kulttuureihin.
Suunnittelumatkamme keskelle Atlantin valtamerta alkoi piiskaavassa sateessa Helsinki-Vantaan lentokentällä lauantaina 6. marraskuuta 2021. Matkailu on muuttunut kahdessa vuodessa paljon; Suomesta ei poistuttu ilman koronapassia tai koronatestisarjaa. Lisäksi lähes jokainen Euroopan maa vaati tekemään koronaan liittyviä paperitöitä maahantuloa varten. Azoreille lähtö vaati kaksinkertaisen paperityön, koska Portugali vaati oman lomakkeensa ja Azoreiden saaristo omansa.
Matka Terceiran saarelle kesti yhteensä 21 tuntia. Ensin teimme välilaskun Frankfurtiin, josta lähti jatkolento Lissaboniin. Lissabonissa ehdimme nukkua neljä tuntia, ja sitten nousimme Terceiran-koneeseen. Suomen ja Terceiran aikaero on kolme tuntia, ja olimmekin aika pöllämystyneitä päästessämme viimein sunnuntaina perille.
Azoreiden saaristo on syntynyt Atlantin valtamerelle miljoonia vuosia sitten yhdeksän merenalaisen tulivuorten purkauduttua ja noustessa merenpinnan yläpuolelle. Saaristo sijaitsee Lissabonista noin 1 500 kilometriä länteen, ja lento mantereelta meren yli Terceiran saarelle kestää kolmisen tuntia. Kaikki kiviaines saarella on huokoista tulivuorikiveä, josta paikalliset ovat rakentaneet muun muassa talonsa ja aitansa. Saaristo kuuluu Portugalille, ja sen pääelinkeinoja ovat maitotalous, karjankasvatus ja turismi. Ensimmäiset portugalilaiset saapuivat saarille tiettävästi 1300–1400-luvuilla. Terceiran saarella on viisi tulivuorta, ja viimeisin tulivuorenpurkaus on tapahtunut 1700-luvulla.
Saimme kosketuksen saaren uskomattomaan luontoon jo ensimmäisenä päivänä tutustuessamme hotellin takana olevaan kasvitieteelliseen puistoon. Siellä kasvoi muun muassa eukalyptuspuuta ja aaloe veraa. Lammessa ui kultakaloja. Iltaisin lintujen laulanta puistossa oli korviahuumaavaa. Sijaintinsa vuoksi – saaristo on lähes keskellä Atlantin valtamerta – saarella ei ole koskaan todella kuuma tai kylmä. Koko matkan ajan saimmekin nauttia kosteasta, noin kaksikymmenasteisesta ilmanalasta.
Maanantaina, ensimmäisenä varsinaisena projektipäivänämme, pääsimme tutustumaan yhteistyökouluumme ESB Tomás de Borbaan, portugalilaisiin isäntiimme sekä muiden Erasmus-maiden opettajiin. Koulun auditoriossa koulun opettajakunta toivotti meidät tervetulleiksi ja saimme nauttia koulun oppilaiden musiikki- ja tanssiesityksistä.
Iltapäivällä isäntämme veivät meidät tutustumaan Angra de Heroismon kaupungintaloon. Opettaja Mário Rego kertoi meille vierailumme aikana uskomattoman elävästi Azoreiden ja Terceiran saaren historiasta.
Tiistai oli matkamme fyysisesti raskain päivä. Pääsimme tutustumaan Centro de Interpretação da Serra de Santa Bárbaraan eli tulivuorella sijaitsevaan tutkimuskeskukseen, jossa ympäristöinsinööri André Borralho kertoi meille saarten muodostumisesta ja kasvillisuudesta. Myöhemmin iltapäivällä vaelsimme Mistérios Negros -vuorelle. Vuoren kasvillisuudesta meille kertoi professori Rui Elias Azoreitten yliopistosta. Päivä oli sateinen, ja polkumme oli niin vetinen ja hankalakulkuinen, että pariksi tunniksi suunniteltu reissu venyi useampaan tuntiin.
