Opinto-ohjaus

Opinto-ohjaus

Ohjaus koulussa on jatkuvaa, vuorovaikutteista ja tavoitteellista toimintaa oppilaan oppimisen, kasvun ja kehityksen tueksi. Ohjauksen avulla oppilasta autetaan kuulumaan ryhmään ja toimimaan ryhmän jäsenenä toisia kunnioittaen. Ohjauksella on myös tärkeä merkitys hyvinvoinnin lisäämisessä ja syrjäytymisen ehkäisyssä. Ohjaustoiminta kuuluu koko Puolimatkan koulun henkilökunnalle. Kaikki koulun aikuiset osallistuvat oppilaan ohjaukseen, yhteistyössä huoltajien kanssa.

Yläkoulussa ohjauksen päävastuu ja koordinointi on opinto-ohjaajalla. Aineenopettajat osallistuvat ohjaukseen ensisijaisesti oman oppiaineensa sisältöjen kautta. Luokanvalvojan vastuulla on oman luokkansa oppilaiden tuntemus ja yhteistyö kotien kanssa. Erityisopettaja vastaa yhdessä aineenopettajien kanssa oppilaiden tuen tarpeista ja seuraa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opintojen sujumista. Rehtorin vastuulla ohjauksessa ovat erilaiset oppilaan opiskeluun ja koulunkäyntiin liittyvät hallinnolliset päätökset.

Oppilaanohjaus oppiaineena
Yläkoulussa alkaa uutena oppiaineena oppilaanohjaus. Se kestää koko yläkoulun ajan ja sitä opettaa koulun opinto-ohjaaja eli ”opo”. Oppilaanohjaus tukee oppilaan kasvua ja kehitystä. Oppilas oppii opiskeluvalmiuksia sekä tietoja ja taitoja, joita tarvitsee elämänsä suunnittelussa. Oppilaanohjausta ovat henkilökohtainen ohjaus, pienryhmäohjaus, luokkatunnit ja työelämään tutustuminen.