Keskiviikko meni tietotekniikkaa haltuun ottaessa. Harjoittelimme Erasmus-työkalu eTwinningin käyttöä Anabela Santosin sekä Dora Pereiran johdolla. Kuulimme myös uusista kestävän kehityksen huomioon ottavista energiakeksinnöistä, kun insinöörit Nuno Marinho ja Marta Sousa esittelivät meille IANOS-projektia, joka kehittää uusituvan energian lähteitä EU:n saarialueille. Iltapäivällä pääsimme maalaamaan koulun seinään uuden Erasmus+ We CAN -logon kroatialaisen kuvataideopettaja Tihomir Razumin johdolla.
Torstaina tutustuimme Viveiro Florestal de Espécies Autóctonesiin, taimitarhaan, jossa kasvatetaan saaren kotoperäisiä puita ja kasveja. Ympäristöinsinööri Jorge Belerique esitteli meille saaren kasviston alkuperäistämistyötä. Saimme kuulla, että portugalilaiset hakkasivat 1700-luvulla lähes kaikki puut saarelta, koska tarvitsivat niitä rakentamiseen. Uusia, nopeasti kasvavia puulajikkeita haettiin ympäri maailmaa, ja vasta viime vuosina on alettu ymmärtää, että vieraslajit vievät elintilaa kotoperäisiltä kasveilta. Taimitarhassa kasvatetaan endeemisiä kasveja, eli sellaisia kasvilajeja, joita esiintyy vain Azoreiden saaristolla. Saarelaiset voivat viedä niitä ilmaiseksi omille pihoilleen ja tiloilleen.
Iltapäivällä kävimme vielä viinitarhassa ja sen museossa. Azoreiden saaristo on oikeastaan liian viileä viinirypäleiden kasvattamiseen, mutta saarelaiset keksivät aikoinaan istuttaa taimia vulkaanisten kivien keskelle. Kivet keräävät lämpöä sen verran, että viinirypäleet pystyvät kasvamaan hieman viileämmässäkin ilmastossa.
Perjantaina, viimeisenä matkapäivänämme, tutustuimme ulkoilmamuseoon, jossa esiteltiin saaren asuttamisen historiaa. Lopuksi pidimme paikallisessa ravintolassa sertifikaattiseremonian, jossa meille annettiin todistukset matkaan osallistumisesta.
Kroatian ja Portugalin opettajia
Tulivuorivaelluksella
Yhdellä useista ulkoilmaretkistämme
Puolan kollega ja Terceiran ensimmäinen herttua
Sustainability is Everyone's responsability 2016-2020.
Our school's main coordinator was Ms. Veera Toivonen and teachers involved were: Ms. Nina Sumi-Iivonen, Ms. Kirsi-Marja Puhakka and Ms. Noora Vuorenmaa.
Follow the project in eTwinning (if you are registered) or in our public Facebook-page:

Read also in Finnish on this page: https://peda.net/hyvinkaa/peruskoulut/pk1/ajankohtaista/ku2/kouluvuoden-uutisia-2020-2021:
https://peda.net/hyvinkaa/peruskoulut/pk1/ajankohtaista/ku2/kouluvuoden-uutisia-2020-2021
or contact: veera.toivonen(at)edu.hyvinkaa.fi for more information.
Project can also be found
* on our IG-account : @puolimatkankouluhyvinkaa or
* in Twinspace: https://twinspace.etwinning.net/70353/home
* An article about the project in France (18.2.2021): https://www.lechorepublicain.fr/luce-28110/actualites/des-echanges-internationaux-virtuels_13917263/?fbclid=IwAR1OrW2QLKMkhduOYFNT2ZDuI7z-Ur-vYLLepF1xFkcJWjcRNWxjfM3CdQU
We also did a virtual mobility week in February 2021. It was one of a kind - week and taught us so many new ways to communicate, learn and interact. Thanks Croatia for hosting, thanks Erasmus+ Finland for letting us to use our resources for this kind of week. Students were full of joy and excitement during the whole week. Ms. Noora Vuorenmaa was in charge of the week together with Ms. Veera Toivonen. The best work was done of course by our students - who learned a lot and had memories of a lifetime.


MOOS-project together with Germany, Great-Britain, Spain, Poland, Sweden and Italy
Our school took part in an Erasmus+ project with several other countries. This project was the first project for our school and learn us a lot. The project coordinator was Mr. Markku Kajoniemi and teachers involved were Ms. Anita Iivonen and Ms. Veera Toivonen. The main coordinator-country was Italy.
Read more about our Erasmus+ project 2014-2017: